نگاهی به روستای ۵۰۰ ساله پلکانی همدان: گشانی

نگاهی به روستای ۵۰۰ ساله پلکانی همدان: گشانی

شهریور ماه یکی از بهترین ماه های سفر است. گرمای هوا در نقاط مختلف کشور تا حدی کاهش یافته و تب و تاب سفر گردشگران نیز به خاطر در پیش بودن بازگشایی مدارس و دانشگاه ها، تنزل خوبی پیدا کرده و این سیگنال خوبی برای گردشگرانی است که قصد دارند تا در محیط های خلوت تر و ارزان تر، سیر آفاق و انفس کنند.

چه جایی بهتر از همدان، یکی از پایتخت های فرهنگ و تمدن و ادب ایران زمین. جایی خنک در هفته های پایانی تابستان. سرویس گردشگری روزیاتو قصد دارد امروز گشتی بزند در یکی از مقصدهای روستاگردی دیدنی همدانی ها تا با قابلیت ها و ظرفیت های طبیعی آن آشنا شویم.

با ما در گردشگری روستایی در گشانی همراه باشید و اگر تجربه سفر به این منطقه را دارید، عکس ها و دیدگاه های خود را از طریق کانال های روزیاتو در شبکه های اجتماعی ارسال کنید.

طبیعت دیدنی روستا پلکانی تویسرکانی ها
گشانی، لوکیشنی عالی برای عکاسان طبیعت
بافت روستا گشانی

داستان شنیدنی گشانی

برای گردشگران خودمانی و کوله پشتی گردها و طبیعت دوست ها، چه حالی بهتر از روستاگردی تا با سبک زندگی واقعی مردم از نزدیک آشنا شوند! روستا گشانی در شهرستان دیدنی تویسرکان استان همدان واقع شده است و در جنوب کوه الوند در استان همدان قرار دارد. مردم آن با زبان‌ لری و همچنین با زبان فارسی نیز صحبت می کنند، ممکن است در برخی از نقاط شما  ببینید اهالی با زبان ‌های ترکی نیز رایج نیز صحبت می کنند. این شهر به خاطر بزرگی و تعدد در درخت گردو و همچنین با کیفیت بودن آن شهرت دارد.

طبیعت این روستا واقع دل انگیز و هیجان انگیز و سرسبز است و همچون ماسوله، با خانه های پلکانی و بافت تاریخی، مقصد گردشگری و عکاسی فوق العاده برای شکارگران لحظات در طبیعت بکر ایران است. جایی که شما می توانید، تاریخ را از نزدیک تماشا کرده و سبک زندگی دیدنی و دوست داشتنی اهالی مهمان نوازش را تجربه کنید. این روستا در ۱۷ کیلومتری شمال غربی شهر تویسرکان قرار گرفته به دلیل شرایط اقلیمی خوبی که دارد اقلیم بسیار مناسبی را شامل می شود و بارندگی های مناسب در طول سال در این شهر نیز انجام می شود و همین خود دلیلی است تا چشمه های رودخانه های متعددی در این روستا روان باشد و منبعی برای آبیاری درختان و مراتع سرسبزی که در این منطقه وجود دارد باشد.

اگر دانشجوی معماری و گردشگری و محیط زیست هستید، مطلع باشید که روستا گشانی، در محدوده ‏ای کوهستانی قرار دارد و دارای بافت مسکونی متمرکزی است. معماری خانه‏ های روستاییان تحت تأثیر نوع معیشت و فعالیت‏ های آنان شکل گرفته و به طور عمده دارای ایوان است. در فصل زمستان از آنجایی که در این منطقه سرمای نسبتا شدید به وجود می آید اهالی روستای گشانی برای جلوگیری از بروز سرمای شدید زمستان، دیوار خانه‏ ها ضخیم و پنجره‏ های آن‏ها کوچک و چوبی است.

برای بهره‏ گیری بهتر از نور و گرمای خورشید اکثر خانه‏ ها رو به جنوب ساخته شده ‏اند و فضاهایی همچون اتاق استراحت، تنورخانه، آغل، انبار، مطبخ، حمام و سرویس بهداشتی در آن‏ها ایجاد شده و سقف اکثر خانه‏ ها مسطح است. همانطور که گفتیم این روستا در سمت شمال و شرق به سمت کوه های الوند قرار دارد و از همین رو به عنوان یک منطقه کوهستانی به شمار می رود، همین خود دلیلی است که در این منطقه دره ها، کوه ها و باغ های زیادی را مشاهده کنید. چشمه ای در این منطقه وجود دارد که آب آن بسیار زلال و معدنی می باشد، زمانی که به این چشمه رسیدید خیالتان راحت باشد و آن را بنوشید.

روستا گشانی
معماری روستا گشانی

بازی های محلی در عصر دیجیتال و بازی های رایانه ای، کمتر مورد توجه قرار می گیرد اما اوضاع در این روستا دیدنی کمی تفاوت می کند. اگر با اهالی روستا عجین شده و با آنها باب صحبت را باز کنید مثل دم مسجد رفته یا با مغازه دارها صحبت کنید یا با اهالی مشغول کشاورزی رایزنی کنید، درخواهید یافت که این روستا همچنان فرهنگ های پیشینیان را حفظ کرده است. این بازی ها نیز عبارتند از الک و دولک، گردوبازی، کوشک، کمربندبازی و قایم باشک که بدون آن که نیاز به وسایل خاص و دیجیتالی باشد می تواند ساعت ها شما را به خود مشعغل کند.

به دلیل جلوگیری از سرمای شدید زمستان، دیوار خانه‏ ها ضخیم و پنجره‏ های آن‏ها کوچک و چوبی است، برای بهره‏ گیری بهتر از نور و گرمای خورشید اکثر خانه‏ ها رو به جنوب ساخته شده ‏اند و فضاهایی همچون اتاق استراحت، تنورخانه، آغل، انبار، مطبخ، حمام و سرویس بهداشتی در آن‏ها ایجاد شده و سقف اکثر خانه‏ ها مسطح است. وجود باغ‏ های وسیع گردو، بادام، گیلاس، آلو و زردآلو و در اطراف روستا می تواند برای گردشگران جاذبه ه‏ای زیبا محسوب شود.

وجود آثار تاریخی و مذهبی همچون مقبره امامزاده ابراهیم و گورستان بزرگ و قدیمی قدمت دیرینه این روستا را نمایان می سازد، در طرح هادی روستای گشانی گفته شده این روستا بیش از ۵۰۰ سال قدمت دارد و مردم روستا به دو زبان فارسی ـ ترکی صحبت می کنند. ۶ طایفه در این روستا زندگی می کنند و از آنجا که در این روستا قومیت‏ های لر و آذری سکونت دارند، پوشاک مردم روستا نیز متنوع و بسیار جالب توجه است.

روستا گشانی
سایت اداره کل گردشگری استان همدان

اگر به گشانی رفتید، برای حمایت از کالای ایران در روزگار اقتصاد مقاومتی، خرید از صنایع دستی روستا را در نظر داشته باشید که در مراکز خرید تویسرکان در دسترس خواهد بود. پیش از سفر به همدان، فرصت ها و مقصدهای گردشگری استان را از اداره کل گردشگری استان همدان جویا شوید. به امید آنکه پس از تاسیس وزارت گردشگری، شاهد رونق گردشگری همدان و روستا گردی و دیگر مناطق هدف گردشگری دیدنی ایران باشیم.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود