علت گریه‌های دردناک اسماعیل یغمایی؛ باستان شناس ایرانی و نویسنده کتاب شوش + ویدیو

علت گریه‌های دردناک اسماعیل یغمایی؛ باستان شناس ایرانی و نویسنده کتاب شوش + ویدیو

در روز یکم اردیبهشت ماه، ویدیویی در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی وایرال شد که منتسب به اسماعیل یغمایی، باستان شناس ایرانی ، بود. او در  این ویدیو، در حال گریستن بر سر محوطه یافته‌های عیلامی و هخامنشی خوزستان دیده می شد که به علت لوله کشی آب در حال تخریب‌ هستند.

با این که فیلم جدید نیست و ۲۷ سال پیش ضبط شده است اما به گفته اسماعیل یغمایی، علت گریه همچنان باقی است و خطری تازه این اثر ملی کشور ایران را تهدید می کند.

در واقع ویدیوی منتشر شده، مربوط به سال ۹۲، زمانی است که یغمایی ۲۹ سال بعد از کاوش‌هایی که در سال ۶۱ انجام داده بود به منطقه بهبهان بازگشته است. او پس از بازگشت، می‌بیند که نهادهایی از جمله جهاد سازندگی، وزارت نفت و سازمان آب و برق خوزستان منطقه را تخریب کرده‌اند. در این منطقه شناخته شده، یافته‌هایی از دوران عیلامی نو و دوران آغاز هخامنشی وجود دارد. به گفته یغمایی اولین تخریب در این منطقه به اوایل دهه ۶۰ و ساخت سد مارون برمی‌گردد. گفته می‌شود قرار است برای عبور لوله‌های آب بار دیگر در این منطقه ساخت و ساز انجام شود.

مجوز عبور لوله از محوطه این اثر باستانی در روزهای گذشته و در جلسه‌ای در وزارتخانه میراث‌ فرهنگی داده شد.

اسماعیل یغمایی ، باستان شناس ایرانی ، گفت:

«این مجوز در حالی از سوی میراث فرهنگی به پروژه آبرسانی داده شده است که این محوطه سال ۱۳۹۲ از سوی باستان‌شناسانی چون کامیار عبدی، محمدتقی عطایی و شهرام زارع تعیین حریم شده و به تمامی دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شده است که وارد این حریم نشوند زیرا اثر ویران می شود.»

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان نسبت به اعتراض غم انگیز باستان شناس سرشناس کشور به خاطر نگرانی از تخریب ارگان به یادگار مانده از تمدن عیلامی با اجرای پروژه لوله کشی آب در خوزستان گفت:

«کارشناسان استانی تا سطح ملی، بررسی های حافظت از این اثر ملی در مسیر پروژه لوله کشی آب را انجام داده و در نهایت مجوز صادر شده است. این لوله کشی آب از کنار لوله های نفتی که از دیر باز در منطقه بوده است رد می شود.»

وی در مورد تخریب احتمالی  این اثر باستانی این گونه پاسخ داد:

«یک پروژه عمرانی در محدوده آثار باستانی، زمانی مجوز ساخت  کسب می کند که  اساتید علمی و باستان شناسان زوایای آن را بررسی می کنند و معمولا بررسی ها تا تایید مجوز ، دلسوزانه است. این پروژه نیز تمامی این مراحل را طی کرده است ضمن اینکه  زمان اجرای پروژه ناظر میراث فرهنگی حتما حضور خواهد داشت.»

اسماعیل یغمایی کیست؟

اسماعیل یغمایی در ۲۷ شهریور ۱۳۲۰ در تهران متولد شده است. او باستان شناس و نویسنده سرشناس ایرانی است که سرپرستی بسیاری از کاوش‌های باستان‌شناسی مناطق مختلف ایران را بر عهده داشته است.

او در سال ۱۳۳۹ از دبیرستان ۱۵ بهمن دیپلم گرفته و سپس در دانشکدهٔ باستان‌شناسی و تاریخ هنر دانشگاه تهران پذیرفته شد. این باستان شناس دلسوز ایرانی فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد باستان‌شناسی از دانشگاه تهران است.

اسماعیل یغمایی در اردیبهشت ۱۳۴۶ در ادارهٔ باستان‌شناسی کل کشور استخدام شد و از آن تاریخ به بعد به عنوان سرپرست در شمار زیادی از کاوش‌های باستان‌شناسی در ایران همکاری کرد. جدیدترین کتاب احسان یغمایی شوش، شهر پانزدهم (کاوش‌های باستان‌شناسی در شهر پانزدهم) نام دارد.

از دیگر کتاب های او می توان به کتاب های «گیسوان هزار ساله»، «تخت جمشید»، «قلایچی» و «بردک سیاه» اشاره کرد. او تا چندی پیش در حال نوشتن «بررسی راه شاهی» بود.

استاد اسماعیل یغمایی خاک را ماده شگفت انگیزی می داند و باستان شناسی را دنیای شگفت انگیز دیگری که سر و کارش با این ماده است. او سخت دلبسته خاک است و خودش را همان دانشجوی ۶۰ -۷۰ سال پیش می داند.

به شما پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید:

۵۰ کتاب خواندنی درباره تاریخ ایران باستان: از زمان های قدیم تا انقراض ساسانیان

۱۰ کشف عجیب و رازآلود باستان شناسی که تاکنون هیچ توضیحی برای آن ها پیدا نشده است

۱۲ اکتشاف مهم و شگفت انگیز باستان شناسی که تاریخ را دگرگون کردند

آشنایی با رشته کارشناسی ارشد تاریخ ایران باستان: کتاب ها و فرصت های تحصیلی

کشف راز مرموز سازه استون هنج و ارتباط آن با مصر باستان

۱۳ نظر

ورود

  • ارژنگ اردیبهشت ۴, ۱۴۰۱

    متاسفانه کشور افتاده دست …..

  • خسرو تورک قشقایی اردیبهشت ۵, ۱۴۰۱

    من خسرو تورک قشقایی از نوادگان اغوزخان بزرگ و فرزند طاهرخان ایل بیگی از تفنگچی های صولت الدوله قشقایی اعلام میدارم تمام تمدن های باستانی از اینکاها ی مکزیک و سومری ها و ژاپنی ها و بومیان استرالیا و چین و آفریقا و تمدن سومر وایلام به جرس قاطع تورک تبارن.من یک محقق تورک ریشه دار هستم من خودم کتاب زیاد خواندم بهترین نویسندگان جهان در استانبول این کتاب ها را نوشتند

    • زاگرس نشین بختیاری اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱

      اینجانب از ایل بزرگ چهار لنگ بختیاری اعلام میدارم که شما زیادی اعتماد به سقفتون بالاس
      اولن قومی که اصالتا در ایران بوده قوم بختیاری هست نه مهاجرت کردن نه از جایی اومدن از اول در ایران بودن فقط شاید حدودشون کم و زیاد شده باشه خیلی از تمدن ها با کمک همین قوم پایه گذاری و اداره شده مثل عیلام ها من نمیگم عیلام بختیاری بوده بلکه میگم در اداره تمدن عیلام و کاسی بختیاری نقش اساسی داشته و تمدن های دیگر …در تاریخ تحریف ایجاد نکنید !!!

    • علی مرداد ۵, ۱۴۰۲

      دهنتو ببند …پانترک

    • رضا مرداد ۵, ۱۴۰۲

      از دیدگاه تهی مغز یک پانترک مثل تو امریکایی ها هم ترک هستن لابد خخخخخخ.

  • مهدی اردیبهشت ۵, ۱۴۰۱

    ای داد از اسیری کز یاد رفته باشد ….چه دلهایی بخاطر این مرز و بوم در سینه میطپد ولی زبان فریادی نیست و فریاد رسی

  • A.H.A اردیبهشت ۵, ۱۴۰۱

    تموم شد ؟ خیلی تاثیر گذار بود ? خود تاریک تورک وابسته به مغوله تورک ها نوادگان مغول هان که مهاجرت کردن به کشور های دیگه تورک انچان قومیت بزرگی نیست در مقابل اریایی ها یا شرقی ها

  • محمد اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱

    اینکه ایشون دلسوزاین آب و خاک هست خیلی خوبه اما کاش نگاه تدبیرانه ترس هم به مشکلات اقتصادی ملتش مینداخت وهمان جورکه میگن مامیکاریم دیگران برداشت میکننددیگران می‌کارند آیندگان برداشت میکنند بالاخره این همه آثارباستانی زیراورها بماند بپوسد وبراثرباران وسیله ازبین برودبهترهست یا بیان بتوسط دولت ازش برای این بیچاره مردم که نمیتونن یه کیسه برنج یا یه کیلوگوشت بخرم کاری انجام شود التماس تفکر

  • رضا اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱

    عیلام عیلامتو (عیلام بن سام بن نوح) سامی نژاد عرب و عبری و أرامی بوده و هیج ارتباطی با هخامنشی نداشته..
    این اثار برای این جماعت ارزشی نداردهمانند مجسمه فلزی نبراسو همسر انتاش کال بزرک که لباسی بلند با نقوش جفیه عربی برآن که در موزه لوور فرانسه هست و …

    • غرهاد اردیبهشت ۱۱, ۱۴۰۱

      از کی تا کنون تمدن هلتمتی که شما دیگر نام آرایه در جیرفت و دنباله ی تمدن آرته می باشد و دارای مردمانی با هاپلو گروپj2عرب شده اند.هلتمتی مادر تمدن ایران که تحریف نام آن شده عیلام یا ایلام این تمدن از هزاره‌ی پنجم پیش از میلاد در ایران پایه گذاری شده و نمادهایی مانند شیر سنگی و لباس زنان لر از آثار به یاد مانند از این تمدن هستند

  • علی اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱

    هیچ مسلمانی عبرت گرفتن از تاریخ را رد نمی کند، چرا نمی گذارند شناسنامه ایران منبع درآمد و سرمشق انسان ها باشد ، این که تمدن های به این بزرگی از بین رفته اند و ما نیز خواهیم رفت ، اینان ایرانی نیستند بلکه بیگانگانی از طرف کشور دشمن آمریکا و اسرائیل هستند تا اینچنین در لباس مسلمان به آنان خدمت کنند

  • ناشناس اردیبهشت ۱۱, ۱۴۰۱

    طبق کتب تاریخی ایرانی مطلبی به چشم می خورد قبل از ورود آریایی ها به فلات ایران عیلامی ها می زیستن خواهشا برای امیال شخصی و تعصب کورکورانه نظر ندید و به تاریخ نریینید
    عدم حضور خدایان آریایی از جمله میثره در فهرست طولانی خدایان عیلامی معلوم میدارد که آریائیان در عهد دیرین در جوار عیلامی ها نبوده و نظریه بومی دیرین فلات ایران بودن آریائیها مردود است ولی در عوض نظریه بومی ماقبل تاریخی بودن خود عیلامی ها در جنوب فلات ایران قویاً مستدل می باشد. به نظر میرسد موضوع از خاندان سام (سامیان= اعراب و یهود و غیره)

    • آریوبرزن اردیبهشت ۱۲, ۱۴۰۱

      حضرت دانشمند یهوه و سام و عبری این ها تمام نوح تمام افسانه های قوم سامی می باشند قوم سامی بیابان‌گرد بودند و خود عرب به معنای بیابان‌گرد هست که لفظ یهودی آن و هم خانواده آن می شود عبری.زبان عربی با عبری هم خانواده هستند و سفر ابراهیم با اسماعیل به مکه هم دلالت به کوچ و مهاجرت عرب ها به حجاز و جدا شدن از عموزادگان عبری خود می باشند.حضرت محقق ارجمند قوم سامی یا همین عرب و عبری ها حتا شهریت هم نداشتن چه برسد به تمدن.قوم های کاشی یا کاسی اوراراتور و ایلامی و گوتی لولوبی ارته ای تمام هم ریشه و هم خانواده می باشند و هاپلو گروپ آنها j2می باشند در صورتی که هاپلو گروپ غالب یهودی ها و اعراب j1می باشند.فقط مقداری از یهودیان هاپلوگروپr1aدارند که به یهودیان اشکنازی نام ور هستند که همان مردم خزر هستند که یهودی شدند و با دیگر یهودیان هم ریشه نیستند .حضرت اجل دانشمند ارجمند عرب ها در زمان اشکانیان بخاطر قحطی از حجاز خارج شدند و به سمت عمان و بحرین ساحلی کوچ کردند یعنی دویست قبل از میلاد اما تمدن هلتمتی یا ایلام تحمیلی و دروغین دیده کم پنج هزار سال قبل میلاد قدمت و کهنگی دارد
      برو اگه تمدنی داری در شنزارهای بی آب علف حجاز پیداش کن نه در فلات ایرانشهر