دو میلیارد پشه اصلاح شده ژنتیکی در آمریکا رها خواهد شد

دو میلیارد پشه اصلاح شده ژنتیکی در آمریکا رها خواهد شد

در سال ۲۰۲۱، شرکت بریتانیایی Oxitec هفتصد و پنجاه هزار پشه اصلاح‌شده را در فلوریدا رها کرد. اکنون، این شرکت در حال آماده شدن برای رهاسازی ۲ میلیارد پشه اصلاح شده ژنتیکی دیگر در مناطق بیشتری از فلوریدا و همچنین در کالیفرنیا است.

گونه جدید با کد OX5034 کاملاً از پشه های نر تشکیل شده است و از خانواده پشه‌های Aedes aegypti می باشد. ، این ۲ میلیارد پشه جدید باید لاروهایی تولید کنند که قبل از رسیدن به بزرگسالی از بین می روند. این اتفاق به لطف ژن خودمحدودکننده ای است که Oxitec در آن ها ایجاد کرده است.

ژن جدید اساساً تولید پروتئین‌های ضروری ای که لاروها برای رشد به آن نیاز دارند را مختل می‌کند. حشرات بدون پروتئین های مورد نیاز، قادر به تکمیل فرآیند رشد خود نیستند. با موفقیت پروژه فلوریدا در سال گذشته، آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA)، Oxitec را برای افزایش تعداد حشرات اصلاح شده در فلوریدا مامور کرد. EPA همچنین برنامه جدیدی را برای کنترل پشه ناقل دلتا در کالیفرنیا تصویب کرده است. علاوه بر این، Oxitec می گوید می خواهد برنامه ها را در ایالت های بیشتری نیز اجرا کنند.

پشه‌های ماده تنها پشه‌هایی هستند که نیش می‌زنند و به خون انسان تشنه هستند. از آنجایی که پشه های جدید اصلاح شده ژنتیکی همگی نر هستند،  نباید برای افراد خطری ایجاد کنند. با این حال، یکی از جالب‌ترین چیزها در مورد این پشه‌های اصلاح‌شده ژنتیکی این است که Oxitec ادعا می‌کند آنها تأثیر منفی بر محیط‌زیست نخواهند داشت. این گونه ها شامل یک ژن خودمحدودشونده هستند که تکثیر نمی یابند زیرا لاروهای آن قبل از رسیدن به بلوغ می میرند.

این شرکت همچنین ادعا می کند که پشه های اصلاح شده ژنتیکی بی خطر هستند زیرا آنها فقط گونه های خود را مورد هدف قرار می دهند. به این ترتیب، آنها هیچ آسیبی به حشرات مفید وارد نمی کنند. پشه با وجود اندازه کوچکش، کشنده ترین حیوان جهان است چرا که این حشره می تواند حامل چندین بیماری کشنده باشد. Oxitec گونه‌های جدید خود را از یکی از پشه های بدنام‌ ناقل زیکا، تب زرد و حتی تب دانگ گرفته است.

پشه ها می توانند مالاریا، فیلاریازیس لنفاوی و ویروس نیل غربی را گسترش دهند. Oxitec همچنین روی گونه‌های اصلاح‌شده ژنتیکی پشه Anopheles albimanus کار می‌کند که ناقلی برای انتشار مالاریا هستند. از آنجایی که این پشه می تواند ناقل بیماری های مختلف باشد، سالانه بیش از ۱ میلیون مرگ و میر را به دنبال دارد. کاهش جمعیت این پشه‌ها می‌تواند به کاهش شیوع بیماری‌های کشنده آنها کمک کند.
البته همه پشه ها خطرناک نیستند. در میان بیش از ۳۰۰۰ گونه پشه، بسیاری از آنها کاملاً بی ضرر هستند. ولی، وقتی آنها در اطراف گوش شما وزوز می کنند، نمی توانید تفاوت خوب یا خطرناک بودن شان را تشخیص دهید. مبارزه با بیماری های منتقل شده از طریق حشرات سالهاست که اولویت دانشمندان است. اما با وجود همه پیشرفت‌هایی که انجام شده، پشه همچنان آزاردهنده و خطرناک است.

در واقع با وجود تمام اقداماتی که برای کمک به کاهش رشد جمعیت پشه ها انجام داده شده، نیمی از مردم جهان هنوز در منطقه ای زندگی می کنند که نیش  یک حشره می تواند منجر به مالاریا شود. اما با این گونه جدید از پشه های اصلاح شده ژنتیکی، در نهایت احتمال کم شدن انتشار برخی از این بیماری های کشنده توسط پشه ها وجود دارد.

بیشتر بخوانید:

دیده شدن پشه آئدس در بندرعباس؛ علائم بیماری تب دنگی

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود