خطرات اینترنت برای کودکان چیست؟

خطرات اینترنت برای کودکان چیست؟

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

خطرات اینترنت برای کودکان چیست؟ این سوالی است که ممکن است ذهن بسیاری از مادران و پدران را به سبب اطلاع از محیط‌های مجازی و شرایط آن، به خود مشغول کند. به طور کلی اینترنت فضای بسیار بزرگی است که در آن از هر آنچه که هر کسی قدرت تفکر به آن را دارد در آن وجود دارد. تمامی افراد با هر رده سنی نیز می‌توانند طرز تفکر و تجربیات خود را پیرامون تمامی مسائل در اینترنت به اشتراک بگذارند. حال مسئله مهم این است که آیا کودکان توانایی تشخیص درست و یا نادرست بودن این حجم از عقاید و تفکرات را از هم دارند و یا آیا می‌توانند در این دنیای فوق بزرگ راه درست را از نادرست پیدا کنند؟ اگر به دنبال بررسی شرایط استفاده از اینترنت و خطرات احتمالی آن برای کودکان هستید، ما به شما پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را بخوانید.

کودکان و اینترنت

امروزه یکی از مهمترین سرگرمی‌های کودکان اینترنت و دنیای زیبا و مهیج آن است. پیشرفت تکنولوژی و فراگیر شدن استفاده از رایانه‌های شخصی و گوشی‌های هوشمند و همچنین تبلت‌ها سبب شده‌است تا هر کس در هر گوشه از جهان بتواند به این فضای مجازی دسترسی داشته باشد. این قابلیت به افراد این امکان را می‌دهد که تجربیات خود را پیرامون هر مسئله‌ای به اشتراک بگذارند و به صورت عمدی و یا غیر عمدی اقدام به تبلیغ موضوعات یا محصولات خاص و مورد پسند خود کنند. کودکان آسیب‌پذیرترین گروهی هستند که به این فضا دسترسی دارند ولی شاید هنوز درک درستی از آن نداشته باشند.

حال وظیفه ما به عنوان پدر یا مادر در مواجهه با این شرایط چیست؟ آیا باید به کل مانع استفاده کودکان از اینترنت شویم و یا این که با توسل به راهکارها و تکنیک‌های ارائه شده از سوی کارشناسان امکان استفاده از این فضا را به صورت اصولی و درست به کودکانمان بدهیم؟ از آنجایی که این محیط جذابیت زیادی برای کودکان دارد و با توجه به این که سبک زندگی تمامی افراد بشر بواسطه استفاده از فضاهای مجازی به کل تغییر پیدا کرده، عاقلانه و منطقی است که حدود استفاده و نحوه صحیح برخورد با کودکی که تمایل دارد از این امکان بهره‌مند شود به بهترین شکل تعیین شود.

شایع‌ترین خطرات اینترنت برای کودکان

همانطور که گفته شد اینترنت در برخی از موارد باعث ایجاد خطرات زیادی برای کودکان و طبیعتا خانواده‌های آنها می‌شود. خطرات اینترنت برای کودکان به نسبت بزرگسالان بیشتر و حادتر است. این شدت و حدت خطرات به سبب درک ناکامل و نداشتن تجربیات کافی پیرامون مسائل و اعتقادات درون این محیط از جانب کودکان است. از جمله شایع‌ترین خطرات اینترنت برای کودکان موارد زیر است:

بد آموزی: مهمترین و رایج‌ترین خطری که یک کودک را در فضای مجازی تهدید می‌کند، انحطاط ادب و تربیتی است که مادر و پدر سالها برای بهتر شدن آن تلاش می‌کنند. متاسفانه فضای مجازی تاثیر شدیدی بر تخریب شخصیتی و فرهنگی کودکان می‌گذارد. کودکان همانند لوح‌های ساده‌ای هستند که آمادگی پذیرش هر موضوع منفی و یا مثبتی را از محیط بیرون دارند. پس در صورتی که نظارتی بر روی محتوای مشاهده شده از سوی کودکان نباشد، این محیط می‌تواند سریع و زیاد منبع بدآموزی برای کودکان شود.

وابستگی شدید: تعطیل شدن بقیه تفریحات و کاسته شدن از زمانی که کودک با خانواده باید بگذراند، از دیگر تاثیرات منفی است که اینترنت بر روی کودکان می‌گذارد. در برخی از موارد مشاهده شده‌است که یک کودک ساعتهای متوالی در فضای مجازی سرگرم است و حتی در هنگام غذا خوردن و یا دیگر امور ضروری زندگی‌اش نیز تبلت و گوشی خود را کنار نمی‌گذارد.

دیدن فیلم های مستهجن: آمار و ارقام نشان دهنده این است که اکثر کسانی به سمت تماشا کردن فیلم های مبتذل و مستهجن می روند کودکان بین ۱۲ تا ۱۷ سال هستند که البته سن آنها به ۱۱ سال در حال کاهش است.

دیدن فیلم های مستهجن و غیر اخلاقی می تواند پیامدهای بسیار مخرب و جبران ناپذیری را در روح و روان کودک بگذارد.
چرا که گاهی تا پایان عمر اثرات سوء این هرزبینی ها در ذهن کودک باقی خواهد ماند.

درصورتی که کودک شما فیلم و عکس مبتذلی در اینترنت مشاهده کرد، بهتر است که نحوه صحیح برخورد با کودکی که فیلم مبتذل دیده را بدانید.

گوشه‌گیری و انزوا: کودکانی که تمامی زمان خود را در اینترنت هستند و از این طریق اقدام به برقراری رابطه با دوستان مجازی می‌کنند مهارت برقراری ارتباط به صورت صحیح و رودررو را نمی‌آموزند. نداشتن دوستان صمیمی در دنیای غیر مجازی سبب می‌شود تا کودکان تمایل داشته باشند به جای برقراری رابطه در دنیای واقعی، آسودگی و امنیت بیشتری را در فضای مجازی تجربه کنند و در زمانهایی که دسترسی به اینترنت ندارند، دچار گوشه گیری و انزوا شوند.

فواید اینترنت برای کودکان

علاوه بر مواردی که به عنوان خطرات اینترنت برای کودکان مطرح شد، فوایدی نیز از جانب اینترنت برای کودکان وجود دارد. فواید استفاده از اینترنت آنقدر زیاد است که گاهی بهترین روش برای آموزش دادن علوم درسی به کودکان از طریق اینترنت است. بکارگیری روشهای صحیح می‌تواند اینترنت را به فضایی امن و مفید برای کودکان تبدیل کند. از جمله مهمترین فواید اینترنت برای کودکان موارد زیر است:

منبع عالی اطلاعات عمومی: اینترنت مکانی وسیع است که می توان پاسخ تمام سوالات علمی و آموزشی کودکان را در آنجا یافت. این مکان سریعا در دسترس است و استفاده از آن نیز بهای زیادی نیاز ندارد. با توجه به عصر فنآوری و سرعت، استفاده از اینترنت برای بدست آوردن کتابهای مرجع و تحقیقات گسترده می‌تواند بهترین گزینه باشد.

اینترنت منبع ایده و الگو: سراسر مردم در کره زمین صاحب ایده‌های خاص و ابتکاری در زندگی خود هستند. اینترنت مکانی بسیار جذاب و بهترین مرجع برای دستیابی به این ایده‌ها و الگوها به صورت کاملا رایگان است. از درست کردن یک کاردستی ساده گرفته تا ساختن پیچیده‌ترین سازه‌های مهندسی نیازمند به دیدن نمونه‌های موفق و گرفتن الگو از آنها می‌باشد.

امن‌ترین سرگرمی: یکی از بهترین مکانهایی که می‌توان سرگرم کننده‌ترین کارها را در آن یافت،‌ اینترنت است. جدیدترین بازی‌های فکری و تفریحی و همچنین انیمیشن‌های مناسب سن کودکان پر استقبال‌ترین گزینه‌هایی هستند که اینترنت را به بهترین سرگرمی کودکان تبدیل کرده است.

پیشرفت زبان انگلیسی: استفاده از فضای اینترنت و سروکار داشتن مداوم و طولانی با واژه‌های انگلیسی سبب می‌شود تا نیاز به یادگیری زبان انگلیسی به صورت خودجوش و ناخودآگاه از سوی کودکان احساس شود. این روش از آموزش زبان به سبب کاربردی بودن و تمرین مداوم سبب به خاطر سپردن همیشگی و یادگیری عمقی آنها می‌شود.

چگونه فرزندمان را از خطرات موجود در فضای مجازی مطلع کنیم؟

برقراری ارتباط صمیمی با کودکان از همان بدو تولد، تضمین کننده تاثیرپذیری صحیح و اصولی کودکان از والدینشان است. والدین با صحبت کردن و متقاعد کردن کودک می‌توانند بهترین راهنما و مرجع امن برای بازگویی وقایعی که برای کودکان اتفاق می‌افتد باشند. پذیرفتن این واقعیت که والدین نمی‌توانند همواره کودک خود را کنترل کنند امری بدیهی است. پس بهتر است با بکارگیری تکنیک‌های روانشناسی، اطمینان خاطر کودک را به خود ایجاد کنند و بواسطه این اعتماد، تاثیرات اخلاقی مثبتی بر روی کودک بگذارند تا نیاز به کنترل مداوم را برطرف کند. از جمله تکنیک‌های مفید برای کنترل کردن دائمی و غیر حضوری کودکان توسط والدین موارد زیر است:

با کودکتان دوست باشید

از دریچه دید او به مسائل نگاه کنید

در وهله اول حق را به او بدهید و در ادامه با صمیمیت نظر خود را مطرح کنید

به او بیاموزید که بهترین مرجع حقیقت، وجدان خود اوست

با مثال زدن خوبی‌هایش عزت نفس او را بالا ببرید

این احساس را در او ایجاد کنید که کاملا به او اعتماد دارید

اشتباهاتش را نادیده بگیرید

فقط در موارد مهم و اساسی به خواسته‌هایش نه بگویید

زمان استفاده از اینترنت را برای او تعیین کنید

پیشنهادات مفیدی برای استفاده از سایتهای مجاز به او بدهید

محدوده استفاده از فضای مجازی را توسط خودش تعیین کنید

در حضور خودش، تبلتش را چک نکنید

چگونه زمان استفاده از اینترنت را برای کودکم تعیین کنم؟

تعیین زمان استفاده از اینترنت باید به شیوه‌ای منطقی و مبتنی بر شرایط کودک و در نظر گرفتن سن او باشد. والدین بهترین کسانی هستند که می‌توانند زمان مناسب برای استفاده از اینترنت را با توجه به شرایط کودک خودشان تعیین کنند. صحبت کردن منطقی پیرامون سقف مجاز زمانی برای استفاده از اینترنت با کودک بهترین راه برای تعیین این زمانبندی است. در هر صورتی اگر کودک منطق و اصول شما را در این موضوع مشاهده کند، راحت‌تر می‌تواند با محدودیتی که برایش تعیین کرده‌اید کنار بیاید.

در این مقاله سعی ما بر این بود که جنبه‌های مثبت و منفی استفاده از اینترنت را بر روی کودکان بررسی کنیم و راهکارهایی برای کنترل وضعیت کودکان در هنگام استفاده از اینترنت ارائه کنیم. در صورتی که هر گونه ابهام و یا سوالی پیرامون خطرات اینترنت برای کودکان دارید می‌توانید با مشاوران ما در الو سلام مشاور تماس گرفته و از راهنمایی‌های آنها بهره‌مند شوید. با توجه به پیچیده شدن روابط میان والدین و کودکان و بی حد و مرز شدن فضاهای مجازی قابل دسترس برای کودکان، به شما پیشنهاد می‌کنیم نحوه صحیح برخورد با حضور کودکان در اینترنت را طبق نظارت یک مشاور با تجربه انجام دهید.

بدون نظر

ورود