چیتا؛ سیستم پدافند هوایی جدید آلمان که علاوه بر خمپاره و توپخانه، بمب‌ها را نیز رهگیری می‌کند

چیتا؛ سیستم پدافند هوایی جدید آلمان که علاوه بر خمپاره و توپخانه، بمب‌ها را نیز رهگیری می‌کند

یک سیستم پدافند هوایی جدید ساخت آلمان طوری طراحی شده که علاوه بر ساقط کردن راکت ها، خمپاره ها و موشک هایی که در حال نزدیک شدن به آن هستند، توانایی رهگیری و انهدام بمب های رها شده از بمب افکن ها را نیز دارد. این سیستم که با نام «چیتا» (Cheetah) شناخته می شود می تواند جنگ های هوا به زمین در معنای مرسوم و حاضر خود را دگرگون سازد و به نیروهای زمینی امکان دهد که تمامی پرتابه های هوا به زمین را پس از شلیک منهدم سازد. به طور سنتی، نیروهای زمینی راه های بسیار اندکی برای جلوگیری از هدف قرار گرفتن توسط بمب های پرتاب شده از بمب افکن ها دارند. اولین و مشهودترین روش، اجتناب از دیده شدن و مورد هدف قرار گرفتن است، چه از طریق مخفی شدن در جنگل ها یا عوارض خشن زمین و چه با استفاده از روش ها و تجهیزات مصنوعی استتار.

سیستم پدافند هوایی چیتا

دومین راه ساقط کردن هواپیما قبل از رها سازی بمب است. با این وجود، پس از رها سازی بمب توسط بمب افکن دیگر کاری نمی توان کرد مگر اینکه سنگر گرفت و برای برخورد بمب آماده شد. سیستم پدافند هوایی «چیتا» که توسط کمپانی دفاعی آلمانی Rheinmetall طراحی و ساخته شده یک سیستم ضد خمپاره و راکت های کوتاه برد است. این سیستم از رادار و موشک های رهگیر با برد کوتاه برای شناسایی، تعقیب و انهدام گلوله های هر نوع سیستم توپخانه ای در نیمه راه پرواز خود استفاده می کند. به ادعای این کمپانی، هدف اصلی از ساخت این سیستم دفاعی منهدم کردن بمب سنگرشکن BLU-109 ساخته ایالات متحده در فاصله ۶ کیلومتری از هدف است.

سیستم پدافند هوایی چیتا

معلوم نیست که چرا این کمپانی آلمانی این بمب آمریکایی را به عنوان هدف انهدامی اصلی خود تعیین کرده است اما به نظر می رسد که این بمب تنها نماد و نمونه اصلی و البته قدرتمند بمب های با پرتاب آزاد در نظر گرفته شده است. نیروهای زمینی همواره از زمان رها شدن اولین بمب از بمب افکن ها در جنگ جهانی اول خواهان چنین سیستم دفاعی موثری بوده اند. بمب هایی که از هواپیماها رها می شوند و می توانند تا بیش از ۲.۰۰۰ پوند (۹۰۰ کیلوگرم) وزن داشته باشند در مقایسه با خمپاره ها و پرتابه های توپخانه ای بسیار مخرب تر و موثرتر هستند. در عصر استفاده از موشک های هوا به زمین نقطه زن هدایت شونده و بسیار دقیق که از لیزر، رادار و سیستم جی پی اس ماهواره ای برای برخورد دقیق با هدف استفاده می کنند، یک بمب افکن بی-۲ تنها می تواند تنها در یک سورتی پروازی، اهدافی بسیار بیشتر از صدها بمب افکن عصر جنگ جهانی دوم را مورد هدف قرار داده و ده ها هدف روی زمین را با چندین بمب نابود سازد.

بیشتر بخوانید: سیستم دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه؛ سامانه‌ای بسیار خوفناک‌تر از حد تصور

سیستم پدافند هوایی چیتا

اکنون اما پس از چند دهه، نیروهای زمینی می توانند تمامی ۱۲ نوع بمب استفاده شده توسط این بمب افکن ها را ساقط سازند. این سیستم دفاع ضد هوایی می تواند بهترین وسیله برای دفاع از اهداف استراتژیک باشد، اهدافی مانند انبارهای مهمات، مخزن های سوخت، پل ها، مراکز فرماندهی و حتی پالایشگاه های نفتی، نیروگاه های برق و کارخانه ها. سیستم پدافند هوایی «چیتا» بیش از ۶۰ موشک را در یک پلتفرم متحرک مانند کامیون و خودرو زرهی جمع کرده و آن را قادر می سازد که ده ها مورد رهگیری را در آنِ واحد انجام داده و از اهداف مهم در برابر حملات مداوم هوایی و زمین که با بمب، موشک و سیستم های توپخانه ای انجام می گیرند محافظت نماید.

سیستم پدافند هوایی چیتا

اما سوال این است که با تولید چنین سیستمی آیا بمب افکن ها دیگر باید از میدان نبرد خارج شوند؟ جواب خیر است زیرا هنوز هم می توان با موشک های هوا به زمین بسیار سریع که رهگیری آن ها به دلیل سرعت بالا برای این سیستم دفاع هوایی دشوار است، سیستم های شبیه «چیتا» را نابود ساخت و سپس به اهدافی که این سیستم از آن ها محافظت می کرده حمله برد. یک گزینه دیگر اضافه کردن موتور راکتی به بمب ها و گرایش به سمت موشک های هدایت شونده بسیار سریع است اما استفاده از این دو گزینه فضای بیشتری در هواپیماها را به خود اختصاص خواهد داد که ظرفیت این هواپیماها (اعم از جنگنده با بمب افکن) را کاهش داده و آن ها مجبور خواهند بود که پرتابه های کمتری حمل کنند.

سومین راه برای شکست دادن سیستم پدافند هوایی «چیتا» و سیستم های مشابه آن هجوم پرتابه های متعدد در یک زمان واحد است. البته سیستم پدافند هوایی «چیتا» اولین سیستم موسوم به سیستم C-RAM (سیستم ضد خمپاره و راکت توپخانه) نیست و اولین سیستمی که در جهان با این قابلیت ساخته شده سیستم پدافند هوایی گنبد اهنین ساخته اسراییل است. با این وجود «چیتا» اولین اولین سیستم C-RAM است که برای رهگیری و انهدام بمب های پرتاب شده از هوا طراحی شده است. می توان ادعا کرد که تا دو دهه دیگر، تمامی قدرت های نظامی بزرگ جهان نمی توانند به سیستم های مشابهی دست پیدا کنند.

بیشتر بخوانید: موشک کروز قدرتمندی که در زمین، صخره و بتن نفوذ می کند

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود