جزییات مقاله LANCET درباره تایید واکسن «اسپوتنیک» در تحقیق ۲۲ هزار نفری

جزییات مقاله LANCET درباره تایید واکسن «اسپوتنیک» در تحقیق ۲۲ هزار نفری

واکسن اسپوتنیک روسیه Gam-COVID-Vac (Sputnik V) که چند ماه پیش مراحل ساخت و تولید ٖٖآن انجام شده بود، توسط مجله معروف پزشکی لنست، بی خطر اعلام شد.

نشریه «بیمای‌های عفونی لنست» (The Lancet Infectious Diseases )، یکی از قدیمی‌ترین و مشهورترین مجله‌های پزشکی جهان اعلام کرد که واکسن اسپوتنیک روسیه ۹۲ درصد کارایی بالینی دارد. نتایج مرحله پایانی آزمایش انسانی واکسن اسپوتنیک روسیه نشان گر این واقعیت است که اثربخشی آن ۹۱.۶ درصد می باشد.

لنست اعلام کرده بود که این واکسن روی ۲۰ هزار نفر تست شده است. لنست گفته عوارض جانبی ندارد. از نظر اثربخشی، واکسن اسپوتنیک روسیه بر خلاف تحلیل ها و ادعاها درباره عدم کارایی این محصول روسی، در سطح واکسن های تایید شده فایزر-بیون تک و مدرنا و استرازنکا آکسفورد قرار دارد.

انتشار نتایج مرحله پایانی کارآزمایی واکسن اسپوتنیک روسیه که توسط یکی از معتبرترین مجلات پزشکی جهان انجام شد، منجر به استقبال گسترده جهانی از این واکسن شده است. آلمان و ایران اعلام کرده اند که خریدار این واکسن هستند. واکسیناسیون واکسن اسپوتنیک روسیه از اواخر بهمن ۹۹ در ایران آغاز می شود. آرژانتین، ونزوئلا و بلاروس و امارات از جمله مصرف کنندگان این واکسن بودند.

واکسن اسپوتنیک وی که گامالیا هم نامیده می شود، حامل ویروس کرونا است. ۲ بار باید دوز لازم به فرد تزریق شود. در حالت مایع باید در دمای منفی هجده درجه سانتیگراد نگهداری شود. در حالت خشک نیز دمای نگهداری ۲ تا ۸ درجه بالای صفر نیاز دارد.

لذا بر خلاف واکسن فایزر که نیاز به نگهداری در دمای -۶۰ تا منفی ۸۰ درجه سانتیگراد است، به چنین تجهیزات سرمایشی پیشرفته برای نگهداری نیاز ندارد و نگهداری و حمل و نقل ارزان و آسانی دارد.

واکسن اسپوتنیک را موسسه گمالیا روسیه ساخته و در تولید آن از فناوری ویروس حامل استفاده شده است. در تکنولوژی ویروس حامل، ویروس بی خطر را حامل یک پیام ژنتیکی وارد بدن می کنند تا سیستم ایمنی بدن خود را آماده مقابله با آن بکند. واکسن اسپوتنیک روسیه در ۲ نوبت به فاصله ۲۱ روزه تزریق می شود.

روایت لنست از اسپوتنیک روسیه

در مقاله ای که مجله THE LANCET درباره کارایی واکسن روسیه اسپوتنیک روسیه در ۲ فوریه ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده، ذکر شده که کارایی ۹۱ درصد تایید می شود. همانطور که در بخش نتایج این مقاله آمده و متن انگلیسی زبان را در زیر مشاهده می کنید، نتایج فاز سوم بررسی کارایی واکسن اسپوتنیک روسیه نشان دهنده کارایی ۹۱.۶ درصد علیه کووید ۱۹ است.

نام این مقاله معروف که در روزهای اخیر بازتاب های گسترده بین المللی داشته و منجر به اعتبار بخشی به واکسن اسپوتنیک روسیه شده به صورت زیر است:

Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia

ده ها تن از نویسندگان مقاله ای که در ارزیابی کارایی واکسن اسپوتنیک روسیه مشارکت داشتند، کارایی فاز سوم این واکسن را روی بیمارانی در ۲۵ بیمارستان در مسکو روسیه بررسی کردند. همه افرادی که در تحقیق کارایی واکسن اسپوتنیک به صورت رندم مشارکت داشتند، بالای ۱۸ سال سن داشتند و در ۱۴ روز اخیر، تست کووید ۱۹ آن ها منفی بوده و بیماری عفونی نداشتند.

بین ۷ سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی تا ۲۴ نوامبر ۲۰۲۰ میلادی، ۲۱ هزار و ۹۷۷ نفر به صورت رندم در فرآیند تحقیقاتی مقاله کارآزمایی واکسن اسپوتنیک روسیه مشارکت کردند که از این تعداد، ۵۴۷۶ نفر در گروه PLACEBO (تزریق داروی بی اثر و شبه دارو ) قرار داشتند. ۱۹ هزار و ۸۶۶ نفر از مشارکت کنندگان در تحقیق، هر ۲ دوز واکسن اسپوتنیک را دریافت کردند. ۶۱ درصد مشارکت کنندگان را مردان و مابقی را زنان تشکیل دادند.

مدیریت اطلاعات فرآیند این تحقیق بر اساس سیستم DM365 MainEDC SYSTEM صورت گرفت و نسبت به ذخیره سازی دیتاهای جمع آوری شده از مشارکت کنندگان در تحقیق انجام شد. درباره این سیستم که برای مدیریت دیتا در این تحقیق استفاده شده به سایت اینترنتی به نشانی: https://datamanagement365.com/services مراجعه کنید.

واکسن اسپوتنیک روسیه
عنوان و فهرست ده ها تن از نویسندگان مقاله معروف لنست که کارایی واکسن اسپوتنیک روسیه را تایید کرد

This interim analysis of the phase 3 trial of Gam-COVID-Vac showed 91·۶%

.efficacy against COVID-19 and was well tolerated in a large cohort.

اگر درباره مقاله لنست درباره کارایی واکسن اسپوتنیک روسیه پرسشی دارید و به عنوان دانشجو یا محقق داروسازی، قصد طرح سوال دارید، با نویسنده مسئول این مقاله که آقای دنیس لوگونوف هستند با پست الکترونیک: ldenisy@gmail.com در تماس باشید.

تصویر فرآیند انتخاب مشارکت کنندگان در تحقیق کارآزمایی واکسن و مراحل تست دوزها

پروفسور الکساندر گینتسبورگ و ۳۰ نفر دیگر ایشان را در تهیه این مقاله معروف که تاییدی است بر کارایی واکسن اسپوتنیک روسیه، همراهی کرده اند که اکثرا مدرک PhD داروسازی و پزشکی دارند.

پاراگراف بخش DISCUSSION مقاله کارآزمایی واکسن اسپوتنیک روسیه که در LANCET منتشر شد

در نگارش این مقاله از ۱۶ منبع معتبر بین المللی نیز استفاده شده است.

مقاله دیگری هم در توضیح بیشتر مقاله تایید کننده کارآزمایی واکسن اسپوتنیک روسیه در لنست در این لینک منتشر شده که علاقمندان به داروسازی، مطالعه کنند.

مقاله ای در لنست درباره موفقیت تست کارآزمایی فاز ۳ واکسن اسپوتنیک روسیه

دکتر مینو محرز چند روز پیش، از مخالفان تزریق واکسن اسپوتنیک روسیه بود. موضوعی که با  انتقاد شدید وزارت بهداشت ایران همراه شده بود.

نظر دکتر محرز درباره تزریق واکسن کرونا

ایرانیان در لنست، مقالات زیادی منتشر کرده اند. مقاله ای با همکاری بیش از ۴۰ محقق ایرانی و تعدادی از مراکز تحقیقاتی علوم پزشکی کشور با استفاده از ۱۷۸ رفرنس بین‌المللی با عنوان “Iran in Transition” (ایران در گذار) دوشنبه ۲۹ آوریل ۲۰۱۹ میلادی در مجله بین المللی لنست چاپ و منتشر شد که به چالش های پزشکی در ایران گذشته و آینده اشاره دارد.

مقاله ایرانیان در لنست ۲۰۱۹

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود