گردشگری پایدار و گردشگری احیاگرانه چیست و ابزارهای دیجیتال چه تاثیری روی آنها دارد؟

گردشگری پایدار و گردشگری احیاگرانه چیست و ابزارهای دیجیتال چه تاثیری روی آنها دارد؟

این یک آرزو است که همه افراد تأثیرات گردشگری، اعم از مثبت و منفی را به رسمیت بشناسند. گردشگری پایدار به فعالیت‌های پایدار در صنعت گردشگری و توسط صنعت گردشگری اشاره دارد. گردشگری احیاگرانه یا سبز عنوانی است که برای اکوتوریسم استفاده می‌شود. هدف از گردشگری پایدار به‌حداقل‌رساندن تأثیرات منفی و به حداکثر رساندن تأثیرات مثبت است. تأثیرات منفی برای یک مقصد شامل نشت اقتصادی، آسیب به محیط طبیعی و ازدحام بیش از حد است. تأثیرات مثبت بر یک مقصد شامل ایجاد شغل، حفظ و تفسیر میراث‌فرهنگی، احیای چشم‌انداز حفاظت از حیات‌وحش و… است. همان‌طور که می‌دانید این تعریف بسیار جوان، آینده‌نگر و جامع است و می‌تواند نقش مهمی روی گردشگری کشورهای مختلف داشته باشد. فلایتیو مدتی است تلاش‌های گسترده‌ای در این زمینه دارد و درباره گردشگری پایدار و گردشگری احیاگرانه صحبت خواهیم کردیم.

گردشگری پایدار و گردشگری احیاگرانه چیست؟

گردشگری پایدار و گردشگری احیاگرانه چیست و چه تفاوت‌هایی دارد؟ گردشگری پایدار توسط برنامه محیط‌زیست و سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد به‌عنوان «گردشگری که اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی فعلی و آینده خود را کاملاً در نظر می‌گیرد و به نیازهای بازدیدکنندگان، صنعت، محیط‌زیست و جوامع میزبان رسیدگی می‌کند» تعریف می‌شود. گردشگری پایدار به جنبه‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی – فرهنگی توسعه گردشگری اشاره دارد و باید تعادل مناسبی بین این سه بعد ایجاد شود تا پایداری بلندمدت آن تضمین شود.

گردشگری سبز مخفف گردشگری در مقیاس کوچک است که شامل بازدید از مناطق طبیعی و درعین‌حال به‌حداقل‌رساندن اثرات زیست‌محیطی است. به طور خلاصه، این نوع گردشگری تلاش می‌کند اثرات منفی سفر را هم به حداقل برساند و هم معکوس کند. این اثرات منفی که گردشگری سبز روی کاهش آنها تاکید دارد عبارت‌اند از:

  • ازدحام بیش از حد
  • تخریب میراث و محیط‌زیست
  • جهانی‌شدن
  • تغییرات اجتماعی مضر
  • و بسیاری موارد دیگر

خوشبختانه، در سال‌های اخیر مقاصد و شرکت‌های گردشگری بیشتر بر پایداری بیشتر و تشویق گردشگری مسئولانه تمرکز می‌کنند. گردشگری احیاگرانه یا سبز به‌جای مفاهیمی مانند اکوتوریسم، طبیعت‌گردی، گردشگری مسئولانه و گردشگری روستایی مورداستفاده قرار گرفته است. همچنین سازمان‌های بین‌المللی این مفهوم را در راستای مفهوم گردشگری پایدار تعریف کرده‌اند که به جز حفاظت از محیط‌زیست، ابعاد دیگری را هم در نظر می‌گیرد.

گردشگری پایدار به نوع خاصی از گردشگری اطلاق نمی‌شود، بلکه آرزوی پایداری برای تأثیرات همه اشکال گردشگری روی نسل‌های آینده است. مسافرت مسئولانه اصطلاحی است که به رفتار و سبک هر مسافر اطلاق می‌شود. رفتارها با ایجاد تأثیر مثبت بر مقصد به‌جای رفتارهای منفی همسو هستند.

گردشگری پایدار به فعالیت‌های پایدار در صنعت گردشگری و توسط صنعت گردشگری اشاره دارد.

معیارهای گردشگری پایدار

معیارهای مختلفی به‌عنوان استانداردهای جهانی برای پایداری در سفر و گردشگری عمل می‌کند. این معیارها برای آموزش و افزایش آگاهی استفاده می‌شود. درواقع ابزاری برای دلایل سیاست‌گذاری، اندازه‌گیری و ارزیابی هستند و به‌عنوان مبنایی برای صدور گواهینامه‌‌های جدید و اطلاعیه‌هایی که در این راستا منتشر می‌شوند استفاده خواهند شد. این معیارها نتیجه یک تلاش جهانی برای توسعه یک زبان مشترک در مورد پایداری در گردشگری هستند.

این معیارها را در چهار رکن طبقه‌بندی می‌کنند:

  • مدیریت پایدار
  • اثرات اجتماعی و اقتصادی
  • تأثیرات فرهنگی
  • اثرات زیست‌محیطی

این استانداردها بر اساس دهه‌ها کار قبلی کارشناسان صنعت در سراسر جهان ساخته شده‌اند. در طول فرآیند توسعه، آنها به طور گسترده در کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه مورد مشورت و بررسی قرار گرفتند. این معیارها منعکس‌کننده هدف ما در دستیابی به یک اجماع جهانی در مورد گردشگری پایدار هستند.

معیارها و مزایای گردشگری احیاگرانه

چرا باید به گردشگری احیاگرانه اهمیت داد؟ علاوه بر این واقعیت که اقدامات ما به طور مثبت به گردشگری و محیط‌زیست کمک خواهد کرد، گردشگری احیاگرانه برخی از مزایای بزرگ گردشگری پایدار را هم پوشش می‌دهد. مزایایی که در این نوع از گردشگری وجود دارد شامل موارد زیر است:

اولاً، گردشگری سبز از جوامع محلی حمایت می‌کند. منافع اقتصادی بیشتری برای مردم محلی ایجاد می‌کند و رفاه جوامع میزبان را افزایش می‌دهد. شرایط کار و دسترسی به صنعت را بهبود می‌بخشد.

ثانیاً، گردشگری پایدار تأثیر اکولوژیکی کمتری دارد. از یک سو، بخشی از گردشگری احیاگرانه، خوردن محصولات محلی و غذاهای کسب‌وکارهای محلی است. از سوی دیگر، واردات مواد غذایی از نظر اقتصادی و زیست‌محیطی هزینه هنگفتی را به همراه دارد. با خوردن و مصرف محصولات محلی، نه‌تنها در بسیاری از گازهای گلخانه‌ای صرفه‌جویی می‌شود، بلکه طعم و کیفیت بهتری از محصولات و غذاها را هم مصرف خواهید کرد.مواد اولیه تازه‌تر هستند، مردم محلی طرز تهیه آن‌ها را می‌دانند و احتمالاً طعم جدیدی را خواهید چشید که شما را مجذوب خود خواهد کرد.

ثالثاً، گردشگری سبز از طریق ارتباطات معنادارتر با مردم محلی و درک بیشتر مسائل فرهنگی، اجتماعی و زیست‌محیطی محلی، تجربیات لذت‌بخش‌تری را برای گردشگران فراهم می‌کند. علاوه بر این، گردشگری احیاگرانه به مسافران کمک می‌کند تا از انتخاب‌های خود آگاه شوند. اگر می‌خواهید یک گردشگر پایدار باشید، باید ابتدا آموزش‌های لازم گردشگری احیاگرانه را بیاموزید و سپس برای محقق کردن اهداف گردشگری پایدار تلاش کنید.

در این زمینه فلایتیو فراتر از فروش بلیط هواپیما رفته و از طریق کانال‌های ارتباطی تلاش دارد تا تجربه و دانش بیشتری را در این زمینه منتقل کند.

گردشگری پایدار به فعالیت‌های پایدار در صنعت گردشگری و توسط صنعت گردشگری اشاره دارد.

تاثیر ابزارهای دیجیتال روی گردشگری پایدار

این‌ روزها زندگی همه انسان‌ها تحت تاثیر ابزارهای دیجیتال تغییر کرده است. رد‌پای دنیای دیجیتال را در همه جا می‌توان دید و دیگر چیزی نیست که بتوان به‌راحتی نقش آن را نادیده گرفت. تاثیر دیجیتال روی گردشگر پایدار هم از جمله مهم‌ترین چیزهایی است که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. از طریق فناوری دیجیتال، حافظان محیط‌زیست می‌توانند تحقیقات و داده‌های مربوط به محیط‌زیست و اکوسیستم‌های تنوع زیستی را گردآوری کنند و با این داده‌ها بر تغییرات تأثیر بگذارند. فن آوری دیجیتال یک جزء مهم در جمع‌آوری داده‌های محیطی است. گردشگری پایدار نه تنها به اطلاعات اجتماعی و اقتصادی نیاز دارد، بلکه شامل داده‌های زیست‌محیطی نیز می‌شود. از طریق فناوری دیجیتال، استفاده از پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی می‌تواند نه تنها برای بخش گردشگری، بلکه برای حفاظت نیز ابزاری سازنده باشد.

کلام آخر

درباره گردشگری پایدار، گردشگری احیاگرانه و نقش مهمی که ابزارهای دیجیتال روی آنها دارند با شما صحبت کردیم. طبیعت، جاذبه‌های فرهنگی و جاذبه‌های تاریخی مهم‌ترین چیزهایی است که گردشگری را زنده نگه می‌دارد. این روزها تغییرات کره زمین، آسیب‌های که انسان‌ها به طبیعت و محیط‌زیست وارد می‌کنند عامل مهمی برای به اهمیت بیشتر به گردشگری پایدار و احیاگرانه است. ابزارهای دیجیتال می‌توانند تاثیر مهمی روی آنها داشته باشند و یک ابزار مهم در خدمت گردشگری پایدار باشند.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود