کبد چرب غیرالکلی و سرطان کبد و نقش آلودگی هوا در پیشرفت این بیماری‌ها

کبد چرب غیرالکلی و سرطان کبد و نقش آلودگی هوا در پیشرفت این بیماری‌ها

همان طور که در مطالب گذشته خواندید، آلودگی هوا همان گونه که باعث بیماری‌های قلبی و ریوی می‌شود، انواع ناهنجاری‌های کبدی مانند فیبروز و سیروز کبدی، نارسایی کبد و همین طور کبد چرب غیرالکلی و در نهایت سرطان کبد را در پی دارد.

اگر قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ادامه پیدا کند، سیروز کبدی ایجاد می‌شود و در نهایت خطر ابتلا به سرطان کبد را بیشتر می‌کند. علاوه بر این، بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌تواند در افرادی رخ دهد که در شهرهای آلوده زندگی می‌کنند مخصوصا به خاطر این که مواد آلاینده منجر به ناهنجاری‌های متابولیک می‌شوند.

  • تاثیر آلودگی هوا بر بیماری کبد چرب غیرالکلی

بیماری کبد چرب غیرالکلی یا NAFLD نوعی ناهنجاری کبدی است که در اثر انباشت بیش از حد چربی در بافت کبد در زمانی شکل می‌گیرد که معمولا فرد یا مشروبات الکلی مصرف نمی‌کند یا به اندازه عادی مصرف می‌کند.

بیماری کبد چرب غیرالکلی در کشورهای توسعه یاففته نسبتا رواج دارد. این بیماری نوعی نارسایی و نقص در عملکرد کبد بوده و معمولا با دیابت قندی نوع ۲، اختلالات متابولیک و چاقی در ارتباط است.

چطور آلودگی هوا با ابتلا به کبد چرب غیرالکلی در ارتباط است؟

در سال ۲۰۱۳، تحقیقاتی توسط بنیاد فراچسکو بالسانو در مورد نقشآلودگی محیط در ایجاد کبد چرب غیرالکلی انجام شد. این تحقیقات نشان داد که قرار گرفتن در معرض آلاینده‌هایی مانند ازون و ذرات ریز می‌توانند منجر به التهاب کبد که در از دلایل اصلی بروز کبد چرب غیرالکلی  است شود.

طبق نتیجه در یک مطالعه آزمایشی که توسط دانشکده پزشکی وین استیت انجام شد، مواد آلاینده مانند ذرات خیلی ریز می‌توانند منجر به اختلالات متابولیک شوند.

  • موش‌های آزمایشگاهی

موش‌هایی که رژیم غذایی پرچربی داشتند وقتی در معرض مقدار خاصی از مواد آلاینده قرار گرفتند به اختلالات متابولیک دچار شدند که در نهایت باعث ابتلا به کبد چرب در آنها شد.

تحقیقات دانشکده پزشکی مونت سینای نیز بر نقش مواد آلاینده هوا در ابتلا به کبد چرب غیرالکلی تاکید داشت.

بر اساس نتایج این تحقیق، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلاینده‌های هوا می‌تواند منجر به فعال شدن سلول‌های ایمنی خاص در کبد شوند که به سلول‌های کوپفر مشهورند. این امر منجر به التهاب می‌شود و در نهایت فرد مبتلا به کبد چرب خواهد شد.

نتیجه: ذرات آلاینده خیلی ریز می‌توانند منجر به التهاب کبد شوند و در صورتی که فرد رژیم غذایی پرچرب داشته باشد بر متابولیسم او تاثیر بگذارد. این حالت منجر به فعال شدن سیستم‌های ایمنی خاص در کبد و در نهایت بروز کبد چرب غیرالکلی شود.

  • تاثیر آلودگی هوا بر بیماری سرطان کبد

آلودگی هوا می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. سرطان کبد را به عنوان سرطان هپاتیک می‌ناسند؛ یعنی همان سرطانی که از کبد شروع می‌شود.

اگر چه، سرطانی که از جای دیگر نشات می‌گیرد و به کبد می‌رسد بیشتر از سرطانی که از خود کبد نشات می‌گیرد رواج دارد. علایم این بیماری کشنده ممکن است شامل وجود توده یا درد در سمت راست زیر قفسه سینه، درد در شکم، زردی پوست، کبود شدن آسان، کاهش وزن یا ضعف بیش از حد باشد.

دلیل اصلی سرطان کبد سیروز، عفونت‌های هپاتیت نوع B و C و استفاده از الکل است.

به تازگی، آلودگی هوا نیز به عنوان یکی از عوامل خطرساز ابتلا به سرطان کبد شناخته شده است.

چطور آلودگی هوا خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می‌دهد؟

تحقیقات جدیدی که در دانشکده پزشکی تگزاس انجام شد نقش مواد آلاینده خطرناک و بروز سرطان کبد در شهر تگزاس را بررسی کرد.

نتیجه این تحقیقات نشان داد که مواد آلاینده سمی بسیاری وجود دارند که به عنوان کارسینوژن یا مواد سرطان‌زا عمل می‌کنند و به شیوه کاملا مشهودی خطر ابتلا به سرطان را در شهرنشینان افزایش می‌دهند.

تحقیقات دیگری در سال ۲۰۱۷ توسط دانشگاه کایفرنیای جنوبی انجام شد و رابطه بین ذرات ریز آلاینده هوا و سرطان کبد را تحت بررسی قرار داد.

یافته‌ها نشان داد که نه تنها قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلاینده‌ها می‌تواند باعث التهاب کبد شود بلکه منجر به سرطان کبد هم می‌شود و خطر مرگ بر اثر ابتلا به این سرطان را با تشریع فرایند بیشتر می‌کند.

  • تحقیقات اروپایی

تحقیق مشترک دیگری در اروپا رابطه بین سرطان کبد و آلودگی هوا را بررسی کرد. نتیجه این تحقیق نشان داد در مناطقی که هوای بسیار آلوده‌ای دارند بیش از سایر مناطق موارد سرطان کبد دیده می‌شود زیرا تنفس این آلاینده‌ها منجر به ایجاد ومور و تشکیل سلول‌های بدخیم یا سرطانی در کبد می‌شود.

دلیل دیگر افزایش خطر ابتلا به سرطان این است که آلاینده‌های هوا می‌توانند منجر به سیروز کبدی شوند که به وفور با ایجاد توده‌های بدخیم سرطانی مرتبط است.

همین نتیجه طی تحقیقی که در ایتالیا انجام شد به دست آمد. طبق این نتیجه، ۱۷ درصد از سرطان‌های کبد اولیه به دلیل سیروز کبدی ایجاد شده بودند.

نتیجه: آلودگی هوا خطر ابتلا به سرطان کبد اولیه را افزایش می‌دهد زیرا منجر به التهاب کبد و تشکیل تومور می‌شود. سبروزی که آلاینده‌های هوا ایجاد می‌کنند نیز از دلایل دیگر افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد است.

منبع: airhealth
بدون نظر

ورود