سازمان بهداشت جهانی در حال رصد یک سویه جدید کرونا و در مسیر بررسی تکامل این ویروس است که نام سویه مو (Mu variant) را برای آن انتخاب کرده اند. این سویه که برای اولین بار در کلمبیا و در اوایل سال جاری کشف شده، در بخش هایی از آمریکایی جنوبی و اروپا نیز در جاهای مختلف شیوع های کم حجم پیدا کرده است. اما این سویه نتوانسته مانند سویه دلتا قدرت گرفته و مسیر خود را به اکثر کشورهای جهان باز کند در حالی که کارشناسان می گویند هنوز نمی تواند مایه نگرانی گسترده باشد. در حالی که این سویه تنها درصد اندکی از موارد ابتلا به کووید-۱۹ را به خود اختصاص می دهد اما محققان در حال بررسی آن هستند که آیا این سویه توانایی ها و قابلیت هایی دارد که بتواند باعث عبور آن از سیستم ایمنی بدن پس از واکسیناسیون یا یک بار ابتلا شود یا خیر.
سویه «مو» که با عنوان سویه B.1.621 نیز شناخته می شود در ابتدا در ماه ژانویه گذشته در کلمبیا کشف شد و اکنون در زمره یکی از پنج سویه مورد توجه سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. این بدان معناست که اگر چه سازمان بهداشت جهانی این سویه را تحت نظر دارد اما به عنوان یک سویه با خطر کمتر در مقایسه با سویه های دلتا و آلفا در نظر گرفته شده اند، سویه هایی که در اثر شیوع گسترده و گردش فراوان ویروس کرونا ایجاد شده اند. بعد از سویه لامبدا، این سویه جدیدترین سویه ای است که به فهرست سویه های مهم اضافه می شود. بر اساس گزارش تازه سازمان بهداشت جهانی، سویه «مو» به این خاطر در فهرست مورد بررسی قرار گرفته زیرا دارای جهش هایی است که نشان از پتانسیل آن برای فرار از سیستم ایمنی بدن دارد و به همین خاطر باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. سازمان بهداشت جهان دائماً در حال بررسی و تحقیق بر روی سویه های فراری است که از طریق جهش های ایجاد شده در پروتئین شاخک دار ویروس، راحتتر افراد واکسینه شده را به ویروس مبتلا می کنند.
پل گریفین کارشناس بیماری های مسری در این باره می گوید: «اگر قرار باشد پروتئین شاخک دار به مقدار قابل توجهی دچار تغییر شود، از این رو به طور قطع این پتانسیل وجود دارد که واکسن ها کارآیی کمتری داشته باشند. به نظر ما زمانی خواهد رسید که این اتفاق می افتد اما تاکنون به آن شرایط نرسیده ایم». علیرغم مطالعات بیشتری که باید صورت گیرد، دکتر گریفین می گوید که تاکنون هیچ مدرکی بدست نیامده که نشان دهد سویه «مو» نیز یک سویه فراری است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، تعداد موارد ابتلا به این سویه از زمان شیوع آن در ابتدای سال میلادی جاری کاهش یافته است در حالی که در کلمبیا با ۳۹ درصد و اکوادور با ۱۳ درصد، سویه «مو» همچنان شایع ترین سویه بوده و شیوع آن رو به افزایش است.
سویه دلتا اکنون کمتر از ۰.۱ درصد از موارد ابتلا به کرونا را در سطح جهان به خود اختصاص داده است. سازمان بهداشت جهانی می گوید که سویه «مو» نسبت به آنتی بادی ها بسیار مقاومت نشان داده است. چهار سویه دیگر نیز کشف شده که سازمان بهداشت جهانی آن ها را در دسته نگران کننده قرار داده است: سویه آلفا، بتا، گاما و دلتا که آخرین سویه خطرناک ترین سویه تاکنون بوده است. تعداد سویه ها با گذشت زمان بیشتر می شود زیرا هر چه ویروس بیشتر در میان مردم بچرخد، فرصت بیشتری برای جهش و تولید سویه های مقاوم تر و دارای قدرت شیوع بیشتر خواهد یافت.
بیشتر بخوانید: سویه لامبدا ویروس کرونا چیست؟
بدون نظر