روز پنج شنبه فیسبوک اعلام کرد که اسم کمپانی مادر این مجموعه به متا (Meta) تغییر خواهد کرد و به همین زودی این موضوع به بهانه ای برای شوخی ها و کنایه ها در شبکه های اجتماعی تبدیل شده است. مارک زاکربرگ موسس فیسبوک در در کنفرانس واقعیت مجازی Facebook Connect اعلام کرد که این تغییر برند تلاشی برای دور نگه داشتن فیسبوک از رسوایی های رو به افزایش است، پس از آنکه یک افشاگر اسنادی را منتشر کرد که نشان می دهند این پلتفرم به کاربران خود آسیب زده و سود را بر امنیت کاربران ترجیح می دهد، موضوعی که باعث خشم عمومی استفاده کنندگان از فیسبوک شده بود. کاربران توییتری خیلی زود به این تغییر نام واکنش نشان داده و گفتند که اسم جدید این کمپانی بدین معناست که فیسبوک تمام ابرداده های مربوط به کاربرانش را به سرقت می برد در حالی که برخی دیگر به آینده سیاهی اشاره کرده بودند که در آن جامعه به لطف متاورس (metaverse) بیش از پیش به ابزارهای تکنولوژی و شبکه های اجتماعی معتاد شده اند.
ظاهراً واژه متا مورد نظر زاکربرگ به همان متاورس اشاره دارد، دیدگاه خاص زاکربرگ برای تبدیل کمپانی خود به یک واقعیت افزوده، جایی که در دنیاهای مجازی بازی و کار می شود. این میلیاردر ۳۷ ساله گفته است که به باور او، متاورس آینده دنیای اینترنت است و تغییر نام فیسبوک جایگاه زاکربرگ در این تغییر رویکرد را تثبیت خواهد کرد. همچنین به عنوان مدیرعامل و رییس هیئت مدیره Meta، زاکربرگ به طور رسمی وارد یک عنوان شغلی جدید برای اولین بار بعد از ۱۷ سال خواهد شد. به جای تبریک به زاکربرگ برای سمت جدیدش اما بسیاری از تمسخرهای شبکه های اجتماعی به طور مستقیم وی را نشانه رفته اند. در شوخی های کاربران با تغییر نام فیسبوک، واژه های دیگری مانند Feta, Meat و Meat جایگزین متا شده اند.
تلاش برای فرار از دنیای واقعی برای این برند درگیر رسوایی شده ظاهراً اجتناب ناپذیر است در حالی که شبکه اجتماعی فیسبوک نام خود را حفظ کرده اما کمپانی اصلی Facebook Inc که برندهای اینستاگرام و واتس اپ را در اختیار دارد نامش را به متا تغییر خواهد داد. یک کارمند سابق فیسبوک به نام فرانسس هاگن با انتشار ده ها هزار سند داخلی محرمانه مربوط به فیسبوک، مدعی شد که این کمپانی اهمیت چندانی به سلامت روانی کاربران خود و به خصوص نوجوانان نداده و سود را به هر چیزی ترجیح می دهد. این کارمند زن حتی روز ۵ اکتبر در کنگره و بعدها در پارلمان بریتانیا نیز حاضر شد و یافته های علمی در مورد صدماتی که استفاده از شبکه های اجتماعی به کاربران نوجوان وارد می کند را ارائه کرد. در یکی از این اسناد فاش می شود که ۱۳.۵ درصد از نوجوانان بریتانیایی و ۶ درصد از نوجوانان آمریکایی دارای افکار خودکشی هستند که ریشه آن ها به اینستاگرام باز می گردد.
اما تغییر نام فیسبوک به عنوان نوعی آغاز جدید یا لاپوشانی برای رسوایی ها عرضه نشده است بلکه این پروسه «فصل بعدی از ارتباط اجتماعی» نامگذاری شده و در توییتی که تغییر نام کمپانی فیسبوک به Meta را اعلام کرده، نوشته شده است: «Meta به ساخت متاورس کمک می کند، جایی که به شکل سه بعدی با هم بازی کرده و در ارتباط هستیم». حتی سوپرمارکت های زنجیره ای Aldi نیز به این موضوع به شکلی طعنه آمیز واکنش نشان داده و در توییتی به شوخی اعلام کرده که نام خود را به Betta تغییر می دهد. توییتر نیز به این موضوع واکنش خاص خود را داشته و در توییتی نوشته است: «خبر بزرگ، ما هنوز توییتر هستیم».
اسناد منتشر شده از فیسبوک نشان می دهد که کارکنان فیسبوک برای سال ها گزارش داده اند که نگران عدم موفقیت شرکت در جلوگیری از نفرت پراکنی در این پلتفرم هستند در حالی که الگوریتم های این پلتفرم بر اساس باورهای سیاسی کاربران، با محتواهای تندروانه و تئوری های توطئه به استقبال آن ها می رفت. این اسناد نشان می دهند که کارکنان فیسبوک خود را در حمله به ساختمان کنگره در اوایل سال جاری میلادی مقصر دانسته اند. یکی از کارکنان در این باره گفته است: «یکی از تاریک ترین روزهای تاریخ دموکراسی و خود حکومتی. تاریخ مهربانانه ما را قضاوت نخواهد کرد. ما برای مدت طولانی هیزم در آتش این نزاع ریختیم و نباید از اینکه اکنون از کنترل خارج شده تعجب کنیم».
N بزار جلوش برنامه Meta رو میگم