۱۴ اشتباه رایج در خانه تکانی که سلامت شما را به خطر می اندازد

۱۴ اشتباه رایج در خانه تکانی که سلامت شما را به خطر می اندازد

دیگر چیزی تا پایان سال نمانده و حالا بیشتر خانواده ها به رسم هر سال، مشغول خانه تکانی هستند تا خانه ی خود را برای سال نو آماده کنند. در طاقت فرسا بودن کار نظافت شکی نیست اما بسیاری نحوه ی انجام آن را بدیهی می دانند، در حالی که حتی ماهرترین افراد هم گاهی دچار اشتباهاتی در این کار می شوند که سلامت آن ها و خانواده ی آن ها را به خطر می اندازد. در ادامه با ۱۴ اشتباه رایج در خانه تکانی عید آشنا می شویم که سلامت ما را تهدید می کنند.

۱- خود را غرق گرد و خاک می کنید

اشتباهات رایج در خانه تکانی

شاید برایتان پیش آمده باشد که هنگام تمیز کردن اتاق یا وسیله ی گرد و خاک گرفته ای، عطسه تان گرفته باشد. یکی از عوامل شایع بروز نشانه های آسم و آلرژی، گرد و غبار است. اما آیا می دانستید که گرد و خاک می تواند واقعاً سمی باشد؟ تحقیقات نشان داده، اگر سطح مواد شیمیایی موجود در گرد و غبار بالا باشد، استشمام گرد و خاک می تواند باعث انواع مشکلات، از اختلالات هورمونی گرفته تا ابتلا به آسم و حتی سرطان شود.

برای اینکه تا حد ممکن از ورود گرد و غبار به بدن تان جلوگیری کنید، باید در طی سال مرتباً گردگیری کنید و نقاطی که دسترسی به آن ها سخت تر است را برای خانه تکانی پایان سال نگذارید. علاوه بر این، هنگام گردگیری از روش «بالا به پایین» استفاده کنید، یعنی کار گردگیری را از سقف و قفسه های بالا شروع کنید و به تدریج به سمت کف خانه بروید تا قسمت هایی که تازه تمیز کرده اید دوباره خاکی نشوند.

۲- از شوینده های معطر استفاده می کنید

بوی خوش شوینده های معطر در حقیقت به خاطر مواد شیمیایی سمی ای است که در تولید این محصولات از آن ها استفاده می شود. نتایج تحقیقات علمی از مضر بودن محصولات معطر برای سلامتی ما حکایت دارد، محصولاتی مانند خوشبو کننده های هوا، شوینده های لباس، ضدعفونی کننده های دست، عصاره های گیاهی، شمع های معطر، اسپری های ضدعفونی کننده، مایع های ظرفشویی و دیگر انواع محصولات معطر. میگرن، حمله های آسمی، مشکلات تنفسی، سرگیجه، حملات صرع، حالت تهوع، آبریزش چشم ها و ضایعات پوستی، از رایج ترین مشکلاتی هستند که در نتیجه ی قرار گرفتن در معرض شوینده های معطر به وجود می آیند.

علاوه بر این، بوی شدید شوینده ها می تواند باعث سردرد شود. بنابراین، هنگام خرید، به دنبال محصولاتی باشید که روی بسته بندی آن ها به غیر معطر بودن شان اشاره شده باشد.

۳- از شوینده های قوی استفاده می کنید

محصولاتی که از آن ها برای نظافت خانه استفاده می کنید شاید قوی تر از نیاز واقعی شما باشند. بعضی از محصولات شوینده، سوز آور هستند، یعنی pH خیلی بالا یا خیلی پایینی دارند. استفاده از این محصولات می تواند منجر به بروز سوختگی های ناشی از مواد سوز آور در پوست، چشم ها یا در صورت بلعیده شدن، در داخل بدن شود. علاوه بر ریسک مسمومیت، حتی نظافت با این مواد هم می تواند خطرناک باشد. در مواردی دیده شده، تماس با این نوع شوینده ها، منجر به تحریک پوست شده.

از محصولاتی که حاوی سولفوریک اسید و سدیم هیدروکسید هستند دوری کنید. بعضی از شوینده ها هم خطر بیشتری دارند، مثل چربی گیرها و حلال های چند منظوره ی قوی، شوینده های لوله بازکن، مایع تمیز کننده ی کاسه ی دستشویی و شوینده های مخصوص اجاق گاز. در مجموع، از ملایم ترین محصول ممکن استفاده کنید که در عین حال قدرت پاک کنندگی کافی را هم داشته باشد.

۴- وایتکس و آمونیاک را با هم ترکیب می کنید

هنگام نظافت این نکته را هرگز فراموش نکنید: هرگز وایتکس یا همان مواد سفید کننده ی کلردار را با مواد حاوی آمونیاک ترکیب نکنید. ترکیب وایتکس و آمونیاک می تواند منجر به تولید گاز سمی کلر شود. به جای وایتکس کلردار از سفید کننده های اکسیژن دار استفاده کنید که غیر سمی هستند.

۵- اجازه نمی دهید هوا به اندازه ی کافی در محیط جریان پیدا کند

تحقیقات نشان داده بین کار نظافت و قرارگیری در معرض چیزهایی که باعث افت عملکرد ریه ها می شود، ارتباط وجود دارد، بنابراین هنگام نظافت خانه، اجازه دهید هوا به خوبی جریان پیدا کند و به این ترتیب از میزان مواد و گازهای سمی موجود در محیط کم شود. هنگام تمیز کردن و گردگیری، پنجره ها و حتی درها را باز کنید و با روشن کردن دستگاه تهویه یا پنکه ی هوا کش، اجازه دهید که هوای خانه به خوبی تخلیه شود. علاوه بر این، در صورت امکان، بخشی از کار نظافت را در فضای باز انجام دهید. هوا دادن وسایل در بیرون خانه تأثیرات خیلی خوبی دارد. نور خورشید یا در واقع همان پرتوهای فرابنفش مانند یک ضدباکتری عمل می کنند و به این ترتیب، به از بین رفتن باکتری ها کمک می کنند. برای مثال، می توانید پتوهای زمستانی را روی یک پارچه هوا دهید تا از شر مایت های گرد و غباری که درون آن ها جا خوش کرده اند خلاص شوید. علاوه بر این، تکاندن فرش ها هم می تواند خاک آن ها را به شکل مؤثرتری بگیرد.

۶- از یک اسفنج یا دستمال یکسان برای کارهای مختلف استفاده می کنید

وسایلی که از آن ها برای تمیز کردن خانه و اثاثیه استفاده می کنید، حین نظافت، آلوده می شوند و باعث گسترش باکتری ها به نقط مختلف خانه و بیمار شدن شما می شوند. بنابراین از اسفنج ها و دستمال های جداگانه ای برای هر بخش از خانه به ویژه آشپزخانه، حمام و دستشویی استفاده کنید.

۷- وسایل کثیف را اول از همه تمیز می کنید

یک روش دیگر برای جلوگیری از گسترش ناخواسته ی باکتری ها به نقاط مختلف خانه این است که ترتیب درستی در کار نظافت اتخاذ کنید. در حقیقت شما باید کار نظافت را از تمیزترین وسایل و قسمت های خانه شروع کنید و تمیز کردن کثیف ترین آن ها را برای مرحله ی آخر بگذارید. برای مثال، اگر اول سراغ کابینت ظرف ها بروید، احتمال اینکه باکتری های خطرناکی در آنجا وجود داشته باشد کم است. درحالی که اگر کار نظافت را از سینک آشپزخانه یا کاسه ی دستشویی شروع کنید، به این معنی است که با دستمال یا اسفنج خود، قسمت های دیگر خانه را هم آلوده خواهید کرد. شستن دستمال ها و اسفنج ها کافی نیست و ما را به طور کامل از شر باکتری های خطرناک روی آن ها خلاص نمی کند.

۸- آلودگی ها را از نقطه ای به نقطه ای دیگر جا به جا می کنید

کارشناسان توصیه می کنند هنگام گردگیری و نظافت، به جای حرکات رفت و برگشتی مدور که بیشتر باعث گسترش باکتری ها به اطراف می شوند، این کار را زیگزاگی یا به شکل S انجام دهید. وقتی به شکل مدور جایی را تمیز می کنید، در حقیقت تمام آلودگی ها را از جای خود برمی دارید و دوباره سر جای اول شان بر می گردانید.

۹- اجازه نمی دهید شوینده ها به خورد سطوح بروند

یکی دیگر از دلایلی که باعث از بین نرفتن و باقی ماندن میکروب ها می شود این است که اجازه نمی دهید شوینده به اندازه ی کافی روی سطح مورد نظر بماند تا بتواند اثر واقعی خودش را بگذارد. شما باید فرصت دهید تا شوینده اصطلاحاً به خورد سطح مورد نظر برود و آلودگی ها، چربی ها، باکتری ها و چرک را به خوبی از بین ببرد. اشتباهی که اغلب افراد مرتکب می شوند این است که شوینده را روی سطح مورد نظرشان می ریزند و بلافاصله آن را پاک می کنند. برای اینکه در وقت تان صرفه جویی کنید و در عین حال، از پاک شدن تمام آلودگی ها مطمئن شوید، می توانید شوینده را ابتدا روی کثیف ترین قسمت بریزید و اجازه دهید که مدتی بماند و در این حین، کار پاک کردن قسمت هایی که کمتر کثیف هستند را شروع کنید. بعد از آن، شوینده را از جایی که قبلاً ریخته بودید پاک کنید.

۱۰- از روش های طبیعی استفاده نمی کنید

شاید بی خطرترین روش برای نظافت، خودداری کامل از محصولات شیمیایی و حتی محصولاتی است که تولیدکنندگان شان ادعای ارگانیک یا طبیعی بودن آن ها را دارند، چون این محصولات هم معطر بوده و باعث آلودگی هوای محیط می شوند. اما استفاده از مواد طبیعی در نظافت خانه، شما را از این خطرات دور نگه می دارد. با استفاده از سرکه، جوش شیرین، آب داغ، یک برش لیموترش یا پرتقال، هوا دادن وسایل، نور آفتاب و عوض کردن هوا، می توانید خانه ی خود را تمیز کنید. در بسیاری از موارد، حتی ترکیب ساده ی آب و صابون کفایت می کند. تا زمانی که جایگزینی طبیعی برای محصولات شیمیایی وجود دارد، لزومی به استفاده از این محصولات نیست.

۱۱- از وسایل محافظ استفاده نمی کنید

هنگام نظافت، بسته به کاری که انجام می دهید، حتماً از ماسک، دستکش یا حتی عینک ایمنی استفاده کنید. استفاده از دستکش می تواند در محفاظت از پوست بسیار مؤثر باشد و استفاده از عینک هنگام کار با مواد شیمیایی می تواند جلوی صدمه دیدن چشم های شما را بگیرد. هنگام گردگیری هم می توانید از ماسک استفاده کنید. البته نظافت خانه در حالت معمول نیازی به وسایل محافظ ندارد، اما در مورد خانه تکانی های پایان سال که کارهای سنگین تر و جدی تری را شامل می شوند استفاده از وسایل محافظ می تواند کمک بزرگی باشد. مثلاً هنگام کار با آب داغ، با استفاده از دستکش می توانید از دست های خود مراقبت کنید یا اگر به گرد و غبار آلرژی دارید و می خواهید کیسه ی جاروبرقی را عوض می کنید، استفاده از ماسک می تواند مؤثر باشد.

۱۲- دستورالعمل استفاده از محصولات را رعایت نمی کنید

نظافت شاید کار بدیهی ای به نظر برسد، اما شما حتماً باید دستورالعمل استفاده از شوینده ها را بخوانید تا مطمئن شوید که سلامت خودتان را به خطر نمی اندازید. همیشه طبق دوز و دستورالعملی که تولید کننده برای رقیق سازی محصول پیشنهاد کرده عمل کنید. بیشتر کردن مقدار شوینده لزوماً به معنای بهتر شدن نتیجه نیست، بلکه این کار باعث می شود، بخشی از مواد روی سطوح باقی بماند و شما و خانواده تان در معرض مواد شیمیایی بیشتری قرار بگیرید.

نکات هشدار دهنده ی روی بسته بندی محصول را حتماً بخوانید تا نحوه ی استفاده ی ایمن از آن را بدانید. اگر به اقدامات لازم در صورت تماس با مواد یا بلع آن ها هم اشاره شده، حتماً آن ها را مطالعه کنید. علاوه بر این، مطالعه ی دستور العمل به شما کمک می کند که بدانید محصول مورد نظر چه مدت زمانی باید روی سطوح بماند تا بتواند میکروب ها را به خوبی از بین ببرد.

۱۳- خودتان را در معرض صدمات جسمی قرار می دهید

نظافت یک کار فیزیکی است و اگر مراقب نباشید یا زیاده روی کنید، می تواند عوارض فیزیکی برایتان داشته باشد. همانطور که می دانید یکی از مشکلات شایع در خانه تکانی های پایان سال، وقوع صدمات فیزیکی است. پشت درد به خاطر بلند کردن وسایل خیلی سنگین یا درست بلند نکردن وسایل، سقوط از نردبان یا چهارپایه هنگام نظافت، گرفتگی های عضلانی یا رگ به رگ شدن به دلیل افراط در نظافت، و یا بروز یا تشدید سندرم تونل کارپال به دلیل حرکات مکرر، از مشکلات شایع خانه تکانی های بهاری هستند. بنابراین، بیهوده خودتان را در معرض خطر قرار ندهید، در صورت نیاز از دیگران کمک بگیرید و گهگاه استراحت کنید تا از پا نیفتید.

۱۴- قسمت هایی که بیشترین تماس با دست ها را دارند از قلم می اندازید

در خانه تکانی های پایان سال، بیشتر روی کارهای سنگینی تمرکز می شود که در طی سال کمتر سراغ شان می رویم. به خاطر همین ممکن است بعضی از قسمت های آلوده ی خانه که چندان در دید نیستند از قلم بیفتند. دستگیره ها، کلیدهای برق و نقاطی از این قبیل که دست ها بیشترین تماس را با آن ها دارند را فراموش نکنید.

بیشتر بخوانید:

مزایا و معایب خطرناک «خانه تکانی» نوروزی را جدی بگیریم!

چند ترفند بسیار ساده و نجات بخش برای خانه تکانی این روزها

۹ مزیت باورنکردنی خانه تکانی های عید که احتمالا نمی دانید

۱۰ چیزی که اغلب در خانه تکانی های عید از قلم می افتد

وسایلی که حتما باید در خانه تکانی امسال دور بیاندازید

آنچه لازم است در مورد خانه تکانی نوروزی بدانیم

از این اشتباهات رایج در خانه تکانی دوری کنید

۱۰ ترفند جالب و جدید برای تمیز کردن وسایل خانه

منبع: rd
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود