ادوارد اسنودن کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی که با افشای گسترده اطلاعات محرمانه در مورد عملیات گسترده جاسوسی و مراقبت در سطح بین المللی، توسط دولت ایالات متحده تحت تعقیب قرار گرفت، در روزهای اخیر با توییت های فارسی خود بسیار خبرساز شده است. اسنودن که اکنون به طور موقت در روسیه پناهنده شده است، در تاریخ ۲۱ اکتبر در توییتی به زبان فارسی نوشت: «دیوار موش داره و موش گوش داره»، توییتی بسیار مبهم که با گمانه زنی ها و شایعات بسیاری همراه شد. نکته عجیب تر اینکه اسنودن دیروز نیز یک توییت فارسی دیگر بدین مضمون منتشر کرد: «من فقط می گویم دلیلی وجود دارد که گربه ها محبوب هستند». امروز نیز توییتی دیگر از او منتشر شد، بدین مضمون :«من به شدت سطح فعالیت توییتر فارسی را دستکم گرفتم».
هنوز کسی نمی داند که منظور ادوارد اسنودن از این توییت های مبهم و مرتبط با زبان فارسی و ایران چیست اما انتظار می رود که طی روزهای آینده افشاگری هایی در این زمینه صورت گیرد و چه بسا شاهد توییت های فارسی بیشتری از اسنودن باشیم که ماجرا را شفاف تر نماید. ادوارد اسنودن در ۳۰ اردیبهشت سال ۱۳۹۲ از محل کار خود در هاوایی به هنگ کنگ پرواز کرده و هزاران مدرک طبقه بندی شده آژانس امنیت ملی آمریکا را در اختیار رسانه ها قرار داد. وی در این اسناد نشان داد که دولت آمریکا با همراهی اروپایی ها و کمپانی های حوزه تکنولوژی از شهروندان جاسوسی کرده و تلفن ها و ایمیل های آن ها را رصد می کند.
با این وجود، اسنودن مدعی شده است که بسیاری از مدارک و اسنادی که از سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا بیرون آورده را به خاطر ملاحظاتی، در اختیار رسانه ها قرار نداده است: «من یک یک مدارک را قبل از آزاد ساختن آنها بررسی کردهام تا یقین حاصل کنم که حقیقتاً مناسب در اختیار عموم گذاردن هستند. مدارک گوناگون بسیاری هستند که اگر افشا میشدند ضربه مهمی به کشورها بودند، که من آنها را منتشر نکردم و بدین ترتیب هر مدرکی را قبل از تحویل به روزنامهنگاران معاینه و مطالعه کردم و اگر وقت کافی برای بررسی تمام این اطلاعات داشتم مایل بودم این مدارک را به روزنامهنگاران هر کشوری ارائه کنم». علیرغم اتهام جاسوسی از جانب دولت ایالات متحده و تحت تعقیب بودن، اسنودن گفته است که بیگناه است و به نظر خودش هیچ خطایی مرتکب نشده است.
او در مورد انگیزه خود از انتشار اسناد محرمانه امنیتی دولت ایالات متحده نیز گفته است: «من نمیخواهم در جامعهای زندگی کنم که اعمالی چون جاسوسی از شهروندان و پریزم به وقوع میپیوندند. نمیخواهم در جهانی زندگی کنم که هر چیزی که بگویم یا هر عملی که انجام دهم ثبت میشود. تنها انگیزهٔ من آگاهسازی مردم است. برای من از دیدگاه رضایت شخصی، مأموریتم تمام شده محسوب میشود. من هماکنون برندهام. به محض اینکه روزنامهنگاران کارشان را شروع کنند تمام آنچه که من میخواستم به انجام برسانم تأیید میگردد. باید بهیاد داشته باشید، هدف من تغییر جامعه نبود. من میخواستم به جامعه این فرصت را بدهم تا تصمیم بگیرد که آیا میخواهد خود را متحول سازد یا خیر. من فقط میخواستم مردم بتوانند بگویند که چگونه میخواهند دولت بر آنها حکومت کند».
علیرغم اینکه ادوارد اسنودن از کشورهای بسیاری درخواست پناهندگی کرده بود، تحت فشارهای ایالات متحده، هیچ کشوری به او پناهندگی نداد اما روسیه اعلام کرد که به طور موقت به وی پناهندگی اعطا کرده و اکنون اسنودن در این کشور به سر می برد.
بدون نظر