مغز زنان و مردان تفاوتی با هم ندارد؛ نتایج یک پژوهش جدید در آمریکا

مغز زنان و مردان تفاوتی با هم ندارد؛ نتایج یک پژوهش جدید در آمریکا

طبق یک پژوهش تازه مغز اندامی تک جنسیتی است؛ بدان معنا که تفاوتی میان ماده سفید و خاکستری مغز زن و مرد وجود ندارد. این در حالیست که طبق تحقیقات پیشین، مغز مردان در فعالیت های منطقی و فکری بهتر عمل می کرد و گفته می شد که مغز زنان قابلیت انجام همزمان چند کار را دارد و بهتر از مردان ارتباطات را مدیریت می کند. حال تحقیقات جدید کلیه این موارد را رد می کند.
دانشمندان مشارکت کننده در این پژوهش با بررسی چندین ساله مغز زنان و مردان اعلام کردند به غیر از فاکتور اندازه، باقی مشخصات مغزی در زنان و مردان نظیر کارکرد و ساختار تقریبا یکی است و اندک تفاوتی میان آنها وجود دارد.
محققان بر این باورند که پژوهش های قبلی تحت تاثیر نوعی باور انحرافی به نام نوروسکسیزم قرار داشت که براساس آن مغز زنان و مردان کاملا با یکدیگر فرق دارد. بر همین اساس نیز دانشمندان برای چندین قرن باور داشتند که تفاوت های قابل توجهی میان مغز زن و مرد وجود دارد.

اما لایس الیوت از عصب شناسان دانشگاه روزالیند فرانکلین در شیکاگو اخیر اظهار داشته که این نظریه ها به خاطر تعصبات و کوچک بودن جامعه آماری درست نیستند.

بر همین اساس نیز پژوهش تازه ای با ابعاد به مراتب بزرگتر انجام شد و در این پژوهش الیوت و همکارانش نتایج اسکن MRI سی سال گذشته و همچنین بافت های مغزی پس از مرگ را بررسی کرده و دریافتند که با تفاوت اندکی میان کارکردها و ساختارهای مغزی زن و مرد فارغ از اندازه مغز آنها وجود دارد.

برای مثال ناحیه آمیگدالا که واکنش ستیز یا گریز را کنترل می کند در مردان تنها یک درصد بزرگتر از زنان بوده و این مقدار بیش از اندازه کم است که بشود آن را در نظر گرفت.

برخی تحقیقات البته نشان می دهند که مغز مردان گرایش به جانبی شدن دارد؛ به این معنا که دوست دارد در یک زمان از یک نیم کره خود استفاده کند تا اینکه هر دو نیم کره را به صورت همزمان به کار ببرد. الیوت اما پس از صحت سنجی این نظریه اعلام کرد که تفاوت ها بیش از اندازه کوچک هستند که بشود آنها را مد نظر قرار داد.

مغز زنان و مردان

در اینجا بد نیست اشاره کنیم که مغز یک مرد بزرگسال ۱۰ تا ۱۱ درصد بزرگتر از مغز زنان است. مغز های بزرگتر نیز ماده سفید بیشتری دارند که برای هماهنگ سازی ارتباطات میان نواحی مختلف به کار گرفته می شود اما این بدان معنا نیست که مغز مردان کارکردهایی متفاوت از زنان دارد و بحث صرفا اندازه مغز است. به بیان دیگر زنی که مغز بزرگتری نسبت به زن دیگر دارد صرفا ماده سفید مغزش بیشتر است و بس.

بنابراین تحقیقات الیون که در مجله نقدهای رفتاری و عصبی منتشر شده کلیه تحقیقات قبلی دال بر وجود تفاوت های چشمگیر میان مغز زنان و مردان را نقض می کند.

برای مثال پژوهشی که در سال ۲۰۱۶ میلادی توسط پژوهشگران UCLA انجام شد نشان می داد که مغز مردان فعالیت بیشتری در بخش کورتکس دارد؛ ناحیه ای که به کنترل احساسات و خودآگاهی مربوط می شود.
دیگر مطالعات نیز حکایت از وجود تفاوت های عمده در ناحیه هیپوکامپوس داشت؛ همان بخشی که در یادگیری و به خاطر سپاری نقش ایفا می کند و به استرس پاسخ می دهد.

در سال ۲۰۱۳ نیز دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا با اسکن مغز ۱۰۰۰ زن و مرد و دختر و پسر اعلام کردند که مغز مردان از جلو به سیم پیچی یا عصب کشی شده است در حالی که در زنان این امر از چپ به راست انجام شده و این به خوبی نشان می دهد که چرا مردان در انجام یک کار بهتر هستند و زنان توانایی مولتی تسکینگ دارند.

 

بیشتر بخوانید:

مغز زنان پس از زایمان چه تغییری می کند؟

نتایج جالب تحقیقات علمی در مورد تغییر سایز مغز انسان در طول تاریخ

بدون نظر

ورود