کاخ سفید روز شنبه اعلام کرد ایالات متحده و متحدانش توافق کردهاند که بانکهای منتخب روسیه را در سوئیفت (SWIFT)، سیستم پیام رسانی مالی جهانی، مسدود کنند.
مقامات در بیانیهای مشترک با رهبران کمیسیون اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا و کانادا گفتند حذف روسیه از سوئیفت تضمینکننده جدا شدن این بانکها از سیستم مالی بینالمللی و آسیب رسیدن به توانایی فعالیت آنها در سطح جهانی خواهد بود. این بیانیه پس از آن منتشر شد که جو بایدن، رئیس جمهور امریکا، روز پنج شنبه به خبرنگاران گفت: «پیامدهای آخرین دور تحریمها علیه روسیه میتواند بیشتر از سوئیفت باشد.»
برای آنکه بدانید سوئیفت چیست و اخراج روسیه از سیستم بانکی سوئیفت به چه معناست ادامه مطلب را بخوانید:
سیستم مالی سوئیفت چیست؟
SWIFT مخفف Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication و به معنی جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است؛ یک سیستم پیام رسان جهانی که هزاران موسسه مالی در سرتاسر دنیا را به یکدیگر متصل میکند.
این انجمن تعاونی غیرانتفاعی در سال ۱۹۷۳ تاسیس شد و دفتر مرکزی آن در بلژیک قرار دارد. سوئیفت علاوه بر سیستم رزرو فدرال ایالات متحده، بانک مرکزی اروپا و غیره، توسط بانک ملی بلژیک نیز نظارت میشود. بیش از ۱۱ هزار موسسه مالی در بیش از ۲۰۰ کشور و منطقه در سرتاسر جهان با سیستم سوئیفت به یکدیگر متصل میشوند تا بانکها از تراکنشها مطلع شوند. در واقع این سیستم پول را جابهجا نمیکند، بلکه اطلاعات مربوط به پول را به شکلی ایمن جابهجا میکند.
SWIFT اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ روزانه بهطور متوسط ۴۲ میلیون پیام را ثبت کرد که شامل مبادلات ارزی، معاملات و موارد دیگر میشود.
حذف از سوئیفت چه تاثیری بر روسیه میگذارد؟
محرومیت روسیه از این سیستم بلافاصله اقتصاد این کشور را دچار آسیب خواهد کرد و در درازمدت روسیه از بخشی از معاملات مالی بینالمللی حذف خواهد شد. این موضوع شامل سود بینالمللی حاصل از تولید نفت و گاز است که بیش از ۴۰ درصد از درآمد روسیه را تشکیل میدهد.
کشور ما نیز در سال ۲۰۱۲ درنتیجه بخشی از تحریمها به دنبال برنامه هستهای دسترسی خود به SWIFT را از دست داد. اگرچه بسیاری از بانکهای ایران در سال ۲۰۱۶ مجددا به این سیستم متصل شدند اما در شروع ماجرا نیمی از درآمدهای صادرات نفت و ۳۰ درصد از درآمدهای حاصل از تجارت خارجی ایران از دست رفت.
بدون نظر