«محور ساسانی فیروزآباد» در استان فارس ثبت جهانی شد

«محور ساسانی فیروزآباد» در  استان فارس ثبت جهانی شد

منظر باستانی ساسانیان (محور ساسانی) در منطقه فیروزآباد استان فارس به عنوان بیست و سومین اثر تاریخی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو و چهارمین اثر جهانی شده استان فارس به ثبت رسید.

چهل و دومین اجلاس میراث جهانی یونسکو که از سوم تیر ماه در منامه بحرین شروع به کار کرده بود، امروز «محور ساسانی» استان فارس را به عنوان چهارمین اثر جهانی شده‌ی این استان در یونسکو به ثبت رساند.

منظر باستان‌شناسی ساسانی فارس که با همکاری باستان‌شناسان، فیلمبرداران، مستندسازان و محققان ۳ سال کار پژوهش و مطالعه روی آن انجام شده است از فیروزآباد شروع می‌شود تا بیشابور و سروستان در استان فارس ادامه دارد، این منطقه شامل مجموعه‌ای وسیع مانند کاخ، شهر و غار است.

استان فارس پیش از این در سال ۱۳۵۸ محوطه‌ی تاریخی «تخت‌جمشید» به شماره ۱۱۴، محوطه‌ی تاریخی «پاسارگاد» در سال به شماره ۱۱۰۶ و باغ جهانی ارم یکی از ۹ باغ قرار گرفته در پرونده‌ی زنجیره‌ای باغ‌های ایرانی در سال ۱۳۹۰ به شماره ۱۳۷۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند.

بدنبال این رویداد خوشایند می‌توان گفت استان فارس پنجمین پرونده‌ی تاریخی خود را با موفقیت در سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد «یونسکو» به ثبت رساند.

چهل و دومین اجلاس میراث جهانی یونسکو قرار است تا ۱۳ تیر پرونده‌های ارائه شده از سوی کشورهای عضو یونسکو را بررسی کند. منطقه حفاظت شده ارسباران نیز به عنوان یک اثر طبیعی دیگر پرونده ایران در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو است که هنوز خبری در مورد موافقت یا عدم موفقیت ثبت جهانی آن وجود ندارد.

محور ساسانی فیروزآباد شامل قلعه دختر فیروزآباد و شهر گور هستند که به طور خلاصه در زیر معرفی شده‌اند.

معرفی قلعه دختر فیروزآباد فارس

قلعه دختر استان فارس در شش کیلومتری جاده فیروزآباد به شیراز در دامنه کوهی مشرف به جاده قرار دارد که پس از طی مسافتی حدود ۳۰۰ متر می‌توان به قلعه دختر رسید.
این قلعه تماماً از سنگ‌های درشت ساخته و سنگ‌های نما، تراشیده شده‌اند ولی سنگ‌های پی‌ها و داخل دیوارها از قلوه سنگ‌های درشت رودخانه‌ای تشکیل شده‌اند. عظمت بنای این قلعه، مبهوت کننده‌است و دیوارهای بلند آن با همه شکستگی و ریخته شدن، هنوز هم شکوهی خیره کننده دارند.
تمامی کاخ را یک ایوان بزرگ دارای طاق ضربی و دو ایوان کوچکتر در دو سو تشکیل می‌دهد. ایوان بزرگ که ۱۴ متر پهنا و ۲۳ متر درازا دارد به یک اتاق مرکزی که سقف آن به شیوه‌ای تازه، یعنی گنبد پوشانده شده است منتهی می‌شود.

معرفی شهر گور فیروزآباد

«محور ساسانی فیروزآباد» در استان فارس ثبت جهانی شد
شهر گور (اردشیرخوره یا فیروزآباد قدیم) محلی باستانی در شهرستان فیروزآباد، استان فارس است. این شهر در اوایل قرن سوم میلادی به دستور اردشیر بابکان بنیاد شد.
گور در زمان آبادانی خود، مرکز بخشی از ایالت فارس به نام کوره اردشیرخورّه بود.
طرح و الگوی این شهر دایره‌ای شکل است و به قطر دو کیلومتر دارای چهار دروازه اصلی بوده و بناهای حکومتی و محل اقامت درباریان در آن قرار داشته‌است.
شهر گور اولین شهر دایره‌ای در ایران و یکی از نخستین شهرهای دایره‌ای در جهان نیز محسوب می‌شود. شهر گور باستانی اکنون متروک مانده و شهر کنونی فیروزآباد در سه کیلومتری آن قرار دارد.

 

مطالب مرتبط
دیجیاتو
بدون نظر

ورود