نمادهای برده داری که با خشم سیاه پوستان جهان روبرو شدند

نمادهای برده داری که با خشم سیاه پوستان جهان روبرو شدند

در هفته های اخیر و بدنبال مرگ یک مرد ۴۶ ساله سیاهپوست به نام جورج فلوید شهرها و ایالت های مختلف آمریکا شاهد اعتراضات گسترده سیاهپوستان به نژاد پرستی در این کشور بود و در ادامه موج این اعتراضات حتی به دیگر کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، انگلستان و ایتالیا کشیده شد.

یکی از اقدامات سیاهپوستان آمریکایی سرنگونی مجسمه ها و سردیس ها و تندیس های مشاهیر و شخصیت های سیاسی است که زمانی با برده داری در ارتباط بوده اند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به برخی از مجسمه های سرنگون شده یا تخریب شده در سراسر دنیا طی هفته های اخیر:

۱- مجسمه کریستف کلمب

کریستف کلمب زاده ۱۴۵۱ میلادی یک دریانورد ایتالیایی بود که از سوی فرمانروایی کاستیل (بخش هایی از اسپانیا) ماموریت پیدا کرد از سمت غرب راهی به سوی هندوستان پیدا کند. او با سه کشتی از عرض اقیانوس اطلس عبور کرد اما به جای آسیا به آمریکا رسید.

کریستف کلمب شخصیتی بحث برانگیز در سراسر دنیا از جمله آمریکا دارد؛ بسیاری از بومیان آمریکا او را عامل قتل ده ها هزارتن از ساکنین اصیل قاره آمریکا و استعمار آن توسط اروپاییان می دانند و برخی دیگر کلمب را عامل اصلی شکوفایی تمدن غربی قلمداد می کنند و به همین دلیل مجسمه هایی از او در سراسر خاک آمریکا نصب شده که در جریان اعتراضات سیاهپوستان اغلب سرنگون شدند. در برخی ایالات های آمریکا نیز مردم سر این مجسمه ها را از بدن جدا کرده یا به نشانه اعتراض روی آنها رنگ پاشیدند.

۲- مجسمه ایندرو مونتانلی نویسنده ایتالیایی در میلان

سیاهپوستان معترض به تبعیض نژادی در ایتالیا اخیرا مجسمه نویسنده مشهور ایتالیایی ایندرو مونتانلی را با رنگ قرمز و اسپری مخدوش کرده اند و عباراتی نظیر متجاوز و نژادپرست را روی آن نوشته اند. آنها همچنین طوماری برای جمع آوری مجسمه نیز امضا کرده اند و آن را تسلیم مقامات شهری کرده اند.

مونتانلی در سال های ۱۹۳۵ تا ۱۹۳۶ و دوران جنگ ایتالیا با اریتره در ارتش خدمت میکرد. او که در آن زمان ۲۶ سال داشت یک دختر ۱۲ ساله اهل اریتره را خریداری و با او ازدواج کرد.

او در مصاحبه ای که سال ۱۹۶۹ میلادی با الویرا بانوتی روزنامه نگار و فعال حقوق بشر ایتالیا انجام داد اظهار داشت که چون آن دختر بچه را خریداری کرده بود با او ازدواج نموده و این موضوعی کاملا پذیرفته شده در میان سربازان اریتره بود. مونتانلی معتقد بود که چون با آن دختر ازدواج کرده پس بحث تجاوز کاملا منتفی است. او در ادامه مجموعه ای مقالات در رابطه با ازدواجش را در کتابی به نام La Stanza di Montanelli به چاپ رساند. این نویسنده ایتالیایی در سال ۲۰۰۱ میلادی درگذشت.

۳- مجسمه ادوارد کلستون تاجر برده در بریستول انگلستان

کلستون یک تاجر انگلیسی و از اعضای حزب توری در پارلمان انگلستان بود که در زمینه خرید و فروش برده فعالیت میکرد. در قرن نوزدهم میلادی کلستون به خاطر کمک های مالی اش به افرادی که همسو با نظرهای سیاسی و دینی او بودند به عنوان یک خیر در شهر زادگاه خود یعنی بریستول به شهرت رسید.

او ادامه دهنده پیشه پدر بود و کسب و کار خانوادگی اش در زمینه تجارت دریایی را دنبال کرد. در ابتدا کارش خرید و فروش میوه و کاشی در اسپانیا، پرتغال و دیگر بخش های اروپا بود اما در سال ۱۶۸۰ میلادی وارد تجارت برده شد و به عضویت شرکت آفریقایی های سلطنتی درآمد که انحصار خرید و فروش برده های آفریقایی را در دست داشت. او در سال های ۱۶۸۰ تا ۹۰ میلادی نیز مدیریت این شرکت را بر عهده گرفت. سیاهپوستان معترض بریستول در جریان اعتراضات اخیر مجسمه او را سرنگون کرده و به داخل آب انداختند.

۴-  مجسمه بودوئن پادشاه بلژیک

بودوئن که پس از کناره گیری پدرش بر تاج و تخت فرمانروایی بلژیک نشست در سال های ۱۹۵۱ تا ۱۹۹۳ میلادی بر این کشور حکمرانی کرد. او آخرین پادشاه بلژیک در دوران استعمار کنگو توسط این کشور بود.

بودوئن پسر بزرگتر پادشاه لئوپولد سوم و همسر اولش پرنسس آسترید از سوئد بود. از آنجایی که بودوئن و همسرش ملکه فابیولا فرزندی نداشتند بعد از مرگ او تاج و تخت فرمانروایی بلژیک به برادر کوچکترش پادشاه آلبرت دوم رسید.

بودوئن در سال ۱۹۶۰ میلادی رسما استقلال کنگو از استعمار بلژیک را اعلام کرد. او در طول سخنرانی خود از اقدامات پادشاه لئوپولد دوم (اولین مالک استعماری کنگو) تجلیل کرد و از او با عنوان نابغه یاد نمود. در نخستین روز استقلال کنگو اولین انتخابات دمکراتیک در این کشور برگزار شد و پاتریس لومومبا اولین نخست وزیر این کشور سخنرانی تندی را در انتقاد به بی رحمی ها و خشونت ها و قتل عام مردم کنگو توسط بلژیک ایراد کرد. سیاهپوستان بلژیک در هفته ای که گذشت روی مجسمه بودوئن در مقابل کلیسای اعظم Gudula در بروکسل پایتخت این کشور رنگ قرمز ریختند.

۵- مجسمه ژنرال رابرت ادوارد لی

رابرت ادوارد لی زاده ۱۸۰۷ میلادی و درگذشته به سال ۱۸۷۰ از سربازان آمریکا و فرماندهان ارتش موتلفه این کشور بود که در طول جنگ داخلی این کشور ارتش شمال ویرجینیا را هدایت می کرد.

لی در سال ۱۸۶۵ میلادی به سمت ریاست دانشگاه واشنگتن در لکسینگتون ویرجینیا منصوب شد. او در جایگاه خود از انقراض دوران برده داری حمایت کرد اما مخالف برابری نژادی برای آمریکایی های آفریقایی تبار بود. از لی به عنوان یکی از ژنرال های بزرگ دوران جنگ داخلی آمریکا یاد می شود اما روشن است که سیاهپوستان آمریکا دلخوشی از او ندارند چراکه مجسمه او در ریچموند ویرجینیا را با گرافیتی های مختلف مخدوش کرده اند.

۶- مجسمه پیترزون کوئن فرمانروای هند شرقی هلند در قرن ۱۷

کوئن در سال ۱۶۲۱ میلادی ارتش فاتح جزایر باندا را فرماندهی کرد که حالا بخشی از اندونزی محسوب می شوند. او در زمان حمله با مقاومت بومیان روبرو شده و محلی ها با توپ های پیشرفته ای که از انگلستان تهیه کرده بودند در برابر ارتش او ایستادند. با این حال ارتش تحت فرماندهی کوئن توانست با زور جزایز باندا را تصرف کند و هزاران نفر از ساکنان آن را سلاخی کرد. آنها در ادامه بسیاری از بردگان خود را از نواحی دیگر به جزایر باندا آوردند تا برای کشاورزان هلندی کار کنند. از ۱۵ هزار سکنه این جزایر تنها هزار نفرشان بعد از کشتار وحشیانه کوئن زنده ماندند و هشت هزار نفر نیز به باتاویا دیپورت شدند.

منبع: forbes
بدون نظر

ورود