کارگزار ناظر کیست؟ چه کاری در بورس انجام می دهد؟

کارگزار ناظر کیست؟ چه کاری در بورس انجام می دهد؟

کارگزار ناظر کیست؟ فرقش با کارگزاری چیست؟ کارگزار ناظر را می توان تغییر داد؟ بهترین کارگزار ناظر کدام است؟ آیا در خرید و فروش سهام، نوع کارگزار ناظر ، تاثیری در سود و زیان ما دارد؟ آیا سیستم معاملاتی کارگزار ناظر با هم فرق دارد؟

این گفتار تلاش کرده تا حدودی به سوالات بالا پاسخ دهد.

در بازار سرمایه که از بهار ۹۹، شاهد هجوم نقدینگی به بورس و افزایش شمار دارندگان کد بورس و رشد قیمت ها و رکورد زنی پی در پی شاخص کل به سمت تثبیت بالای کانال رویایی ۱ میلیون واحدی هستیم، همه خرید و فروش سهام از طریق کارگزاری صورت می گیرد. یعنی هیچ سهامداری چه حقیقی و چه حقوقی، نمی تواند مستقیم نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کرده و با سازمان بورس اوراق بهادار ایران، طرف معامله شود.

شما چه بخواهید در بورس ایران، کالا بخرید (از طریق بورس کالا)، چه بخواهید محصولات مرتبط به انرژی بخرید مثل نفت و گاز و برق (از طریق بورس انرژی)، چه بخواهید سهام شرکت های عرضه اولیه شده بخرید (از طریق فرابورس)، بایستی در سامانه سجام ثبت نام کنید. احراز هویت شوید و سپس کد بورس دریافت کنید.

کد بورس، اولین گام برای ورود به بازار بورس است. کد بورس را پس از ثبت نام و تکمیل فرم ها، کارگزاری ها در اختیار متقاضیان قرار می دهند. پس از صدور کد بورس، کد معاملات آنلاین به سهامدار داده می شود تا با کد کاربری ورمز عبور، وارد سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری مورد نظر خود شده و نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کند.

پس، خرید و فروش سهام، از طریق کارگزار صورت می گیرد. کارگزاری ها، قوانینی دارند و شرایط تاسیس و مدیریتی که طبق قانون بورس صورت گرفته و زیر نظر سازمان بورس اوراق بهادار ایران فعالیت دارند. مجموعه ای حقوقی بوده که تاسیس و مدیریت و فعالیت  آن، طبق قوانین و مقرراتی صورت میگیرد.

در حال حاضر، حدود ۱۰۶ کارگزاری رسمی و فعال در کشور فعال است که هموطنان داخل یا خارج از کشور، می توانند برای دریافت کد بورس، کد معاملات آنلاین و دسترسی به خرید و فروش سهام، از طریق آن ها اقدام کنند. پس هر خرید و فروشی در بورس، از طریق کارگزار صورت می گیرد که واسط بین من و شما و سازمان بورس هستند.

کارگزاری ها به واسطه  خدماتی که ارائه می دهند، کارمزدی دریافت می کنند که تعرفه آن را سازمان بورس هر ساله اعلام می کند. مجموعه کارمزد و مالیات هر خرید شما در بورس، نیم درصد و مجموعه کارمزد و مالیات هر فروش سهام در بورس، ۱ درصد است. بخشی از این نیم درصدها و یک درصدها، سهم کارگزاری است.

شما هر چقدر بیشتر خرید و فروش کنید، کارمزد بیشتری به کارگزاری می دهید. پس، برای اینکه جیب کارگزاری های عزیز را بابت خرید و فروش زیاد، پر نکنیم، باید سهامداری را به سهام بازی، ترجیح بدهیم. پول هم در بورس، در  جاده سهامداری بلند مدت با چاشنی صبر  است.

شما می توانید از همه ۱۰۶ کارگزار فعال در کشور، کد معاملات آنلاین بگیرید. کد بورس شما مثل کد ملی شما، منحصر به فرد و یکتا است و تغییر نمی کند. اما می توانید به خاطر هنگ کردن مکرر سیستم معاملاتی کارگزاری ها و شلوغ بودن خطوط تلفن آن ها و بی توجه بودن بعضی ها به ارائه مشاوره و خدمات به سهامداران، از کارگزاری های مختلف، کد معاملاتی بگیرید.

کارگزار ناظر
سایت شرکت سپرده گذاری مرکزی برای پی بردن به کارگزار ناظر سهام خود
کارگزار ناظر
بخش سیستم وضعیت دارایی سهامداران در سایت CSDIRAN برای اطلاع از کارگزار ناظر سهام پرتفو خود

وقتی یک سهم را برای اولین بار از طریق کارگزاری خود خریداری می کنید، این کارگزار، کارگزار ناظر نامیده می شود. عرض شد  برای اولین بار. مثلا شما سهم شتران (نماد شرکت پلایشگاه نفت تهران) را از طریق کارگزاری A‌ خرید کرده اید و سپس از طریق کارگزاری B هم خرید کرده اید. از طریق کارگزاری C هم خرید کرده اید. اگر قصد فروش شتران از طریق کارگزاری B و C را داشته باشید، بایستی تغییر کارگزار ناظر بدهید. چون کارگزار ناظر شما کارگزاری A بوده است.

با مراجعه  به سایت اینترنتی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به نشانی CSDIRAN.COM که بعضی ها آن را با نام سایت سجام می شناسند، می تواند کارگزار ناظر سهام پرتفو خود را مشاهده کرد. افرادی که از طریق  چند کارگزاری، خرید و فروش سهام می کنند، کارگزار ناظر خود را از طریق آدرس بالا بررسی  کنند.

کد ملی خود را باید وارد کنید.

بعضی ها سوال می کنند که در زمان احراز هویت، کارگزاری مفید و یا آگاه یا ایکس و ایگرگ برای ما انتخاب شد. الان علاقه ای به این کارگزاری ها به هر  دلیلی نداریم. چه کنیم؟ آسان است. به سایت  CODAL.IR  رجوع کرده و لیست کارگزاری ها و شعب آن ها را در ۳۱ استان مشاهده کرده و کد معاملاتی از کارگزاری جدید مورد نظر خود بگیرید.

دریافت کد معاملاتی از کارگزاری های مختلف، تاثیری در خرید و فروش و سود و زیان شما ندارد. فقط در زمان فروش بدانید که کارگزار ناظر کیست. اگر نیاز به تغییر کارگزار ناظر شد، به صورت اینترنتی یا از طریق مراجعه به کارگزاری اول که سهم را از طریق آن کارگزاری خرید کردید، فرم درخواست تغییر کارگزار ناظر را تکمیل کنید. معمولا ظرف ۲۴ ساعت، کارگزار ناظر تغییر می کند.

پس در سود و زیان ما در بورس، نوع کارگزار ناظر اهمیتی ندارد. سیستم معاملاتی کارگزار ناظر هم بی اهمیت است. چون گرافیک و طراحی سیستم معاملاتی کارگزار ناظر ها با هم فرق دارد و توفیری در کیفیت و کمیت خرید و فروش سهام نخواهد داشت.

تکنیکال شاخص کل بورس ایران از اوایل فروردین ۱۳۹۹ نشان می دهد که سقف کانال چند ده ساله را با قدرت شکسته است و روند شارپی را در بلند مدت تا سطح ۲۷۲ کانال فیبوناچی پیش رو دارد و عصر طلایی بورس ایران را تا چند سال آینده رقم می زند. توصیه می شود سهام خوب را در زمان خوب با صبر خوب نگهداری کنید تا سود عالی شکار کنید.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۳ نظر

ورود

  • سجاد اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۹

    شاخص بورس هم رسید به یک میلیون واحد ! نمیدونم چرا هوس عرضه اولیه کردم .
    امسال باید عرضه اولیه ها بیشتر باشند چون نقدینگی چند برابر ۹۸ بوده

    • علی زمانی اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۹

      تا اخر سال بیش از ۲۰ عرضه اولیه هست. لاستیک یزد و آریاساسول تا اخر خرداد عرضه می شوند