صبح دیروز دوشنبه یک فروند هواپیمای جنگنده F5 حوالی ساعت ۹ صبح در تبریز و در نزدیکی فرودگاه بین المللی سقوط کرد و در اثر این حادثه ۳ نفر از جمله دو سرنشین هواپیما و یک شهروند در اتومبیل شخصی اش به شهادت رسیدند. در ارزیابی اولیه کارشناسان، سقوط به دلیل نقص فنی بوده است.
طبق گزارش ها این جنگنده به دیوار مدرسه ای خالی برخورد کرده است. به گفته مدیر عامل جمعیت هلال احمر شهر تبریز، در هنگام وقوع این حادثه، مدرسه به دلیل شرایط کرونایی تعطیل بوده است.
امیر سرتیپ دوم خلبان رضا یوسفی، فرمانده پایگاه هوایی شهید فکوری تبریز در این باره می گوید که با توجه به نقص فنی به وجود آمده در هواپیما، و با توجه به این که این حادثه در منطقه ای مسکونی روی داده است، خلبانان با شجاعت و از خود گذشتگی مثال زدنی، به جای استفاده از صندلی پران و اجکت از هواپیما، آن را به منطقه ای کم تراکم هدایت کرده و خود در آن به شهادت رسیدند. سرهنگ دوم صادق فلاحی و سروان علیرضا حنیفه زاد خلبانان این هواپیما بودند که در این حادثه به شهادت رسیدند.
اما اجکت چیست و چطور کار می کند؟
اجکت ، ایجکت یا صندلی پران صرفاً در حوزه ی هواپیماهای نظامی و آموزشی کاربرد دارد. اگرچه در دوران قدیم و در زمان هواپیماهای ملخی این امکان وجود داشت تا خلبان خودش را از هواپیمای در حال سقوط بیرون کشد اما در هواپیماهای جت، خلبان به خروجی اتوماتیک و به غایت سریع احتیاج دارد.
زمانی که خلبان دستگیره ی صندلی پران را ـ که یا بین پاهایش قرار دارد یا در کنار صندلی ـ می کشد، یک پالس الکتریکی دریچه خلبان را باز کرده و با حرکتی دورانی صندلی را به هوا پرتاب می کند.
اجکت کردن از هواپیمایی که در حال حرکت با سرعتی بالاتر از صوت (۱.۲۰۷ کیلومتر بر ساعت) است می تواند کار خطرناکی باشد. فشار اجکت در چنین سرعتی می تواند از ۲۰ G (یک G فشار جاذبه زمین است) فراتر برود. در فشار ۲۰ G خلبان فشاری معادل ۲۰ برابر وزن بدنش را احساس می کند که می تواند به مصدومیت شدید و یا حتی مرگ منتهی شود.
صندلی پران ها از جمله ی پیچیده ترین اجزای یک هواپیما هستند و بعضی از انواع شان از بیش از چند هزار قطعه درست شده اند. برای این که صندلیپران کارش را به درستی انجام دهد چند چیز باید پشت سر هم، به درستی و در کسری از ثانیه عمل کند تا بتواند جان خلبان را حفظ کند. اگر تنها یکی از این قطعات خوب کار نکند، مرگ خلبان را می تواند در پی داشته باشد.
زمانی که اجکت اتفاق می افتد سامانه ای منجنیق مانند صندلی را به هوا پرت می کند و چتر باز می شود تا فرود ایمن خلبان را تضمین کند.
بیشتر بخوانید:
مرگ ماریلیا مندونکا ، خواننده مشهور برزیلی ملقب به «ملکه رنج» در حادثه سقوط هواپیما
مرگ تراژیک «جو لارا» بازیگر نقش تارزان و همسرش در یک سانحه سقوط هواپیما
سلام
روحت شاد محمدرضا شاه پهلوی که این F5 ها از یادگارهای تو بود.
تو بودی که نیروی هوایی ایران را مجهز کردی.
بچه ها دیجیاتو نظرات تو تایید میکنن
واقعا دمشون گرم
بدون شک کار درست رو انجام دادن ولی میتونستم خودشون رو هم نجات بدن ..حتی در اخرین ثانیه های قبل از این که به زمین برخورد میتونستن خارج بشن چند جایشون مشکست اما احتمال زنده موندن داشتن هر چند رصدش کم بود ولی ارزش امتحان کردن رو داشت به هر حال خدا رحمتشون کنه
مطمئنم دکمه ایجکت کار نکرده
چیزی که نمیدونی نظر نده
خود مسئولان بررسی کننده گفتن به دلیل جلوگیری از خسارات جانی مردم این دو خلبان فدا کاری کردن
ارزش کار ۲ قهرمان رو با حرف های بی اساس پایین نیاریم !
از خود گذشتگی کجا بود، اجکت کار نکرده
خیلی مطلب ضعیفی کار کردین.
صرفا به خاطر سئو و جذب مخاطب از ترند سرچ موقتی