دیدار با سلطان قطعه سازان؛ عباس ایروانی، متهم ۱۶۰۰۰ میلیارد تومانی

داستان اتهامات عباس ایروانی و «عظام»

دیدار با سلطان قطعه سازان؛ عباس ایروانی، متهم ۱۶۰۰۰ میلیارد تومانی

عباس ایروانی متهم کلاهبرداری ۱۶۰۰۰ میلیارد تومانی، مثل احسان دلاویز، عمار صالحی، برادران ریخته گران، برادران مدلل، اکبر طبری، مثل بابک زنجانی، مثل سید محمد هادی رضوی، مثل شبنم نعمت زاده، مثل حسین هدایتی، مثل رسول دانیال زاده و خاوری و امامی و بسیاری از چهره های صاحب نام اقتصادی و صنعتی یک دهه اخیر، از نام هایی است که جامعه با آن ها در دادگاه مبارزه با مفسدان اقتصادی آشنا شده است.

عباس ایروانی، متهم به اختلاس و رشوه و کلاهبرداری و جعل سند است. سلطان قطعه سازان خودرو در ایران با شرکت عظام، از مهر ۹۸ همچنان در دادگاه مبارزه با جرایم اقتصادی کشور رفت و آمد دارد و فعلا با قرار وثیقه آزاد است.

گروه عظام بزرگ ترین تولید کننده قطعات اصلی خودرو بوده و از ۱۲ شرکت بزرگ تولیدی و تجاری تشکیل شده است و دفتر مرکزی آن در خیابان بخارست تهران است. از سال ۱۳۷۶ فعالیت داشته و هزاران کارمند دارد.

جلسات رسیدگی به اتهامات عباس ایروانی، فرزند رضا، مدیرعامل گروه قطعه سازی عظام که شامل ۱۲ شرکت تولیدی و تجاری در تهران و شهرهای مختلف کشور است به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفه ای قطعات خودرو به میزان ۷۶۰ میلیون دلار در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی کشور، از صبح ۱۳ مهر ۹۸ آغاز شده و هم چنان در تابستان سال کرونا زده ۹۹ ادامه دارد.

عباس ایروانی، ضمن رد کلیه اتهامات اعلام کرده بود که هیچ رشوه ای به گمرکات و بانک ها پرداخت نکرده و به حامد خاتمی پور (کارمند گمرک) و همکارانش، دستور جعل مدارک گمرکی، صدور اسناد صوری و امحاء نداده است و در جریان مهر اتاق بازرگانی کشور چین در میز اتاقش نیست. پرونده فساد در گروه قطعه سازی عظام، ۷ متهم دارد که دفاعیات متهم ردیف اول، اظهارات نماینده دادستان و هم چنین گفته های رئیس دادگاه در این گفتار، به تفکیک ارائه شده است.

سلطان قطعه سازان خودرو ایران، مهندس عباس ایروانی شصت و اندی ساله است که در ۳ دهه اخیر، یکی از بزرگان صنعت خودرو بوده و امروزه در فهرست سوپر میلیاردهای ایران قرار دارد. او، همچون حسین هدایتی، سید محمد هادی رضوی، عمار صالحی، شبنم نعمت زاده، احسان دلاویز، برادران ریخته گران، برادران مدلل، به فساد اقتصادی و اخلال در نظام اقتصادی کشور متهم بوده و متهم ردیف اول پرونده قاچاق قطعات خودرو به میزان ۷۶۰ میلیون دلار است.

عباس ایروانی، متهم است که به همراهی چند فرد دیگر که از کارمندان گمرک هستند، قاچاق عمده قطعات خودرو را مدیریت کرده و رشوه های کلان به مدیران بانک ها و شرکت های قطعه سازی و تولید خودرو پرداخت کرده است.

طبق گفته رئیس دادگاه در جلسات رسیدگی به پرونده فساد گروه عظام به سرکردگی عباس ایروانی، او در سال ۱۳۶۶ به اتهام ارتشا و اختلاس بازداشت شده بود. اگر چه عباس ایروانی، اعلام کرد که آن پرونده اختلاس به ایشان ارتباطی نداشت.

طبق اعلام رئیس دادگاه، مدارکی وجود دارد که عباس ایروانی به متهم خاتمی پور اعلام کرده که اسناد را گم و گور کن و چند روز گوشی را خاموش و خودت را گم و گور کن. رئیس دادگاه به عباس ایروانی هشدار داد که نباید به متهمین پرونده، تلقین کند و آن ها را تهدید نماید.

عباس ایروانی
عباس ایروانی و همدستانش

۷ متهم پرونده فساد بزرگ در صنعت قطعه سازی خودرو

  • عباس ایروانی، متهم ردیف اول، سلطان قطعه سازان ایران، فرزند رضا و مدیرعامل گروه قطعه سازی عظام که متهم به فساد فی الارض است. او با قاچاق سازمان یافته قطعات خودرو و کم اظهاری و جعل اسناد، پرداخت رشوه و مشارکت و فراری دادن متهمان، یکی از کاندیداهای اعدام در نیمه دوم سال ۹۸ است. نیمه ای که به نیمه شگفتی ها شهرت یافته است.
  •  امیر رضا رفیعی، متهم شماره دوم پرونده فساد سلطان قطعه سازان ایران است. هر جا نامی از عباس ایروانی می شنوید، نامی از امیر رضا خان رفیعی هم می درخشد! امیر رضا رفیعی، فرزند پرویز است. او قائم مقام فروش گروه قطعه سازی عظام بوده و دست راست عباس ایروانی محسوب می شود. ایشان متهم به مشارکت در قاچاق سازمان یافته و حرفه ای قطعات خودرو بوده و در پرداخت رشوه، نقش عامل را داشته است. او در جعل اسناد برای شبکه مخوف و فاسد عباس ایروانی، حضور فعال ایفا کرده و در جلسات دادگاه حضور دارد و بر خلاف رسول دانیال زاده، از کشور متواری نشده است.
  • – مرتضی روغنی ها، متهم ردیف سوم پرونده فساد سلطان قطعه سازان خودرو ایران است. مرتضی روغنی ها، فرزند علی و معاونت بین المللی گروه عظام و ارتباط با شرکت های تولید کننده خارجی را عهده دار بود. او در حوزه پرداخت رشوه و جعل اسناد با عباس ایروانی و امیر رضا رفیعی، همکاری داشت.
  • حامد خاتمی پور، متهم ردیف چهارم پرونده فساد در گروه عظام است. او فرزند اسماعیل بوده و کارمند گمرک در حوزه ترخیص کالا است. ایشان با گروه عظام همکاری می کرد و مدارک جعلی را برای ترخیص کالاهای آن ها، صادر می کرد. هم چنین در دفتر کارش، مهر جعلی اتاق بازگانی جمهوری چین یافت شده است. او در پرداخت رشوه نیز در گروه عظام فعال بود.
  •  علی کرم نیا فرزند موسی، همکار حامد خاتمی پور، کارمند گمرک است. او نیز به مشارکت در قاچاق سازمان یافته و حرفه ای قطعات خودرو، متهم ردیف پنجم است.
  •  حسن صفریان، فرزند حسین بوده و مثل علی کرم نیا و حامد خاتمی پور، کارمند گمرک است و همه اتهاماتش، مشابه اتهامات ۲ فرد فوق الذمر می باشد.
  •  مهدی شهابی، فرزند نصرالله، متهم ردیف هفتم پرونده فساد گروه عظام است. او متهم به دریافت رشوه و مشارکت در قاچاق سازمان یافته و حرفه ای قطعات خودرو می باشد.
عباس ایروانی
عباس ایروانی متهم به فساد ۱۶۰۰۰ میلیارد تومانی است

پاسخ سلطان قطعه سازان به اتهامات در جلسات دادگاه پرونده گروه عظام

– من عباس ایروانی هستم. دیپلمه بوده و مسئولیت گروه هلدینگ عظام را بر عهده دارد.
– سابقه کیفری ندارم.
– گروه قطعه سازی عظام، ۳ دهه است که در حوزه تولید و واردات قطعات خودرو فعال بوده و از این که در این جلسه فرصت دفاع پیدا کردم، متشکرم.
– کلیه موارد اتهامی را رد می کنم.
– از قاضی دادگاه می خواهم تا اسامی شکات را اعلام کند.
– گمرک جمهوری اسلامی ایران، یکی از شاکیان است.
– گروه عظام در یک مورد، مرتکب خلاف شده و در سایر موارد، خلافی صورت نگرفته است.
– شاکی اصلی گروه قطعه سازی عظام، معاونت اقتصادی اطلاعاتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
– در سال نود و شش، پرونده قاچاق کالا برای گروه قطعه سازی عظام گشوده شد و در اسفند نود و هفت، محموله گروه عظام در گمرک قزوین، توقیف شد. گمرک در آن زمان، ۲۵ درصد حقوق گمرکی از گروه عظام گرفت در حالیکه بایستی ۵ درصد دریافت می کرد.
– تا سال نود و شش، هیچ ارز دولتی دریافت نکردیم.
– من ارز آزادخریداری می کردم و ۸ ماه زبان دادم.
– هیچ خلافی در مجموعه نشده و همه اتهامات، جو سازی است.
– درباره شوه هایی که در کیفرخواست ذکر شده، لطفا مبلغ آن را اعلام کنید.
– اتهام ارتباط ناسالم با مسئولان را قبول ندارم و هیچ مصداقی هم برای آن وجود ندارد.
– درباره اتهامات، کلی گویی شده است.
– تعجب می کنم که در پرونده بنده، بحث بانکی مطرح شده است.
– من اشتباهی مرتکب نشدم اما خلاف مدیرانم را قبول دارم و به این خاطر تشکر کردم.
– من در مجمع شرکت ها و برنامه و بودجه دخالت می کردم.
– دستور شفاهی، ملاک خلاف بنده نیست.
– من در سال نود و هفت از حفاظت سپاه، شکایت کردم. از دادگاه تقاضا دارم، آن گزارش را ضمیمه پرونده کند.
– من همه دفاعیات را مطرح کردم و دیگر صحبتی ندارم.
– هیچ قاچاقی صورت نگرفته و مقصر، ترخیص کار گمرک بود. همه مدارک را به درستی تحویل داده ایم.
– علت این که به گروه عظام، اتهام قاچاق و اخلال در نظام اقتصادی کشور زده می شود، این است که به همکاران ما در زندان گفته اند که اگر اقرار کنید، به شما تخفیف می دهیم. اقرار آن ها، قانونی نیست.
– هیچ دستوری از طرف بنده نبوده و در این جایگاه، همه مسئولیت را قبول می کنم.
– بند مربوط به معاونت در جعل اسناد را قبول نمی کنم.
– بند مربوط به معاونت در استفاده از اسناد مجعول و پرداخت رشوه را قبول ندارم و در جعل اسناد،‌در جریان نیستم.
– اگر من یک دلار در خارج از کشور داشتم، همه آن را دولت مصادره کند و مرا اعدام کنید. زحماتی که من کشدیم را کم تر کسی انجام می دهد.
– اگر کارمندان من اشتباه کردند، مقصر من نیستم. آن ها مثل فرزندان بنده هستند و از آن ها حمایت می کنم.
– من ارز آزاد استفاده کردم و شرکت ایران خودرو نیز ارز دولتی نداشته و از صرافی خرید می کرد.
– حامد خاتمی پور را فقط یک بار دیده ام و چیزهایی که درباره اش گفته می شود، فشار و تهمت است.
– خود مرتضی روغنی بایستی درباره اتهامات پاسخ دهد.
– اقرارهایی که رئیس دادگاه از مرتضی روغنی قرائت می کند، قانونی نیست.
– ادعای جعل اسناد گمرکی ممهور به مهر اتاق بازرگانی چین و دستور به امحاء مدارک را قبول ندارم و مدیران بنده نیز این ادعا را قبول ندارند.
– تا قبل از بخشنامه معاون اول رئیس جمهور (مهندس جهانگیری)، هیچ ارز دولتی دریافت نکردیم.
– اقرار هایی که قرائت می شود باید مستند به مدارک باشد.

اظهارات نماینده دادستان در جلسات رسیدگی به پرونده سلطان قطعه سازان

– مجموع واردات گروه عظام از سال ۱۳۸۰، به ارزش تجاری کالاهای قاچاق، سیصد و چهار میلیون و سیصد و هفتادو شش هزار و هشتصد و نود و نه دلار بوده و از هفتم اسفند ۱۳۹۲ تا مرداد ماه ۱۳۹۷، این رقم به چهارصد و سی و یک میلیون و نهصد و چهل و هفت هزار و پانزده دلار افزایش یافته است. مجموع این دو رقم، بیش از ۷۰۰ میلیون دلار است که در کیفرخواست عنوان شده است.
– اینکه عباس ایروانی می گوید که فقط ۱۵ میلیون تومان رشوه پرداخت شده ، نادرست است.
– تنها در منزل یکی از متهمان که کارمند گمرک بوده است، ۱۰۰ قطعه سکه بهار آزادی کشف شده که بر مبنای اقرار وی، یک سوم آن، هدایایی بوده که از جانب همدستان و دوستان عباس ایروانی به ایشان پرداخت شده است.
– بر اساس اظهارات عباس ایروانی نزد بازپرس پرونده، او گفته بود که به شرکت هایش دستور داده تا می توانند، از معافیت های گمرکی استفاده کنند.
– اظهارات متهمان و تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که استفاده از ارز آزاد در خرید و فروش ها که عباس ایروانی ادعا می کند، خلاف واقعیت است.
– عباس ایروانی مدعی است که همکارانش، تحریم ها را دور می زدند. اگر ایشان دستور داده و مدعی است که از سال نود و شش، ارز دولتی نگرفته و از ارز متقاضی استفاده کرده، اما از ارز دولتی هزینه می شد.
– اقدامات مجرمانه متهمان توسط ایادی آقای عباس ایروانی صورت گرفته است.
– ۱۵ تا ۲۰ قطعه وارداتی گروه عظام، به بازار فروخته نمی شدو با قیمتی که گروه تعیین می کرد و چندین برابر به بازار ثانویه عرضه می شد که فاکتور هایش موجود است.
– این فاکتورهایی که به دادگاه نشان می دهم، جعل اسناد است که توسط گروه عظام صورت گرفته و آن را کتمان می کنند.
– در فاکتورها، گواهی مبدایی که در آن، قطعه بنزینی قید شده قابل مشاهده است. این فاکتور برای خودرو گاز سوز صادر شده تا تعرفه مربوط به خودرو گازسوز از گمرک اخذ شود و حقوق گمرکی کمتری پرداخت شود.
– عیاس ایروانی مدعی است که همه کارها توسط ترخیص کاران و به صورت قانونی انجام پذیرفته است. اما مهر اتاق بازرگانی کشور چین کشف شده در اتاق آقای خاتمی پور بود. خاتمی پور گفته که این مهر را از اتاق آقای عباس ایروانی تحویل گرفته و او با نفوذ خود در بازرسی گمرک و ضابطین، مطلع بوده و دستور امحاء اسناد را صادر می کرد. اما او، اسناد را از بین نبره تا بتواند در دفاعیه ها از خود دفاع کند.
– عباس ایروانی در هر شرکت که طرف معامله بوده، یک رابط داشته است.
– رابطه عباس ایروانی در شرکت ایران خودرو، فردی به نام مرتضوی است که کارها به صورت غیر کتبی با ایشان هماهنگی می شد.
– اقرار، راس دلایل است و عباس ایروانی بابت این که تخلفات را به او نشان دادند، قدردانی کرده است.
– عباس ایروانی در شعبه بازپرسی گفته است که از فواید قاچاق کالا استفاده کرده و می دانید که پولی که در چرخه کار تجاری خود داشته اید، چه میزان است.
– راه های کسب سود از مسیر غیر قانونی، بسیار است. یکی از آن ها، قاچاق عمده با حضور سردستگی در امر قاچاق است. نوع دیگر، گفته شده که ارز خارج نشده است.
– عباس ایروانی از ۳ منبع ارز دریافت می کرد. یکی ارز متقاضی، دوم ارزی که بانک مرکزی در اختیارش گذاشته بود و دیگر ارز شرکت ایران خودرو که به صورت ریالی بود. این ها مصداق کسب سود از طریق غیر قانونی است که باید به این ها، احتکار و فروش ثانویه را نیز اضافه کرد.
– عباس ایروانی، اکسیژن سنسور را از رومانی به مبلغ ۱۰ یورو و ۹۰ سنت به شرکت خود فروخته و آن را به ۱۳ یورو و ۹۴ سنت به شرکت ایران خودرو می فروشید. در این مورد، کم اظهاری کرده اید.
– در مرحله بعدی، عباس ایروانی و همدستانش، قطعه بنزین سوز را به عنوان گازسوز به گمرک اظهار می کنند که اکنون مدعی هستند که بایستی تعرفه ۵ درصد از آن ها اخذ می شد. اما طی استعلامات دادسرا و اقرار سایر متهمان، تعرفه این کالا، ۲۰ درصد بوده اما گروه عظام، آن را ۵ درصد اعلام کرد.
– گروه عظام، از کشور چین، کالا وارد می کرد و نام شرکت «سازه پویش» را روی آن ها حک می کرد.
– از مصوبه هیات دولت به صورت نابجا استفاده می کردند و با اظهار کالای بنزین سوز به جای گاز سوز، عامل آلودگی هوا شدند.
– گروه عظام قرار بود مواد اولیه را وارد و سپس کارهای مونتاژ را برای صنعت خودرو کشور انجام دهد. اما کالا به صورت کامل وارد و به فروش می رسید و مدعی رونق تولید هستند.
– شرکتی با گروه عظام، امکان رقابت نداشته و با این شکل،رقبا از میدان خارج می شدند. از سال نود و شش به بعد، ارز دولتی برای وارد کردن کالا استفاده می شد.
– قطعه ICU به قیمت ۴۰ یورو وارد و به مبلغ ۶۸ یورو به شرکت ایران خودرو، فروخته شد.
– مردم از قیمت ICU در بازار مطلع هستند.
– عباس ایروانی مدعی است که ارز دولتی از کشور خارج نکرده است. او بدون ارائه برگ سبز گمرکی و بارنامه، تسهیلات اعتباری دریافت کرده است. او خود را تولید کننده معرفی و ارز دولتی می گرفت.
– نامه ای را خطاب به متهم رفیعی، قرائت میکنم.
– عباس ایروانی مدعی است که از ارز دولتی استفاده نکرده در حالی که به واسطه زد و بند، ارز اختصاص یافته به ایران خودرو را استفاده می کرد.

رسیدگی به پرونده عباس ایروانی و همدستانش در دادگاه مبارزه با فساد اقتصادی تهران در تابستان ۹۹ همچنان ادامه دارد. گروه شرکت های قطعه سازی، از شرکت های پیشرو در بازار سرمایه ایران است.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود