آشنایی با مراحل و روش های مشاوره قبل از ازدواج

آشنایی با مراحل و روش های مشاوره قبل از ازدواج

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

اغلب افراد در طول زندگی خود، ازدواج را تجربه می کنند؛ ولی آیا همه آنها از زندگی مشترکشان راضی هستند؟ یقیناً خیر. آمار بالای طلاق های رسمی و طلاق های عاطفی حاکی از آن است که بسیاری از افراد متأهل علاقه ای به حفظ زندگی مشترک خود ندارند و جدایی را – علیرغم همه عواقبش – به زندگی زناشویی ترجیح می دهند. دلیل این ناکامی چیست؟ چرا تعداد طلاق های ثبت شده در کشور ما اینقدر بالا رفته است؟ بی شک دلیل اصلی را می توان در فقدان آموزش در زوجین جست و جو کرد. اگر زوجین بدون داشتن آگاهی، مهارت و دانش مورد نیاز، زندگی مشترک را آغاز کنند، قریب به یقین در ادامه راه دچار چالش هایی خواهند شد که از حل آن عاجز و ناتوان خواهند بود.

در جوامع مدرن امروزی، ازدواج از زیرساخت هایی برخوردار است که توجه نکردن به آنها می تواند عواقب جبران ناپذیری در پی داشته باشد. برای اینکه به ضوابط و جزئیات این موضوع آگاه باشیم، می توانیم از کمک یک متخصص کمک بگیریم. مشاور ازدواج، فردی است که با تحصیلات تخصصی دانشگاهی در رشته روانشناسی، افراد را در آگاه سازی از نقش و وظایف خود در زندگی مشترک یاری خواهد کرد. با بهره گیری از مشاوره پیش از ازدواج، می توان مهارت های زندگی زناشویی را یاد گرفت و زندگی شادتر و موفق تری را رقم زد. مشاوره قبل از ازدواج اغلب به شکل ۲ نفره و در حضور زوجین صورت می گیرد و روی زیرساخت های شخصیتی افراد و انطباق پذیری آنها تمرکز دارد.

چه مواردی در جلسات مشاوره قبل از ازدواج آموزش داده می شوند؟

  • خودشناسی

مقدمه شناخت انسان از هر مسأله ای، خود شناسی است. شناخت درونیات مثبت و منفی، افراد را به سوی یک زندگی مشترک موفق روانه می سازد. این وظیفه مشاور است که با طرح پرسش هایی در حوزه خودشناسی،  افراد را نسبت به آگاهی از ضمیرشان آگاه سازد و به آنها در راستای رشد و تکامل فردی موردنیاز برای ازدواج کمک کند.

  • ترک عادات غلط

از قدیم گفته اند که ترک عادت موجب مرض است؛ اما گاهی همین عادت ها هستند که موجبات مریضی زندگی مشترک را فراهم می آورند و آن را سست و بی رمق می کنند و گاه تا آنجایی پیش می روند که باعث زمین خوردن آن می شوند. عادت های غلط می توانند زندگی زیر یک سقف را دچار مشکل کنند. در مقابل، عادت های مثبت به تقویت بنیان خانواده می انجامند. مشاوره خانواده و آموزش پیش از ازدواج، باید روی تقویت عادات صحیح و رفع عادات‌ غلط تمرکز کند.

  • ارتقاء مهارت های ارتباطی

مهارت گوش‌ فرا دادن به طرف مقابل (حتی اگر مخالف عقیده شما حرف می زند)، مهارت حل مشکلات و اختلاف سلایق یا مهارت ‌درخواست‌ صحیح از جمله مهارت های ارتباطی آموزشی هستند که در جلسات مشاوره به آنها پرداخته می شود.

  • درک تفاوت‌های جنس مذکر و مؤنث

ازدواج، زندگی مشترک با فردی است که تفاوت هایی با ما دارد که درک و فهم این تفاوت ها به افزایش ضریب موفقیت ازدواج کمک شایانی می کند. مواجهه با استرس، چگونگی بروز عواطف، نگرش به رابطه جنسی و نوع جهان‌بینی از جمله تفاوت هایی است که در جلسات مشاوره ازدواج درخصوص آنها بحث می شود.

  • داشتن انتظارات واقع‌ بینانه از زندگی مشترک

بسیاری از زوجینی که در آستانه ازدواج هستند، رؤیاهایی را در سر می پرورانند که با واقعیت هیچ سنخیتی ندارد. مشاوره قبل از ازدواج با آگاهی نسبت به دنیای متأهلی، افراد را از واقعیات و حقایق زندگی زناشویی آگاه می کند و به ایده آل زدایی می پردازد.

  • ازخودگذشتگی

از خودگذشتگی در اینجا به این معنی نیست که افراد از حقوق خود در زندگی زناشویی بگذرند و اصطلاحاً کوتاه بیایند. زندگی مشترک پر از چالش هایی است که گاهاً برای حل آنها باید اندکی درنگ کرد. معارضه بیش از حد می تواند مسائلی پیش پا افتاده را تبدیل به معضلاتی بزرگ کند. مشاور افراد را در خصوص پرورش این حس یاری می کند تا زندگی مشترک به آسانی دستخوش تغییرات منفی نشود.

  • برقرای توازن بین عقل و عشق

گاهی افراد به سبب چیرگی هیجانات و احساسات دوران آشنایی، نمی توانند تصمیم درستی اتخاذ کنند و بسیاری از مشکلات بالقوه ای را که  می توانند پس از ازدواج بالفعل شوند نمی بینند و به ایده آل سازی از طرف مقابل می پردازند. مشاور به کنار رفتن پرده هایی که جلوی چشمان افراد را گرفته کمک و آنها را در برقراری توازن بین منطق و علاقه راهنمایی می کند.

در کدام مرحله باید به مشاور مراجعه کرد؟

مشاوره پیش از ازدواج می تواند هم در زمان آشنایی و هم پس از خواستگاری انجام شود. در هر دو شکل، جزئیات مشاوره تفاوتی ندارد و یک سلسله مراحل مشخص اجرایی می گردد. گاهی افراد زمانی از مشاوره بهره می جویند که روز برگزاری مراسم عروسی خود را هم تعیین کرده اند! این افراد به مشاوره پیش از ازدواج به مثابه امری فرمالیته نگاه می کنند و متوجه اهمیت و جایگاه آن نیستند.

مراحل و فرایند جلسات مشاوره قبل از ازدواج

جلسات مشاوره، معمولاً بین ۵ الی ۱۰ جلسه را شامل می شود. این جلسات گاه میزبان هر دو طرف و گاه یکی از طرفین است. در جلساتی که هر دو زوج در آن هستند به مسائل مرتبط با پیوستگی افراد و در جلساتی که با یکی از زوج ها برگزار می شود به بررسی زیرساخت های شخصیتی فرد و تأثیر آنها در زندگی زناشویی پرداخته می شود. برگزاری آزمون های شناختی از دیگر فرایندهایی است که میزان تطابق، تداخل و تعارض افراد را مشخص می کند.

رسالت یک مشاور چیست؟

مشاور ازدواج پیشگویی نمی داند و نمی تواند با صراحت خدشه ناپذیر به افراد بگوید که به درد هم می خورند یا نه. اما می تواند با تحلیل ویژگی های شخصی و اجتماعی افراد، میزان سازگاری آنها را مشخص سازد و در خصوص تناقضات میان آنها هشدار دهد. مشاور با ارائه راهکارهای علمی، افراد را در جهت سازگاری بیشتر یاری می رساند و با بالابردن علم و آگاهی آنان، احتمال انجام یک ازدواج موفق را افزایش می دهد.

بدون نظر

ورود