به تازگی ویدیویی در فضای مجازی از صحبت های فاطمه معتمد آریا دست به دست میشود که در آن بار دیگر این بازیگر شناخته شده سینمای ایران پرده از نظرات شخصی خود برمیدارد و جنجالی میشود. معتمد آریا در بخشی از صحبت های خود در این ویدیو که بیش از همه مورد توجه قرار گرفته میگوید حذف روابط جنسی، خشونت و نوشیدنی های الکلی در سینمای بعد از انقلاب باعث افتخار و رشد سینمای ایران شده است.
فاطمه معتمد آریا بازیگر توانمند سینمای ایران هرازگاهی با صحبتهای جنجالیاش توجهات را به سمت خود جلب میکند. در آخرین مورد، ویدیویی از صحبت های این بازیگر منتشر شده که بخشی از مستند مصاحبه هایی است که آرته باکس، رسانه تاریخ شفاهی فرهنگ و هنر و ادب معاصر ایران، با هنرمندان انجام داده است.
درست پنج سال از تاریخ انجام این مصاحبه گذشته و یک سال است که ویدیوی کامل و ۳۰ دقیقهای آن در کانال یوتیوب آرته باکس منتشر شده است. ویدیویی که در زمان انتشار، بازدیدکنندگان زیادی نداشته اما حالا شدیدا جنجالی شده است.
معتمد آریا در این مصاحبه مسیر طیشده توسط سینمای ایران تا به امروز را بسیار پر فراز و نشیب توصیف کرد که پس از انقلاب و در ابتدای مسیر دچار بلاتکلیفی، بهویژه درمورد پوشش زنان بود.
او سالهای ۶۰ تا ۷۰ را دوران اصلی شکل گیری سینمای ایران دانست که نقطه شروع شناخت «سینمای ایران» در جهان بود. معتمد آریا حذف «بیاحترامی، توهین، رفتار غیرانسانی و بیهویتی» از سینمای ایران در این دهه را باعث شکوفایی سینمای ایران دانست اما در ادامه گفت: «از اواسط دهه ۷۰ یک سقوط اساسی در سینمای ما اتفاق افتاد و آن این بود که مدیران سینمایی که ما را مثل بچه نگهداری کرده بودند، به ناگاه در سن نوجوانی و زمان شکوفایی ما را رها کردند.»
فیلم کامل گفت و گوی جنجالی فاطمه معتمدآریا درباره سینمای بعد از انقلاب ایران را میتوانید اینجا ببینید.
حواشی صحبت های اخیر فاطمه معتمد آریا
انتشار گسترده این صحبتهای فاطمه معتمدآریا واکنشهای منفی عمدتا بسیاری را در شبکههای اجتماعی در پی داشت.
پژمان موسوی، روزنامه نگار این باره اینطور نوشت: «تیرِ خلاص را وقتی معتمدآریا میزند که میگوید: «ما به روزهایی رسیدیم که دیگر مدیری نبود که ما را کنترل کند، راهبری کند، به ما بگوید اینوری نری بهتره»! این، صریحترین اظهار نظر در حمایت از نظارت دولتی، سینمای رانتی، دولتی و وابسته است که تاکنون از طرف یک سینماگر شناختهشده مطرح شده است. عجیب نیست که او یکی از سرسختترین سینماگران در مخالفت با تشکلیابی زنان معترض به آزار جنسی در سینمای ایران بود و بیانیه زنان سینماگر را امضا نکرد.»
لیلی گلستان، مترجم و عضو کانون نویسندگان در تایید صحبتهای موسوی میگوید: «مثلا این خانم روشنفکر سینمای ایران بود.»
اما فرهاد قنبری معتقد است بین تخصص یک سلبریتی و عقاید او باید مرزی قائل شد. او مینویسد: «برای جامعه قهرمان ساز ایران باید مدام یادآوری شود که اگر فردی در زمینه خاصی از فرهنگ و هنر و ادبیات و ورزش و سیاست و.. انسان بزرگ و صاحب مکنت و الگوی موفقی برای دیگران بوده است، دلیل بر این نمیشود که در همه زمینههای سیاسی و فرهنگی و اجتماعی کردار و رفتار و گفتار او را به عنوان متر و معیار و الگو مورد پذیرش قرار بگیرد.
باید به این جامعه مدام یادآوری شود که عباس جدیدی، هادی ساعی، حسین رضازاده و… صرفا ورزشکاران موفق و افتخار آفرینی بودهاند و سخنان و کردار آنها در زمینه مسائل اجتماعی و سیاسی یک نظر کاملا پیش پا افتاده و شخصی است و یا دخالت آنها در حوزه های مدیریتی چیز جز فاجعه به دنبال نخواهد داشت.
باید به این جامعه مدام یادآوری شود که پرویز پرستویی و فاطمه معتمدآریا و سایر سلبریتی هایی سینمایی که به حق یا ناحق در این جایگاه قرار گرفتهاند، صرفا صاحب فن و تخصصی به نام بازیگری هستند و نظرات و مطالب و گفتارهای سیاسی و اجتماعی آنها -به صرف بازیگر و مشهود بودن- تفاوتی با نظرات یک راننده یا بقال و بزاز و… ندارد.»
جنجال های پیشین فاطمه معتمد آریا
اما این تنها جنجالی نیست که معتمدآریا در سالهای اخیر آفریده است. در یکی از آخرین موارد او به عنوان رئیس هیات مدیره صنف بازیگران خانه سینما با انتشار بیانیه از سوی زنان سینماگر پیرامون آزار جنسی در سینمای ایران موافق نبوده و آنها را تشویق به سکوت کرده است. در فایل صوتی که پیش از انتشار بیانیه ۸۰۰ زن سینماگر ایران از معتمدآریا منتشر شد، او میگوید: «این بیانیه خطرناک است. ضعیفکشی و بیان کردن معضلات سینما به شکل دفاع از حقوق زنان به ما صدمه میزند.»
همچنین پیش از این معتمدآریا در مراسم بزرگداشتی که در افتتاحیه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر برایش ترتیب داده شده بود نیز صحبتهایی کرد که در زمان خود جنجال آفرین شد. او در بخشی از صحبتهایش گفته بود: «من دلخور نیستم که هرجا که رفتم، در طی این ۴۰ سال، توقف برایم ایجاد کردند، این توقف باعث شده است جهش بزرگتری داشته باشم، برای اینکه بگویم زن ارزش والاتری دارد، برای اینکه بتوانیم متوقفش کنیم. در این مدت، از طرف همه اهالی سینما حمایت شدم، نه کسانی که بر مسندی بودند.»
این صحبتها واکنشهای زیادی ازجمله واکنش روزنامه کیهان را در پی داشت که معتمدآریا را «پیرزن» و «نمک نشناس» خطاب و به سیاهنمایی متهم کرد.
بیوگرافی فاطمه معتمدآریا
فاطمه معتمد آریا (سیمین)، زاده ۷ آبان ۱۳۴۰ در تهران، بازیگر سینمای ایران است. او در فیلمهای کارگردانان نامآوری چون بهرام بیضایی، رخشان بنیاعتماد، بهمن فرمانآرا، ایرج طهماسب و محسن مخملباف بازی کرده و بازی او بارها مورد توجه و ستایش قرار گرفته است.
او در سال ۱۳۵۳ وقتی ۱۳ ساله بود وارد کانون پرورشی فکری کودک و نوجوان شد و در سال ۱۳۵۵ به دانشسرای هنر رفت و فعالیت بازیگری خود را همان سال با تئاتر دانشکده هنرهای زیبا شروع کرد.
همسر و فرزند فاطمه معتمد آریا
فاطمه معتمد آریا در سنین جوانی و در حدود سال ۱۳۶۰ زندگی مشترکش را آغاز کرد و احمد حامد بازیگر و تهیه کننده همسر او است. حاصل سالها زندگی مشترک فاطمه معتمد آریا و همسرش پسری به نام نریمان است.
شروع فعالیت سینمایی فاطمه معتمدآریا
فاطمه معتمد آریا فارغ التحصیل بازیگری از دانشسرای هنر تهران است. او با شرکت در کلاس های موسیقی، نقاشی، فیلمسازی، تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به اجرای نمایش های عروسکی و تئاترهای کودکان در سراسر کشور پرداخت.
همکاری با گروه تئاتر دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا و با صدا و سیما در زمینه کارهای کودکان و تئاتر زنده و عروسکی از سوابق هنری اوست. شروع فعالیت او در تلویزیون با عروسک گردانی مجموعه مدرسه موش ها در سال ۱۳۶۰ آغاز شد.
فاطمه معتمد آریا بازیگری در سینما را از سال ۶۴ با فیلم جدال به کارگردانی محمدعلی سجادی آغاز کرد.
شهرت فاطمه معتمد آریا با کلاه قرمزی
از نقش آفرینی های محبوب معتمدآریا باید به بازی هایش در کنار ایرج طهماسب و حمید جبلی اشاره کرد. این سه نفر با همکاری در چندین فیلم از جمله کلاه قرمزی و پسرخاله، کلاه قرمزی و سروناز، دختر شیرینی فروش و یکی بود و یکی نبود و زیر درخت هلو یکی از موفق ترین گروه های هنری در سینمای ایران هستند.
ماجرای ممنوع التصویری فاطمه معتمد آریا
او در پی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و حمایت از جنبش سبز مدتی ممنوع الخروج شد و اجازه فعالیت نداشت و در سال ۱۳۹۲، با فیلم قصه ها به کارگردانی رخشان بنی اعتماد به عرصه سینما بازگشت.
جوایز فاطمه معتمد آریا
فاطمه معتمد آریا در نقش های ماندگار زیادی در سینما مقابل دوربین رفته و جایزه گرفته است. او برای بازی در فیلم هایی چون برهوت، مسافران، هنرپیشه و همسر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر جشنواره فجر را دریافت کرد، بارها نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول و مکمل فیلم ها شد و در جشنواره های مختلف سینمایی داخلی و خارجی چندین جایزه دیگر کسب کرد.
من با بخشی از حرفهای خانم معتمدآریا موافقم با بخشیش هم نه. ولی از اون سلبریتی هایی که فکر می کنند فقط کسانیکه باهاشون همنظر هستند روشنفکر محسوب میشن و باقی نظرات ارزشی ندارند حالم بهم میخوره. جالبه که اکثر این افراد هم نظراتشون هیچ عمقی نداره و صرفا تکرار کننده عقایدی هستند که جریان گلوبالیسم اینقدر تکرار کرده که براشون تبدیل به اصل مسلم و بدیهی شده. اگر ازشون دلیل و ریشه نظراتشون رو بپرسی یا لال میشن یا یک مشت چرند تکراری تحویلت میدن.
یعنی الان شما موافق خشونت ، الکل و س… هستید که اینطور از حرفهای ایشون برافروخته شدید؟