اشک‌ها و لبخندهای «مازندران»: فرصت‌ها و تهدیدهای بام ایران

اشک‌ها و لبخندهای «مازندران»: فرصت‌ها و تهدیدهای بام ایران

مازندران یکی از مقصدهای گردشگری سرسبز و مهم ایران و استانی تاریخی با کلکسیونی از خوردنی جات و پوشیدنی ها و فرهنگ و رسم و رسوم جالب و رنگارنگ است. کم‌تر کسی مازندران را دست خالی ترک می‌کند. از پر جمعیت ترین شهرهای ایران و هم مرز با استان گلستان (نگارستان ایران)، تهران، البرز و قزوین و البته گیلان.

پر جمعیت ترین شهرش‌، ساری و پر جمعیت ترین شهرستانش، بابل است با مردمانی مهمان نواز. ۱۰ درصد مازنی ها در سال ۹۷ بیکار بودند و این رقم در سال ۹۸ افزایش یافته است. مازندران در فهرست استان هایی است که نرخ تاب‌آوری مردمانش به نسبت گیلان، افزایش نیافته است.

مازندران، کلکسیونی از افتخارات و آمارها را در اختیار دارد. از پلنگان کشتی و نام آوران علم و ادب. مرتفع ترین کوه ایران و بلند ترین آتشفشان آسیا در مازندران است. بزرگ ترین شهر نساجی آسیا (قائم شهر) و یکی از پر تراکم ترین مناطق ایران را دارد.

شرایط آب و هوایی در مازندران، معتدل است و اراضی حاصل خیز بسیار دارد. فرصت های گردشگری و ارتباط با بازارهای هدف داخلی و بین المللی سبب شده تا بام ایران، همواره یک گزینه هوشمندانه برای مهاجرت داخلی و سرمایه گذاری باشد. مازنی ها، در فهرست باسواد ترین استان های کشور هستند. سطح  امید به زندگی در میان مردان و زنانش از متوسط کشوری بالا تر است.

وضعیت کشاورزی آن در یک دهه اخیر، خیلی خوب نیست. ۹۰۰ هزار هکتار از مساحت استان، زیر کشت پنبه، برنج، گندم و جو و سویا بوده و نیمی از محصولات مرکبات کشور را تولید می کند. از پرورش گاومیش در نوار ساحلی تا رمه گردانی در مراتع قشلاقی و میان بند و ییلاقی، سب شده تا صنعت کشاورزی، هم چنان حیات سنتی خود را ادامه دهد.

حتما بخوانید: با مراسم برف چال مازندرانی ها آشنا شویم

مشکل تخلیط برنج مازندران با برنج خارجی درجه دو و سه، تهدید صنعت کشاورزی مازندران است.به عقیده کارشناسان، در حال حاضر، جرایم پیش بینی شده در قانون تعزیرات برای برخورد با این محصول راهبردی با میزان سودی که از این راه به جیب تاجران متقلب می رود، هم خوانی ندارد. تشدید نظارت برای شفاف سازی فعالیت های کشاورزی در عصر بنزین لیتری ۳۰۰۰ تومان باید در دستور کار سازمان تعزیرات قرار بگیرد تا شاهد بیکار شدن کشاورزان مازنی نباشیم.

استان مازندران در بخش جهانگردی، چه دریا و کوهپایه و از نظر تاریخی، ظرفیت بالایی دارد. بزرگ ترین دریاچه جهان را دارد و چشمه های آب معدنی فراوان که محبوب گردشگری سلامت (medical  tourism) است و تالاب ها و رودخانه هایی به خروش آبشارهای کردستان و لرستان سبب شده تا در فهرست مناطق محدود در جذب گردشگری داخلی و خارجی باشد. در نوروز ۹۸، ۱۳ میلیون نفر شب، تعداد مسافران مقیم استان بود.

متاسفانه معضلات اقتصادی استان در کنار معضلات زیست محیطی، عرصه را سال به سال بر فعالان اقتصادی و مردم، تنگ کرده است. مازندران، همواره مورد توجه گردشگران و اهالی پرجمعیت استان تهران بوده و همه این مسائل، با این که مزایای  اقتصادی خوبی برای استان داشته، معضلاتی زیست محیطی را به بار آورده است. البته در روزگار بنزین لیتری ۳۰۰۰ تومان، حتما شاهد افت گردشگری استان در سال های پیش رو خواهیم بود.

مازندران
آلودگی زیست محیطی، تهدید شماره ۱ اقتصاد و محیط زیست مازندران است

معضل بزرگ مازندران، فلزات سنگین است که در طبیعت رها شده و تا ۱ میلیون سال دیگر هم تجزیه نمی شود. تا ۲۰۰۰ سال آینده، هیچ  اتفاقی برای پلاستیک هایی که در خاک مازندران دفن شده است، رخ نمی دهد و.این را گردشگر مازندران، درک نمی‌کند. فرقی هم نمی‌کند که با مازارتی آمده است یا پیکان دهه شصت!

تخریب جنگل های شمال در استان مازندران، از مشکلات بزرگ محیطی زیستی منطقه است که اقتصاد آن را تهدید می کند.

فرصت های سرمایه گذاری در مازندران

گلخانه هیدروپوینک، احداث کارگاه های زودبازده استارت آپ ها و شراکت با فعالان تجاری در کشورهای همجوار دریای خزر، بخشی از فعالیت هایی است که کارآفرینان می توانند در این استان هدایت کنند. منابع عظیم چوب در روسیه و  ظرفیت‌های بندر امیر آباد در استان مازندران و چوکا، می تواند joint venture خوبی را برای راه اندازی یک شرکت بین المللی سهامی عام فراهم کند که به رونق اشتغال در مازندران کمک می کند. صنایع خرد مازندران، زیان ده است و دولت تدبیر و امید باید فکری بکند.

مازندران از ۳۵۰۰ کارگر معدنی اش، ۱۵۰۰ نفر در پنجاه معدن زغال سنگ کار می کند. هزاران دانش آموخته رشته های معدنی داشته که ۴۵۰ تن، پروانه فعالیت تخصصی دارند. اگر قصد فعالیت معدنی دارید، مازندران، استعداد طبیعی و نیروی انسانی خوبی در این عرصه دارد.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود