ماجرای جایزه یک میلیون دلاری اوکراین برای خلبانان فراری روسی و نمونه های تاریخی آن

ماجرای جایزه یک میلیون دلاری اوکراین برای خلبانان فراری روسی و نمونه های تاریخی آن

بزرگ ترین پیمانکار دفاعی اوکراین جوایز بزرگی برای پرنده های نظامی روسی تعیین کرده و به خلبانان آن ها پرداخت خواهد شد. کمپانی دولتی Ukroboronprom که در کیف مستقر است، قول داده که یک میلیون دلار برای جت های جنگنده و نیم میلیون دلار برای هلیکوپترهای روسی خواهد پرداخت. در گذشته، دولت های مختلفی سعی کرده اند از این جوایز مالی قابل توجهی برای وسوسه کردن خلبان ها استفاده کنند تا در دوران نزاع، تغییر موضع داده و هواپیما یا هلیکوپترشان را به طرف مقابل تحویل دهند، پیشنهادی وسوسه کننده برای خلبانانی که درآمد کافی ندارند و شاید با سیاست های دولتشان در حمله به کشور دیگر موافق نباشند.

خلبانانی که فرار کرده و هواپیمای خود را تسلیم دشمن کردند

اما تاریخ نشان داده که چنین ترفندی نتایج متفاوتی دارد. در اوایل ماه جاری میلادی، یوی گوسف مدیرعامل کمپانی Ukroboronprom این پیشنهاد را در فیسبوک خود مطرح کرده و از کاربران خواست این پست را تا جایی که می توانند بازنشر کنند. از آن زمان به بعد، این پست حذف شده اما معلوم نیست چرا. با این وجود هنوز هم پیشنهاد کمپانی Ukroboronprom در تاریخ هشتم ماه مارس در وبسایت این کمپانی وجود دارد. در این پست، کمپانی اوکرانی گفته است که یک میلیون دلار برای هر هواپیمای روسی «دارای توانایی جنگ دزدیده شده یا به غنیمت گرفته شده» و ۵۰۰,۰۰۰ هزار دلار برای «هر هلیکوپتر جنگی» خواهد پرداخت. علاوه بر این، در این بیانیه آمد است که خلبانان روسی باید «همراه با ماشین جنگی خود به مقامات اوکراینی تسلیم شوند».

خلبانانی که فرار کرده و هواپیمای خود را تسلیم دشمن کردند

از آنجایی که خلبانان روسی که هواپیما یا هلیکوپترهای خود را به اوکراین تسلیم کنند بعدها برای کار در بخش خصوصی به مشکل خواهند خورد، گوسف در پست فیسبوکی خود گفته است که Ukroboronprom «اعظای شهروندی یک کشور آزاد به خلبانان روسی که برای مشارکت در این برنامه آمادگی دارند را تضمین می کند». به نظر می رسد که منظور از این کشور آزاد همان اوکراین باشد. پیشنهاد شهروندی اما در پست ثبت شده در وبسایت این کمپانی وجود ندارد. اوکراین به چند دلیل این پیشنهاد را ارائه کرده است. اول اینکه کمپانی مذکور با اینکار به تمام جهان نشان می دهد که شاید برخی از خلبانان روسی از این جنگ ناراضی بوده و ممکن است این پیشنهاد را مد نظر قرار دهند. شاید این موضوع چندان از واقعیت دور باشد و بر اساس ادعاها، نیروهای اوکراینی دستکم ۲۴ پرنده نظامی روسی از جنگنده گرفته تا هلیکوپترهای جنگی را ساقط کرده اند.

خلبانان روسی نیز بدون شک باورهای اخلاقی خاص خود در مورد جنگ را دارند و اقتصاد رو به زوال روسیه به دلیل تحریم های گسترده نیز می تواند بر تصمیم آن ها تاثیرگذار باشد. دوم اینکه در صورتی که هواپیمایی روسی به اوکراین تسلیم شود، این کشور می تواند از آن به شکلی موثر در میدان نبرد استفاده کند زیرا هم روسیه و هم اوکراین روزگاری بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بوده و به خوبی با تجهیزات نظامی یکدیگر آشنا هستند یک جنگنده پیشرفته مانند Sukhoi Su-35 “Flanker-E” یا جت تهاجمی Su-34 “Fullback” می تواند به کشورهای غربی فروخته شود تا آن ها را از لحاظ فنی مورد بررسی قرار دهند.

خلبانانی که فرار کرده و هواپیمای خود را تسلیم دشمن کردند

در دوران جنگ سرد، نیروهای هوایی ایالات متحده و سیا، هواپیماهای خارجی را ذیل برنامه ای به نام Constant Peg جمع آوری کردند و در مقابل ارائه این هواپیماها به دولت های خارجی پول های قابل توجهی می دادند و در ادامه این هواپیماها را در منطقه موسوم به Area 51 با خلبانان آمریکایی آزمایش می کردند. این برنامه هنوز هم ادامه دارد و در سال ۲۰۱۷ بود که یک خلبان نیروی هوایی آمریکایی حین پرواز با یک جنگنده Su-27 “Flanker” در صحرای نوادا سقوط کرد و کشته شد. همچنین این پیشنهاد نمونه ای از جنگ روانی است. این پیشنهاد باعث می شود که مردم جهان فکر کنند نیروهای هوافضای روسیه از شرایط موجود ناراضی بوده و باعث شک و ظن در بین نیروهای روسی شود. اغلب خلبانان روسی توانایی فرار کردن و تسلیم شدن به اوکراین را ندارند حتی اگر بخواهند چنین کاری بکنند. خانواده های این خلبانان می توانند نان آور خانواده را از دست داده و تا آخر عمر نتوانند با او ارتباط داشته باشند. همچنین ممکن است مورد تعقیب قضایی دولت روسیه قرار گیرند.

خلبانانی که فرار کرده و هواپیمای خود را تسلیم دشمن کردند

خلبان فراری هرگز نمی تواند به خانه بازگردد و شاید به همین دلیل باشد که دولت اوکراین پیشنهاد شهروندی را به جوایز خود برای خلبانان فراری روسی افزوده است. از لحاظ تاریخی، برخی کشورها جوایزی برای خلبانان فراری که هواپیماهای خود را تسلیم کرده اند تعیین کرده اند. در جریان جنگ دو کره، ارتش ایالات متحده برنامه و عملیاتی به نام Operation Moolah را راه اندازی کرد که هدف آن دستیابی به پیشرفته ترین جنگنده شوروی در آن دوران، MiG-15، از طریق ترغیب کردن خلبان کره شمالی به فرار برای جایزه ۱۰۰,۰۰۰ دلاری بود. یک خلبان اهل کره شمالی به نام نو کوم سوک بدون اینکه چیزی در مورد این جایزه بداند فرار کرد و هواپیمایش را تحول نیروهای آمریکایی داد و این جایزه را دریافت کرد. در سال ۱۹۶۶، یک خلبان نیروی هوایی عراق به نام منیر ردفه با یک جنگنده MiG-21 به اسراییل گریخت و ظاهراً این کار را با وسوسه سرویس های امنیتی اسراییل انجام داده بود و در نهایت یک میلیون دلار جایزه گرفت. کشورها همچنین می توانند این موضوع را به یک دشمنی بزرگ تر تبدیل کنند.

خلبانانی که فرار کرده و هواپیمای خود را تسلیم دشمن کردند

از زمان جدایی از سرزمین اصلی چین در سال ۱۹۴۹، تایوان جوایز متعدد ۸۰۰,۰۰۰ دلاری به شکل طلا را به خلبانان چینی پرداخت کرده است. آخرین باری که چنین اتفاقی افتاد در اواخر دهه ۱۹۸۰ بود. دولت چین نیز در مقابل جایزه ای دو میلیون دلاری را برای خلبانان فراری تایوانی تعیین کرد اما تنها خلبان تایوانی که خود را به چین تسلیم کرد تنها ۳۷۰,۰۰۰ دلار جایزه گرفت. در سال ۱۹۸۱، یک خلبان فراری چینی به نام فان یوان ین به تایوانی ها گفت: «زندگی در سرزمین اصلی چین بسیار رقت انگیز است. دیگر نمی توانستم تحمل کنم». در حالی که پیشروی نیروهای روسی در اوکراین متوقف شده، ولادیمیر پوتین دستور بمباران هدف های غیر نظامی را داده و در شرایطی که اقتصاد روسیه رو به زوال پیش می رود، خلبانان روسی می توانند نسبت به این اتفاقات واکنش متفاوتی نشان دهند.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۲ نظر

ورود