رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، آخرین نمونه TOGG، اولین خودرو ملی این کشور را امتحان کرد. او روز شنبه هنگام شرکت در مراسم اهدای جوایز در دره انفورماتیک Gebze در استان کوجایلی گفت: «امیدواریم افتتاح رسمی کارخانه Gemlik TOGG را در ۲۹ اکتبر برگزار کنیم.»وی افزود: «این مراسم نشان دهنده تکمیل اولین خودروی تولید انبوه این برند خواهد بود.» TOGG قرار است در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ وارد بازار ترکیه شود. اردوغان گفت: «علیرغم کسانی که می گویند شما نمی توانید این کار را انجام دهید، نمی توانید چنین چیزی را تولید کنید، حتی اگر بخواهید نمی توانید آن را بفروشید، ما خودروی ترکیه را در خدمت ملت خود و جهان قرار خواهیم داد».گروه سرمایه گذاری مشترک خودرو ترکیه (TOGG) که در سال ۲۰۱۸ تأسیس شد، اولین نمونه خودروی الکتریکی این کشور را در دسامبر ۲۰۱۹ معرفی کرد. هدف TOGG تولید ۱ میلیون خودرو توگ در پنج مدل مختلف تا سال ۲۰۳۰ است.
خودروی ملی ترکیه چگونه تولید شد؟
TOGG یا گروه سرمایه گذاری مشترک خودرو ترکیه، یک شرکت خودروسازی ترکیه ای است که به عنوان یک سرمایه گذاری مشترک در سال ۲۰۱۸ تأسیس شده و کمک های دولتی به این کارخانه اختصاص داده شد. پس از تاسیس، مدیرعامل این شرکت، گورکان کاراکاش، اعلام کرد که طراحی خودروهای این شرکت در سال ۲۰۱۹ تکمیل می شود و در سال ۲۰۲۲ قابلیت عرضه برای فروش را خواهد داشت.مدل های خودروهای ملی ترکیه در کنفرانس خبری که در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۹ برگزار شد، معرفی شدند. در آگوست ۲۰۲۰ تصمیم گرفته شد که این شرکت با نام تجاری TOGG محصولات خود را تولید کند. ساخت کارخانه در ۲۱ مه ۲۰۲۰ در شهر جملیک بورسا آغاز شد و در ۱۸ دسامبر همان سال، لوگوی جدید TOGG معرفی شد. کار طراحی بدنه TOGG با همکاری شرکت طراحی ایتالیایی Pininfarina انجام شد. به نظر می رسد در سال هایی که دنیا درگیر همه گیری کرونا بوده است، ترکیه عزم خود را جزم کرد تا طبق برنامه پروژه تولید انبوه خودروی ملی خود را پیش برد.
بیشتر بخوانید:
تانک بومی «آلتای» ترکیه با موتور ساخت کره جنوبی در مسیر تکرار موفقیت بیرقدار تی بی-۲
تروریست کودک کش سوار بر ماشین
ترکیه هم مثل کره عمل کرد.
تو ترکیه میشناسم خونه داره. زندگی داره. میگه تو ترکیه ماشین دوبرابر قیمت جهانیه. مثل ایران مالیات و گمرک میگیرن. ولی شرکتای تولید کننده مثل فولکس واگن المان برا اینکه ماشین ارزون به دست مردم ترکیه برسه اونجا کارخونه زدن تا ماشینای به روز المانی داخل ترکیه تولید بشه و مالیات و گمرک و عوارض نخوره.
ترکیه هم مثل ما یه زمانی ماشین بومی تولید میکرد. ولی محصولاتشون مثل پراید ما بود. بدرد نخور. بعدش تعطیل کردن. و محصولات شرکتایی مثل بنز بی ام و فولکس داچیا پژو رو مونتاژ میکردن و میکنن. و الان تجربه خوبی کسب کردن. کره هم همین کار رو کرد. کره جنوبی منظورمه ها. فکر نکنین کره شمالی رو میگم. اخه کره شمالی برا بعضیا مهد تکنولوجی و نوعاوریه