۱۰ فیلم جنگی جذاب و دیدنی که شاید ندیده باشید [قسمت دوم]

۱۰ فیلم جنگی جذاب و دیدنی که شاید ندیده باشید [قسمت دوم]

در بسیاری از نقاط جهان سینماروها به فیلم جنگی علاقه فراوانی دارند و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این فیلم ها، شجاعت سربازان و صحنه های خوفناک خشونت و مرگ ما را به فکر در مورد مرگبار بودن رفتن به جنگ وا می دارند حتی زمانی که این امر غیرضروری به نظر می رسد. بدون توجه به دیدگاه های شخصی، فیلم های جنگی که از رادار سینماروها دور می مانند نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود.

فیلم جنگی

اگر چه هر ساله چند فیلم جنگی شاخص و موفق ساخته شده و بسیاری از سینماروها مجال تماشای آن ها را پیدا می کنند اما برخی دیگر از فیلم های ژانر جنگی نیز هستند که ،علیرغم زیبایی ها و جذابیت هایشان، کمتر مورد توجه قرار گرفته و نادیده گرفته می شوند. با این وجود فهرست کردن فیلم های جنگی دیدنی که هیچ کسی از آن ها صحبت نمی کند کار دشواری است. وقتی از کنار فیلم های معروفی مانند «اینک آخرالزمان»، «نجات سرباز رایان»، «دانکرک» و «ستیغ اره ای» می گذریم نام بردن از دیگر فیلم های جنگی دشوار می شود زیرا فیلم هایی که گفته شد در واقع نماد ژانر فیلم جنگی هستند.

در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با ۱۰ عنوان فیلم جنگی کمتر شناخته شده اما جذاب و دیدنی از کارگردانانی مشهور مانند ژان ژاک آنو، برایان دی پالما و ورنر هرزوگ آشنا کنیم که اگر چه کمتر مورد توجه قرار گرفته اند اما از بهترین فیلم های ژانر جنگی به شمار می آیند. اگر از طرفداران فیلم های جنگی هستید مطمئن باشید که تماشای ۱۰ فیلم زیر شما را راضی خواهد کرد. لازم به ذکر است که قسمت اول این مطلب سینمایی را می توانید از طریق این لینک مطالعه نمایید.

۵- تلفات جنگ (برایان دی پالما، ۱۹۸۹)

فیلم جنگی

برایان دی پالما هنوز در ذوق استقبال گرم و باورنکردنی از «تسخیر ناپذیران» (The Untouchables) بود که تصمیم گرفت فیلم «تلفات جنگ» (Casualties of War) را بسازد؛ یک فیلم جنگی که به شیوه ای بحث برانگیز اعمال غیرضروری و غیراخلاقی سربازان آمریکایی مانند آدم ربایی، تجاوز و کشتن دختران جوان ویتنامی در بحبوحه نبرد را به تصویر می کشید. در فیلم مذکور، شان پن و مایکل جی فاکس در دو قطب اخلاقی داستان قرار داشتند و شجاعت فیلمساز به عنوان یک استاد کارگردانی نیز با ساده نگذشتن از اعمال هولناک این سربازان باعث حیرت زدگی تماشاگران شد.

فیلم جنگی

بدین ترتیب، فیلم جنگی «تلفات جنگ» سیستم جنگ در ویتنام و شرایط محیطی که سربازان را به انجام چنین اعمال خشونت باری سوق می داد به تصویر می کشید بدون این که بگذارد هیچ یک این سربازان از عواقب اعمال خود در امان بمانند. دیدگاه ثابت دی پالما و بازی خیره کننده و تاثیر گذار شان پن باعث شد که «تلفات جنگ» یکی از ناخوشایندترین اما ضروری ترین و ،شوربختانه، فراموش شده ترین فیلم های جنگی تاریخ سینما باشد.

تماشای این فیلم در روزگار کنونی، دریچه ای به زیر پا گذاشتن حقوق انسانی و خشونت غیرموجه و بیجا در میدان های نبرد در سراسر جهان خواهد بود، در حالی که همزمان و به طور ویژه یک یادآوری دردناک و کنایه ای به بی ثمری و فساد موجود در جنگ ویتنام خواهد بود. این فیلم بسیار هولناک و خشن است زیرا باید نقطه نظرات خود را از طریق بیرحمی و خشونت نشان دهد و باید دیده شود.

۴-سپیده دم رهایی (ورنر هرتسوگ، ۲۰۰۶)

فیلم جنگی

درحالی که کارهای آخر ورنر هرتسوگ باعث ناامیدی منتقدان و تماشاگران شده بود اما وی در سال ۲۰۰۶ با فیلم «سپیده دم رهایی» (Rescue Dawn)، یک فیلم بسیار دردناک و تراژیک در مورد تلاش برای زنده ماندن در میدان نبرد، نشان داد که هنوز حرف های زیادی برای گفتن دارد. این فیلم در مورد یک خلبان آلمانی-آمریکایی به نام دیتر دنگلر (کریستین بیل) است که هواپیمایش در حین بمباران لائوس در سال ۱۹۶۵ سقوط می کند.

فیلم جنگی

وی توسط ویت کنگ ها دستگیر و شکنجه می شود اما دنگلر با دیگر سربازان آمریکایی که همه تا مرز دیوانگی پیش رفته اند متحد شده و نقشه ای برای فرار طراحی می کنند. بازی خیره کننده و بسیار تاثیرگذار استیو زان بر زیبایی و البته دردناک بودن فیلم افزاید. تغییرات فیزیکی بیل مانند همیشه در این فیلم نیز خیره کننده است و از لحاظ احساس و عواطف نیز در نقش خود به خوبی فرو می رود اما زیبایی اصلی و واقعی فیلم هرتسوگ در به تصویر کشیدن صحنه های جنگل است؛ جنگلی انبوه که دو فراری پس از فرار از زندان در آن گم شده اند.

در حالی که آن ها در می یابند طبیعت وحشی زندان واقعی و ذهن های به سمت زوالشان تهدید اصلی برای آن هاست، «سپیدده دم رهایی» به ناگاه رنگ باخته و به یک سفر ترسناک دو ساعته در ترس و وحشت ناشی از جنگ و در جنگلی در ناکجاآباد و البته خشونت و بیرحمی که برای شخصیت اصلی داستان در پی دارد تغییر پیدا می کند.

۳- شهر زندگی و مرگ (چوآن لو، ۲۰۰۹)

فیلم جنگی

این فیلم سیاه و سفید چینی، نوری است بر یکی از وحشیانه ترین و البته فراموش شده ترین جنایات جنگی تاریخ معاصر: حمله به نانجینگ در سال ۱۹۳۷ که در آن دوران پایتخت پین بوده و نیروهای ژپنی در طول جنگ هند و چین به آن حمله کردند. اگر چه این فیلم اسم چوان لو را به عنوان یک کارگردان بااستعداد بر سر زبان ها انداخت اما فیلم جنگی «شهر زندگی و مرگ» (City of Life and Death) چنان دردناک است که تنها یک بار می توان آن را تماشا کرد.

فیلم جنگی

گویی کارگردان قصد داشته زیبایی هنری را فدای یک تجربه تاثیرگذار و موفق کند و هدف او ساخت فیلمی بوده که تنها یک بار دیده شود. یکی دیگر از نقاط مثبت این فیلم کامل بودن و جامعیت آن است که قتل و عام نانجینگ را از دیدگاه ها و زوایای مختلف به تصویر می کشد؛ از دید یک سرباز چینی تا یک معلم مدرسه، یک سرباز ژاپنی، یک فعال مذهبی خارجی و حتی یک چهره تارخی واقعی به نام جان ریب که تاجری آلمانی است و در نهایت جان هزاران غیرنظامی ژاپنی را نجات داد. بدون شک این داستانی بوده که فیلمساز خود را متعهد به بازگویی آن می دانسته و همین موضوع باعث ساخت فیلمی ماندگار شده است.

با زمان ۱۳۲ دقیقه، فیلم جنگی «شهر زندگی و مرگ» بسیار طولانی تر و گاه بی پایان به نظر می رسد اما طراحی فیلم عمداً طوری بوده که این اتفاق رخ دهد و بدین ترتیب تماشاگر در متن هفته ها ترس و وحشتی قرار می گیرد که غیرنظامیان و سربازان تجربه کرده بودند.

۲- لبنان (ساموئل مائوز، ۲۰۰۹)

فیلم جنگی

تاثیر باورنکردنی اولین تجربه کارگردانی ساموئل مائوز در سال ۲۰۰۹ با نام «لبنان» (Lebanon) زمانی حتی بیشتر نیز می شود که در می یابیم داستان هولناک زنده ماندن و وحشت های ناشی از جنگ که در فیلم به تصویر کشیده می شود توسط خود او در دهه ۱۹۸۰ و در طول دوران جنگ لبنان تجربه شده است. او خود عضوی از خدمه تانک و سربازان پیاده ای بود که در فیلم به نمایش درمی آیند که برای عملیات تجسس در یک شهر ناشناخته فرستاده شده و رفته رفته در می یابند که این عملیات ظاهراً روتین به یک کابوس تبدیل شده است.

فیلم جنگی

از آنجایی که مائوز خود در این اتفاقات حضور داشت، توانسته به شیوه ای غیرقابل انکار حس فزاینده درماندگی و تلاش های دور از تصور سربازان برای زنده ماندن را به تصویر بکشد. با گروهی بازیگر تقریباً ناشناخته که بازی های پرتنش و قوی از خود ارایه داده اند، فیلم جنگی «لبنان» یک فیلم حماسی ۹۳ دقیقه ای است که هرگز شما را رها نمی کند. ماهیت حیرت انگیز پرخشونت فیلم و فضای تاریک بی نقصی که مائوز در فیلم خود وارد کرده است، این فیلم را به یکی از ضروری ترین فیلم های جنگی دهه اخیر برای تماشا کردن تبدیل می کند که در کمال ناباوری کمتر دیده شده است.

کنار گذاشته شدن این فیلم از فهرست فیلم های غیرانگلیسی زبان نامزد دریافت جایزه اسکار در سال ۲۰۱۰ یکی از عجیب ترین تصمیماتی است که اعضای هیئت داوران این جشنواره سینمایی گرفتند.

۱- تصویر گمشده (ریتی پان، ۲۰۱۳)

فیلم جنگی

فیلم مستند نامزد دریافت جایزه اسکار «تصویر گمشده» (The Missing Picture) از یک فیلمساز کهنه کار به نام ریتی پان به علت رویکرد تکنیکی متفاوت و غیرمعمول خود باعث غافلگیر شدن منتقدان و محافل دانشگاهی شد، تکنیکی که در آن از انیمیشن مجسمه های گلی، تصاویر آرشیوی و روایت خود کارگردان برای نشان دادن خشونت های هولناک انجام شده توسط رژیم خمرهای سرخ کامبوج در دهه ۱۹۷۰ انجام شده بود استفاده شده است.

داستان فیلم «تصویر گمشده» یک داستان کاملاً شخصی از پان و تاثیرگذارترین تصویر از این نسل کشی ادعایی است که تاکنون بر پرده سینما ظاهر شده است؛ فیلمی که از این حیث فیلم هایی مانند «آن ها اول پدرم را کشتند» (First They Killed My Father) و «زمین های کشتار» (The Killing Fields) را پشت سر می گذارد. این فیلم از لحاظ عاطفی باز و پذیراست و بیننده را به تجربه دردی دعوت می کند که فیلمساز و مردم او از آن همه خشونت و نقض حقوق انسانی که رخ داده دارند. تکنیک به کار رفته در فیلم بسیار تاثیرگذار است و حتی پس از پایان داستان ۹۲ دقیقه ایش نیز با بیننده خواهد ماند.

فیلم جنگی

در حالی که فیلم های مستند به ندرت در بخش بهترین فیلم خارجی زبان نامزد دریافت جایزه اسکار می شدند اما «تصویر گمشده» به عواقب ماندگار و خشونت ناشی از جنگ به شیوه های بسیار مشمئزکننده و دردناک می پردازد که هیچ فیلمی تا به ین اندازه در به تصویر کشیدن آن ها موفق نبوده است و همین موضوع باعث شد فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار این بخش شود.

با بهترین فیلم های جنگی تاریخ سینما آشنا شوید

کامل ترین و بهترین فیلم های هر ژانر سینمایی تمام دوران را بشناسید [قسمت اول]

۱۰ مورد از بهترین فیلم های سال ۲۰۱۸ تاکنون که شاید ندیده باشید [قسمت اول]

۵ باور اشتباه رایج درباره نبرد که فیلم های جنگی معروف به اذهان القا کرده اند

منبع: tasteofcinema
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • smalvision57 مرداد ۲۰, ۱۳۹۷

    ویت کنگ خودش اسم جمعه. ها نمیگیره . ویت کنگ ها غلطه

  • Javad Vafadar مرداد ۲۰, ۱۳۹۷

    سلام
    من راه ارتباطی با شما رو پیدا نمیکنم ، لطفا ایدی تلگرام برای ارتباط با ادمین قرار بدید