آنتون سوروگین را پدر عکاسی اجتماعی در ایران میدانند. عکاسی گرجی ارمنی که با ۷۰۰۰ نگاتیواش یکی از مهمترین شاهدان زندگی ایرانیان از دوران ناصرالدینشاه تا روزگار سلطنت رضاشاه به حساب میآید؛سوروگین که برای کامل کردن مجموعه عکسهایش رنج سفر به خود داد تا تمامی ایران را زیر پا بذارد تا از سوژههای گوناگون و ناب عکاسی کند. تصاویری از مردم، مناظر، بناهای تاریخی، آداب و رسوم، مشاغل و حرفهها، اشیاء و سرانجام تمام زوایای زندگی ایرانیان سوژهٔ عکاسی او بودند.
سوروگین همچنین یکی از عکاسان مورد علاقه ناصرالدینشاه بود .مردی که اقبال داشت تا در خصوصیترین زوایای کاخ شاه هم برود. در ابتدا که پای او به دربار ناصرالدینشاه باز شد،تنها اجازه داشت که از مردان عکاسی کند اما رفته رفته پای او به حرمسرای شاه نیز باز شد تا علاوه بر شخص شاه از زنان شاه هم عکاسی کند. بیشتر عکسهای آنتون سوروگین حدود سال ۱۹۰۰ میلادی گرفته شده است.
سال ۱۹۰۸ گماشتگان محمدعلیشاه به جرم همکاری سوروگین با مشروطهخواهان بمبی در آتلیهاش انداختند که موجب نابودی حدودا ۵ هزار قطعه نگاتیو شد.بدون تردید حادثه نابودی نگاتیوهای سوروگین یکی از تلخترین و غمانگیزترین لحظات تاریخ معاصر ایران است.مردی که علارغم عشق و علاقهاش به ایران در پایان عمرش چندان اقبالی نیافت و زمانی که انتشار تصاویرش از دوران قاجاریه در دوره سلطنت رضا شاه ممنوع اعلام شده بود در آتلیه کوچکش در میدان فردوسی تهران به کار عکاسی از مردم مشغول بود.
سرانجام آنتون سوروگین در سال ۱۳۱۲ خورشیدی بر اثر عفونت کلیه درگذشت و در گورستان ارامنه تهران به خاک سپرده شد.
تصاویر زیر از سری عکسهای مناظر آنتون سوروگین انتخاب شدهاند:
بانک شاهنشاهی در میدات تویپخانه تهران
خیابان ناصریه تهران
دارالفنون از نمای بالا
دروازه دولت
حرم شاه عبدالعظیم حسنی
مجلس شورای ملی در میدان بهارستان تهران
میدان قانون
میدان مشق تهران
نمای کلی از میدان توپخانه تهران
نمایی دیگر از بانک شاهنشاهی
تبریک بابت افتتاح سایت
سلام روزیاتو!
اولین کامنت من 🙂 !
فضاش جالبه ها! تهران قدیم رو می گم!
اینجا هم باحاله! :)))