واکنش تلخ کاربران به انتشار یکی از مطالب اجتماعی سایت روزیاتو

تبلیغ فروش کلیه؛ ممنوع!

واکنش تلخ کاربران به انتشار یکی از مطالب اجتماعی سایت روزیاتو

وب‌سایت روزیاتو در اولین روز از اولین ماه پاییز امسال مطلبی با عنوان «تراژدی خرید و فروش کلیه و اعضای بدن در شبکه های اجتماعی» را با هدف تقبیح این رفتار و محکوم کردن دلالال اعضای بدن انسان در فضای مجازی منتشر کرد. اما دستاورد آن چیزی نشد جز تبدیل شدن آن به محلی برای تبلیغات انواع و اقسام کلیه‌ها و کبدها با گروه‌های خونی متفاوت؛ از O مثبت گرفته تا B منفی.

آنچه ما را بر این داشت تا نوشته‌ای در این باب داشته باشیم، وضعیت ناراحت‌کننده‌ای است که به واسطه وضعیت اقتصادی مخاطبان عزیز سایت به‌وجود آمده است. شمار زیادی از جوانان متاهل و مجرد در رده سنی ۲۰ تا ۴۰ سال و از هر دو جنس زن و مرد در بخش دیدگاه‌های این مطلب، بخشی از بدنشان را برای فروش عرضه کرده‌اند. اغلب آنها با اشاره به اینکه به این پول نیاز مبرم دارند در مورد سلامت جسمانی و اینکه هرگز هیچ‌نوع دخانیاتی مصرف نکرده و نوشیدنی‌های الکلی ننوشیده‌اند، کلیه خود را با قیمت‌هایی بین ۲۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برای فروش عرضه کرده‌اند.

همچنین امروز مهدی شادنوش، رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت، با اشاره به دغدغه خرید و فروش غیرقانونی کلیه، تاکید کرد که تبلیغ درباره فروش کلیه یا ایجاد سایت و شبکه و آگهی کردن در این زمینه تخلف است.

مساله اسفناک ماجرا اینجاست که «علی زمانی» – نویسنده – از همان خط اول این مقاله مستقیما و کاملا واضح، این فعالیت اجتماعی که مسیرشان از آگهی‌های روی دیوار خیابان‌های منتهی به بیمارستان‌های معروف پیوند کلیه به اینستاگرام، تلگرام، شبکه‌های اجتماعی و هشتگ‌ها رسیده را تقبیح کرده و یادآور شده که سوداگران کلیه در حال رواج دادن فعالیتی غیرانسانی و غیر اخلاقی هستند.

در این مطلب به وضوح نوشته شده:

متاسفانه شبکه‌های اجتماعی برای سودجویان منفعت‌طلب، تبدیل به محلی برای کسب و کار و تجارت اعضای بدن انسان شده است. دلالان گرداننده این سایت‌ها و کانال‌ها با استفاده از مشکلات مردم نیازمند و ارائه اطلاعات گمراه‌کننده باعث سرگردانی و گرفتاری‌های فراوان پزشکی، درمانی و نیز شکایات حقوقی فراوان شده‌اند. تعدادی از افراد نیازمند پیوند کلیه به دلیل خروج از چارچوب‌های قانونی و به‌رغم اطلاع‌رسانی انجمن حمایت از بیماران کلیوی، نه‌تنها مال خود را باخته‌اند بلکه جان آنها نیز در معرض خطر قرار گرفته است.

با همه این هشدارها و اطلاع‌رسانی‌ها بسیار متاسفیم که مخاطبان به جای حفظ سلامت بدن خود و یافتن راهکارهای قانونی و اصولی برای رفع نیازهای مالی، به گذاشتن شماره تلفن و مشخصات خود برای فروش کلیه اقدام می‌کنند.

حتی در پایان این مطلب نوشته شده: «به نظر شما مهم ترین دلیل رونق یافتن خرید و فروش کلیه در شهرهای ایران چیست؟»

همه خطوط این پُست مصادیقی دال بر زشت‌انگاری و تلاش برای توقیف این رفتارها در فضای مجازی است. غافل از اینکه وضعیت زندگی و معیشت مردم به جایی رسیده که حتی در ادامه‌ی این صحبت‌ها و بدون توجه به اصل ماجرا، بدنبال محلی برای معامله عضوی از بدنشان هستند.

بدون شک در پس پرده هر خرید یا فروشی «نیازی» نهفته است اما این احساس نیاز برای خریداران و البته فروشندگان اعضای بدن بسیار قابل تامل است. بررسی سطحی نوشته‌های مردان و زنانی که کلیه یا کبد خود را به همراه یک شماره تماس تبلیغ می‌کنند، نشان می‌دهد که چنین اقدامی ریشه در مشکلات اقتصادی دارد.

بعضی برای رهن خانه، برخی برای یافتن استقلال و بعضی دیگر در آرزوی یافتن مرهمی برای زخمی از زخم‌های زندگی هستند.

زشتی این کار از نظر ما در این است که  فروش اعضای بدن می‌تواند هر کسی را به وسوسه بیندازد که برای حل مشکلش به این راه خطا برود. راهی که بدون شک می‌توان با فعالیت‌های قانونی و بدون فروش بخشی از وجود خود آن را به سرانجام رساند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ عادت به ظاهر ساده ای که برای کلیه ها بسیار مضر هستند

باید بدانید طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی سالیانه ۱۰ هزار عضو بدن به صورت غیر قانونی تجارت می‌شود که ۷۵ درصد این رقم به خرید و فروش کلیه اختصاص دارد.

گزارش های بین المللی حاکی است که تمایل به فروش کلیه توسط فقرا در کشورهایی نظیر بنگلادش، هندوستان و پاکستان رو به افزایش است.

در این میان پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا برای پاسخ به این سئوال که آیا فروش کلیه توسط فقرا باعث رهایی آنان از فقر می شود یک تحقیق در کشور هندوستان انجام داده اند. در این تحقیق ۳۰۵ نفر از کسانی که کلیه خود را فروخته بودند مورد پرسش قرار گرفتند.

۹۶ درصد پرسش شوندگان اظهار داشتند که علت فروش کلیه پرداخت بدهی بوده است. با این حال ۷۶ درصد از این افراد (کسانی که کلیه خود را برای پرداخت بدهی فروخته بودند) در زمان انجام پیمایش (میانگین ۶ ماه پس از فروش کلیه) اظهار داشته بودند هنوز در گیر بدهی هستند و فروش کلیه معضل بدهی آنها را حل نکرده است.

بر اساس گزارش‌های غیر رسمی فقر و اعتیاد دو عاملی هستند که بیشتر فروشندگان کلیه را وادار به این کار می‌کند.

یک فوق تخصص بیماری های کلیه و فشار خون نیز با اشاره به اینکه بیشتر مراجعه کنندگان فروش کلیه به دلیل مشکلات اقتصادی این کار را انجام می دهند، گفته: ۹۰ درصد مراجعه کنندگان را مردان و ۱۰ درصد را زنان تشکیل می دهند که اغلب به دلایلی نظیر بدهی، تصادف و نرفتن به زندان این کار را انتخاب می کنند.

فروش و اهدای کلیه تابع شرایط خاصی است و نداشتن بیماری های متعدد از قبیل فشار خون و دیابت فاکتور بسیار مهمی تلقی می شود. این در حالی است که شمار زیادی از فروشندگان که دارای شرایط لازم نیستند، اصرار می‌کنند که فروش و اهدا کلیه انجام گیرد که در عمل انجام چنین کاری امکان پذیر نیست.

بیشتر بخوانید: ۱۰ نشانه واضح نارسایی کلیوی در بدن خود را بشناسید

همچنین به گفته یک پزشک متخصص، اغلب مراجعه کنندگان به دلیل نیاز فوری به بُعد مادی ماجرا تمایل دارند تمامی مراحل به ویژه انجام آزمایشات و در نهایت عمل پیوند به گیرنده طی مدت کوتاهی انجام بگیرد، در حالی که این مدت از ۱۰ روز تا یک ماه متغیر است. تضمینی هم برای عمل پیوند کلیه فرد گیرنده وجود ندارد.

پیوند کلیه در ایران از مرز ۵۰ هزار پیوند گذشت

بر اساس اخباری که امروز، بیستم آذر ماه ۹۷ منتشر شده‌، در حال حاضر پیوند کلیه در کشور ما از مرز ۵۰ هزار پیوند گذشته است.

دکتر مهدی شادنوش، رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت در این رابطه گفته: حال ممکن است درصدی هم خطا اتفاق افتاده باشد، اما باید بدانیم که در دنیا روی مدل ایرانی پیوند کلیه مطالعات زیادی شده و مقالات متعددی در این زمینه داریم. باید توجه کرد که در بسیاری از کشورها بیماران کلیوی در لیست انتظار، از دنیا می‌روند، زیرا اهداکننده‌ای وجود ندارد. اما در سیستم ایران با یک همفزایی بین دولت و سازمان‌های مردم‌نهاد و با نظارت‌های دقیق، بسیاری از بیماران از مرگ نجات یافته‌اند.

تبلیغ فروش کلیه؛ ممنوع!

شادنوش در ادامه صحبت‌هایش به برخی تبلیغات مجازی برای خرید و فروش کلیه و یا آگهی دادن برای این موضوع اشاره و اظهار کرد: از طرفی باید توجه کرد که تبلیغ درباره فروش کلیه یا ایجاد سایت و شبکه و آگهی کردن در این زمینه تخلف است و وزارت بهداشت روی این موضوع نظارت‌ دارد، اما حتما دستگاه‌های دیگر هم باید در حوزه نظارتی این پدیده کمک کنند. همچنین باید قوانینی هم ایجاد شود تا کسی حق نداشته باشد در این باره تبلیغات انجام دهد. به عنوان مثال گاهی می‌بینیم پشت دیوار یک بیمارستان آگهی فروش کلیه چسبانده‌اند یا کسی در شبکه‌های مجازی این اقدام را انجام می‌دهد.

نظارت بر خرید و فروش غیرقانونی کلیه و تبلیغات در این حوزه فراتر از توانایی‌های وزارت بهداشت است. بنابراین سایر ارگان‌های ذیربط هم باید پای کار بیایند. باید قوانین این موضوع مصوب شود تا کسی حق نداشته باشد آگهی خرید و فروش عضو تبلیغ کند. زیرا اگر کسی نیازمند باشد و کسی هم بخواهد چنین ایثاری را انجام دهد، کانالش مشخص است و مسیر مشخصی دارد. هم ما در اینجا لیست انتظار از اهداکنندگان مرگ‌مغزی را داریم و هم لیست انتظار برای اهدای کلیه از افراد زنده در وزارت بهداشت و انجمن حمایت از بیماران کلیوی وجود دارد و افراد می‌توانند به آنجا مراجعه کرده و در لیست انتظار قرار گیرند.

مطالب مرتبط
دیجیاتو
یک نظر

ورود

  • بی نام آذر ۲۰, ۱۳۹۷

    به هر حال انقلاب مهتره
    انقلاب رو صادر کنیم و براش هزینه کنیم مهتره
    فرانسه تونست ما نتونستیم