انیمه برای مخاطبان خارج از ژاپن یک ژانر نسبتاً تازه شناخته شده است، در حالی که اولین انیمه در دهه ۱۹۶۰ و با نام Three Tales برای مخاطبان غیرژاپنی و به طور ویژه مخاطبان غربی منتشر شد. با این وجود، علیرغم فرصت اندکی که ژانر انیمه برای تاثیرگذاری بر فرهنگ سینمایی هالیوود داشته، تاثیر این ژانر بسیار عمیق بوده است. به عنوان یک محمل روایی بصری که فراتر از محدودیت های رایج سینماست، انیمه نه تنها با داستان های جذاب، سرگرم کننده و پیچیده سروکار دارد بلکه الهام بخش فیلمسازان بسیاری در ساختن داستان هایی انیمه ای در قالب یک فیلم سینمایی فوق العاده بوده است.
در طول سال های گذشته و در میان برخی از بهترین انیمه های تاریخ سینما، برخی انیمه های خاص بوده اند که نه تنها با جذابیت خاص خود مخاطبانشان را سرگرم کرده اند بلکه باعث شده اند که فیملسازان هالیوودی آن ها آن ها را در قالب فیلم هایی سینمایی با بازیگران انسانی بسازند. در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با ۱۰ انیمه مشهوری آشنا کنیم که الهام بخش ساخت برخی از شاهکارهای تاریخ سینما شدند.
۱۰- Looper با الهام از انیمه Akira
رایان جانسون فیلمسازی است که ابایی از وام گرفتن از فیلم ها و سریال های مورد علاقه اش ندارد و آشکارا در مورد بی تفاوتی اش به اورجینال بودن و نقص های آن سخن می گوید. از این رو جای تعجب ندارد که فیلم Looper او الهام گرفته از فیلم ها و انیمه های مشهوری مانند Akira بوده و جزییاتی از این انیمه را در خود داشته باشد. شخصیت سید که در فیلم جانسون وجود دارد، به وضوح ادای احترامی به شخصیت کاتسوشیرو اوتومو در انیمه Akira است و نشان می دهد که چطور قدرت های فراانسانی افراد را به هیولا تبدیل می کند که در فیلم جانسون قدرت های ذهنی و دورجنبانی است. اگر چه داستان فیلم جانسون حول محور شخصیت سید نیست، اما شباهت های غیرقابل انکار و عجیب بین این شخصیت و شخصیتی که در انیمه Akira می بینیم را نمی توان انکار کرد.
۹- Scott Pilgrim Vs. The World با الهام از انیمه های Naruto, Afro Samurai, Samurai Jack و Fool Cooly
فیلم Scott Pilgrim vs. the World به وضوح تاثیرات کمیکی که از Street Fighter گرفته را به تصویر می کشد. سبک بصری و همچنین این واقعیت که از کمیک های نوشته برایان لی اومالی اقتباس شده، به اندازه کافی این اطمینان را حاصل می کنند که این فیلم در قلب خود بسیار به ژانر مانگا و کمیک نزدیک است. با این وجود انیمه های خاصی مانند Naruto, Afro Samurai, Samurai Jack و Fool Cooly هستند که بر سبک کاری اسکار رایت به عنوان طراح مفهومی این فیلم و همچنین ادگار رایت کارگردان آن تاثیرگذار بوده اند. در سکانس مبارزه پایانی این فیلم مربوط به گیدیون که اسلحه دیجیتالی اش با استفاده از نشانه دست فرا خوانده می شود، این سکانس به وضوح اشاره ای به انیمه محبوب Naruto است که در آن فهرست متنوعی از اشاره های دستی برای انجام کارهای خاص وجود دارد.
۸- Clash Of The Titans با الهام از انیمه Saint Seiya
اگر چه بخش اعظم فیلم Clash of the Titans از افسانه شناسی یونانی و افسانه پرسئوس الهام گرفته شده است، می توان برخی تاثیرات برگرفته از یک مانگای فانتزی و افسانه ای به نام Saint Seiya: Knights of the Zodiac را در آن مشاهده کرد. عناصر طراحی زیبای ماسامی کورومادا در Saint Seiya تاثیر عمیفی بر سبک کاری لویی لتریه کارگردان فیلم Clash of the Titans داشته و وی خود اعتراف کرده که زره هایی که در فیلمش توسط خدایان پوشیده می شوند ادای احترامی مستقیم به خلاقیت کورومادا بوده است. علاوه بر این، کمپانی برادران وارنر حتی از کورومادا خواسته بود که در طراحی پوستر فیلم پیش از انتشار این فیلم در ژاپن به او کمک کند که البته مورد موافقت قرار گرفت.
۷- Van Helsing و Blade با الهام از انیمه Vampire Hunter D
هیدیوکی کیکوچی شخصیت مشهور خود در Vampire Hunter D را از طریق چندین رمان و دو انیمه فوق العاده، ماندگار ساخته است. او همچنین به خلق مفهوم «زامپیر» نیز کمک شایانی کرد، خون آشامی که نیمه انسان بوده و در واقع دیگر خون آشام ها را می کشد. در حالی که سبک روایی منحصربفرد فیلم Van Helsing به شدت الهام گرفته از Dracula اثر برام استوکر است، فیلم Blade از کمیک های مارول نیز از این اثر تاثیر پذیرفته است. کلاه سیاه خاص و لباس های کهنه ای که هیو جکمن در Van Helsing می پوشد نیز شباهت زیادی به آنچه در انیمه Vampire Hunter D دیده می شوند، دارند. مفهوم زامپیر نیز در فیلم های Blade جان تازه ای می گیرد هر چند در انیمه مذکور برای اولین بار به آن پرداخته شد.
۶- Edge Of Tomorrow با الهام از All You Need Is Kill
ویلیام کیج بدون شک یکی از شخصیت های ماندگاری است که تام کروز بازی کرده است، نقشی که او در فیلم Edge of Tomorrow بر عهده دارد. با این وجود کمتر کسی است که بداند این شخصیت از شخصیت کیجی کیریا، شخصیت اصلی رمان علمی تخیلی هیروشی ساکورازاکا به نام All You Need Is Kill الهام گرفته شده است. اگر چه این رمان هیچگاه در قالب یک انیمه ساخته نشد، اما به شکل زیبایی توسط ریوزوکه تاکیوچی در قالب مانگا بازآفرینی شد که تصاویر آن را تاکشی اوباتا که با Death Note به شهرت رسید خلق کرده است. تمام اتفاقات اصلی فیلم Edge of Tomorrow بر اساس داستان رمان ساکورازاکا رخ داده و به شدت تحت تاثیر انیمه های ژاپنی است.
۵- Lion King با الهام از Kimba The White Lion
مانگای متفاوت و تاریخ ساز Kimba The White Lion از اوسامو تزوکا که در دهه ۱۹۵۰ منتشر شد و سپس در اواسط دهه ۱۹۶۰ در قلب انیمیشن بازسازی گردید، به یک اثر مشهور در دنیای انیمیشن سازی در جهان تبدیل شد. با این وجود دیزنی همچنان اصرار دارد که فیلم The Lion King این کمپانی در سال ۱۹۹۴ اورجینال است. این واقعیت که دیزنی با بازانتشار این فیلم در قالب لایو اکشن در سال ۲۰۱۹ توانست میلیون ها دلار سود کسب کند نشان می دهد که دنیای سینما یک دنیای پر از هیاهو و ادعاست. با این وجود شباهت های بین The Lion King و Kimba The White Lion بسیار عجیب و غیرقابل انکار است، از جمله سکانس هایی که دقیقاً یکی به نظر می رسند (برای مثال نشستن موفاسا روی صخره غرور و ظاهر شدن روح او در برابر سیمبا در ادامه فیلم). علاوه بر این، در مصاحبه با هالیوود ریپورتر، متیو برودریک فاش کرد که او در ابتدا فکر می کرده برای نقشی در نظر گرفته شده که بازسازی Kimba The White Lion است. شباهت ظاهری نام های کیمبا و سیمبا نیز موید تاثیر پذیرفتن Lion King از انیمه ژاپنی است.
۴- The Matrix با الهام از Ghost In The Shell
The Matrix فیلمی است که با دیالوگ های خاص خود جایی در فرهنگ عامه برای خود دست و پا کرد. با این وجود، یک واقعیت کمتر شناخته شده در مورد این فیلم این است که خواهران واچوفسکی به شدت تحت تاثیر انیمه های ژاپنی قرار داشته و به طور ویژه می توان تاثیر انیمه Ghost In The Shell از مامورو اوشی را روی فیلم ماندگار آن ها دید. مفاهیمی مانند فن بیان دیجیتالی شده سبزرنگ سریع در مورد کاربران خاص یا استفاده از اتصالات پسوتی که به افراد امکان می دهد وارد ماتریکس شوند به وضوح از انیمه اوشی گرفته شده اند. یکی از شباهت های واضح دیگر این دو فیلم این است که هر دو داستان اشخاصی را روایت می کنند که واقعیت حقیقی وجود خود را کشف کرده و در ادامه معنای واقعی زنده بودن را در می یابند که باعث می شود شباهت های این دو بیشتر به چشم بیاید. واچوفسکی ها نیز خود بارها تاکید کرده اند که از انیمه Ghost In The Shell تاثیر پذیرفته اند.
۳- Avatar با الهام از Princess Mononoke و Ghost In The Shell
اگر چه جیمز کامرون بلافاصله پس از انتشار فیلم خود به الهام گرفتن فیلم Avatar از انیمه های ژاپنی اشاره نکرد اما شباهت های بین سبک روایی این فیلم و انیمه های Princess Mononoke از هایائو میازاکی و Ghost In The Shell از مامورو اوشی بسیار واضح است. علاوه بر این، کامرون در گذشته نیز بارها لب به تحسین انیمه Ghost In The Shell گشوده و گفته بود که این انیمه یک اثر فوق العاده است. همچنین هم Ghost In The Shell و هم Avatar دارای مفاهیمی از به اشتراک گذاشتن ذهن انسان ها از طریق اتصالات پوستی هستند و انیمه Princess Mononoke که شخصیت آن زنی با قدرت های فوق العاده است نیز با موضوع دخالت انسان در طبیعت و نابودی آن در نتیجه فعالیت های انسانی است. در این انیمه شاهد هستیم که طبیعت نیز به مبارزه با انسان می پردازد تا قدرت خود را بازپس گیرد و این همان چیزهایی است که در فیلم جیمز کامرون نیز به وضوح دیده می شوند.
۲- Black Swan با الهام از Perfect Blue
ساتوشی کان یکی از بهترین انیمه سازان تاریخ سینما است و شاهد این مدعا نیز شاهکارهای کلاسیکی مانند JoJo’s Bizarre Adventure, Tokyo Godfathers و Paprika هستند. با این وجود، دارن آرونوفسکی از یکی دیگر از شاهکارهای متعدد کان برای درام روانشناسانه برنده جایزه اسکار خود با نام Black Swan استفاده کرد و آن انیمه ای ماندگار به نام Perfect Blue بود. از داستان فیلم Black Swan و انیمه Perfect Blue شروع می کنیم که هر دو در مورد دختران جوانی هستند که در مسیر رسیدن به شهرت، مشکلات خانوادگی، مواجهه با همزاد و دوری از دوستان باعث می شود دچار انحطاط روانی شوند. نکته جالب دیگر اینکه آرونوفسکی حقوق انیمه Perfect Blue را از کان خریداری کرده و شباهت های بین این دو اثر فراون هستند.
۱- Inception با الهام از Paprika
شاید چیزی شبیه مشیت الهی بوده که داستان انیمه Paprika از ساتوشی به یکبار جایگاه خود را در رویاها و خلاقیت کریستوفر نولان یافته است و نتیجه این امر فیلم ماندگار Inception بود. جدای از این واقعیت که هر دو فیلم با مفهوم ماشین هایی که برای تاثیرگذاری بر رویاهای افراد دیگر به کار می روند، سروکار دارند، برخی از سکانس های هر دو فیلم مانند سکانس مبارزه در راهرو در حال چرخیدن در فیلم Inception به طور مستقیم از شاهکار ساتوشی کان وام گرفته شده است. کریستوفر نولان هم بارها گفته است که انیمه Paprika تاثیر زیادی بر روی ایده های وی برای ساخت فیلم Inception داشته است.
بیشتر بخوانید: ۱۰ انیمه تراژیک و غم انگیزی که تماشای آن ها اشکتان را در خواهد آورد [قسمت دوم]
بدون نظر