راهنمای جامع ثبت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص

راهنمای جامع ثبت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص

ثبت شرکت، نخستین گام برای انجام فعالیت های تجاری، صنعتی و خدماتی در سراسر کشور است و به ویژه برای آن دسته از افرادی که خواهان شرکت در مناقصه های دولتی و بین المللی هستند، این الزام قانونی بیش از سایر کسب و کارها، مد نظر قرار می گیرد.

ثبت شرکت، اولین گام برای کسب وجهه حقوقی برای اشخاص حقیقی است و بدون ثبت شرکت و کسب مجوزهای لازم، امکان حضور در بسیاری از بازارهای اقتصادی و صنعتی در کشور از شما سلب می شود. در واقع، سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی و حتی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، برای اشخاص حقوقی (شرکت ها)، اعتبار بیشتری نسبت به اشخاص حقیقی قائل هستند.

اگر شما هم قصد دارید تا در آینده ای نزدیک نسبت به ثبت شرکت در ایران اقدام کرده و از مزایای قانونی و حقوقی گسترده شرکت ها استفاده کنید، گفتار زیر به اجمال، شما را با بخشی از فرآیند ثبت شرکت آشنا می کند و تلاش می کند تا در روزهای آینده نیز، گفتارهایی برای آشنایی علاقمندان به ثبت شرکت ها، ارائه کند.

S1
ایندکس درگاه اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری سازمان ثبت اسناد و املاک قوه قضاییه که برای ثبت شرکت، می بایست به این درگاه رجوع کنید.

با ما همراه باشید.

۱۰ فایده ثبت شرکت

ثبت شرکت، اعم از مسئولیت محدود، سهامی خاص و امثالهم، فوایدی دارد که به اجمال به ۱۰ مورد آن اشاره می کنیم:

  • شرکت در کلیه مزایده های دولتی که دریافت کنندگان پاکت های مزایده می بایست اشخاص حقوقی باشند.
  • شرکت در کلیه مناقصات دولتی در زمینه های مختلف خدماتی و صنعتی در سراسر کشور.
  • اخذ وام های صنعتی و کارآفرینی از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری کشور.
  • انجام فعالیت های تجاری گوناگون معاف از مالیات در مناطق آزاد تجاری به مدت ۱۰ سال.
  • انجام فعالیت های صنعتی، تجاری و خدماتی در سطح خرد و کلان برای مراکز دولتی و خصوصی.
  • ثبت برند و توسعه کسب و کارهای خانوادگی و دانشگاهی در بستری حقوقی با پرستیژ ملی.
  • شرکت در مناقصه ها و مزایده های بین المللی.
  • ایجاد شعبه و نمایندگی فعالیت های تجاری و خدماتی و صنعتی در داخل و خارج از کشور.
  • امکان توسعه فعالیت ها از سهامی خاص به سهامی عام و ورود به بازار سرمایه ایران.
  • کسب نقدینگی برای توسعه فعالیت های صنعتی و خدماتی و تجاری از طریق واگذاری سهام به غیر.

همان طور که ملاحظه می کنید، شما با ثبت یک شرکت که شاید نهایتا چند صد هزار تومان برای شما خرج برداشته باشد، این امکان برایتان فراهم می شود تا در مجموعه ای از فعالیت های خرد و کلان اقتصادی و صنعتی و خدماتی در بخش دولتی و خصوصی وارد عمل شده و از مزایایی که اشخاص حقیقی از آن بی بهره هستند، برخوردار شوید.

از طرفی، سازمان های دولتی مانند سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور (برنامه بودجه سابق)، به طور متناوب، به رتبه بندی شرکت های خصوصی جهت شرکت در مناقصات دولتی اقدام می کنند تا بر اساس معیارهای مصوب، به ارزیابی توان فنی و عملیاتی و اقتصادی شرکت های خصوصی بپردازند.

شرکت هایی که بتوانند معیارهای لازم را بدست آورند، رتبه ۵ تا ۱ به آن ها داده می شود که به اندازه رتبه ای که دریافت می کنند، قادر خواهند بود در مناقصه های نیم میلیاردی تا چند صد میلیارد تومانی دولتی شرکت کنند. این امکان تنها در اختیار شرکت هایی است که بر اساس معیارهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، اعتباردهی شده و صلاحیت لازم را بدست آورند.

بنابراین،‌ اگر قصد دارید تا در مناقصات دولتی چند میلیارد تومانی در سال ۹۶ یا بعدا شرکت کنید، ثبت شرکت، نخستین گام است. برای شروع، می بایست شرکت مسئولیت محدود ثبت کنید و چند مهندس عمران یا مکانیک یا برق، برای کسب اولین رتبه (رتبه ۵) جهت ابنیه یا مکانیک یا برق با ۳ سال سابقه بیمه معرفی کنید.

البته در این زمینه بعدا بیشتر توضیح می دهیم.

خوب، نخستین گام، ثبت شرکت مسئولیت محدود است. در ادامه با ثبت این نوع شرکت آشنا می شویم.

ثبت شرکت مسئولیت محدود

همانطور که گفتیم، ثبت شرکت، به جهت حصول به اهدافی انجام می شود که اشخاص حقیقی، طبق قانون، مجاز به انجام آن نیستند. همانطور که از کلمه شرکت مشخص است، شرکت از شریک و شراکت و مشارکت ریشه گرفته و کلمه عربی است و به آن معنی نیست که ثبت شرکت، می بایست توسط بیش از ‍۱ نفر انجام شود.

یعنی برای ثبت شرکت، شما به ۲ نفر نیاز دارید. ثبت شرکت ها، توسط اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صورت می گیرد و فرآیند و مراحل خاص خود را دارد. شرکت ها، انواع مختلفی دارند که هر یک از این نوع ها، شما را به اهداف خاصی رهنمون می کند و هر یک نیز از لحاظ ثبتی، با دیگری متفاوت است.

S2
تصویر ایندکس سازمان امور مالیاتی کشور و بخش مالیات بر ارزش افزوده که شرکت ها ملزم به ارائه اطلاعات فصلی در آن هستند

برای شروع ورود به دنیای شرکت ها، می بایست شرکت مسئولیت محدود (LTD) ثبت کنید. شرکت مسئولیت محدود، همانطور که از نامش پیداست، مسئولیت مشخصی دارد. سهامدار شرکت مسئولیت محدود، نمی تواند عموم مردم باشد و پذیره نویسی سهام برای آن انجام نمی شود.

با ۲ نفر می توان شرکت مسئولیت محدود ثبت کرد و برای ثبت، نه نیازی به مدرک تحصیلی خاصی هست و نه سرمایه قابل توجهی مورد نیاز خواهد بود.  شما می توانید با چند صد هزار تومان و حتی با دو دیپلم، نسبت به ثبت شرکت مسئولیت محدود اقدام کنید و بعدا، با ورود اعضای هیات مدیره تحصیلکرده و تزریق سرمایه، پرستیژ و توان فنی و مالی شرکت را ارتقا بخشید.

البته شاید شما شرکت های تعاونی، تضامنی، نسبی، مختلط سهامی و مختلف غیر سهامی و حتی تضامنی را روی تابلو صرافی های شهر دیده باشید که این ها به دلایل خاص ثبت شده و اهداف خاصی را دنبال می کند. اما به نسبت مسئولیت محدود، عمومی نیستند.

S3
تصویر ایندکس سامانه مالیات بر ارزش افزوده

ثبت شرکت مسئولیت محدود همانطور که گفتیم، نیازمند حضور ۲ نفر است که می تواند یک زن و شوهر یا ۲ دوست باشد. در واقع، شرکت با مسئولیت محدود، به شرکتی اطلاق می شود که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل شده و هر یک از شرکا بدون آنکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت، مسئول قروض و تعهدات شرکت است.

یعنی اگر شرکت مسئولیت محدود ۱۰ میلیون ریال سرمایه دارد، تا همین انداره مسئولیت دارد و نه بیشتر. در اسم شرکت، می بایست عبارت مسئولیت محدود قید شود. حتی وقتی شما پس از ثبت شرکت، مهر از اداره ثبت شرکت دریافت می کنید، عنوان مسئولیت محدود در کنار شماره ثبت شرکت قید می شود.

اسم شرکت نباید متضمن نام هیچ یک از شرکا باشد. طبق ماده ۹۵ قانون ثبت شرکت ها، نام شرکت نباید متضمن نام هیچ یک از شرکا باشد والا شریکی که اسم او در اسم شرکت قید شده و در مقابل اشخاص ثالث، حکم شریک ضامن را در شرکت تضامنی خواهند داشت.

S5
نمونه ای از روزنامه رسمی جمهوری اسلامی که اطلاعات ثبت شرکت ها و تغییرات آنها را درج می کند

تغییرات در شرکت های مسئولیت محدود، بسیار آسان تر و سریع تر از دیگر شرکت ها است. یعنی شما اگر قصد افزایش سرمایه، ورود و خروج شریک، تغییر مدیرعامل یا رییس هیات مدیره، صاحبان امضا اوراق بهادار و تغییر موضوع اساسنامه را داشته باشید، این کار از نظر قانونی سریع انجام می شود.

توجه داشته باشید که کلیه تغییرات در شرکت ها اعم از مسئولیت محدود، سهامی عام یا سهامی خاص و حتی تعاونی، می بایست پس از تایید اداره کل ثبت شرکت ها موسسات غیر تجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران نیز آگهی شود و همواره اصل این آگهی را برای ارائه به سازمان های دولتی و غیر دولتی، در اختیار داشته باشید.

یعنی شما به عنوان صاحب یک شرکت مسئولیت محدود، نمی توانید موضوع اساسنامه شرکت یا صاحبان امضا و سهام و وضعیت شرکت را تغییر دهید، پیش از آنکه این تغییرات، به تایید سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نرسیده باشد.

S6
سامانه جامع تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور جهت اخذ رتبه صلاحیت حرفه ای شرکت های مسئولیت محدود و سهامی خاص

برای آگاهی از شرکت های ثبت شده و آخرین تغییرات آنها از سال ۱۳۹۰ هجری شمسی، به درگاه روزنامه رسمی جمهوری اسلامی مراجعه کنید. کلیه تغییرات و اطلاعات شرکت ها به صورت رایگان در اختیار عموم قرار دارد.

نکته مهم دیگری که در ثبت شرکت مسئولیت محدود وجود دارد، سرمایه اسمی شرکت است که هر اندازه اعلام کنید، مختارید. البته باید درصدی را که قانون تعیین می کند، به حساب دولت واریز کنید تا ثبت شود.

بنابراین، سرمایه ثبتی شرکت های مسئولیت محدود به آن معنی نیست که صاحبان شرکت، مبلغ ریالی سرمایه اعلامی را در حساب خود یا حساب شرکت در اختیار دارند.

مدارک لازم برای ثبت شرکت مسئولیت محدود

برای ثبت شرکت مسئولیت محدود، به طور اجمالی، نیازمند مدارک زیر خواهید بود. مگر اینکه بر اساس موضوع اساسنامه، اداره ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از شما درخواست کند که نسبت به ادعای ارائه شده در اساسنامه (مثل حفاری در مناطق نفتی و ساخت مخازن تحت فشار یا بازرسی جوش های غیر مخرب)، از نهادهای ذیربط دولتی، مجوز لازم را ارائه کنید.

S7
سایت روزنامه رسمی جمهوری اسلامی برای بررسی تغییرات کلیه شرکت های ثبت شده در ایران
  • به اداره کل ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری سازمان ثبت و اسناد مراجعه کنید.
  • اصل و رونوشت شناسنامه برای اعضای هیات موسس شرکت.
  • اصل و رونوشت کارت ملی برای اعضای هیات موسسه شرکت.
  • گواهی عدم سوء پیشینه برای اعضای هیات موسس از دفاتر پلیس +۱۰ باید اخذ شود.
  • تنظیم فرم های مربوطه به اساس نامه، تقاضانامه، شرکت نامه و صورتجلسات قانونی.
  • اطلاعات مربوط به آدرس قانونی شرکت، کد پستی.
  • دانستن میزان سهم الشرکه هیات موسس شرکت و مشخص کردن اعضای صاحب امضا.
  • پرداخت مالیات مربوط به سرمایه ثبتی اعلامی.
  • پرداخت هزینه های قانونی برای ثبت شرکت و آگهی روزنامه رسمی.

ثبت شرکت چه مراحلی دارد؟

بعضی ها برای ثبت شرکت، حوصله رفتن به اداره ثبت شرکت ها را ندارند و به دلیل آنکه در این زمینه اطلاعات و تخصص و سابقه حقوقی ندارند، کار را به موسسات ثبت شرکت در شهر محل سکونت می سپارند. بعضی نیز به همراه شریک، به اداره ثبت شرکت استان محل سکونت رفته و نسبت به انجام فرآیند های قانونی اقدام می کنند.

نامی که برای ثبت شرکت انتخاب می شود، نخستین گام برای ثبت شرکت است. این اسم نباید خارجی باشد. یعنی نامی مثل شرکت آنلاین نیوز ایران، قابلیت ثبت ندارد. به دلیل آنکه کلمه آنلاین و نیوز، کلمات فارسی نیست و در فرهنگ لغات فارسی وجود ندارد.

از طرفی، کلمه ایران، در نام هیچ شرکت خصوصی نباید ذکر شود. یکی دیگر از الزامات نام گذاری نام شرکت، عدم سابقه ثبتی نام شرکت در سامانه ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. این قضیه را می توانید جستجو کنید و به عدم ثبت قبلی نام مورد علاقه خود، آگاه شوید.

نام شرکت، می بایست معنا و مفهومی مشخص داشته باشد و متضمن عناوینی علیه قوم و فرهنگ و نژاد و آیین خاصی در کشور نباشد. اسامی شرکت ها باید حداقل ۳ سیلابی باشد. یعنی شرکت سپهر جوش، امکان ثبت ندارد.

اگر به اداره ثبت شرکت بروید، فرم های قانونی لازم در اختیار شما قرار می گیرد که پس از تکمیل و امضا آن، با پرداخت تعرفه های قانونی و حق تمبر، مراحل ثبت شرکت تکمیل می شود.

s8
سامانه استعلام شناسه ملی اشخاص حقوقی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

ثبت شرکت سهامی خاص چگونه است؟

شرکت سهامی خاص، شرکتی است که برای ثبت آن به حداقل ۲ نفر سهامدار و ۲ نفر بازرس نیاز دارید. یکی از تفاوت های شرکت سهامی خاص با مسئولیت محدود آن است که شرکت مسئولیت محدود، بازرس قانونی نیاز ندارد. سهام هر یک از ۵ سهامدار (یا بیشتر)، به صورت تعداد تقسیم بندی شده و هر سهم در اوراق چاپ شده در اختیار سهامدار قرار می گیرد.

بازرس ها و سهامداران نباید نسبت فامیلی داشته باشند. موضوع فعالیت این شرکت محدودیت خاصی ندارد و در همه زمینه های مجاز قادرند فعالیت کنند. در این شرکت ها، باید هیات مدیره خود را هر ۲ سال یک بار و بازرس های خود را هر سال تمدید نمایند.

هنگام ثبت شرکت سهامی خاص، باید حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه این شرکت به حساب شرکت واریز شود. در حالی که برای ثبت شرکت مسئولیت محدود، چنین الزامی وجود ندارد.

چه مدارکی برای ثبت شرکت سهامی خاص نیاز است؟

s9

برای ثبت شرکت های سهامی خاص،‌ مدارکی نیاز دارید که ممکن است هر سال، با توجه به تغییر قوانین و تغییر فرآیندها، اضافه و کم شود. بنابراین همواره برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر، به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری مراجعه کنید.

  • اصل و رونوشت شناسنامه حداقل ۳ تن از اعضای هیات موسس به عنوان سهامدار.
  • اصل و رونوشت کارت ملی حداقل ۲ تن از اعضای هیات موسس به عنوان بازرس.
  • اصل گواهی عدم سوء پیشینه کلیه سهامداران و بازرسان قانونی.
  • فرم های مربوط به تنظیم اساسنامه و شرکت نامه و تنظیم صورتجلسات قانونی.
  • پرداخت تعرفه های قانونی.

نکاتی که باید در ثبت شرکت سهامی خاص در نظر داشته باشید

s10
پیش از ثبت شرکت سهامی خاص، مسئولیت های قانونی صاحبان سهام و بازرسین را به دقت مطالعه کنید

برای ثبت شرکت سهامی خاص باید مواردی را در نظر داشته باشید که در این گفتار به بخشی از آن اشاره می شود. بعضی امور در فرآیند ثبت شرکت سهامی خاص مشخص نمی شود. بلکه بعدا که شرکت اصطلاحا روی غلتک افتاد، به الزامات و محدودیت ها پی برده می شود که نیاز به تغییرات کلی یا جزیی است.

آدرس دفتر مرکزی شرکت، مقوله ای است که هم برای شرکت سهامی خاص و هم برای شرکت مسئولیت محدود اهمیت دارد. اقامتگاه قانونی شرکت، آدرسی است که در نشانی دفتر مرکزی شرکت در روزنامه رسمی درج می شود. یعنی کلیه مکاتبات قانونی با شرکت چه از طرف بانک ها و چه موسسات و شرکت ها و سازمانی دولتی و غیر دولتی با شرکت شما، می بایست فقط با این آدرس صورت بگیرد.

اگر به هر دلیلی، آدرس شما تغییر کرد، بایستی این موضوع به طور قانونی در روزنامه رسمی شرکت درج و به طرف های معامله یا قرارداد اطلاع داده شود. آدرسی که هنگام ثبت شرکت در روزنامه رسمی قید می شود، از جهاتی دارای اهمیت است:

۱- تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ شناسه ملی و کد اقتصادی

وقتی شرکت را ثبت می کنید، قدم بعدی، تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ شناسه ملی و کد اقتصادی است. برای انجام هر کاری، می بایست این ۳ کار انجام شود. شرکتی که کد اقتصادی یا شناسه ملی یا پرونده مالیاتی حسابرسی شده نداشته باشد، امکان شرکت و حضور در بسیاری از فعالیت های اقتصادی دولتی و خصوصی را نخواهد داشت.

در زمان تشکیل پرونده مالیاتی که می بایست توسط نزدیک ترین اداره مالیاتی محل اقامتگاه قانونی شرکت صورت بگیرد، اجاره نامه رسمی از آدرس شرکت یا سند رسمی الزامی خواهد بود. این الزام برای افتتاح حساب جاری شرکت در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری نیز ضروری است.

همچنین یکی دیگر از مدارک مهم جهت اخذ کد اقتصادی، ارائه قبض تلفن است که به آدرس و کدپستی اقامتگاه قانونی شرکت ارسال می شود. به همین خاطر، تاییدیه کد پستی را می بایستی از اداره پست نزدیک محل سکونت دریافت کنید.

بنابراین آدرس شرکت می بایست در زمان ثبت شرکت و پس از آن برای دریافت تسهیلات قانونی و حقوقی، با آدرس تایید شده از اداره پست یکی باشد.

۲- اخذ دفاتر پلمپ تجاری شرکت

شرکت ها می بایست دفاتر قانونی پلمپ شده خود را از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور دریافت کرده و اطلاعات صورت های مالی فصلی و سالانه را در آن درج کنند. برای حسابرسی های مالیاتی سالیانه، ارائه اظهار نامه تا قبل ۳۱ تیر هر سال و همچنین ارائه مدارک و دفاتر قانونی به ممیزین کد شعبه مالیاتی، الزامی خواهد بود.

به همین خاطر، آدرس دفتر مرکزی درست اهمیت دارد. با توجه به سامانه ای شدن اخذ پلمپ دفاتر تجاری شرکت ها به خصوص در تهران، می بایست برای اخذ این دفاتر، ابتدا از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها، نسبت به ثبت نام اینترنتی اقدام کرد و سپس بعد از اخذ اظهارنامه از سایت، نسبت به ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق اداره پست اقدام کرد.

هنگام ثبت نام برای اخذ پلمپ دفاتر تجاری، آدرسی که در آخرین روزنامه رسمی شرکت قید شده است در سامانه درج می شود و دفاتر به همان آدرس ارسال می شود. لذا به این مورد توجه کنید تا در پایان هر سال، با مشکلی مواجه نشده و مشمول جریمه علی الراس مالیاتی نشوید.

لذا شرکت هایی که آدرس دفتر مرکزی آنها صوری درج شود، موفق به اخذ دفاتر قانونی نشده و با مشکلات قانونی روبرو خواهند شد که حتی ممنوع الخروجی و بازداشت سهامداران را نیز می تواند در پی داشته باشد.

۳- اعضای هیات مدیره و مدیرعامل

توجه داشته باشید که مدیرعامل در شرکت های سهامی عام، سهامی خاص و حتی مسئولیت محدود، می تواند فردی خارج از هیات موسسان سهامداران باشد و الزامی وجود ندارد که حتما، مدیرعامل، یکی از اعضای هیات مدیره یا حتی سهامدار شرکت باشد.

یعنی شما می توانید به عنوان سهامدار یک شرکت، فردی خارج از هیات سهامداران یا هیات مدیره را به مدتی مشخص، به مدیرعاملی شرکت منصوب کنید و این فرد، سهامی از شرکت نداشته باشد. توجه داشته باشید که مدیرعامل، می تواند یکی از صاحبان امضا نیز باشد.

۴- سهامداری در شرکت های سهامی خاص

s11
سهامداری در شرکت های سهامی خاص، الزامات قانونی سنگین تری به نسبت شرکت های مسئولیت محدود دارد

نکته مهم بعدی که در ثبت شرکت های سهامی خاص باید در نظر داشت، مقوله سهامداران است. به دلیل آنکه سهامدای در شرکت های سهامی خاص، مهم تر از سهامی عام است، باید به این موضوع توجه ویژه داشت. شرکت های سهامی خاص، جابجایی سهامداران و یا همان ورود و خروج سهامداران، تنها توسط صورتجلسه نقل و انتقال سهام امکان دارد.

قابل ذکر است که این صورتجلسه به ثبت نخواهد رسید مگر اینکه ابتدا مفاصا حساب نقل و انتقال سهام از سازمان امور مالیاتی استان محل سکونت اخذ شود.

اخذ مفاصا حساب نقل و انتقال سهام،‌ منوط به دارا بودن کد اقتصادی شرکت بوده و شرکت هایی که کد اقتصادی ندارند، نمی توانند سهامداری را وارد و یا خارج کنند. این در حالی است که در شرکت های مسئولیت محدود، همانطور که در ابتدای گفتار گفتیم، جابجایی سهام تنها در چند خط انجام می شود و نیازی به ارائه مفاصا حساب نیست.

بنابراین، در انتخاب سهامداران در شرکت های سهامی خاص، دقت فراوانی به خرج دهید تا بعدا در جابجایی ها، با مشکلی مواجه نشوید.

مقوله بعدی که بنا به تجربه، شرکت های سهامی خاص در روال کاری خود، با آن مواجه می شوند و بعضا مشکل آفرین می شود، لیست سهامداران است که اهمیت زیادی دارد. با توجه به اینکه نقل و انتقال سهام در این شرکت ها، در روزنامه رسمی کشور آگهی نمی شود و در زمره آیین نامه های داخلی شرکت ها است، لذا، آگاهی از لیست دقیق سهامداران، اهمیت فراوان دارد.

تنظیم هر گونه صورتجلسه اعم از تغییرات، تمدید  یا هر نوع صورتجلسه قابل ثبت، الزامی به ارائه لیست سهامداران ندارد. لذا، در صورتی که آخرین لیست سهامداران شرکت، مفقود یا معدوم شود، لازم است تا احدی از سهامداران شرکت به شورای حل اختلاف دادگستری محل سکونت رفته و با اخذ نامه «درخواست لیست سهامداران شرکت» از اداره ثبت شرکت ها کند.

تفاوت های شرکت مسئولیت محدود با سهامی خاص

s12
پیش از ثبت شرکت با مسئولیت محدود یا سهامی خاص، با وکیل یا مشاوران رسمی اداره ثبت شرکت ها، مشورت بگیرید
  1. تعداد شرکا: در شرکت با مسئولیت محدود تعداد شرکاء حداقل ۲ نفر و در شرکت سهامی خاص تعداد سهامداران حداقل ۳ نفر خواهد بود. یعنی ثبت شرکت مسئولیت محدود با ۱ نفر امکان پذیر نیست و ثبت شرکت سهامی خاص نیز با ۲ نفر امکان پذیر نخواهد بود. برخی از شرکت های مسئولیت محدود، از یک زوج تشکیل شده است.
  2. سرمایه: حداقل سرمایه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود و سهامی خاص یک میلیون ریال است.
  3. سرمایه نقدی: در شرکت سهامی خاص حداقل ۳۵% سرمایه باید نقدا در یکی از شعب بانک ها تودیع و گواهی مربوطه ارائه و ۶۵٪ در تعهد سهامداران باشد. اما چنین الزامی برای سرمایه نقدی شرکت های مسئولیت محدود وجود ندارد.
  4. سرمایه اقرار شده: در شرکت با مسئولیت محدود باید کل سرمایه تحویل مدیر عامل شرکت شده و مدیر عامل اقرار به دریافت نماید و ارائه گواهی بانکی دال بر انجام این امر ضرورت ندارد. در حالی که این قضیه در شرکت سهامی خاص متفاوت است.
  5. بازرسان: انتخاب بازرس اصلی و علی البدل در شرکت سهامی خاص اجباری ولی در شرکت با مسئولیت محدود اختیاری است.
  6. مدت مدیریت: مدت مدیریت در شرکت سهامی خاص حداکثر دو سال است که قابل تمدید است و در شرکت با مسئولیت محدود مدیران شرکت برای مدت نامحدود انتخاب می شوند و همچنین مخیر خواهند بود که مدتی برای مدیران در اساسنامه شرکت مقرر دارند. البته توجه داشته باشید که مدیرعامل شرکت مسسولیت محدود می تواند برای مدت محدودی انتخاب شود و لزوما، مدیرعامل شرکت، نباید سهامدار یا عضو هیات مدیره باشد.
  7. روزنامه: انتخاب روزنامه کثیر الانتشار در شرکت سهامی خاص برای درج آگهی های دعوت شرکت در سهامی خاص الزامی و در شرکت با مسئولیت محدود اختیاری است. شرکت مسئولیت محدود می تواند آگهی های خود را در روزنامه های کشور منتشر نکند و تنها اگهی تغییرات را در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی منتشر کند.
  8. مجامع عمومی عادی و سالیانه: شرایط احراز حدنصاب در مجامع عمومی در شرکت سهامی خاص سهل تر و در شرکت در مسئولیت محدود با توجه به نوع شرکت مشکل تر است.
  9. ترکیب مجمع: مجامع عمومی در شرکت سهامی خاص توسط هیئت رئیسه ای مرکب از یک نفر رئیس و دو نفر ناظر و یک نفر منشی که از بین سهامداران انتخاب می شوند اداره می  گردد. در شرکت با مسئولیت محدود مجامع عمومی شرکت توسط هیئت ناظر در صورتی خواهند بود که تعداد شرکا ء آن از ۱۲ نفر بیشتر باشد.
  10. افزایش سرمایه: در شرکت سهامی خاص یا مسئولیت محدود، شرکت در افزایش سرمایه اختیاری است.
  11. مسئولیت قانونی: سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمی شود و شرکاء فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات هستند.
  12. الزام قانونی مهم: مدیران در شرکت سهامی خاص الزاما بایستی سهامدار بوده یا تعداد سهام وثیقه مقرر در اساسنامه را تهیه و به صندوق شرکت بسپارند. مدیران در شرکت با مسئولیت محدود  بصورت موظف یا غیر موظف که از بین شرکاء یا از خارج انتخاب می شوند انجام وظیفه  خواهند نمود .
  13. تقسیم سود: تقسیم سود در شرکت سهامی خاص به نسبت تعداد سهام و در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه شرکاء تقسیم خواهد شد و در شرکت با مسئولیت محدود می توانند در اساسنامه ترتیب دیگری برای تقسیم سود مقرر دارند.
  14. حق رای : حق رای در شرکت سهامی خاص به تعداد سهام در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه خواهد بود.
  15. سهم الشرکه: تقویم سهم الشرکه غیر نقدی در شرکت با مسئولیت محدود توسط شرکاء صورت می گیرد شرکاء دراین خصوص دارای مسئولیت است. تقویم آورده غیر نقدی در شرکت سهامی خاص با کارشناسان رسمی دادگستری خواهد بود .

 راهنمای تغییرات در ثبت شرکت

راهنمای انتخاب نام شرکت

samaneh
یکی از راه های بررسی انتخاب نام موجود جهت نام گذاری نام شرکت، مراجعه به سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی ایران است که متعلق به سازمان ثبت اسناد و املاک قوه قضاییه می باشد
۱-   دارای ریشه فارسی باشد.
۲-   لاتین نباشد.
۳-   با شئونات انقلاب اسلامی ایران منافات نداشته باشد.
۴-   تکراری نباشد.به این درگاه مراجعه و نام پیشنهادی را جستجو نمایید توجه کنید که دو کلمه از نام پیشنهادی با اسامی دارای سابقه باید متفاوت باشد.
۵-   دارای اسم خاص باشد.
۶-   از اعداد بصورت ریاضی آن استفاده نشود ، بلکه بصورت حروف نوشته شود.
۷- از عناوین ایثارگران و شاهد و امثالهم که انحصاراً تحت نظارت سازمان محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران است، استفاده نشود.
۸-   از عنوانهای شعرا، دانشمندان و کاشفان در عصر حاضر استفاده نشود .
۹- عدم استفاده از حروف اول چند کلمه بعنوان اسم مخفف و یا ترکیبی از چند حرف.
۱۰-عدم استفاده از حرف اول بعضی از کلمات مثل: پی وی سی و ……نامهای زیر نباید جزء اسامی مضاف به عناوین شرکت اضافه شود :
ملی – ایران- ملت- کشور- انتظام- نظام- نفت – پتروشیمی – دادگستر- بنیاد – سازمان – مرکز – بهزیست – بانک – بسیج- جهاد –  آسانسور – آژانس- ایثار-ایثارگران – شاهد – شهید- آزاده- جانبازان- تکنو – فامیلی -فیلتر  – نیک – باور- میکروبرد- تست – استار – تک – مدرن –  پیک – امنیت-  کارواش – فانتزی – شهروند – اقتصاد -میهن – جوانان – ایمان – دکوراسیون – هدف – سپاه – تکنیک – دیتا- تک نو- تکنولوژی – اورست – مونتاژ- ونوس – دفتر- ایتال – بیو- کنترل – متریک – مترلژی.
و برای آپارتمان معادل آن = کاشانه –  تکنیک و تکنو معادل آن = فن – تکنولــوژی معادل آن= فن آوری یا فن آوران –کلینیک معادل آن =درمانگاه – دکوراسیون معادل  آن= آرایه
سیستم معادل آن= چرخه درخواست شود.
از طرفی برابر دستورالعمل های صادره در تعیین نام شرکت ها، حتماً و باید از اسم خاص استفاده گردد، و این موضوع اسم خاص نیز برای بسیاری از شهروندان و متقاضیان درخواست نام شرکت توجیه نشده و یا توجهی به این موضوع ندارند، لازم است تعریف جامعی از اسم خاص داشته باشیم که ترجیحاً بشرح ذیل بعرض می رسانم:•    اسم کلمه‌ای است که می‌تواند مستقیماً نهاد جمله باشد و برای دلالت بر شخص، حیوان، شیئی یا مفهومی به کار می‌رود. تقسیمات اسم . اسم عام و اسم خاص اسم عام، اسمی است که بر همه افراد و اشیاء و مفاهیم دلالت کند و بین همه آنها مشترک باشد (مانند «کتاب»، «مرد») و اسم خاص، اسمی است که تنها به یک فرد یا شیئی اشاره دارد و همه را شامل نمی‌شود (مانند «فرزام»، «بیستون»، «آسیا »)
•       اسم‌های خاص را به چهار دسته می‌توان تقسیم کرد:
•    اسم مخصوص انسان‌ ها: مانند «سهراب»، «مهتاب» «حمید» «حسین» «امیر»  که در اینجا مورد استفاده قرار نمی گیرد.
•       اسم مخصوص حیوان‌ ها: مانند «رخش»، «شبدیز» «ققنوس» «سیمرغ» «عقاب» «طاووس»
•       اسم مخصوص اماکن مختلف جغرافیایی مانند «آسیا»، «گرگان»، «اهواز» «شاهوار» «سبلان»
•    اسم مخصوص اشیائی که بیشتر از یکی نیستند: ماننــــد «انجیل»، «تخت طاووس»، «کوه نور» «گندم» «مروارید» «قرآن»
•    اسم خاص را جمع نمی‌بندند، مگر در مواردی که مقصود از آن مثال یا مانند و نوع باشد : ایران در کنار فردوسی‌ها و سعدی‌ها و حافظ‌ها پرورده است. که مقصود همان فردوسی و سعدی و حافظ است و در حکم اسم عام می‌باشد و توسط ها جمع بسته می‌شود. این نوع جمع بستن در ادبیّاتِ فارسی نیز به چشم می‌خورد.

راهنمای استفاده از سامانه اینترنتی ثبت شرکت

نحوه ی ثبت شرکت در اداره ثبت  شرکت ها نیز از حالت سنتی خارج شده است. یعنی قبلا ارباب رجوع مراجعه مستقیم به اداره ثبت داشت و از طریق فرم مربوطه ،اسامی مورد نظر را پیشنهاد می داد و این اسامی فقط در اداره ی ثبت تهران مورد بررسی قرار می گرفت.

سپس متقاضی مراجعه می نمود وبه صورت دستی ،مدارک ،صورت جلسات و اساسنامه را ارایه می کرد تا توسط کارشناس ثبت شرکتها مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تایید در دفاتر ثبت شرکتها ثبت شود و پس از اخذ امضاهای لازم، شرکت به ثبت رسد.

ولی در حالت فعلی با اجرایی شدن سامانه ی ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری مراجعات ارباب رجوع به صورت اینترنتی و از طریق سامانه ی اینترنتی به طور غیر حضوری انجام می گیرد. علاوه بر آن می توان کلیه اطلاعات مربوط به چگونگی تنظیم درخواست ها و مدارک مورد لزوم بخشنامه ها و شیوه نامه های اجرایی ثبت شرکتها و اطلاع رسانی های  آتی  را نیز از طریق پایگاه اطلاع رسانی ثبت شرکت ها رصد و پیگیری نمود.

بنابراین چنانچه گقتیم برای ثبت شرکت به صورت آنلاین پس از ورود به سامانه  به قسمت پذیرش درخواست ثبت شرکت مراجعه کنید.

reg
نخستین گام برای ثبت اینترنتی شرکت، ورود به درگاه سازمان ثبت اسناد است

فرمی پیش روی شما ظاهر می شود که باید مرحله به مرحله آن را تکمیل کنید.اطلاعات مربوط به متقاضی نخستین موضوعی است که در این فرم ها باید بنویسید .مشخصات اولیه خودتان را در فرم تکمیل کنید.انتخاب نام شرکت،نشانی شرکت،سرمایه ی شرکت ،معرفی شرکا ،مشخص نمودن سهام شرکا و معرفی شعبه های شرکت از جمله کارهایی است که قبل از رجوع به سایت می بایست راجع به آنها تصمیم گیری نهایی شده باشد.

در سایت،  اساسنامه ی شرکت را نیز باید ارایه دهید .شرکت نامه ها و اساسنامه ها ،فرم های پیش فرضی دارند که فقط باید آنها را پر کنید و در نهایت اگر خواستید می توانید قوانین مخصوص شرکت خودتان را نیز به آن اضافه کنید.سپس باید تصویر برابر اصل شده از اساسنامه  خود را در سایت اداره ی ثبت شرکت ها بار گذاری کنید.

 تصمیماتی که باید در اداره  ثبت شرکت ها به ثبت برسد

در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن یکی از امور ذیل باشد، می بایست  یک نسخه از صورت جلسه ی مجمع عمومی جهت ثبت به مرجع ثبت شرکت ها ارسال گردد:

۱-انتخاب مدیران وبازرس یا بازرسان
۲-تصویب ترازنامه
۳-کاهش یا افزایش سرمایه
۴-هر نوع تغییر در اساسنامه
۵-انحلال شرکت و نحوه ی تصفیه ی آن
در ذیل مختصراَ به توضیح هر یک می پردازیم:
-انتخاب مدیران و بازرس یا بازرسان 
انتخاب مدیران و بازرس یا بازرسان باید در اداره ی ثبت شرکت ها به ثبت برسد.همچنین به موجب ماده ی ۷ قانون ثبت شرکت ها: «تغییرات راجع به نمایندگان شرکت و یا مدیران شعب آن باید به اداره ی ثبت اسناد (در حال حاضر اداره ی ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی) کتباَ اطلاع داده شود و تا وقتی که این اطلاع داده نشده، عملیاتی که نماینده و یا مدیر سابق به نام شرکت انجام داده، عملیات شرکت محسوب است.

مگر اینکه شرکت، اطلاع اشخاصی را که به استناد این ماده ادعای حقی می کنند از تغییر نماینده یا مدیر خود به ثبوت رساند».این ماده در واقع بیانگر این قاعده ی عام است که عزل وکیل اگر از دید اشخاص ثالث پنهان مانده باشد، در مقابل آن ها قابل استناد نیست.در نتیجه، اقداماتی که مدیر یا نماینده کرده است، برای شرکت تلقی می شود و در صورتی که شرکت بخواهد می تواند پس از انجام یاقتن تعهدات مربوط در مقابل اشخاص ثالث، به مدیر یا نماینده ی قبلی مراجعه کند.
-تصویب ترازنامه 
ترازنامه یا بیلان یکی از مهم ترین گزارشات مالی است که وضعیت دارایی،بدهی و سرمایه یک واحد تجاری را در تاریخ مشخصی نمایش می دهد.به بیانی دیگر با توجه به اینکه ترازنامه وضعیت مالی شرکت  را در یک زمان معین نمایش می دهد می توان آن را مانند یک تصویر از وضعیت واحد تجاری نیز معرفی نمود.
-کاهش یا افزایش سرمایه
ممکن است در طول حیات شرکت، شرکا بخواهند در سرمایه ی شرکت تغییری بدهند.این تغییر ممکن است به منظور افزایش یا کاهش سرمایه باشد. ماده ی ۲۲۲ قانون تجارت به نوعی تغییر سرمایه در شرکت را اجازه می دهد.به موجب قسمت اول ماده ی ۲۲۲ قانون تجارت، هر شرکت تجارتی می تواند در اساسنامه ی خود قید کند که سرمایه ی اولیه ی خود را به وسیله ی تادیه ی اقساط بعدی از طرف شرکا یا قبول شریک جدید زیاد کرده و یا به واسطه ی برداشت از سرمایه آن را تقلیل دهد.
– تغییر در اساسنامه
-تغییر اساسنامه در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده ی شرکت است که می تواند به جز در موارد استثنایی، تقریباَ تمام مواد اساسنامه را تغییر دهد.
– انحلال شرکت و نحوه ی تصفیه ی آن 
انحلال شرکت به منزله ی پایان عمر آن است و لازمه ی پایان عمر شرکت این است که دارایی جمعی از حالت مشاع بیرون آورده شود و میان آنان تقسیم گردد. تقسیم دارایی بین شرکا در صورتی میسر است که طلبکاران شرکت طلب خود از شرکت را دریافت کرده باشند. برای رسیدن به چنین مقصودی، قانون گذار تصفیه ی اموال شرکت را پس از انحلال پیش بینی کرده است.

لینک های مهم

  • سامانه پذیرش تاسیس و ثبت تغییرات شرکت ها در این نشانی در دسترس است.
  • سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور در این آدرس مشاهده کنید.
  • دسترسی به آخرین اطلاعات ثبت شرکت ها و تغییرات، در درگاه روزنامه رسمی جمهوری اسلامی.
  • پایگاه آگهی های ثبت تاسیس و تغییرات اشخاص حقوقی در این نشانی قرار دارد.
  • اطلاعات صاحبان سهام عمده کلیه شرکت های فعال در بازار بورس و فرابورس ایران.
  • دسترسی به سازمان امور مالیاتی کشور در این آدرس امکان پذیر است.
  • سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی شرکت ها در این لینک در دسترس است.
  • دسترسی به صدها خدمات دولت الکترونیک ایران برای شرکت ها در این نشانی ارائه شده است.

برای ثبت شرکت در صورتی که اطلاعات لازم را ندارید، از وکلای مطلع و موسسات خوش نام ثبت شرکت و یا با مراجعه حضوری به اداره کل ثبت شرکت ها، نسبت به انجام فرآیند قانونی اقدام کنید. در ثبت شرکت و انتخاب شریک و اقدام برای فعالیت های قانونی، حوصله، صبوری و کسب اطلاعات حقوقی و قانونی را در اولویت قرار بدهید. توجه داشته باشید که هر فعالیت تجاری، نیاز به تبیین ماموریت (mission) و چشم انداز (vision) و به طور کل، طرح تجاری (Business Plan) دارد.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۵ نظر

ورود

  • کلهر خرداد ۱۸, ۱۳۹۶

    چقدر خوب بود این اطلاعات. برای چند تا از دوستام فرستادم. فقط یه سوال داشتم جناب زمانی و اون اینکه بهتره خودمون برای ثبت بریم یا از شرکت های ثبتی که تبلیغ میکنند استفاده کنیم؟‌کدوم ها بهتره؟

  • عمرانی خرداد ۲۰, ۱۳۹۶

    روز تون بخیر
    خیای نوشته خوبی بود. ایا میشه با فوق دیبلم هم سهامی خاص ثبت کرد؟ چقدر هزینه داره؟ لطفا راهنمایی کنید

    • علی زمانی خرداد ۲۰, ۱۳۹۶

      با سلام
      همانطور که در گفتار ذکر شده است، برای ثبت شرکت سهامی خاص، مدرک تحصیلی اهمیتی ندارد. تنها در صورتی که بخواهید از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، رتبه بندی صلاحیت حرفه ای در زمینه های قید شده جهت شرکت در مناقصات دولتی میلیاردی را داشته باشید، حداقل به ۲ مدرک کارشناسی مهندسی مرتباط نیاز خواهید داشت.
      هزینه ان در سایت اداره کل ثبت شرکت ها قید شده است.

  • سارا تیر ۱۶, ۱۳۹۸

    سلام برای ثبت شرکت نیاز به مراجعه حضوری به ثبت شرکت ها هست؟ یا تمام کارها در سایت انجام میشه ؟