دیشب طولانی ترین ماه گرفتگی قرن رخ داد؛ خسوفی که از ساعت ۲۱ و ۴۵ دقیقه جمعه پنجم مردادماه با قرار گرفتن ماه در نیم سایه زمین شروع و در ساعت ۲۲ و ۵۳ دقیقه گرفت کلی ماه آغاز شد، در ساعت ۳ و ۵۸ دقیقه بامداد شنبه ششم مرداد ۹۷ با خروج ماه از نیم سایه زمین به طور کامل پایان پیدا کرد.
ماه گرفتگی بعدی ۷ سال دیگر روی خواهد داد. اما تا سال ۱۴۸۴ ماه گرفتگی کلی که به این میزان طولانی باشد را شاهد نخواهیم بود.
در خسوف دیشب که با بقیه ماه گرفتگیها تفاوتهای بارزی داشت، ماه ۱۰۳ دقیقه به رنگ قرمز درآمد و از این رو عنوان طولانیترین ماه گرفتگی قرن ۲۰ و ۲۱ را از آن خود کرد. همچنین این خسوف در بیشتر نقاط دنیا قابل مشاهده بود.
ماه گرفتگی پدیده طبیعی است که از قرار گرفتن ماه در سایه زمین حادث میشود. اما شاید جالب باشد بدانید، به دلیل جوی که به دور زمین وجود دارد، ماه در خسوف، قرمز رنگ دیده میشود. در واقع امواج بلند طیف خورشید که به رنگ قرمز هستند از جو زمین عبور میکنند و موجب دیده شدن ماه در ماه گرفتگی به رنگ قرمز میشوند.
برخلاف تصور برخی از مردم، نگاه کردن به ماه گرفتگی بدون ابزار یا فیلتر هیچ خطری برای چشم ندارد و میتوان بدون نگرانی از این پدیده جذاب و دیدنی لذت برد.
به دلیل شرایط بسیار مناسب آب و هوایی، تمام مراحل ماهگرفتگی ۵ مردادماه در خاورمیانه و شرق آفریقا به خوبی قابل رصد شدن بود.
در شرق و مرکز آسیا، استرالیا، اکثر مناطق قاره اروپا، غرب آفریقا و آمریکای جنوبی، بخشی از مراحل ماه گرفتگی قابل رصد بود اما ساکنان این مناطق تمام مراحل خروج و ورود به سایه زمین را نتوانستند مشاهده کنند. در قاره آمریکای شمالی ماه گرفتگی قابل رویت نبود.
خوب است بدانید، تبریز بهترین نقطه جهان برای رصد طولانی ترین خسوف قرن اعلام شده بود.
همچنین دیشب بهترین زمان برای رصد مریخ هم بود. هنگام وقوع طولانیترین خسوف قرن، سیاره مریخ به مقابله با زمین رسیده بود و در نزدیکترین فاصله با سیاره ما قرار داشت. به همین دلیل در پرنورترین حالت خود بود و افزون بر ماه گرفتگی میشد سیاره مریخ را در پایین ماه نیز رصد کرد.
بر اساس احکام شرعی، کسوف خورشید و خسوف ماه، زلزله و هر حادثه غیرعادى که باعث ترس بیشتر مردم شود مانند بادهاى سیاه یا سرخ و یا زرد که غیرعادى باشند، تاریکى شدید، فرو رفتن زمین و ریختن کوه، صیحه آسمانى و آتشى که گاهى در آسمان ظاهر مىشود از عوامل واجب شدن نماز آیات است.
نماز آیات در هنگام ماه گرفتگی دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد، دستور آن این است که نمازگزار بعد از نیت، تکبیر بگوید و یک حمد و یک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره یک حمد و یک سوره بخواند، باز به رکوع رود تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده کند و برخیزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول بجا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد.
بدون نظر