در تصاویر و ویدیوهای کوتاهی که در ساعات اخیر منتشر شده، میزان صدمات و خسارات ناشی از حملات پهپادی به دو مجتمع نفتی عربستان سعودی در اوایل هفته گذشته به نمایش درآمده است. این تصاویر که توسط تعدادی از خبرنگاران غربی که اجازه بازدید از محل حملات را یافته اند گرفته و منتشر شده اند. این تور خبری توسط شرکت نفتی آرامکو به عنوان مالک این دو مجتمع نفتی انجام شده و در آن ویرانی های ناشی از حملات پهپادی هفته گذشته به مجتمع های نفتی خوریص و البقیق که نیروهای حوثی یمن مسئولیت آن را به عهده گرفتند به تصویر کشیده شده است. در ویدیویی که توسط خبرنگار شبک فرانس پرس در توییتر منتشر شده صدمات وارده به مجتمع نفتی خوریص در شرق ریاض و به طور ویژه به برج تثبیت آن مشهود است، قسمتی کلیدی از تجهیزات این مجتمع که برای تصفیه نفت از حالت خام و تبدیل آن به فرآورده های قابل استفاده به کار می رود.
در تصاویر دیده می شود که بخش قابل توجهی از این برج سوخته و باقیمانده ساختار فلزی آن نیز شکل خود را از دست داده و در بخش هایی شکسته است. بر اساس توئیتی که توسط جوزی انسور، خبرنگار دیلی تلگراف منتشر شده، برج تثبیت این مجتمع در ساعت ۳.۳۱ دقیقه صبح روز شنبه گذشته مورد اصابت پرتابه ها قرار گرفته و به مدت ۴ ساعت در آتش می سوخته تا بالاخره آتشنشانان موفق به خاموش کردن آن شدند. تصاویر منتشر شده توسط اسکای نیوز و رویترز نیز که نمایندگان هر دوی آن ها در این تور خبری حاضر بوده اند، جزییات بیشتری از صدمات وارده به برج تثبیت این مجتمع را به تصویر کشیده اند به نحوی که قسمت فوقانی برج به طور کامل تخریب شده است.
به گفته خبرنگار دیلی تلگراف، دولت عربستان انتظار دارد که این مجتمع تا پایان سپتامبر به ظرفیت کامل گذشته خود بازگردد. شبکه اسکای نیوز نیز تصاویری از پالایشگاه نفت ابقیق را بدترین آسیب ها را در حملات پهپادی دیده منتشر کرده است. در تصاویر، سوراخ هایی که در اطراف چندین برج تثبیت این مرکز ایجاد شده به وضوح به چشم می خورند. به گفته خبرنگار اسکای نیوز این حفره ها در قسمت شمالی برج ها ایجاد شده است.
محل ایجاد شدن این حفره ها یکی از دلایل ایالات متحده و عربستان سعودی مبنی بر این که حملات نه از جنوب (از طرف یمن) بلکه از شمال (از طرف ایران یا عراق) صورت گرفته عنوان می شود. با این وجود مقامات سیاسی و نظامی ایران هرگونه دخالت در این حملات را رد کرده و اعلام کرده اند که این حمله پاسخی از سوی نیروهای حوثی به حملات عربستان سعودی به یمن بوده است. با این وجود هنوز مقامات عربستان سعودی به طور رسمی، علنی و مستقیم ایران را مسئول این حملات ندانسته اما ادعا کرده اند نقش ایران در این حمله قطعی بوده و تحقیقات در مورد محل پرواز پهپادها و عامل انجام این حمله در جریان است.
ترکی المالکی، سخنگوی وزارت دفاع عربستان سعودی در یک کنفرانس خبری که روز چهارشنبه گذشته منتشر شد چنین گفته است: «این حملات از سمت شمال صورت گرفته و بدون شک توسط ایران حمایت شده است. حکومت ایران و نیروی قدس سپاه سعی در پنهان کردن شواهد دخالت خود دارند». دونالد ترامپ و مایک پومپئو، رییس جمهور و نخست وزیر ایالات متحده نیز ایران را عامل انجام این عملیات پهپادی دانسته و ادعا دارند که این حملات از پایگاهی در اهواز صورت گرفته و در آن علاوه بر پهپادهای انتحاری از موشک های کروز استفاده شده است. آن ها قبل تر اعلام کرده بودند که ممکن است این حملات از جانب نیروهای تحت حمایت ایران از خاک عراق صورت گرفته باشد که دولت عراق این ادعا را قویاً رد کرد.
علیرغم پذیرش انجام عملیات توسط نیروهای حوثی یمن که سابقه انجام حملات پهپادی مشابهی علیه مجتمع های نفتی و فرودگاه های عربستان سعودی در ماه های اخیر را دارند، دولت ایالات متحده ادعا می کند که این نیروها توانایی انجام چنین حمله گسترده، دقیق و پیچیده ای را ندارند. سازمان ملل و برخی کشورهای غربی نیز کارشناسان خود را برای بررسی ماجرا به عربستان فرستاده اند و چین نیز خواهان تشکیل تحقیقاتی مستقل در این زمینه برای شناسایی عامل انجام آن ها شده است. این حملات در چند دهه اخیر بی سابقه بوده و با کاهش ۵۰ درصدی تولید نفت عربستان سعودی باعث افزایش قیمت نفت به شکلی بی سابقه و به میزان ۲۰ درصد شد.
بیشتر بخوانید: پهپادهای کامیکازه UAV-X؛ قاتلین احتمالی ارزان قیمت اما موثر مراکز نفتی عربستان سعودی
در ادامه با تصاویری دیگر از خسارات وارده به میدان نفتی خریص و پالایشگاه ابقیق همراه باشید.
بدون نظر