چین در حال توسعه یک هواپیمای مافوق صوت است که می تواند ۱۰ سرنشین را در عرض یک ساعت به هر نقطه ای از کره زمین برساند. نمونه اولیه این هواپیمای هایپرسونیک دارای یک جفت بال دلتا شبیه کنکوردهای فرانسوی و بریتانیایی است اما نوک آن ها رو به بالا طراحی شده است. ساخت این هواپیمای مافوق صوت چینی در شرایطی است که چین در حال توسعه یک موتور موشک هسته ای مافوق صوت با برد ۶,۰۰۰ مایل است که بر اساس یک طرح اولیه رها شده ناسا به خاطر هزینه بالا، طراحی شده است. اکنون نیز در ساخت هواپیمای تجاری مافوق صوت جدید چین از تکنولوژی کنکورد استفاده می شود.
بر اساس مطالعات صورت گرفته توسط دانشمندان فضایی چین، این هواپیمای مافوق صوت با ۱۴۸ فوت طول بزرگ تر از Boeing 737 بوده و دو موتور هوا-تنفسی دارد که روی بدنه اصلی قرار می گیرند. این طراحی آیرودینامیک پیچیده به هواپیمای هایپرسونیک چینی امکان می دهد به سرعتی ۵ برابر سرعت صوت برسد. این طراحی در ماموریت های فضایی اخیر چین کارآیی خود را ثابت کرده و نشان داده که در ارتفاعات بالا کارآیی مورد نظر را دارد. در جریان تست های فضایی، محققان چینی بخش هایی را یافته اند که به حفاظت و تقویت سازی بیشتر نیاز دارند. این نقاط به احتمال فراوان شاهد افزایش شدید ناگهانی در فشار و گرما بوده اند، زمانی که هواپیما به سرعتی نزدیک به ۶ برابر سرعت صوت یا ۴,۴۴۷ مایل بر ساعت رسیده است.
لیو روی از موسسه تکنولوژی پکن گفته است که یافته های آن ها در پروژه های مهندسی مشابه نیز کارآیی خواهد داشت. دولت چین قصد دارد در سال ۲۰۲۵ آزمایشات خود را برای تایید این هواپیمای مافوق صوت به پایان برساند. ده سال بعد از آن نیز چین می خواهد ناوگانی از هواپیماهای مافوق صوت داشته باشد که بتواند در عرض یک ساعت، ۱۰ مسافر را به هر نقطه ای از کره زمین برساند. و در سال ۲۰۴۵، تعداد سرنشین های این هواپیماها به بیش از ۱۰۰ نفر خواهد رسید.
بدون نظر