راهنمای خرید آبگرمکن ؛ از انواع آبگرمکن و مزایا و معایب تا نکات مهم در هنگام خرید

راهنمای خرید آبگرمکن ؛ از انواع آبگرمکن و مزایا و معایب تا نکات مهم در هنگام خرید

زمانی فرا خواهد رسید که شیر آب داغ حمامتان را باز می کنید و چیزی که دارید جریان مداوم آب سرد است. وقتی آبگرمکن شما از کار می افتد، یا می خواهید آبگرمکن مدرن تری بخرید یا حتی برای اولین بار برای خانه جدیدتان قصد خرید آبگرمکن دارید، پیدا کردن و انتخاب بهترین آبگرمکن می تواند یک سردرد واقعی باشد. اگر از کار افتادن آبگرمکن در فصول سرد سال رخ دهد، حتی وقت کافی برای تحقیق در مورد بهترین آبگرمکن ندارید و باید خیلی زود دست به کار شوید. نکته دیگر اینکه وقتی هزینه های خانوار را بررسی می کنید، می بینید که بعد از سیستم های گرمایشی و سرمایشی، آبگرمکن بالاترین هزینه را به شما تحمیل می کند و بدین ترتیب انتخاب گزینه مناسب بیش از پیش اهمیت می یابد.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

نکته جالب دیگر اینکه اگر چه آبگرمکن یکی از وسایل خانگی است که بیشتر از بسیاری از وسایل دیگر در طول روز از آن استفاده می کنید اما تا زمانی که از کار نیفتد متوجه ارزش آن نخواهید شد. آبگرمکن ها در پشت پرده، آب گرم را از طریق لوله ها به حمام، آشپزخانه و روشویی های خانه می رسانند و بدین ترتیب بخش زیادی از راحتی در خانه را مرهون آن ها هستید. بر اساس بررسی ها، هر خانوار به طور متوسط روزی ۲۴۰ لیتر آب مصرف می کند و سالانه میلیون ها تومان صرف گرم کردن آب می شود، بدین ترتیب بین ۱۴ تا ۱۸ درصد از هزینه های خانوار در طول سال به هزینه های مربوط به آب گرم باز می گردد. بدین ترتیب در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند، به چه نوع خاصی از آبگرمکن ها نیاز دارید و بدین ترتیب بهترین آبگرمکن را با توجه به بودجه، فضا و نیاز خود خریداری کنید.

 

انواع آبگرمکن

بسته به مقدار آب داغی که در روز مصرف می کنید و منبع انرژی موجود برای گرم کردن آب (گاز، برق یا نفت)، انتخابات متعددی برای خرید آبگرمکن وجود دارد. برخی از این آبگرمکن ها مصرف کمتری نسبت به دیگران دارند. قبل از تصمیم گیری در مورد خرید آبگرمکن باید اطلاعاتی کلی در مورد انواع آن ها داشته باشید.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

۱- آبگرمکن مخزن دار

این آبگرمکن ها معمول ترین و کارآمدترین نوع آبگرمکن ها هستند و همانطور که نامشان نشان می دهد از یک مخزن عایق کاری شده برخوردارند که آب در آن ها گرم و نگهداری می شود و در صورت نیاز، از طریق لوله ای که در قسمت بالای مخزن قرار دارد به آشپزخانه، حمام و دیگر نقاط خانه منتقل می شود. این آبگرمکن ها همچنین دارای شیرهای خلاصی فشار و گرما هستند که در صورت رسیدن دما و فشار مخزن به عددی بالاتر از عدد تعیین شده، باز می شوند. آبگرمکن هایی که با گاز طبیعی کار می کنند معمولاً انرژی کمتری مصرف کرده و هزینه نگهداری آن ها نصف آبگرمکن های برقی است، هر چند قیمت آن ها بیشتر از همتایان برقی شان است.

در این آبگرمکن ها، آب به کمک گاز، برق، پروپان یا نفت به دمای تعیین شده رسیده و در همان دما باقی می ماند تا بدنبال باز شدن یک شیر آب گرم، به محل سرازیر شود. طول عمر این نوع آبگرمکن نیز حدود ۱۵ سال است و کارآمدترین و موثرترین نوع آبگرمکن است که نگهداری از آن نیز چندان دشوار نیست. این آبگرمکن ها قیمت بالایی نداشته و به دلیل داشتن یک مخزن بزرگ، می توانید اطمینان داشته باشید که همیشه روی آب داغ آن ها حساب باز کنید. نقطه ضعف آن ها نیز این است که مخزن آن ها خیلی زود گرما را از دست داده و بدین ترتیب برای گرم نگه داشتن این آب، آبگرمکن باید همیشه کار کند که هزینه انرژی مصرفی شما را بالا خواهد برد.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

۲- آبگرمکن های بدون مخزن

به جای ذخیره کردن آب داغ، آبگرمکن های بدون مخزن یا دیواری، از سیم پیچی های لوله ای یا همان کویل ها برای گرم کردن آب مورد نیاز استفاده می کنند. این آبگرمکن ها در مقایسه با نمونه های دارای مخزن بسیار کم مصرف تر بوده زیرا در هر دقیقه تنها مقدار خاصی از آب داغ از لوله های آن ها عبور می کند که حدود ۳.۵ گالن (هر گالن ۳.۷۵ لیتر) است و بدین ترتیب از لحاظ هزینه انرژی، مقرون به صرفه تر هستند. آبگرمکن های بدون مخزن مناسب کسانی هستند که معمولاً از آبگرمکن برای یک منظور استفاده می کنند، مثلاً صرفاً برای تولید آب گرم برای حمام یا صرفاً آشپزخانه. بدین ترتیب اگر بخواهید از آبگرمکن برای گرم کردن توأمان آب حمام، آشپزخانه و ماشین ظرفشویی استفاده کنید بهتر است به سراغ دیگر گزینه ها بروید.

آبگرمکن های بدون مخزن مناسب خانه هایی هستند که از گاز طبیعی برای گرم کردن آب استفاده می کنند زیرا مدل های برقی مصرف برق زیادی داشته و جهت استفاده از آن ها معمولاً باید تغییراتی در سیستم برق کشی خانه انجام دهید. طول عمر این آبگرمکن ها در صورت استفاده مناسب می تواند از ۲۰ سال نیز فراتر برود. مهم ترین مزیت این آبگرمکن ها این است که هیچ وقت لازم نیست نگران سر ریز آب داغ و هدر رفتن آن باشید زیرا این نوع آبگرمکن تنها در هنگام باز شدن شیر آب داغ شروع به فعالیت می کند. همچنین در این مدل خبری از خالی شدن مخزن آب گرم و انتظار برای پر شدن دوباره آن نیست و مصرف انرژی شما نیز کاهش خواهد یافت.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

۳- آبگرمکن های هیبریدی یا پمپ گرمایی

این آبگرمکن ها گرما را از هوا گرفته و به آب منتقل می کنند. این آبگرمکن ها حدود ۶۰ درصد کمتر از نمونه های استاندارد برقی مصرف انرژی دارند. در حالی که قیمت آن ها بیشتر از مدل های برقی است، نصب آن ها مشابه بوده و خیلی زود آب را داغ می کنند. اما این آبگرمکن ها مناسب استفاده در مناطق سرد نبوده و باید در مناطقی قرار گیرند که دمای هوا در آن ها بالا باشد. از آنجایی که پمپ گرمایی این آبگرمکن ها در قسمت بالا قرار دارد، آبگرمکن هیبریدی به حدود ۷ فوت (۲۱۰ سانتیمتر) فضای باز تا سقف محل نیاز خواهد داشت. همچنین به یک فضای ۱۰۰۰ فوت مربعی (۲۹ متر مکعب) گرم برای گرفتن گرمای کافی از هوا و همچنین یک سیستم زهکشی مجاور برای خارج کردن آب تقطیر شده و گرفته شده از هوا نیاز خواهید داشت. این آبگرمکن ها با فرض اینکه در هر هوایی مقداری انرژی گرمایی وجود دارد، این انرژی ها را از هوا گرفته و آن ها را به داخل منتقل می کنند. عمر مفید این آبگرمکن ها ۱۰ تا ۱۵ سال است. نکته مهم در مورد این آبگرمکن ها این است که به طور دائم آب را گرم نمی کنند و بدین دلیل در طی زمان باعث صرفه جویی می شوند.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

۴- آبگرمکن های خورشیدی

سلول های خورشیدی که روی سقف نثب می شوند، گرمای خورشید را گرفته و آن را به یک مایع شبیه ضدیخ ماشین در یک سیستم لوپ بسته منتقل می کنند که در داخل بدنه آبگرمکن قرار دارد. این آبگرمکن ها بهترین و کارآمدترین در فصل تابستان بوده و بدین ترتیب برای مناطق گرم و آفتابی بسیار مناسب هستند. با این وجود کارکرد این آبگرمکن ها در مناطق سرد و هوای ابری کاهش می یابد. بیشتر این آبگرمکن ها دارای یک سیستم پشتیبانی هستند که در صورت نیاز شروع به کار می کند. این نوع آبگرمن بیشتر از همتایان خود با طبیعت سازگار بوده و دارای یک مخزن است. طول عمر این نوع آبگرمکن ها نیز چندین دهه است، به ویژه اگر به درستی از آن ها استفاده و نگهداری کنید. روی هم رفته، مهم ترین نکته مثبت در مورد این نوع آبگرمکن ها این است که از انرژی خورشیدی برای گرم کردن آب استفاده می کنند که یک انرژی تجدیدپذیر است و بدین ترتیب علیرغم کاهش آلودگی محیط زیستی، چندین میلیون تومان در طول سال در هزینه های انرژی مود صرفه جویی خواهید کرد.

نکته منفی آبگرمکن های خورشیدی هم این است که تنها مناسب مکان هایی هستند که تابش آفتاب در آن ها امری رایج است و بدین ترتیب مناطق گرمسیر و آفتاب گیر بهترین مکان های جغرافیایی برای این منظور هستند. همچنین اگر قصد استفاده از این آبگرمکن را دارید باید بدانید که نقل و انتقال آن ها دشوار است و به همین دلیل مناسب مستاجران نخواهند بود. نکته مهم در مورد آبگرمکن های خورشیدی این است که باید یک آبگرمکن تکمیلی و پشتیبان داشته باشید که در طول شب، یا روزهای سرد و ابری سال از آن ها استفاده کنید.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

در کنار این انواع، آبگرمکن ها می توانند به دو نوع گازی و برقی نیز تقسیم شوند. آبگرمکن های دیواری برقی قیمت کمتری نسبت به نمونه گازی داشته و سیستم تخلیه نیز لازم ندارند و به سرعت آب گرم را در اختیار شما قرار می دهند. این آبگرمکن ها انتخاب ایده آل برای فضاهای کوچک و مکان هایی است که سیستم برق کشی دارند. این آبگرمکن ها به دلیل نداشتن سیستم تخلیه می توانند در داخل فضای خانه قرار بگیرند. آبگرمکن های گازی نیز که در خانه های ایرانی بیشتر یافته می شوند اگر چه آب گرم را فوراً در اختیار شما قرار می دهند اما به سیستم تخلیه نیاز داشته و معمولاً در تراس یا پشت بام نصب می شوند. مزیت این آبگرمکن ها بازده بالای آن در مقایسه با آبگرمکن های برقی است و حتی در صورت قطع شدن برق نیز به کار خود ادامه می دهند. علاوه بر گاز طبیعی، اکثر آبگرمکن های گازی امکان استفاده از گاز پروپان را دارند که گزینه مناسب تری نسبت به گزینه هایی هستند که با گاز طبیعی کار می کنند.

در هنگام خرید یک آبگرمکن مناسب، باید بدانید که آبگرمکن ها چگونه کار می کنند و هر یک چه مزایا و معایبی دارند

نکاتی که هنگام خرید آبگرمکن باید به آن ها توجه کرد؟

ظرفیت آبگرمکن: آبگرمکن های مخزن دار ممولاً ۴۰، ۵۰ تا ۵۵ گالن ظرفیت دارند در حالی که هر گالن معادل ۳.۷۵ لیتر است. سایز مخزن آبگرمکن شما به تعداد اعضای خانواده و مقدار مصرف آبتان بستگی خواهد داشت. در مورد آبگرمکن های بدون مخزن نیز این عدد به معنای مقدار آبی است که در دقیقه توسط آبگرمکن گرم می شود. هر چه این عدد بیشتر باشد، مقدار آب گرمی که در دقیقه به دست شما می رسد بیشتر خواهد بود.

گارانتی: گارانتی آبگرمکن ها می تواند متغیر و از سه ماه تا یکسال باشد. اگر چه برای مدل های با گارانتی بیشتر هزینه های بیشتری باید بپردازید. اما نمونه هایی که گارانتی بیشتری دارند معمولاً باکیفیت تر بوده و طول عمر بیشتری نیز دارند.

ضد رسوب بودن: برخی انواع آبگرمکن ها خاصیت ضد رسوب داشته و بدین ترتیب با چرخاندن آب باعث می شوند که رسوب کمتری در کف مخزن یا داخل لوله های کویل رخ دهد. اگر چه رسوب باعث کاهش عمر می شود اما این اتفاق در دراز مدت رخ داده و لازم نیست هزینه های زیادی صرف خرید یک نمونه ضد رسوب کنید. نمونه هایی که دارای گارانتی یا وارانتی بیش از ۱۰ سال هستند طول عمر مناسبی دارند.

شیرهای تخلیه پلاستیکی در مقابل برنجی: شیرهای تخلیه در نزدیکی انتهای تانکر آبگرمکن قرار دارند و از طریق یک شیلنگ آب را به بیرون از آبگرمکن منتقل می کنند. شیرهای تخلیه برنجی را انتخاب کنید که طول عمر بیشتری نسبت به نمونه های پلاستیکی دارند.

نمایشگر دیجیتالی: آبگرمکن های دارای نمایشگر دیجیتالی به شما کمک می کنند که دمای هر لحظه آب و حجم باقیمانده مخزن را چک کنید. برخی آبگرمکن های برقی و هیبریدی به شما امکان می دهند تا یک حالت تعطیلات را روی دستگاه خود تنظیم کنید که مناسب وقت هایی است که در خانه نباشید. نمایشگرهای روی آبگرمکن های خورشیدی نیز اغلب دماهای داخل مخزن و جمع کننده آب را همراه با فشار و دیگر اطلاعات نشان می دهند. در آبگرمکن های دارای ترموستات، می توان دمای آب را از قبل تنظیم و کنترل کرد.

آیونایزر: بسیاری از آبگرمکن ها در بازار دارای شمعک هستند. برخلاف این مدل ها، مدل های بدون شمعک از یک سیستم جرقه زنهوشمند به نام آیونایزر استفاده می کنند. در این سیستم، آبگرمکن در حالت آماده به کار کاملاً خاموش است اما به محض باز کردن شیر آب گرم، شمعک روشن شده و آب گرم خواهد شد. این در حالی است که آبگرمکن های دارای شمعک، دائماً روشن بوده و خاموش نمی شوند.

شاخص GPH: این شاخص که کوتاه شده عبارت «گالن بر ساعت» است در واقع میزان آب گرمی که یک آبگرمکن در یک ساعت تولید می کند را نشان می دهد. هر چه این عدد بالاتر باشد، کارآیی و میزان تولید آب گرم آبگرمکن نیز بیشتر خواهد بود.

شیر خودکار: شیر خودکار سیستمی است که در صورت نشت گاز در آبگرمکن های گازی باعث قطع شدن جریان گاز و جلوگیری از حادثه می شود.

عایق مخزن: آبگرمکن ها لایه ای بین مخزن و بدنه خارجی دارند که می تواند از جنس فایبرگلاس، فوم، پلی استر یا پلی اتیلن های فاقد کلروفلوئوروکربن باشد. این عایق ها باعث می شوند که آب موجود در مخزن خیلی زود سرد نشود.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید موتورسیکلت : از انواع موتورسیکلت تا ویژگی ها و نکاتی که باید بدانید

منبع: consumerreports ، ،
مطالب مرتبط
بدون نظر

ورود