خوب بخوابید؛ کم‌خوابی یا بی‌خوابی شما باعث خودخوری مغزتان می‌شود!

خوب بخوابید؛ کم‌خوابی یا بی‌خوابی شما باعث خودخوری مغزتان می‌شود!

در برخی افراد عارضه Insomnia یا بی‌خوابی بسیار رایج است. استرس، فعالیت‌های روزانه و فاز پرشتاب زندگی باعث می‌شود برخی افراد شب‌ها به سختی خوابشاان ببرد و مدت زمان طولانی چشم به نقطه‌ای دوخته و بیدار بمانند؛ که این برای سلامت همه جدا مضر است.

ما در روزیاتو این بار می‌خواهیم به شما بگوییم که اگر می‌خواهید همیشه سلامت باشید، اهمیت خواب را در داشتن یک رژیم خواب سالم در نظر بگیرید.

خوابیدن به ترشح سموم کمک می‌کند

وقتی می‌خوابیم، سیستم ایمنی، سیستم تنفسی و میزان انرژی بدن ما بازتولید می‌شود تا مغز بتواند اطلاعاتی را که در طول روز به دست آورده پردازش کرده و فشار خون و ضربان قلب را تنظیم کند. اما در هنگام خواب، سموم ناشی از فعالیت عصبی مغز که در طی روز تجربه می‌کنیم نیز از بین می‌روند. وقتی ما به اندازه کافی خواب و استراحت نداشته باشیم، بدن ما این سموم را به نوعی سوخت تبدیل می‌کند.

سوزاندن سوخت مغز

در کوتاه مدت، دفع این سموم می‌تواند برای سلامت مغز ما مفید باشد زیرا تمام انرژی برای این فرآیند به کار گرفته می‎شود. با این حال، در بلندمدت، افرادی که از آپنه خواب یا بی‌خوابی مزمن رنج می‌برند، از تمام اندوخته‌های مغزشان برای این فرآیند استفاده می‌کنند و همین امر در نهایت باعث از کار افتادگی و پیر شدن این اندام حیاتی می‌شود.

مطالعه روی موش‌ها

یک تیم متشکل از دانشمندان عصب‌شناس در دانشگاه پلی تکنیک مارسی در ایتالیا تحقیقاتی را روی موش‌ها انجام دادند و آنها را به چند گروه تقسیم کردند: گروه اول موش‌ها می‌توانستند هر چقدر که می‌خواهند در طول روز بخوابند، گروه دوم مجبور بودند بیدار بمانند و کمتر از ۸ ساعت در روز بخوابند، گروه سوم هم باید ۵ روز متوالی بیدار و هشیار می‌ماندند تا دانشمندان بتوانند تاثیر تغییرات در مغز را مشاهده کنند.

پاک‌سازی سلولی

آستروسیت‌ها مسئول عملکرد خودپاک‌سازی مغز هستند و در مغز موش‌ها نیز دیده می‌شوند. به این دلیل است که با مشاهده فعالیت سلول‌های مغز موش‌ها می‌توان نتیجه دلخواه برای انسان‌ها را کسب کرد. در پایان این آزمایش، مشخص شد که میزان آستروسیت در مغز موش‌هایی که به اندازه کافی خواب و استراحت داشته‌اند ۶ درصد بوده است، در گروه دوم ۸ درصد و در گروه سوم بعد از ۵ روز بیداری به ۱۳.۵ درصد رسیده است. به عبارت دیگر،  هر چه کمتر بخوابیم، سلول‌های مغز ما بیشتر خودشان را تمیز می‌کنند.

مغز خودش را می‌خورد!

این فرآیند در موش‌ها عملا شامل مصرف سیناپس‌های مغز است و آن طور که گفته می‌شود نظیر همین عملکرد ممکن است در انسان‌ها رخ دهد. نخوابیدن به مدت چندین شب پیاپی باعث به جریان افتادن این عملکرد می‌شود و در نتیجه ما مستعد ابتلا به بیماری‌های نابودکننده‌ای مانند آلزایمر شده یا حتی در طولانی مدت دچار زوال عقل یا جنون خواهیم شد.

نکاتی برای داشتن خواب بهتر

اگر گهگاه عارضه بی‌خوابی یا Insomnia را تجربه می‌کنید، روش‌های متفاوتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند به خواب بروید. اما اگر این مشکل همیشگی است و به دفعات زیاد برایتان رخ می‌دهد، به شما توصیه می‌کنیم حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • تمرینات مدیتیشن یا آرام‌بخش انجام دهید.
  • محیط خواب خود را تغییر دهید تا بتوانید راحت‌تر بخوابید.
  • ورزش و فعالیت بدنی داشته باشید.
  • استفاده از دستگاه‌های الکترونیک مانند موبایل، تلویزیون و رایانه را محدود کنید.
  • هر روز سر ساعت مشخصی به خواب بروید.
  • مصرف کافئین را به حداقل برسانید.
  • در طول روز به مدت متعادلی خود را در معرض نور خورشید قرار دهید.

 

آیا فکر می‌کنید این پدیده در مغز انسان هم رخ می‌دهد؟ کدام تکنیک‌ها به شما کمک می‌کند تا کیفت خواب خود را بهتر کنید؟ خوشحال می‌شویم نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: brightside
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود