جزییات دفاع نقطه ای «ناوشکن سهند» و سامانه موشکی «تلاش»

زیردریایی فاتح، هفته آینده عملیاتی می شود

جزییات دفاع نقطه ای «ناوشکن سهند» و سامانه موشکی «تلاش»

این هفته چند خبر از صنایع دریایی ایران به گوش رسید که در میان اخبار استیضاح ظریف و وزیر کشور و کاهش مصنوعی قیمت ارز در بازار و تراژدی استعفا رییس فدراسیون فوتبال، به خوبی دیده نشد. طراحی و ساخت ناوشکن که جشنواره ای از فعالیت های ساخت و مهندسی گوناگون است، از ۲۰ سال پیش آغاز شده و اکنون صنایع دفاعی ایران قادر به تولید ناوشکن هایی با سامانه های پیشرفته هستند. ناوشکن سهند از جمله محصولات صنایع دریایی نظامی ایران بوده که اخیرا به سامانه دفاع نقطه ای کمند، مجهز شده است.

داستان دفاع نقطه ای کمند

این ناوشکن همچنین مجهز به موشک‌های کروز ضدکشتی است و همچنین از عرشه پرواز بالگردهای سنگین‌تر، نسبت به ناوشکن‌های قبلی برخوردار است. این ناوشکن به تجهیزات پیشرفته‌ای دیگر هم مجهز شده که جزییات بیش تری هنوز در اختیار رسانه ها قرار نگرفته است و در آینده اطلاع رسانی خواهد شد. این شناور بومی و مقتدر، مجهز به سامانه دفاع نقطه ای کمند است که ماموریت های پدافندی شناور را انجام می دهد.

همان طور که می دانید، شناورهای رزمی علاوه بر استفاده از تسلیحات آفندی، از تجهیزات و تسلیحات پدافندی برخوردار هستند تا بتوانند به حملاتی که در سه عرصه سطح، زیرسطح و هوا از سوی دشمن به آنها می‌شود، پاسخ داده و از خود دفاع کنند، به همین منظور یک شناور رزمی از تجهیزات متنوع پدافندی بهره می‌برد که دفاع از شناور را در لایه‌های مختلف میسر می‌سازد.

از جمله مهمترین این تجهیزات سامانه‌های مقابله با موشک‌های کروز یا پرتابه‌های هوشمند است که از انواع مختلفی برخوردار بوده و در لایه‌های مختلفی امنیت شناور را در مقابل موشک‌های کروز تأمین می‌کند، سامانه‌های جنگ الکترونیک برای ایجاد اختلال در سکوهای پرتاب و منحرف کردن موشک‌های کروز، سامانه‌های توپخانه‌ای که می‌توانند موشک‌های کروز را در فاصله مناسب منهدم کنند.اما در لایه‌های نزدیک‌تر به شناور، فریب‌‌دهنده‌های موشک مثل چف و فلر وظیفه حفاظت از شناورها از موشک های حرارتی و راداری به‌عهده دارند.

ناوشکن
محفضه‌هایی در جنگنده‌ها، بالگردها و هواپیماهای ترابری سنگین و نیمه سنگین تعبیه شد که خلبان از این محفظه‌ها، فِلر (Flare یا همان شراره) را برای انحراف در هدف‌یابی موشک‌های حرارتی و چَف (Chaff یا هان باریکه) را برای منحرف کردن موشک های راداری، پرتاب کند. کار این شراره‌ها و باریکه‌ها، کاری بزرگ برای دفاع از جان خلبان در وهله نخست و حفظ هواپیما از گزند موشک‌ها در وهله دوم است.

کارکرد فلرها این گونه است که وقتی پدافند هوایی یا حتی در داگ فایت یا نبرد تن به تن هوایی، هواپیما (اعم از نظامی و ترابری) شناسایی شد، خدمه پدافند یا خلبان هواپیمای مهاجم، موشک‌ حرارتی به سوی هواپیما شلیک می‌کرد. این موشک‌ها در واقع با قفل اولیه روی هدف، حرارت خارج شده از خروجی موتور هواپیما را دنبال کرده و ادامه مسیر می‌دهند.

موشک‌های حرارتی توسط دوربین‌های فروسرخی که قابلیت سنجش حرارت توسط سنسورهای حرارت‌سنج‌ را دارا هستند، حرارت خروجی موتور هواپیما را رهگیری کرده و با طی مسیر، به هواپیما یا بالگرد اصابت می‌کنند. این روشی بسیار ساده برای هدف قرار دادن پرنده‌های نظامی است و بارها در کشورهای مختلف به خصوص در اوکراین و سوریه، توسط گروه‌های تروریستی، این کار عملی شده است که البته در برخی نمونه‌ها، خلبانان در مورد موشک‌های دوش پرتاب حرارتی توانسته‌اند از اصابت موشک، فرار کنند.

یکی از مهمترین سامانه‌هایی که وظیفه مقابله با موشک‌های کروز را به‌عهده دارد، سامانه‌های دفاع نقطه‌ای است. این سامانه‌ها می‌توانند از فاصله ۲ کیلومتری هر هدفی را که به شناور نزدیک شود با نواخت تیر ۴۰۰۰ تا ۷۰۰۰ تیر در دقیقه مورد هدف قرار داده و منهدم کنند که سامانه کمند نیز از جمله همین سامانه‌هاست که توسط متخصصان صنایع دفاعی کشورمان طراحی و تولید شده است. این سامانه پدافندی قرار است روی دومین ناوشکن نیروی دریایی ارتش جمهوری  اسلامی نیز نصب شود.

خبر بعدی درباره سامانه موشکی تلاش است.

سامانه موشکی تلاش

سامانه موشکی تلاش، با حذف سامانه موشکی اس ۲۰۰ روسی و همچنین جایگزینی سامانه موشکی بومی صیاد ۳ در آن، کاملا بومی شد. این سامانه قادر است رهگیری و درگیری با اهداف را به طور توأمان انجام داده و با اهداف مختلف در ارتفاع متوسط و بالا مقابله کند که به گفته امیر اسماعیلی، این قابلیت، از قابلیت‌های فنی و پیچیده این سامانه موشکی است.

سال‌های گذشته، سامانه‌های سه‌گانه تلاش با موفقیت تست و رونمایی شده بودند. تلاش ۱ و ۲، سامانه‌ای موشکی با به کارگیری موشک‌های بومی صیاد ۲ و بهره‌گیری رادارهای بومی بود که در به‌روزرسانی و افزایش قابلیت‌های سامانه موشکی تلاش ۲، ضمن ارتقاهای جانبی، سامانه موشکی اس ۲۰۰ نیز با این سامانه تلفیق شد و سامانه جدیدی به نام سامانه موشکی تلاش ۳ تست و رونمایی شد.

اما مهمترین ویژگی سامانه جدید موشکی تلاش به نسبت سامانه‌های موشکی تلاش ۱، ۲ و ۳، این است که این سامانه نسبت سامانه‌های قبلی تلاش، کاملا بومی سازی شده است به نحوی که سامانه موشکی اس۲۰۰ روسیه که به صورت تلفیقی و برای هدف قرار دادن اهداف برد بلند و ارتفاع بالا در سامانه به کار گرفته شده بود، از سامانه سلاح سامانه تلاش حذف شده است.

موشک صیاد ۳ نیز یک موشک پدافندی است که تاکنون هیچ اطلاعاتی از آن منتشر نشده است ولی با توجه به جایگزینی آن به جای موشک‌های اس ۲۰۰، احتمالا باید بردی معادل همان موشک‌ها را برای اصابت به اهداف در همان سطح (برد و ارتفاع) داشته باشد.

حتما بخوانید؛: با ناوشکن های موشک انداز ایران آشنا شوید

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود