هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران مبارک با دبیری مرضیه برومند از امروز یکم شهریور آغاز شده و تا هفتم همین ماه ادامه خواهد داشت. شادپیمایی این دوره از جشنواره روز چهارشنبه ۳۱ مرداد از ساعت ۱۷ تا ۲۰ در مجموعه فرهنگی گردشگری عباسآباد (بوستان آب و آتش) برگزار شد و همه کودکان به همراه خانوادههایشان از طیفهای مختلف در این جشن حاضر شدند.
تنها شرط حضور در این جشن، همراه داشتن عروسک بود که دیروز تقریبا همه کودکان با عروسکهای موردعلاقه خود به بوستان آبوآتش آمده بودند و منظره جالبی از حضور خود خلق کردهبودند.
شادپیمایی به مفهوم واقعی شاد برگزار شد و علاوه بر کودکان، والدین آنها و بعضا بزرگسالانی که کودکی به همراه نداشتند هم از دیدن عروسکها، شنیدن موسیقی و اجرای برنامه توسط عروسکهای بزرگ و کوچک لبخندی پررنگ بر لب داشتند.
این نخستین بار بود که چنین کارناوالی در یکی از بوستانهای بزرگ تهران برگزار میشد اما خوشبختانه با نظم و برنامهریزی قابل قبولی همراه بود. اگر چه میشد بهتر هم باشد و دلیلش نه دستاندرکاران، بلکه خود مردم بودند که با ازدحام زیاد و تلاش برای نزدیک شدن به عروسکها دایم در رفتوآمد بودند و ممکن بود در این میان، کودکان که مخاطبان اصلی برنامه بودند از دیدن شخصیتهای کارتونی در قالب عروسک بینصیب بمانند.
با اینکه تلاش شده بود تا ساعت برگزاری رو به عصر باشد و هوا خنکتر، اما تیغ تیز آفتاب و ازدحام جمعیت گاهی آزاردهنده بود که بدون شک این ایراد به مسئولین برگزاری شادپیمایی وارد نیست. اما برخی از والدین نگران گرمازدگی کودکان خود بودند و به همین خاطر بعضا از کارناوال جدا میشدند تا در سایه درختان کمی استراحت کرده و نفس تازه کنند.
مراسم راس ساعت ۱۷ از مقابل گنبد مینا واقع در بوستان آبوآتش آغاز شد. خانوادهها به همراه کودکان خود و عروسکهای آنها از یک ساعت قبل در محل حضور داشتند. شادپیمایی هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی تهران مبارک با آمدن چندین عروسک غولپیکر که به سبک جنوبیها لباس پوشیده بودند و حرکات موزون انجام میدانند آغاز شد. سپس دیگر عروسکها در اندازههای بزرگ و کوچک از گنبد مینا خارج شده و از روی پل آبوآتش به سمت آمفیتئاتر بوستان حرکت کردند.
در تمام مسیر شادپیمایی کودکان و خانوادههای آنها این عروسکها را همراهی میکردند و فضادی شادی را رقم زده بودند.
پس از رسیدن کارناوال به نقطه نهایی، همه عروسکها داخل محوطه آمفیتئاتر رو باز رفتند و مردم از بیرون تماشاگر اجرای برنامههای آنها بودند.
پس از اتمام مراسم، مردم به تدریج از محل پراکنده شدند و کودکان با عروسکهای خود شاد و خندان به سمت خانه رفتند تا خاطرهای ماندگار را به دفتر زندگی خود اضافه کنند.
یکی از عروسکهای شناختهشده و محبوب در جمعیت، «لقمه» بود که علاوه بر بزرگسالان، کودکان نیز به خوبی با این شخصیت آشنا بودند و برای گرفتن عکس یادگاری با این عروسک صف میبستند.
ما از روز قبل با آقای محمد لقمانیان برای گرفتن یک مصاحبه کوتاه تصویری هماهنگیهای لازم را انجام داده بودیم. در همین راستا از عروسکگردان لقمه درخواست کردم تا پس از توضیح مختصری در مورد بیوگرافی خود، در رابطه با نحوه شکلگیری این عروسک و اینکه چه کسی مسئول طراحی و دوخت لباسهای لقمه هست برایمان توضیح بدهند.
پاسخ محمد لقمانیان در مورد سوالات بالا و لقمه شو را میتوانید در گزارش ویدئویی زیر تماشا کنید.
در آخر هم بد نیست توضیح مختصری در مورد هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی تهران مبارک داشته باشم. این جشنواره به قول وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در واقع رویدادی است که ارتباط و تعاملهای گوناگون را به نمایش میگذارد، عروسکها با هر خاستگاه و زمینه اجتماعی و فرهنگی و با هر زبان و بیان، بستر گفتوگو درباره آسمان آبی کودکان جهان است.
دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران- مبارک خانم مرضیه برومند هستند که پیش از آغاز جشنواره پیامی را به شرح زیر منتشر کرده بود:
«تابستان داغ ۹۷ است، طبیعت آزرده و زخم خورده از ته دل آه میکشد و آه دردمندش همه چیز را میسوزاند.
نامردمان و پولپرستان، جهانخواران و زورگویان، از هر سو دست به دست هم دادهاند تا نان را از سفره مردم بربایند و آخرین روزنههای امید را به فردای بهتر کور کنند …
در این روزهای سخت و بحرانزده چه چیز بهتر از هنر میتواند یاریمان کند تا با صبوری و همدلی از این دوران دشوار گذر کنیم پس … آسمان عروسکها همچنان آبی است، باشد که آسمان دل سیاهدلان هم آبی شود.»
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در آستانه برگزاری هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی تهران مبارک، چنین متنی را منتشر کرده بود:
«نمایش عروسکی سابقهای دیرین در جهان و ایران دارد، ساحتی متمایز، عمیق، کهن و فراگیر در ارتباط انسان با اشیا است که با جامعه، باورها و آرزوهای انسان همزاد و درگذر روزگار تغییر و دگرگونی داشته است. عروسکهایی که از سالها و قرنها پیش همچنان روایتگر زمانه خود در دنیای امروزند و عروسکهایی که متاثر از شرایط اجتماعی و فرهنگی نو متولد شدهاند. نمایش عروسکی امکان گسترده گفتوگو و نقد درباره مفاهیم و پدیدههای متعدد و مختلف است. زبان و بیان نمایش عروسکی، غم و شادی، امید و حسرت، اشک و لبخند، خاطره و رویای انسانها است. نمایش عروسکی ایران با سابقهای دیرین و درخشان بر نمایش عروسکی دیگر کشورها تاثیر گذاشته و از آنها نیز تاثیر گرفته و اوج و فرودهایی را از سر گذرانده است.
از دبیر محترم هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران- مبارک، هنرمندان ارجمند، همکاران معاونت امور هنری و ستاد جشنواره در برگزاری این رویداد سپاسگزارم. امید که تئاتر و هنر ایران روزهای روشنتری را در فرا راه داشته باشد.»
در دوره هفدهم جشنواره تئاتر عروسکی مجموعه تئاتر شهر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تالار هنر، تالار فردوسی، تالار حافظ و تالار انتظامی خانه هنرمندان ایران میزبان نمایشهای جشنواره هستند.
بر همین اساس هر پنج سالن مجموعه تئاتر شهر شامل تالارهای اصلی، چهارسو، قشقایی، سایه و پلاتو اجرا، در کنار دیگر تالارهای یاد شده، میزبانی نمایشهای این دوره از جشنواره را بر عهده دارند. ضمن اینکه تالارهای بوستان و گلستان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز پذیرای نمایشهای جشنواره خواهند بود.
همچنین نمایشهای فضای باز هم در محوطه مجموعه تئاتر شهر و محوطه باز خانه هنرمندان ایران اجرا خواهند شد.
عالی بود.تمام مطالبتون خوب و عالبه.موفق باشید