نتایج نظرسنجی ایسپا: معلمان و نیروی انتظامی مورد اعتمادترین گروه از نگاه مردم هستند

نتایج نظرسنجی ایسپا: معلمان و نیروی انتظامی مورد اعتمادترین گروه از نگاه مردم هستند

بر اساس آخرین نظرسنجی انجام گرفته از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) مردم بیشترین اعتماد را به معلمان داشته اند و کمترین اعتماد اجتماعی نصیب هنرمندان شده است.

نتایج یک نظرسنجی که اسفندماه سال گذشته پیرامون اعتماد اجتماعی و با نمونه آماری ۲ هزار و ۵۰ نفره در مناطق شهری و روستایی کشور به شیوه تلفنی و تصادفی انجام شد نشان داد نیروی انتظامی با اختلافی اندک بعد از معلمان در جایگاه دوم اعتماد اجتماعی در کشور قرار دارد

نتایج نظرسنجی اعتماد اجتماعی کشور: معلمان در رتبه اول و هنرمندان در رتبه آخر

در این نظرسنجی در میان چندین پرسش از مردم سؤال شد که «آیا با این جمله موافقید که اکثر مردم قابل اعتمادند؟» در پاسخ ۳۰.۲ درصد پاسخ مثبت دادند و اکثر مردم را قابل اعتماد دانستند، اما در مقابل پاسخ ۶۸.۲ درصد افراد منفی بود.

در بخش دیگری از این نظرسنجی از مردم در خصوص اعتماد به برخی اقشار و اصناف سؤال شد. از میان شش صنف و گروهی که مد نظر قرار گرفته بودند، ۵۹.۲ درصد مردم اعتماد زیادی به معلمان داشتند و تنها ۱۵.۵ درصد افراد این صنف را کمتر مورد اعتماد دانستند. در رتبه دوم پلیس با اختلاف اندکی از معلمان قرار داشت؛ ۵۸.۲ درصد مردم اعتماد زیادی به نیروی انتظامی داشتند و ۱۹.۴ درصد نیز تا حدودی این ارگان را مورد اعتماد دانستند.

نتایج نظرسنجی اعتماد اجتماعی کشور: معلمان در رتبه اول و هنرمندان در رتبه آخر

اعتماد زیاد به اساتید دانشگاه ۵۰ درصد، ورزشکاران ۴۸.۲ درصد، پزشکان ۴۰.۴ درصد و هنرمندان ۳۵.۸ درصد بوده است. همچنین در این میان  ۳۲.۹ درصد افراد اعتماد کمی به هنرمندان داشتند که در میان اقشار مورد بررسی، بزرگ‌ترین رقم نصیب آنها شده است.

همچنین داده‌ها نشان می‌دهد میزان اعتماد به هر یک از گروه‌های فوق بر حسب متغیرهای زمینه‌ای مثل تحصیلات، سن و محل سکونت معنادار است؛ به گونه‌ای که این میزان اعتماد در بین افراد ۵۰ سال و بالاتر بیشتر از سایر گروه‌های سنی، در بین افراد زیر دیپلم بیشتر از سایر گروه‌های تحصیلی و در بین ساکنان روستایی بیشتر از ساکنان شهری بوده است.

نتایج نظرسنجی اعتماد اجتماعی کشور: معلمان در رتبه اول و هنرمندان در رتبه آخر

رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در خصوص اهمیت سنجش چنین مفاهیمی در جامعه گفت: «سنجش شاخص‌های اجتماعی از این جهت ضروری است که به نوعی نبض جامعه را اندازه‌گیری می‌کند. این‌گونه نظرسنجی‌ها برای جامعه همان نقش آزمایشگاه در علم پزشکی را ایفا می‌کنند و به نوعی به آسیب‌شناسی جامعه می‌پردازند. به طور خاص سنجش اعتماد اجتماعی از این جهت اهمیت دارد که اعتماد در واقع مانند چسب در جامعه عمل می‌کند و باعث همبستگی اجتماعی می‌شود. اعتماد باعث تعهد افراد به جامعه و افزایش مشارکت اجتماعی می‌شود و از این جهت به توسعه جامعه کمک می‌کند.»

نتایج نظرسنجی اعتماد اجتماعی کشور: معلمان در رتبه اول و هنرمندان در رتبه آخر

مهدی رفیعی بهابادی درباره تغییر جایگاه پلیس از جنبه اعتماد اجتماعی طی سال‌های اخیر گفت: «در پیمایش سرمایه اجتماعی سال ۹۳ که توسط وزارت کشور انجام شد و در آن ۲۳ گروه و صنف مورد بررسی قرار گرفته بودند، پلیس رتبه ۸ را به خود اختصاص داده بود و ۷۴.۶ درصد افراد اعتماد متوسط و بالایی به پلیس داشتند. در پیمایش سال ۱۳۹۷ نیز از بین ۲۷ گروه مورد بررسی، پلیس و کلانتری رتبه سوم را به خود اختصاص داد که ۶۹.۵ درصد اعتماد متوسط و بالاتر از متوسط به این نهاد داشتند. در نظرسنجی اخیر ایسپا نیز همان‌طور که گفته شد از بین شش گروه مورد بررسی، پلیس رتبه دوم را کسب کرده که ۷۷.۶ درصد اعتماد متوسط و بالاتر از متوسط را به آن داشتند.

رئیس ایسپا تاکید کرد: «البته نظرسنجی اخیر تلفنی بوده و از این نظر با پیمایش‌ سال‌های  ۱۳۹۳ و ۱۳۹۷ که به روش حضوری انجام شده بود متفاوت است و شاید بخشی از این تفاوت ناشی از روش گردآوری اطلاعات باشد.

مطالب مرتبط
بدون نظر

ورود