چرا بورس سقوط نکرد؟ وقتی از «میکرو موج» گول خوردیم!

چرا بورس سقوط نکرد؟ وقتی از «میکرو موج» گول خوردیم!

شاخص کل بورس ایران که از هفته دوم فروردین امسال تا اواسط مرداد ماه، بیش از ۱۵۰ درصد افزایش یافته بود و در ۴۵ سال اخیر بی سابقه بود، ناگهان روند صعودی شارپ خود را تغییر داد و وارد روند نزولی شد. شاخص کل که از مرز ۲ میلیون واحد هم گذشته بود، ناگهان هر روز با کاهش همراه شد به گونه ای که تا ۳ شهریور ۹۹، به حدود ۱.۵ میلیون واحد رسید و شاهد افت بیش از ۲۰ درصدی شاخص کل بورس ایران در عرض ۲ هفته بودیم.

ریزشی که بسیاری از سهامداران، آن را آغاز یک سقوط بزرگ خطاب کردند و بعضی ها نیز پولدار شدن دولت و فرار او از چرخه بازی بورس را از دیگر دلایل عمده سقوط یا ریزش بزرگ بورس در نیمه دوم تابستان امسال برشمردند. با روند نزولی شارپ شاخص کل بورس ایران در نیمه دوم مرداد ماه امسال، بسیاری از سهام در گروه های مختلف بورسی، با صف های فروش میلیونی همراه شدند.

لغو و تکذیب لغو صندوق پالایشی و داستان اوراق سلف نفتی و دو مرحله ای کردن معاملات در بورس، از عوامل غیر بنیادی در روند نزولی مستمر شاخص کل بورس در هفته های اخیر بود. روند نزولی شارپ در حالی رخ داد که پالایشی ها که مدت ها لیدر بازار بودند، اصلاح شدیدی کردند و به موازات اصلاح شدید پالایشی ها، حتی سهام گروه زراعت و دامپروری و فناوری اطلاعات، که فعالیت آن ها هیچ ربطی به حوزه دلار و نفت و ارز و پالایش و پتروشیمی ندارد، در صف فروش میلیونی قفل شدند!

متاسفانه به دلیل اینکه بازار بورس ایران، دامنه نوسان (۳ تا ۵ درصد) دارد، ما شاهد صف های فروش و خرید میلیونی برای سهام در طول ساعت معاملاتی در هفته هستیم.

یکی از عوامل مهم در روند نزولی شاخص کل بورس ایران در هفته های اخیر، رفتار هیجانی عمده سهامداران است که دانش و اطلاعات کافی درباره بازار سرمایه نداشته و با هیجانات، اسیر تصمیمات احساسی می شوند و سهام خود را در کف قیمتی فروخته و در سقف قیمتی دوباره خریدار می شوند. موضوعی که سالهاست، حقیقی ها و سهامداران خرد را آزار می دهد و همچنان شاهد ضرر دست جمعی میلیون ها سهامدار تازه وارد در بورس در مقاطعی هستیم.

سهامداران خرد در هر ریزش مقطعی که در واقع بخشی از فرآیند اصلاح (pull back) از نظر تکنیکالیست ها محسوب می شود، وارد صف های فروش میلیونی سنگین شده و می خواهند با هر قیمتی، از سهم خارج شده و گاها عطای بورس را به لقایش می بخشند.

این رفتار هیجانی، سبب می شود که سهامدار، نه تنها سود نکند بلکه بخشی از اصل سرمایه را دو دستی تقدیم سهامداران صبور بلند مدتی کرده و ضرر کند.

در بورس، اصطلاح رایجی وجود دارد که می گوید: بورس محل انتقال پول و ثروت از سهامداران کم تحمل به سهامداران صبور بلند مدتی است. این حرف اول و آخر وارن بافت، اسطوره بورس بازها و بسیاری از سهامداران موفق و سرمایه دار بورس است. در بورس، مهم تر از پول و تحلیل شما، صبر شما اهمیت دارد.

در اتفاقات اخیر بورس ایران، باید به چند نکته توجه داشت. یکی اینکه ثبات تصمیم گیری در بورس و دستگاه هایی که فعالیت آن ها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در بورس تاثیرگذار است (وزارت اقتصاد و نفت و صمت و . . ) هنوز دیده نمی شود که امیدواریم در آینده، این مشکلات مرتفع شود. مساله دیگر، دامنه نوسان است که سبب می شود بورس ایران هر روز،‌ درگیر صف خرید یا صف فروش شود و حالت متعادل در بورس نداشته باشیم.

مساله دیگر ۶۰ میلیون دارنده کد بورس است که بخشی از آن ها دانش کافی نداشته و برای یک شبه پولدار شدن، زمین و مسکن و خودرو یا وام و نزول را برای سرمایه گذاری کوتاه مدتی به بورس آورده و با اندک اصلاحی، روی گزینه فروش کلیک می کنند.

در این اوضاع که نه مسئولان و نه عمده سهامداران، تجربه و دانش کافی درباره بورس و اصول سرمایه گذاری و ریسک های سیستماتیک و غیر سیستماتیک در بورس ندارند، بایستی با پول مازاد وارد بورس شده و با تحلیل درست، سهم آس را در قیمت آس انتخاب کرد و به صورت بلند مدت سهامداری کرد و به استراتژی، احترام گذاشت.

استراتژی تحلیلی شما می گوید که در فلان سهم، n ماه سهامداری کنید. وقتی برخلاف استراتژی، شما در N-4 دست به فروش می زنید، یا سود کم می برید یا با ضرر خارج می شوید.

بنابراین برای کسب سود حداکثری در بورس،‌ بایستی به سهام، اجازه رشد داد و با اندکی اصلاح و کاهش قیمت، فرار را بر قرار، ترجیح نداد. سودهای باورنکردنی (از جنس ۱۲۰۰ برابری ظرف ۹ سال یا ۲۲۱ برابری ظرف ۱۳ ماه) حاصل سهامداری بلند مدتی است. نه کوتاه مدتی و میان مدتی. «غنوش» و «دعبید» و «ستران»، مشت نمونه خروار است.

شاخص کل بورس
#شاخص_کل به نظر در حال تکمیل موج ۴ از ۳ اصلی است و با نزدیک شدن به ضریب ۳۸٪ فیبو باید شاهد برگشت شاخص کل و شروع موج ۵ از ۳ باشیم.

در کاهش شاخص کل بورس ایران در چند هفته اخیر همانطور که قبلا گفتیم، شاخص کل بورس با مقاومت ۲ میلیون واحدی روبرو شد و با ۲۰ درصد اصلاح، از ۴ شهریور برگشت و حدود ۱۰۰ هزار واحد، مثبت شد تا بخشی از افت را جبران کند. انتظار داریم روند صعودی شاخص کل با فراز و نشیب هایی در شهریور و نیمه دوم سال ۹۹ ادامه دار باشد. ما در واقع شاهد یک میکرو موج بودیم که داخل یک موج صعودی بلند مدت قرار داشت و این ذات بازار است و نگرانی ندارد.

همانطور که شکل ریزش غافلگیرکننده بود، شکل برگشت و‌ ریکاوری هم غافلگیر کننده است. بازار همیشه سعی داره معامله گرا و به اشتباه بندازه! کولپس اخیر یک فاز فروش عاطفی بود و هیچ داده بنیادی پشت آن فشار فروش وجود نداشت، به همین دلیل امید است سریعا و به صورت V شکل ریکاوری شود. اگر بعدا چارت شاخص کل را از نمای دور ببینید، این ریزش اخیر فقط یک میکروموج درون یک ابرموج صعودی بود.

درس بزرگ و تلخ مرداد ۹۹ به سهامداران کم تحمل که با پول مازاد و تحلیل و صبر، به بورس نیامده اند.

همان طور که قبلا اشاره شد، از سال ۹۷ تا مرداد ۹۹، شاهد ۶ بار اصلاح بیش از ۱۰ درصد شاخص کل بورس بودیم که هر بار، منحنی شاخص کل به حمایت داینامیک، واکنش نشان داد و موج صعودی قدرتمندی را آغاز کرد. این بار نیز همین اتفاق رخ می دهد و شاخص کل تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزارواحدی، کار سختی پیش رو ندارد. انتظار داریم شاخص کل تا اسفند ۱۴۰۰ شمسی، سقف کانال سوم که ۸ میلیون واحد است را فتح کند.

از شهریور تا اسفند امسال، بیش از ۴۸ شرکت عرضه اولیه می شود که ۵ استارت آپ قدیمی (دیجی کالا- کافه بازار- شیپور، فیلیمو و تپسی) در کنار استقلال و پرسپولیس، از جذاب ترین عرضه اولیه های سال خواهد بود. توصیه می شود در کلیه عرضه اولیه ها شرکت کرده و حداقل ۱۲ ماه سهامداری کنید.

منتظر سقوط بورس نباشید که با توجه به عوامل بنیادی و تکنیکالی و ارتقا ضریب نفوذ بورس در ایران و افزایش عمق آن از سال ۲۰۲۱ میلادی به بعد، این آرزو، محقق نخواهد شد و صرفا شما را از سودهای عالی سالهای آینده، محروم خواهد کرد. بورس ایران، تورم محور است و برای کسب سود عالی از سهام خوب، باید دامنه صبر خود را گسترش دهیم تا به یک میکرو موج نبازیم و رکب اصلاح های موقتی شاخص کل را نخوریم!

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۲۲ نظر

ورود

  • armanhm شهریور ۷, ۱۳۹۹

    بله درسته تا زمانی که ابرتورم و کاهش شدید ارزش پول ملی و منزوی بودن کشورمون در سطح جهانی ادامه داشته باشه بورس هم اعدادش به صورت شارپی رشد می کنه و حتی می تونیم ونزوئلا و زیمبابوه رو هم شکست بدیم و با اختلاف اول باشیم

    • علی زمانی شهریور ۷, ۱۳۹۹

      بورس طبق فاند، صعودی است. صرفا به کاهش ارزش پول ملی ربط ندارد
      اقتصاد ایران را با اقتصاد ونزوئلا نمی توان مقایسه کرد

  • مینا شهریور ۷, ۱۳۹۹

    سلام جناب زمانی
    من از مرداد ماه امسال وارد بورس شدم و مرتب مطالب عالی شما رو دنبال میکنم و بسیار استفاده کردم
    ممنون میشم لطف کنید چند منبع خوب برای یادگیری بورس به من معرفی کنید

    • علی زمانی شهریور ۷, ۱۳۹۹

      سلام و عرض ادب
      کتابهای خوب از بازار کتاب تهیه شود و ویدئوهای آموزشی «تالار مجازی بورس ایران» را تماشا کنید

  • نامجو شهریور ۷, ۱۳۹۹

    تورم مرداد ماه طبق داده های دولت کاهش داشت. صعود منطقی و پایدار بورس خوبه ولی صعود انفجاری تورم زا هست و این تورم رو کم و بیش به دیگه بازارها انتقال میده.

  • تقی میرزایی شهریور ۸, ۱۳۹۹

    اگه این ریزش نبود ، پس چی بود؟

    • علی زمانی شهریور ۸, ۱۳۹۹

      یک مقاله نوشتیم که شما بفهمی که ریزش نبود و چی بود!
      تازه میپرسید که لیلی مرد بود یا زن؟ خوب چرا نمیتونید یه مقاله فارسی زبان را بخوانید؟
      اصلاح به مقاومت داینامیک بود. همین. . . .

  • مهدی شهریور ۱۰, ۱۳۹۹

    فعلا که تحلیلتون بر عکس درومد ! همه به اینجانب حمله کردند .
    بازار مثبت هفته قبل و یک روز باعث نمیشه که بگیم بازار سقوط نکرد ! دولت داره حمایت میکنه ولی با توجه به کسری بودجه فکر نکنم این حمایت بتونه ادامه دار باشه . وقتی بورس سقوط نمیکنه که یک ماه مداوم حمایت بشود .
    الان هم بورس تقریبا نابود شدست یکبار دیگه چشم مردم ترسید و همه دارن پولهاشونو بیرون میکشند .

  • محمد شهریور ۱۱, ۱۳۹۹

    آقای زمانی کجایی ؟ دقیقاً کجایی ؟
    چطوری زمانی ؟

    خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ دیدید گفتم بورس سقوط میکنه ….. تموم شد .

    • علی زمانی شهریور ۱۱, ۱۳۹۹

      نشانه ای از سقوط نمی بینیم با دلار ۲۵ هزار تومن. پس از رشد ۳۰۰ درصدی شاخص کل در عرض ۵ ماه، اصلاح در سهام و کسب انرژی برای موج صعودی بعدی، لازم است. اگر سهامدار هستید، با پول مازاد، سهامداری کنید،اگر در بورس نیستند، زجر «الکی» نکشید. از این بالا پایین ها در ۱۰ سال اخیر، بسیار دیده ایم. بازار طبق فاند، محکوم به صعود است

      • مهدی شهریور ۱۲, ۱۳۹۹

        سلام
        آقای زمانی عزیز صحبت شما کاملا درسته . ولی مشکل میدونید کجاست ؟!
        بورس ایران اصلا و ابداً شفاف نیست ! دخالت های دستوری و تصمیمات گاه و بی گاه به قول مقالات قبلتون یک شبه .
        بورس رو نابود کرد . با موارد فوق که عرض کردم اگر چه بورس محکوم به صعود است اما متاسفانه یک سری افراد که منفعت دارند
        از این وضعیت نفع می برند . و نمیخوان تورم مهار شود . نمیخوان در توسعه کشور از طریق بورس سهیم باشند .
        نفعشون در دلالی و تصمیم های رانتی هست . واقعا شورای بورس هم مثل مترسک هست .
        امیدوارم روال برگرده .

  • علی رابعی شهریور ۱۲, ۱۳۹۹

    سلام آقای زمانی. من سهم خودرو رو دارم که زیان ده هست.ارزش بازارش داره از رنو و بی ام و غیره جلو میزنه. میخواستم ببینم با این قضایای آزار دهنده چطور برخورد کنیم؟ آیا شرکت سود ده می‌شود به زودی؟ ارزش سرمایه گذاری بلند مدت دارد؟

  • محمد رجب پور شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

    در بازار خونین امروز شستا و خودرو برای افشای الف بسته شدن و فردا باز میشن.آقای زمانی نظرتون درمورد بازگشایی شون چیه؟ همه مون رو بدبخت میکنن یا مثبت باز میشن و شاخص رو به جلو هل میدن؟

    • علی زمانی شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

      هر ۲ سهم فوق الاشاره ،فوق العاده برای سهامداران صبور بلند مدتی است. شستا، موهبتی برای سهامداران بورس ایران است. قدرش را سال ۱۴۰۲ به بعد درک خواهیم کرد.
      پول مازاد اگر دارید، در بورس سهامداری بلند مدت کنید تا دنبال بد بخت و خوش بخت شدن چند هفته ای و چند ماهه نباشید. اصلاح بورس، دستوری است و دلایل تکنیکالی و فاندمنتالی ندارد خوشبختانه.

  • اکرم حسینی شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

    سلام آقای زمانی وقتتون بخیر.میخواستم بدونم شما میتونین یک تاریخ حدودی واسه برگشت شاخص بفرمایین؟و اینکه همچنان میگین شاخص تا شب عید به هشت میلیون واحد میرسه؟ و با توجه به قیمت پالایشی ها به نظرتون خرید دارادوم معقوله؟ممنون از پاسخگویی تون.حق بدین بابت نگرانی

    • علی زمانی شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

      ما در طول تاریخ بورس ایران، سابقه ریزش دست جمعی ۹۸ درصد سهام بورس را نداشتیم. این وضعیت، وضعیت غیر عادی است که نه با اصول بورس و نه اصول تکنیکال و بنیادی، سازگاری ندارد. اصلاح دستوری است و دولت با همکاری سازمان بورس این رویه را پیش گرفته و باید صرفا صبورانه منتظر پایان این اصلاح دستوری باشیم.
      دارا دوم منطقی است.
      عرض کردم تا اسفند سال ۱۴۰۰ شمسی، روی ۸ میلیون خواهیم بود.

      • عماد شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

        آقای زمانی. من در سبد سهامم، شپنا و شتران رو دارم و به این زودی ها هم فروشنده نیستم. آیا باز هم در کنار این ها خرید سهم دارا دوم یا همون پالایش رو توصیه میکنید؟

        • علی زمانی شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

          خیر.
          دارا دوم برای تازه وارد ها است. شما در آن ۲ سوپر سهم، حداقل ۲ سال سهامداری کنید

          • عماد شهریور ۱۷, ۱۳۹۹

            خیلی ممنونم??

    • آزاد آبان ۲۰, ۱۳۹۹

      سلام آقای زمانی خسته نباشید
      من سهم‌وتجارت و خگستر دارم‌ برای بلند مدت کدومش‌ بهتره؟بنظرتون وتجارت رو بفروشم به سهام‌خگسترم‌اضافه کنم‌ خوبه؟

      • علی زمانی آبان ۲۰, ۱۳۹۹

        هر دو برای بلند مدت خوبه. من خگستر رو ترجیح میدم البته

  • Yre آبان ۱۹, ۱۳۹۹

    علی زمانی آشغال،خیلی بی شرفی