تصمیم جنجالی وزارت ارشاد؛ زنگ خطر تعطیلی کانون پرورش فکری به صدا درآمد

تصمیم جنجالی وزارت ارشاد؛ زنگ خطر تعطیلی کانون پرورش فکری به صدا درآمد

وزارت ارشاد ‌خواستار واگذاری کتابخانه‌ های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه‌ های عمومی کشور به دلیل زیان‌‌دهی این کانون شده است. این موضوع انتقادات زیادی را به دنبال داشته و مخالفان این تصمیم آن را آغازگر تعطیلی این نهاد مهم فرهنگی می دانند.

این خبر دیروز یکشنبه ۲۰ شهریور ماه توسط پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت منتشر شد. در این خبر آمده که «با توجه به ضرورت مبارزه با کم سوادی و ایجاد نهضت کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان کشور و ایجاد هم افزایی میان کتابخانه‌های کانون پرورش فکری و نهاد کتابخانه‌ها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف کاهش زیان‌دهی شرکت دولتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تأمین بخشی از هزینه‌ها از محل کاهش و صرفه‌جویی در هزینه‌ها با استفاده از ساختار و ظرفیت موجود در نهاد کتابخانه های عمومی کشور و نیز به منظور افزایش و همسان‌سازی حقوق کارکنان این کانون براساس نظام‌نامه جبران خدمات نهاد کتابخانه‌ها، خواستار صدور مجوز برای واگذاری کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شده است».

این پایگاه اطلاع رسانی همچنین از جمله دلایل تقاضای واگذاری کتابخانه های کانون به نهاد کتابخانه های عمومی را اینچنین عنوان کرده است: «تخصص نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مدیریت و توسعه کتابخانه‌های چند منظوره کودک و نوجوان بر اساس استانداردهای جهانی و سندهای آمایش سرزمینی، مدیریت چابک، هدفمند و انقلابی نهاد کتابخانه‌ها و پیشنه موفق آن در دهه اخیر، توانمندی نهاد کتابخانه‌ها در به روز رسانی منابع (کتاب و نشریات)، آموزش کتابداران، استانداردسازی خدمات و برگزاری برنامه‌های متنوع برای تبدیل وضعیت کتابخانه ها به مراکز فرهنگی محله‌ها، از جمله دلایل پیشنهاد واگذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد است».

پس از انتشار این خبر، حامد علامتی که به تازگی به ریاست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منصوب شده است، در توییت هایی مخالفت خود را با این تصمیم اعلام کرد.

او در توییتر خود نوشت: «کتابخانه روح پرورش فکری و اندیشه کودک و نوجوان است و جزء لاینفک کانون.»

علامتی همچنین در توییتی دیگر نوشت: «بال مرغک کانون کتاب است و آشیانه آن کتابخانه هایش، صفحات پرافتخار آن از هم جدا نخواهد شد.»

انجمن نویسندگان کتاب کودک‌ و نوجوان نیز با انتشار بیانیه ای مخالفت خود را با تقاضای وزارت ارشاد برای واگذاری کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ابراز کرد.

این تصمیم با انتقاد بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر نیز رو به رو شده است.

به عقیده ی منتقدان، این اتفاق به معنای تعطیلی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است زیرا با جدا شدن کتابخانه‌ ها برخلاف تصور، حجم بزرگی از هزینه‌ های کانون و بخش زیان‌ده آن جدا نمی‌ شود، بلکه محل اصلی درآمد و چرخش چرخه ی اقتصادی کانون حذف خواهد شد.

تأسیس مراکز عرضه کتاب و آموزش‌ های فرهنگی، هنری و ادبی مخصوص کودکان و نوجوانان در کشور و کمک به توسعه و تکمیل کتابخانه‌ های عمومی، مساجد، مدارس برای ایجاد بخش‌ های مخصوص کودکان و نوجوانان از جمله وظایف کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تعیین شده است.

نخستین کتابخانه کانون پرورش فکری در سال ۱۳۴۴ در پارک لاله تهران ایجاد شد و تا کنون دارای گسترده‌ ترین شبکه کتابخانه های کودکان و نوجوانان است و برجسته‌ ترین نویسندگان کتاب‌های کودکان و نوجوانان در ایران فعالیت خود را با کانون ادامه می‌ دهند.

در حال حاضر، تعداد مراکز ثابت فرهنگی‌ هنری کانون به بیش از ۸۳۰ مرکز در کشور رسیده است. در کتابخانه‌ های کانون علاوه بر امانت کتاب، بیش از ۶٠ فعالیت فرهنگی، هنری و ادبی همانند نقد کتاب، داستان‌ نویسی، شعرخوانی، قصه‌ گویی، فیلمسازی، نقاشی، خوش‌ نویسی، آشنایی با شخصیت‌ های علمی، هنری، تاریخی ایران و جهان، آشنایی با سرزمین‌ ها، قوم‌ه ا، ملت‌ ها و نژادها، مسابقه‌، در کنار برگزاری نمایشگاه‌ های گوناگون، بازدیدهای گروهی و… انجام می‌ شود.

کتابخانه ی مرجع کانون، مهم‌ ترین کتابخانه ی تخصصی حوزه ی تعلیم و تربیت، هنر، ادبیات کودک کشور است که دارای گزیده‌ ای از کتاب‌ ها و نشریات ویژه ی کودک و نوجوان به ۲۵ زبان زنده دنیا است.

تاریخچه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۴۴ به ریاست فرح پهلوی و مدیریت لیلی امیرارجمند فعالیت خود را آغاز کرد و پس از پیروزی انقلاب، به‌ عنوان شرکت دولتی نظارت بر آن به وزارت آموزش و پرورش سپرده شد.

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هدف پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان و فراهم‌ آوردن آموزش و سرگرمی برای آن‌ ها و نیز در راستای فراگیر کردن فرهنگ کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان راه اندازی شد.

تا پیش از بنیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای ادبیات کودک و نوجوان در ایران جایی ویژه نبود و ادبیات کودک شامل داستان‌ هایی بود که از طریق قصه‌ گویی شفاهی به کودکان گفته می‌ شد. با تأسیس این کانون، برای نوشتن ادبیات کودک و نوجوان، از نویسندگان، روزنامه‌ ها و شعرا دعوت گسترده‌ ای به عمل آمد.

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دارای گسترده‌ ترین شبکه کتابخانه های کودکان و نوجوانان است و همچنین از برجسته‌ ترین تولیدکنندگان و ناشران کتاب‌ های کودکان و نوجوانان در ایران به‌ شمار می‌ رود. کانون همچنین تهیه‌ کننده ی فیلم و سایر محصولات فرهنگی برای کودکان و نوجوانان هم بوده است.

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، امروزه بیش از هزار مرکز فرهنگی ثابت، سیار شهری، سیار روستایی و پستی در سراسر ایران دارد و با ارائه ی فعالیت‌ های فرهنگی، هنری با مخاطبان کودک و نوجوان خود ارتباطی چهره به چهره و نزدیک برقرار می‌ کند. انتشار ۱۴۰ عنوان کتاب با شمارگانی بیش از ۳ میلیون جلد در سال، تولید هزاران دقیقه فیلم‌ های کوتاه، بلند، زنده، مستند و پویانمایی، تولید ده‌ ها عنوان نوار موسیقی، نمایش عروسکی، سرگرمی‌ های سازنده، اسباب‌ بازی و نرم‌افزارهای آموزشی رایانه‌ ای از آن جمله به‌ شمار می‌ روند.

کانون زبان ایران نیز پس از انقلاب به عنوان یکی از زیر مجموعه‌ های کانون مشغول به فعالیت است که با داشتن شعبه‌ های زیادی در سراسر کشور کار آموزش زبان‌ های فارسی، انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، اسپانیایی، ایتالیایی، روسی و عربی را بر عهده دارد.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • امیر شهریور ۲۱, ۱۴۰۱

    مردم بچه هاشون رو نمی برن؛
    نه سودی داره؛
    نه فایده ای؛
    صرفا همینجوری هست.

  • Amin شهریور ۲۲, ۱۴۰۱

    هیچوقت معنی این نشان رو نفهمیدم . یه خروس که داره می*اشه ؟