شورای رقابت قیمت خودرو در سال ۹۹ را طی دستورالعملی برای محصولات ایران خودرو و سایپا را اعلام کرد. براین اساس محصولات ایران خودرو حدود ۱۰ درصد و محصولات سایپا ۲۳ درصد افزایش قیمت در سال جدید دارند. علت این اختلاف افزایش قیمت میان محصولات دو خودروسازی بزرگ کشور هم این است که ایران خودرو در بهمن ۹۷ یکبار قیمت محصولاتش را افزایش داده بود.
شورای رقابت در خصوص بررسی موضوع دستورالعمل تنظیم قیمت خودرو ضمن تأکید بر مصوبه ۴۱۴ شورا مورخ ۱۲ اسفند ۹۸ با توجه به مباحث انجام شده و مستندات واصله طی جلسه شماره ۴۲۰ شورا مورخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ موارد زیر را تصویب کرد:
۱. با توجه به شرایط موجود بازار به ویژه تحریم های ظالمانه در مورد صنعت خودروی کشور هزینه های مربوط به تأمین قطعات و تجهیزات از خارج از کشور علاوه بر نرخ ارز و سایر هزینه های متعارف، هزینه های معاملاتی را تحمیل مینماید که برای سال ۱۳۹۹ به میزان ۵ درصد در نظر گرفته می شود.
۲. براساس محاسبات انجام شده در چارچوب فرمول و دستورالعمل مصوب شورا و با فرض ثابت گرفتن بهره وری و کیفیت خودروهای تولیدی در شرایط فعلی، محاسبات مرکز ملی رقابت نشان می دهد که قیمت های پایان اسفند ۱۳۹۸ نسبت به قیمت های اعلام شده در بهمن ماه ۱۳۹۷ طبق جدول ارسالی از سوی سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان که به شورای رقابت اعلام شده و به تأیید ستاد تنظیم بازار رسیده است. برای شرکت ایران خودرو بطور میانگین ۱۰ درصد و برای شرکت سایپا ۲۳ درصد افزایش خواهد داشت.(مشروط بر آنکه میانگین وزنی افزایش با احتساب تیراژ از درصد های مذکور تجاوز ننماید.)
شروط طرف عرضه:
– به منظور دسترسی عادلانه و بدون تبعیض به بازار، فروش خودرو بصورت مزایده یا فروش به قیمت کارشناسی مجاز نیست مگر پس از تایید و اخذ مجوز از شورای رقابت.
– تمام فروشهای مستقیم به مصرفکننده نهایی با کد ملی و شرایط تضمینشده صورت گیرد و از هر گونه فروش و عرضه خارج از این رویه (از جمله در قالب سبد محصول نمایندگیها) خودداری شود.
– خودروسازان ضمن اخذ گواهی استاندارد تأمین قطعات مربوط به خودروهای تولیدی و یا فروش رفته خود را برای حداقل سه سال از تاریخ فروش، تضمین نمایند (که با نظارت متخصصین فنی صورت گیرد.-گارانتی – وارانتی).
– خودروسازان موظف میباشند گزارش عملکرد فروش ، پیش فروش و هرگونه فروش به روش مزایده و کارشناسی خود را در مقاطع سه ماهه به شورای رقابت گزارش نمایند.
شروط طرف تقاضا:
– با هر کد ملی فقط امکان ثبت نام و خرید یک دستگاه خودرو از خودروسازان مجاز می باشد. در غیر اینصورت قرارداد از سوی خودرو ساز بصورت یک طرفه، لغو میشود.
– مشتریانی که در ۳۶ ماه اخیر اقدام به خرید خودرو از شرکت های «خودرو ساز تحت تنظیم» کردهاند، مجاز به ثبت نام نیستند. در غیر اینصورت، قرارداد بصورت یک طرفه از سوی شرکت فروشنده لغو و وجه پرداختی نیز برگشت داده میشود.
– دارا بودن گواهینامه رانندگی برای خریداران الزامی می باشد.
۳. در مورد خودروهایی که تاکنون شورای رقابت مشمول شرایط انحصاری تشخیص نداده است یا آنهایی که از شمول دستورالعمل خارج کرده است، در شرایط فعلی و با توجه به ممنوعیت کلی واردات خودرو، بازار این خودروها نیز از شرایط بازار انحصاری برخوردار شده است. و لذا شورای رقابت در مورد خودروهای به شرح پیوست با پایه قراردادن قیمت های سال ۱۳۹۶ که بازار آنها در شرایط متعادل قرار داشته است، اعمال دستورالعمل مصوب خود را تأیید می کند و مرکز ملی رقابت ضمن اعمال نرخ تورم اعلام شده بانک مرکزی با همان شرایط خودروهای مشمول محاسبات لازم را انجام و جهت اجرا به ستاد تنظیم بازار اعلام نماید.
تبصره: به دلیل ضرورت تسریع در اعمال دستورالعمل و نبودن سوابق ترکیب هزینه و نرخ تورم بانک مرکزی در مورد هریک از این خودروها، تا زمان انجام محاسبات به تفکیک توسط بانک مرکزی میانگین نرخ تورم خودروهایی که توسط بانک مرکزی محاسبه و اعلام شده است، مبنای نرخ تورم در فرمول دستورالعمل مصوب شورا برای این خودروها قرار می گیرد.
محدودیت های خرید خودرو از کارخانه
عباس تابش رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به محدودیتهایی اشاره کرده که برای ثبتنام خرید خودرو تعیین شده و بر اساس آن، متقاضیان خرید و ثبتنام خودروهای پیشفروش نباید دارای پلاکهای جاری باشند و این موضوع از نیروی انتظامی استعلام میشود.
همچنین سند خودروهای جدید به مدت یک سال در رهن باقی میماند و این امر مخصوصا در فروشهای فوقالعاده رعایت میشود. در عین حال، برای متقاضیان خرید خودروهای پیشفروش شرط سنی هجده سال و همچنین داشتن گواهینامه تعیین شده است و در صورتی که خودرو پس از سه ماه به خدمات پس از فروش و نمایندگیهای مجاز برای سرویسهای اولیه توسط خریدار ارجاع نداده نشود، حتما گارانتی خودرو باطل میشود.
فروش خودروهای داخلی از طریق قرعهکشی به مشتریان
مهدی صادقی نیارکی سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صنعت نیز پیشتر گفته بود از این پس فروش فوقالعاده، پیشفروش و مشارکت در تولید سه روش فروش خودرو خواهد بود و بر این اساس، ۶۰ درصد از تولید خودروسازان به ایفای تعهدات جاری و معوق اختصاص مییابد.
به گفته او یکی از روشهای فروش خودرو قرعهکشی است، بر این اساس که سایت فروش خودرو در زمان اعلام پیشفروش به مدت یک هفته باز میشود و تمامی متقاضیان که شرایط ثبتنام راساس دستورالعمل سازمان حمایت را دارند، قادر به ثبتنام و واریز وجه خواهند بود. بعد از تکمیل فرایند ثبتنام، قرعهکشی انجام خواهد شد و کسانی که اسم آنها در قرعه اعلام میشود، پس از مدت سه ماه خودروی خود را دریافت خواهند کرد.
به گفته صادقی نیارکی، کسانی که نام آنها در قرعهکشی نبوده است، میتوانند تقاضای وجه کنند و طی مدت مشخص و تعیینشده، وجه ثبتنامی به حساب آنها بازگردانده میشود، ضمن اینکه متقاضی میتواند پول خود را برای خریدهای بعدی نیز محفوظ نگاه دارد.
شاید به خواندن این مطالب علاقمند باشید:
بدون نظر