وارن بافت برای توضیح نقش شانس در زندگی افغانستان را مثال زد

وارن بافت برای توضیح نقش شانس در زندگی افغانستان را مثال زد

توانایی وارن بافت در شناسایی کسب و کارهایی که دست کم گرفته شده اند، او را به یکی از ثروتمندترین مردان تاریخ بدل ساخته است. با این حال، او بارها بر نقش عظیم شانس در کار خود تأکید داشته و برای درک بهتر این موضوع کشور افغانستان را مثال زده است.

برنده شدن در بخت آزمایی

این سرمایه گذار مشهور و مدیرعامل شرکت برکشیر هاتاوی، اصطلاح «بخت آزمایی تخمدانی» یا این ایده را باب کرد که فرصت هایی که یک فرد در زندگی خود از آن ها برخوردار خواهد شد را شرایط تولدش تعیین می کند.

بافت در سال ۱۹۹۷ در نشست سالانه ی سهامداران شرکت برکشیر گفت: «این مهم ترین رویدادی است که در آن شرکت خواهید داشت. از مدرسه ای که می روید، میزان تلاشی که دارید و هر نوع چیزی، بسیار تعیین کننده تر است. شما یک توپ از ظرف بیرون می کشید که احتمالاً حالا ۵/۷ میلیارد توپ در خود دارد. و این شما هستید که این شانس را پیدا کرده اید.»

بافت خاطر نشان کرد که او و شریک تجاری اش، چارلی مانگر، این بخت آزمایی را با سفیدپوست، باهوش، سالم، مرد و در آمریکا متولد شدن بردند.

او در این نشست گفت: «ما وقتی متولد شدیم، احتمال به دنیا آمدن در کشور آمریکا سی به یک بود. صرف بردن همین بخش از بخت آزمایی، امتیاز بسیار بزرگی است. ما در افغانستان هیچ ارزشی پیدا نمی کردیم.»

او در ادامه گفت: «در آنجا حرف می زدیم اما کسی به ما گوش نمی داد. وحشتناک است.»

بافت همچنین گفت کشور آمریکا قدر توانایی او و شریکش در ارزش بخشیدن به کسب و کارها را بسیار می داند اما در همه ی کشورها اینگونه نیست.

او گفت: «این بزرگ ترین توانایی در دنیا است؟ نه. فقط یک چیزی است که در این سیستم اینقدر زیاد به موفقیت می رسد.»

بافت این نکته را یک دهه بعد نیز تکرار کرد و همچنین گفت بسیاری از مشاغل مهم سودآوری مالی بسیار کمتری دارند.

بافت در سال ۲۰۱۲ به نشریه تایم گفت: «سیستم بازار به خاطر کاری که انجام می دهم پاداش عجیب و غریبی به من می دهد. اما معنایش این نیست که من بیشتر از یک معلم یا پزشک یا کسی که در افغانستان در حال جنگ است، استحقاق یک زندگی خوب را دارم.»

سهیم شدن این بُرد با دیگران

بافت برای تأکید بر این موضوع که نابرابری از زمان تولد آغاز می شود به مقایسه ی آمریکا و افغانستان پرداخته است. او خواستار ایجاد سیستمی شده که افراد را در صورت ارزش داشتن برای بازار و جامعه به استفاده از توانایی های خود تشویق و ترغیب می کند، اما در عین حال به افرادی که در زندگی خوش شانس نبودند هم کمک می کند.

بافت در نشست سال ۱۹۹۷ گفت در چنین سیستمی «مطمئن می شویم که صرفاً به خاطر اینکه در آن لحظه بلیت اشتباهی نصیب یک شخص شده، زندگی او خیلی بدتر از افرادی که خوش شانس تر بودند، نخواهد بود.»

رئیس شرکت برکشیر وقتی که می خواست برای باور خود به لزوم افزایش مالیات افراد ثروتمند دلیل آورد هم به افغانستان اشاره کرد.

او در سال ۲۰۱۱ به نیویورک تایمز گفت: «در حالی که اقشار ضعیف و متوسط برای ما در افغانستان می جنگند و بیشتر مردم آمریکا برای امرار معاش تقلا می کنند، ما اَبَرپولدارها کماکان از امتیازات مالیاتی فوق العاده ای برخوردار می شویم.»

اظهارات بافت نشان می دهد او از امتیازات و برتری های بی شماری که از آن ها برخوردار شده آگاه است، از جمله زندگی در کشوری که قدر توانایی هایش را می داند و از ثروت او محافظت می کند. افغانستان بهترین مثال برای یک موقعیت بسیار دشوارتر است و مهر تأییدی است بر این باور بافت که باید به افرادی که از شانس کمتری برخوردار شدند کمک شود و ثروتمندترین ها مقدار بیشتری از ثروت خود را با آن ها سهیم شوند.

منبع: businessinsider
مطالب مرتبط
۴ نظر

ورود

  • حسین شهریور ۹, ۱۴۰۰

    بد شانسی یعنی با بیشرف های مثل شما شدیم نسل انسان
    ۲۰ سال افغانستان رو به خاک و خون کشیدید

    • rb شهریور ۹, ۱۴۰۰

      مگه خود این آقا اینکارو کرده؟اتفاقا حرفهاش منطقی و درسته و میگه که باید مالیات ثروتمندان مثل خودش بیشتر باشه

    • محمود شهریور ۹, ۱۴۰۰

      این طرف که فقط پولداره و چندان کاره ای نیست ولی جالبه برام که نظرت راجع به سران جمهوری اسلامی، یا طالبان یا چین و روسیه چیه؟ لابد اونها دنیا رو به جای بهتری تبدیل کردن و دستشون به خون بیگناهی آلوده نیست؟!
      ضمنا به نظرم حرفی که زده تا حدی نسبیه. مثلا برای برخی افراد مانند اعضای طالبان و همفکرانشون، اتفاقا ایران و افغانستان بهشتیه مملو از فرصتهای زیاد برای ارضای کمبودها و طی کردن پله های ترقی بدون تلاش و داشتن صلاحیت لازم. فقط کافیه چشمت رو روی شرف و انسانیت ببندی و تابع حاکمیت باشی.

    • کریم شهریور ۹, ۱۴۰۰

      افغانستان را اذهان منجمد به این حال و روز انداخته اند . انداختن گناه به گردن کشورهای دیگر نهایت بی انصافی هست . نصف بعلاوه ثلث ملت افغانستان طالب ، طالبان هستند و این شیوه را پذیرفته اند