مراحل طلاق توافقی در تهران و آشنایی با سامانه «تصمیم» و تکلیف مهریه

گواهی «عدم انصراف از طلاق» اجباری شد

مراحل طلاق توافقی در تهران و آشنایی با سامانه «تصمیم» و تکلیف مهریه

از تاریخ اول آذر ماه سال ۱۳۹۷، شرایط درخواست طلاق توافقی در استان تهران تغیر کرده است. تا پیش از آذر نود و هفت، زوجین برای ثبت دادخواست طلاق توافقی ، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق توافقی را ثبت می کردند. اما از این تاریخ به بعد، دفاتر مذکور، مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی مراکز غربالگری و یا مشاوره خانواده که به آن گواهی «عدم انصراف از طلاق» گفته می شود، نخواهند بود. سال ۹۷، سال رکورد ثبت طلاق پس از انقلاب ۵۷ بود.

مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان، در نامه‌ای به سید علیرضا آوایی وزیر دادگستری پیشنهاد عدم ثبت طلاق در روز ۱۲ مرداد ۹۸ مصادف با سالروز ازدواج آسمانی حضرت امیرالمومنین علی (ع) و حضرت فاطمه الزهرا (س) به منظور گرامی داشت این روز، تکریم نهاد خانواده و امر ازدواج را داده بود که مورد موافقت وزیر دادگستری قرار گرفت.

آوایی در نامه‌ای به رئیس حوزه ریاست قوه قضائیه خواست تا قضات دادگاه‌های خانواده سراسر کشور هیچ واقعه طلاقی را در روز ۱۲ مرداد ۹۸ به ثبت نرسانند.

بنابراین فعلا فقط در استان تهران شرایط تغییر کرده و از ابتدای آذر ماه سال نود و هفت، متقاضیان طلاق توافقی در استان تهران باید ابتدا به سامانه نوبت دهی طلاق  به این نشانی مراجعه نمایند که سامانه تصمیم نام دارد.

بایستی اطلاعات خود را در این سامانه وارد نمایند تا در وقت تعیین شده به مراکز غربالگری یا مراکز مشاوره خانواده (که در لینک فوق الذکر نشانی آن ها موجود است)، مراجعه نمایند و پس از انجام مشاوره های لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق را مراکز مذکور اخذ کنند.

تصویر ایندکس سایت سامانه تصمیم برای ثبت درخواست طلاق توافقی

در هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی ، این گواهی باید  به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل شود تا دادخواست آن ها ثبت و به دادگاه خانواده صالح ارجاع شود.

شرایط جدید فوق الذکر فعلاً فقط در مورد طلاق توافقی است و در مورد طلاق های یک طرفه (طلاق به درخواست مرد و طلاق به درخواست زن)، شیوه کار همچنان طبق روال گذشته انجام می گیرد و چنانچه هرگونه تغییری ایجاد گردد، در این گفتار به روز رسانی می شود.

طلاق توافقی

چنانچه بنا به هر دلیلی تمایل به طلاق توافقی به صورت غیرحضوری دارید و همچنین تمایلی به حضور در جلسات مشاوره و حضور در دادگاه را را ندارید، تمامی مراحل طلاق توافقی بصورت کامل از جلسات مشاوره تا اخذ سند طلاق توسط وکلا بدون نیاز به حضور زوجین انجام می پذیرد.

پس از ثبت نام زوجین در سامانه نوبت دهی طلاق و انتخاب نزدیکترین مرکز مشاوره به ایشان، وقت فوری همراه با کد رهگیری برای زوجین صادر می شود.

با مراجعه به مرکز غربالگری و اصرار زوجین به جدایی، چند سوال از زن و شوهر در خصوص علل جدایی پرسیده می شود و سپس زوجین توسط کارشناس مربوطه، به مشاوره خانواده معرفی می شوند. هزینه مشاوره برای هر جلسه در حدود ۵۲ هزار تومان است. انجام حدود ۴ جلسه مشاوره در یک ماه لازم است.

اما به تشخیص مشاور خانواده و با توجه به شرایط خاص زوجین، انجام مشاوره ها در یک جلسه هم امکان پذیر خواهد بود.

طلاق توافقی چیست و چگونه است؟

طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوج و زوجه (زن و شوهر) بنا به هر دلیلی به این نتیجه می رسند که دیگر امکان ادامه زندگی مشترک برایشان مقدور نیست و تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند و برای این منظور، در ارتباط با کلیه مسائل مربوط به زندگی مشترک و دیون و تکالیف آن مانند: حضانت فرزند یا فرزندان مشترک، نفقه زوجه و فرزندان، جهیزیه، اجرت المثل دوران زوجیت (در صورت وجود) و همچنین شاید از همه چالش بر انگیزتر، در مورد مهریه، با یکدیگر به تفاهم و توافق می رسند.

مواردی که زوجین در مورد آن تفاهم دارند برای دادگاه نیز محترم و قابل قبول خواهد بود و در گواهی عدم امکان سازش که از سوی دادگاه صادر می شود، موارد توافق شده زوجین قید می شود.

طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، «به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. در همین رابطه در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی آمده است: «زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود».

طلاق توافقی و مهریه

در طلاق توافقی ، توافق زوجین در مورد مهریه می تواند شامل موارد ذیل باشد:

۱- زوجین توافق بنمایند که مرد چه میزان از مهریه ای که قبلا توافق شده و در سند نکاحیه (اصطلاحه قباله ازدواج) قید شده است را بپردازد مثلا زن می تواند تمام یا بخشی از مهریه خود را بذل کند (ببخشد)، یا قید کند که هیچ بخشی از آن را بذل نمی کند و تمام آن را می خواهد اما برای پرداخت آن به مرد مهلت می دهد (دقت کنید که این مهلت باید حتما مشخص و معین باشد و اگر زمان یا زمان های پرداخت آن مشخص نشود، چنین شرطی به علت غرری بودن باطل است)

۲- در صورتی که زن کل مهریه را بذل نکند و فقط بخشی از آن را در مقابل بدست آوردن برخی امتیازات مانند حضانت فرزند، ملاقات فرزند و غیره به مرد ببخشد و بخش دیگری از مهریه خود را مطالبه نماید، باید شرایط و مهلت پرداخت این بخش از مهریه نیز مانند مورد قبلی بصورت کاملا روشن و بدون ابهام در توافق نامه مشخص باشد.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • حسین مرداد ۷, ۱۳۹۸

    گذاشتن این مطلب با توجه به نزدیک شدن ۱۲ مرداد (روز بدون طلاق) نشوندهنده سیاست کلی سایت شماست

    • علی زمانی مرداد ۷, ۱۳۹۸

      با سلام
      سیاست کلی روزیاتو، اطلاع رسانی و آگاه سازی عرصه های مختلف اجتماعی واقتصادی و فرهنگی به مخاطبان گرامی است و حتما حامی بنیان خانواده و فرهنگ ناب ایران زمین.
      به امید دنیای بدون طلاق