۷ راه برای این که علاوه بر بیماری های قلبی عروقی از آلزایمر نیز جلوگیری کنیم

۷ راه برای این که علاوه بر بیماری های قلبی عروقی از آلزایمر نیز جلوگیری کنیم

مطالعات متعدد نشان داده که برخی از چیزهایی که می توانید برای بهبود فعالیت مغزتان داشته باشید همان هایی هستند که برای سلامت جسمی خود انجام می دهید. مقاله ای که اخیراً توسط انجمن قلب و انجمن سکته قلبی آمریکا در مجله ی پزشکی «Stroke» به چاپ رسیده است، ۷ روش ساده برای بهبود کارآیی مغز و جلوگیری از زوال عقل در سنین بالا را پیشنهاد می دهد. این روش ها عبارتند از کنترل فشار خون، کنترل کلسترول خون، متعادل نگه داشتن قند خون، فعالیت های فیزیکی، داشتن رژیم غذایی سالم، از بین بردن اضافه وزن و ترک کردن یا نکشیدن سیگار.

این روش های ساده و متداول علاوه بر جلوگیری از زوال عقل و بهبود کارآیی مغزی، از بیماری های قلبی و سکته نیز جلوگیری کرده  و این موضوع تنها اتفاقی تصادفی نیست. در سالیان اخیر مطالعات زیادی در این مورد شده و هر بار چنین روش هایی برای تضمین سلامت قلب و ریه حیاتی شمرده شده اند اما مطالعات اخیر نشان می دهد که رعایت کردن این موارد در بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از ابتلا به زوال عقل در سنین بالا نیز موثر خواهد بود. دکتر فیلیپ گورلیک، رهبر گروهی که این مطالعه را انجام داده اند در این باره می گوید:” در دهه ی ۱۹۹۰ ما متوجه شدیم که فاکتورهای ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، نه تنها با سکته قلبی و دیگر بیماری های قلبی و عروقی مرتبط هستند بلکه می توان آن ها را نیز پیش درآمدهایی برای اختلالات ذهنی و مغزی به شمار آورد.

مطالعات انجام گرفته در اوایل دهه ۲۰۰۰ نشان داد که فاکتورهای بالا برنده ریسک بیماری های قلب و عروقی مانند تصلب شرائن و آلزایمر با آلزایمر ارتباط تنگاتنگی دارند و روش هایی مانند مدیریت فشار خون و دیابت خطر اختلالات شناختی و زوال عقل را در سنین بالا به شدت کاهش خواهد داد. مغز برای داشتن یک عملکرد متعادل و طبیعی به جریان خون مناسب نیاز دارد و وقتی که جریان خون کند و یا مسدود شود- به دلیل ضعف قلب در پمپاژ خون یا مسدود شدن رگ ها به دلیل رسوبات خونی، بافت های مغزی دچار صدمه خواهند شد. بالا رفتن فشار خون، کلسترول و قند خون می تواند عملکرد طبیعی رگ های خونی که به سمت مغز می روند را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز سکته های قلبی بزرگ و خفیف شود که در ادامه به کاهش در ادراک مغزی فرد منتهی خواهد شد، چیزی که آن را «زوال عقل عروقی» می نامند.

اما مطالعات گسترده نشان می دهد که رعایت این هفت استراتژی ساده می تواند سلامت مغزی آن ها را تضمین کند. در این صورت شخص توجه بیشتری به اطرافش داشته، از حواسش به خوبی استفاده کرده و اطلاعات دریافتی را بهتر و راحت تر تجزیه و تحلیل خواهد کرد، یادگیری و به خاطر آوردن برای وی بسیار بهتر و آسان تر شکل خواهد گرفت،ارتباط برقرار کردن راحت تر خواهد بود، حل مسایل بهتر صورت خواهد گرفت، توانایی تصمیم گیری وجود خواهد داشت و توانایی حرکت و کنترل عواطف برای فرد بسیار راحت تر خواهد بود. زمان مبادرت به این استراتژی ها نیز بسیار مهم خواهد بود زیرا باریک شدن رگ ها ممکن است از دوران کودکی آغاز شود.

اگر چه هنوز برای خلق روش های بهینه در بهبود عملکرد مغز باید مطالعات بیشتری صورت گیرد اما محققان بر این باورند که روش های قبلی مانند ادامه ی مطالعه و زندگی آکادمیک و تعاملات اجتماعی گسترده در تمام طول زندگی همچنان در بهبود عملکرد مغز موثر خواهند بود. در گذشته پزشکان ارتباطی بین بیماری های قلبی و عروقی و مشکلات مربوط به زوال عقل در پیری متصور نبودند اما امروزه، به لطف مطالعات گسترده، مشخص شده که با کنترل کردن فاکتورهای خطرناک بیماری های قلبی و عروقی علاوه بر این که می توانیم خطر سکته قلبی را کاهش دهیم بلکه می توانیم از زوال عقل و کاهش عملکرد بهینه مغز نیز جلوگیری نماییم.

منبع: time
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود