فهرست ساختمان های ناایمن تهران منتشر شد

فهرست ساختمان های ناایمن تهران منتشر شد

به دنبال ریزش ساختمان متروپل آبادان، بحث ساختمان های پرخطر بار دیگر داغ شده و حالا فهرستی بلندبالا از ساختمان های ناایمن تهران منتشر شده است.

خبرگزاری انصاف نیوز فهرستی از ۱۲۹ ساختمان ناایمن تهران منتشر کرده است که بیشتر آن ها مراکز خرید و مجتمع‌ های مسکونی هستند که جمعیت زیادی در آن ها یا رفت و آمد دارند یا ساکن هستند. نام بیمارستان های بوعلی، فجر، شهدای یافت‌ آباد، فیاض بخش، غیاثی، ضیائیان، طرفه و مرکز درمانی شهید شاه‌ آبادی و همچنین دانشگاه های شاهد، فنی و حرفه‌ ای دکتر شریعتی و یادگار امام نیز در این فهرست به چشم می خورد.

انصاف نیوز می گوید این گزارشی است که شورای شهر پنجم تهران در سال ۹۹ از سازمان آتش نشانی گرفته بود و شهرداری وقت به ریاست پیروز حناچی را ملزم کرده بود که آن را در سامانه‌ ی شفافیت شهرداری تهران منتشر و با مالکان ساختمان های این فهرست برخورد کند. اما برخی نهادها انتشار این فهرست را مصلحت نمی‌ دانستند و پیروز حناچی، شهردار وقت تهران هم به خواست آن ها تمکین و از انتشار فهرست خودداری کرد. این در حالی بود که لیست این ساختمان‌ ها طبقه بندی خاصی ندارد و از سوی دیگر انتشار آن، مصوبه‌ ی شورای شهر را هم داشت.

بحث ساختمان های ناایمن تهران اولین بار در زمستان سال ۹۵ به دنبال حادثه ساختمان پلاسکو داغ شد و سپس در تابستان سال ۹۹ با حادثه کلینیک سینا اطهر بار دیگر بر سر زبان ها افتاد. این بار مسئولان شهری تهران از شناسایی بیش از ۳۳ هزار ساختمان ناایمن و تهیه ی لیست ۱۲۹ ساختمان بحرانی در پایتخت خبر دادند. حالا با وقوع حادثه ساختمان متروپل این موضوع دوباره مورد توجه قرار گرفته است.

کامران عبدولی، معاونت حفاظت و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران سال گذشته در گفتگویی با خبرگزاری شهر از شناسایی ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر در پایتخت خبر داد، موضوعی که در صحبت های جدید او پس از حادثه ساختمان متروپل آبادان نیز تکرار شد. عبدولی روز یکشنبه ۸ خرداد با حضور در صدا و سیما، در گفتگویی تلویزیونی اعلام کرد در حال حاضر ۱۲۹ ساختمان بحرانی در تهران وجود دارد و در پاسخ به این سؤال که چه کسی به شما اجازه ی انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر را نمی‌دهد، گفت: «فعلا اجازه انتشار اسامی این ساختمان‌ها به ما داده نشده است. مراجع قضایی این اجازه را به ما نداده‌اند.»

با آنکه به نظر می رسد فهرست منتشر شده از سوی انصاف نیوز همان فهرستی باشد که مسئولان شهری تهران پیش تر از آن صحبت کرده بودند، اما پس از انتشار این فهرست، قدرت‌الله محمدی، سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری به خبرگزاری تسنیم گفت: «لیست منتشرشده به‌هیچ‌عنوان مورد تأیید سازمان آتش‌نشانی تهران نیست و لیست مذکور غیرمعتبر است و هیچ ارتباطی نیز با سازمان آتش‌نشانی تهران ندارد.»

حالا این سؤال مطرح است که در شرایطی که شاهد فاجعه آفرینی ساختمان های ناایمن در سرتاسر کشور هستیم، علت مقاومت مسئولان در انتشار رسمی فهرست ساختمان‌ های ناایمن چیست.

حادثه ساختمان پلاسکو

محسن هاشمی، رئیس سابق شورای شهر تهران در پاسخ به این سؤال که چرا مصوبه دوره گذشته شورای شهر تهران مبنی بر انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر به مرحله اعلام نرسید، به خبرگزاری انصاف نیوز گفته: «در آن زمان مسئولان امنیتی در تهران موافق انتشار چنین لیست‌هایی نبودند. نمی‌دانم امروز موافق انتشار این لیست هستند یا خیر اما فکر نمی‌کنم نظرشان تغییر کرده باشد.»

او افزود: «ساختمان‌های ناایمن تهران، بلندمرتبه‌های قدیمی هستند که در طول این سال‌ها، طبق آیین‌نامه‌های قدیم ساخته شده و آیین‌نامه‌ ۲۸۰۰ ساخت و ساز در آن رعایت نشده است. شورای شهر دوره پنجم به این نتیجه رسید که جهت ایمنی شهر مقابل یک زلزله بزرگ بررسی ساختمان‌های تهران از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که ساختمان‌های قدیمی در برابر زلزله پایدار نیستند یا در برابر آتش‌سوزی ایمنی کافی را ندارند. اما انتشار لیست ساختمان‌های ناایمن باید مورد بررسی دقیق قرار گرفته و مشخص شود هر کدام از چه جهت ناایمن هستند؟ بنابراین در یکی از نهادهای مسئول امنیت جو روانی شهر باید درباره انتشار این لیست تصمیم گرفته شود. چرا که ساختمان‌های ناایمن مختص تهران نیست و در تمام کلانشهرهای ایران وجود دارد. این کلانشهرهای طی چند سال اخیر ساخته نشده‌اند و قدمت چندصد ساله دارند. به عنوان مثال هنوز ساختمان‌های دوره قاجار در شهرهای مختلف وجود دارد که آیین‌نامه‌های جدید را رعایت نکرده‌اند اما باید به عنوان میراث فرهنگی حفظ ‌شوند. ساختمان‌های دوره قاجار، پهلوی اول و دوم و ابتدای دوره اسلامی زمانی ساخته شدند که آیین نامه ۲۸۰۰ ساخت و ساز تدوین نشده بود، بنابراین باید از نظر سازه و آیین‌نامه ایمنی آتش‌نشانی بازبینی و اصلاح شوند.»

حادثه کلینیک سینا اطهر

ناصر امانی، رئیس کمیته تشکیلات و منابع انسانی شورای شهر تهران نیز در گفتگو با خبرگزاری انصاف نیوز تأکید کرده: «رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری، رئیس حقوقی و نظارت شورای شهر تهران و بنده از شهرداری خواستیم که این لیست‌ به روزرسانی شده و در اختیار شورای شهر تهران قرار گیرد تا به اطلاع مردم برسد.»

او افزود: «شورای شهر تهران پیگیری جدی می‌کند تا این لیست منتشر شود. چیزی در این زمینه که مسئولان امنیتی خواستار عدم انتشار این لیست هستند به ما اعلام نشده است. فعلا پیگیر هستیم تا شهرداری لیست ۱۲۹ ساختمان پرخطر را به شورای شهر تهران بدهد چون در حال حاضر این لیست در اختیار شهرداری است.»

امانی تأکید کرد: «شنبه شب نیز دادستان کل کشور اعلام کرد که با وجود آزادی انتشار اطلاعات در ایران، منعی برای انتشار لیست ساختمان‌های پرخطر تهران نیست و عزم تمام مسئولان شهری بر انتشار این لیست است.»

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۲ نظر

ورود

  • Jdjr خرداد ۹, ۱۴۰۱

    “وجود آزادی انتشار اطلاعات در ایران”
    جوک قرن

  • جمال بهرامی خرداد ۱۰, ۱۴۰۱

    با سلام
    همکاران عزیز توجه داشته باشید، سازمان آتش نشانی فقط از منظر امکانات آتش نشانی (سیستم های اعلام ئ اطفا) و شرایط نجات ساکنین در شرایط بحرانی به موضوع نگاه می کند. مثلا ساختمان متروپل مشکل سازه ای داشته و از نگاه آتش نشانی در این لیست قرار نمی گرفت . پس این لیست اصلا جامع نیست. و ساختمانهای زیاد دیگری داریم که مشکلات بنیادینی (در حوزه های برق، تاسیسات برقی و مکانیکی و سازه ای) در ایمنی دارند که هنوز شناسایی نشده اند
    بهرامی -سرکنترلر نقشه های برق سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران