ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر؛ روایت غرب از «ناوهای پهپادبر» ایرانی

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر؛ روایت غرب از «ناوهای پهپادبر» ایرانی

در ماه های گذشته خبرهایی در مورد ساخت یک ناو هواپیمابر توسط ایران حتی توسط رسانه های داخلی و صدا و سیما تایید شده و مطالبی در این باره نوشته شده بود. به نظر می رسد که ایران در حال تغییر کاربری دستکم یک کشتی باربری و تبدیل کردن آن به یک ناو هواپیمابر است. این ناو که یک شناور لجستیکی است ظاهراً برای حمل پهپادها به کار رفته و به همین خاطر استفاده از ناو پهپادبر برای آن بهتر به نظر می رسد اگر چه توانایی حمل هلیکوپتر را نیز خواهد داشت.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

ناو شهید مهدوی در واقع نمونه تغییر کاربری یافته یک کشتی فله بر به نام سروین است که در سال ۲۰۰۰ ساخته شده و ۲۴۰.۲ متر طول و ۳۲.۲ متر عرض دارد. کارشناسان نظامی غربی می گویند که بر اساس تصاویر منتشر شده، کشتی سروین از اواسط سال ۲۰۱۹ در یک داک بهسازی و نوسازی شناوری در بندرعباس به سر می برد.

در ادامه این مطلب به روایت یک رسانه شناخته شده خارجی در مورد تسلیحات و پیشرفت های نظامی به نام popularmechanics می پردازیم که در مطلبی به این ناو هواپیمابر و تلاش ایران برای پیوستن به جرگه معدود کشورهای دارای ناوهای هواپیمابر پرداخته است. لازم به ذکر است که ادامه مطلب صرفاً ترجمه این متن بوده و دخل و تصرف چندانی در آن صورت نگرفته است.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

یک قدرت غیرمحتمل و غیرمنتظره در آستانه پیوستن به باشگاه ویژه دارندگان ناوهای هواپیمابر است: ایران. تصاویر ماهواره ای نشان می دهند که ایران در حال تبدیل کردن یک کشتی باربری کانتینربر ۲۲ ساله به یک ناو هواپیمابر موقتی است. اگر چه ایران هیچ هواپیمای بال ثابت با توانایی نشستن و بلند شدن از روی ناو هواپیمابر را ندارد، امکان دارد که از این کشتی به عنوان یک عرشه پرواز بلند برای بلند شدن و بازگشت هلیکوپترهای نظامی و پهپادها استفاده شود.

این کشتی در یک اسکله خشک در مجتمع صنایع کشتی سازی در غرب شهر بندی بندرعباس مشاهده شده است. بر اساس ادعای اچ آی ساتن که یک کارشناس شناخته شده نبرد دریایی است و اولین بار متوجه این کشتی شده، این کشتی برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساخته شده که مسئولیت عملیات ها در داخل خلیج فارس را بر عهده دارد. ساتن بر این باور است که اولین ناو هواپیمابر ایران در سال جاری میلادی عملیاتی خواهد شد.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

این کارشناس نظامی برجسته معتقد است که ایران در حال ساخت دو ناو هواپیمابر از این نوع است که نام های شهید مهدوی و شهید باقری برای آن ها انتخاب شده است. این دو کشتی هایی کاملاً مشابه بوده و پیش تر کشتی هایی کانتینربر به طول ۷۸۷ فوت (۲۴۰ متر) بوده اند. کشتی شهید مهدوی اولین کشتی است که این تغییر کاربری را دریافت می کند.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

این کشتی ها دارای یک عرشه صاف بلند هستند که بخش زیادی از طول کشتی را به خود اختصاص می دهد و یک ابرسازه بلند نیز در قسمت عقب آن قرار دارد. به نظر می رسد که ایران در حال ایجاد تغییر در این کشتی ها با یک عرشه پرواز زاویه دار در قسمت دماغه است که به آن امکان می دهد پرنده های نظامی را به پرواز دربیاورد. ایران یک قدرت نظامی متوسط است با نیروهای نظامی که به خاطر دهه ها تحریم های نظامی تجهیزات مناسب دریافت نکرده اند.

ایران تعداد معدودی کشتی جنگی بزرگ داشته و تاکنون غیر از چندین ناوچه کوچک نتوانسته کشتی جنگی بزرگی بسازد. این دو ناو تغییر کاربری یافته می توانند هلیکوپترهای با ۴۰ سال عمر ایران را در خود جای دهند، هلیکوپترهایی که عمده آن ها در دهه ۱۹۷۰ و توسط شاه خریداری شده اند. این ناوهای هواپیمابر به احتمال فراوان برای بکارگیری پهپادهای نظامی بومی به کار خواهند رفت. ایران قدرتی رو به رشد در بازار پهپادهای نظامی است که از آن میان می توان به پهپادهای تهاجمی مسلحی مانند مهاجر ۶ و شاهد ۱۲۹ و همچنین پهپادهای کامیکازه شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ اشاره کرد. بر اساس ادعای رسانه های غربی، روسیه ۱,۷۰۰ فروند پهپاد شاهد را برای حمله به اهداف خود در سراسر خاک اوکراین خریداری کرده و به طور ویژه از آن ها برای هدف قرار دادن شبکه برق این کشور استفاده کرده است.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

زاخاری کالنبورن، استاد علوم سیاسی در کالج سیاست و دولت Schar در این باره گفته است: «ناوهای پهپادبر ایران به ایمان بالای دولت ها به سیستم های بدون سرنشین تاکید دارد. جنگ بین روسیه و اوکراین و آذربایجان و ارمنستان توجه جهانیان را به خود جلب کرد، به ویژه با نقش کلیدی که پهپادهای ایفا کردند. کشورها باید با این موضوع کنار بیایند که نقش خلبانان انسانی در دوران رباتیک چقدر باید باشد. ایران به وضوح دارد می گوید: نقش خلبانان انسانی باید کاهش یابد». یک پلتفرم پرتاب پهپادی که به دریا می رود، به پهپادهای ایرانی امکان خواهد داد تا به مسافتی بسیار دورتر از قبل دسترسی داشته باشند، به ویژه به سمت یکی از رقبای اصلی اش که عربستان سعودی است.

همچنین این ناوها به ایران امکان خواهند داد که به عنوان یکی از اولین پذیرندگان تاکتیک های حمله گروهی برای ناتوان کردن سیستم های دفاعی دشمن، به سرعت موجی از پهپادها را به سمت کشتی های جنگی نیروی دریایی ایالات متحده که به عنوان مداخله کننده در خلیج فارس می شناسد، پرتاب نماید. در حالی که یک پهپاد واحد نمی تواند یک ناوشکن دارای موشک های هدایت شونده را غرق کند، یک کلاهک ۴۵ کیلوگرمی متعلق به پهپاد شاهد ۱۳۶ می تواند به سنسورها، سلاح ها، هلیکوپترها و دیگر پرنده های نظامی روی عرشه ناو آسیب رسانده و خدمه را مجروح کرده و یا بکشد. تغییر کاربری کشتی ها به ناوهای هواپیمابر چیز تازه ای نیست.

ایران در حال پیوستن به باشگاه دارندگان ناوهای هواپیمابر

اولین ناو هواپیمابر نیروی دریایی ایالات متحده با نام USS Langley، در واقع یک کشتی مخصوص حمل زغال سنگ بود. ناو هواپیمابر هندی INS Vikramaditya نیز در ابتدا برای بلند شدن و فرود آمدن عمودی طراحی شده بود اما با اضافه کردن یک عرشه پرواز زاویه دار، تغییر کاربری داده و اکنون توانایی حمل جت های جنگنده چندمنظوره بال ثابت MiG-29K و به پرواز درآوردن آن ها را دارد. ژاپن نیز در حال تبدیل کردن ناوهای هلیکوپتربر JS Izumo و JS Kaga به کشتی هایی است که بتوانند جنگنده های  F-35B Lightning II را حمل کنند.

همچنین ایران باید با یک سردرگمی و مشکل که یک قرن است نیروهای دریایی جهان را دچار دردسر کرده روبرو شود: وقتی تمام قدرت جنگی خود را روی یک بدنه واحد متمرکز می کنید، باید از آن محافظت کنید. کالنبورن می گوید: «در سطح تاکتیکی، ایران باید سیستم های دفاعی مناسبی برای پهپادبر خود توسعه دهد. تمرکز قدرت پعپادی در یک پلتفرم واحد پرتابی می تواند یک آسیب پذیری نیز ایجاد کند: ناو را نابود کنید و بدین ترتیب تمام پهپادهایی که حمل می کند را نابود کرده اید. بدین خاطر است که ناوگروه های تهاجمی ایالات متحده از ناوشکن ها و ناوچه هایی تشکیل شده که از ناو هواپیمابر محافظت و پشتیبانی می کنند. اما از آن جایی که نقطه قوت پهپادهای کاهش هزینه هاست، هزینه قابل توجه برای دفاع از آن می تواند برتری که پهپادها در ابتدا ایجاد کرده بودند را خنثی کند».

ناوهای جدید ایران یک رویه جدید خلاقانه از پهپادهایی است که ناوهای هواپیمابر کوچکتر و ارزان تر را در پی دارند. ترکیه در حال برنامه ریزی برای بکارگیری پهپادهای مسلح خود از روی کشتی جنگی Andalou است و برزیل نیز قصد دارد کشتی جنگی Atlantico را به یک پهپادبر تبدیل کند. این ترندی است که نیروی دریایی ایالات متحده که به ساخت جت های جنگنده ۸۰ میلیون دلاری و ناوهای هواپیمابر ۱۳ میلیارد دلاری عادت کرده، آن را به طور کامل نادیده گرفته است اما نیروهای دریایی کوچک تر و متوسط نه.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۵۳ نظر

ورود

  • نقی معمولی دی ۲۴, ۱۴۰۱

    کارت ملی نمیتونن بسازن بعد ناو هواپیمابر لابد پسفردا فضاپیما و…

    • احسان دی ۲۴, ۱۴۰۱

      فقط یه پلشت نمیتونه بفهمه که اقتصاد و کارهای دولتهای وقت در یک کشور ربطی به نیروهای مسلح نداره و باید یقه اون مدعیان اقتصادی رو بگیره نه نیروهای مسلح

      • Mostafa دی ۲۵, ۱۴۰۱

        تو هم چه توقعاتی داری از این جماعت برانداز و خودتحقیر و وطن فروش. اینا نه سواد دارن و نه وطن و پیشرفت وطن میفهمم چیه. اینا یه مشت مجازی بیسوادن

        • حمید دی ۲۶, ۱۴۰۱

          شما ماکت ناو هواپیما بر رو هم نمیتونین بسازین.گنده …نکنین

      • علی دی ۲۸, ۱۴۰۱

        فقط یه گوشت کوب نمیدونه اقتصاد مملکت مهم تر از نیروی نظامیه بدون اقتصاد سالم نیروی نظای هیچ ارزشی نداره کره شمالی هم بمب اتمی داره ولی مردش بدبختن فقط رییس حکومتشون پز بمبشو میده و در سایه خفقانی که ایجاد کرده زندگی اشرافیشو ادامه میده

        • H دی ۲۸, ۱۴۰۱

          دقیقا

        • دیوید اسفند ۱۴, ۱۴۰۲

          درسته اقتصاد قطعا مهمه ولی :
          ۱. اصلا چرا ….رو به شقیقه ربط میدید
          ۲. اگر قدرت نظامی کافی نداشته باشی میشی مثل کشور هایی که دارن توسعه میکنن ولی قدرت های مثل چین و آمریکا و روسیه راحت بهشون زور میگن یا اشغال میشن یا بازیچه دست این و اون !.

    • اشنا دی ۲۵, ۱۴۰۱

      هرچیری تکنولوژی جداگانه خودش راداردمگرتمام کشورهای صنعتی توانستندواکسن کرونا بسازند؟چون صنعت هم شاخه های متعددی دارد

    • فرشاد دی ۲۵, ۱۴۰۱

      متاسفانه حاکمیت دائما دنبال همین تمجیدهای قلابی و فیک هست تا بتونه خودش رو موجه جلوه بده و بگه من یه چیزی دارم پشت این همه افتضاحاتم!
      نمونه پیشرفته تر اینجور کارها،تو کره شمالی هست که مردم درحال زوزه کشیدن از گشنگی هستن و پیشرفته.ترین موشکها رو دارن.

      • مصطفی دی ۲۵, ۱۴۰۱

        خدایی از پیشرفت نیروهای مسلح، هم بد سوختی و هم بد جاییتم سوخته…

      • به فرشاد دی ۲۶, ۱۴۰۱

        با سوختگیت می‌توان سوخت اروپا را تامین کرد

        • فرشاد دی ۲۷, ۱۴۰۱

          وای بر شما ادمای جاهل…
          من از چی بسوزم پسر کوچیکم؟
          پدر بنده ۳۰سال در سازمان صنایع دفاع کار کرده،دایی بنده همین الان داره تو صنایع موشکی کار میکنه،بعد شما که نمیدونم دبیرستان رو تموم کردی یانه اومدی داری برای من از پیشرفت نظامی صحبت میکنی؟!
          واقعا توهم این رو دارید که ما تجهیزات نظامی خاصی تولید میکنیم؟!!!
          موشکهای ما،کپی دست چندم موشکهای روسیه هستن که دیدید چه فضاحتی به بار اوردن تو اوکراین!
          پهپادمون هم که کپی تاریخ گذشته محصولات ام ریکایی هست!
          از چی صحبت میکنی پسرم؟!!

          • احسان بهمن ۱۴, ۱۴۰۲

            شما تو کدوم قسمت خدمت میکنید ؟؟؟اون چیزی که بنده میبینم با چیزی که شما فرمودید خیلی فاصله داره بزرگوار !!!!

        • عباس دی ۲۸, ۱۴۰۱

          گاز ایران چی پس؟ سهتا استان گاز ندارند. دو هزار تا اداره گازش قطع شده و خدمت رسانی تعطیل شده. شما اون وقت به فکر گاز اروپایی!

        • علی دی ۲۸, ۱۴۰۱

          فعلا که اروپایی ها سوخت دارن این …شماس که داره میسوزه

    • بینام دی ۲۵, ۱۴۰۱

      ایستگاه فضایی هم ساختن در مدار کلارک فعاله و طوریه که اگر اتفاقی برای ایستگاهای فضایی ناسا. و یا چینی افتاد !
      میتونن بیارن تو این ایستگاه فضایی و تعمیرش کنند ! ببینید چقدر بزرگه . . . بعد میگی کارت ملی ؟ ساخت کارت ملی در شأن دولت ما نیست و باید نوچه ها برامون بسازند . .

    • به نقی معمولی دی ۲۶, ۱۴۰۱

      از اسمتم معلون بود چه فلک زده ای هستی

    • خود تحقیری داری چرا ، اولا الان میسازه ،دوما نوشته پهبادبر اونم باکشتی باری وتغییرکاربری،،،اول مطلبو درست بخون دی ۲۶, ۱۴۰۱

      فایده ای هم داره؟؟سپردفاعی ندارن ک

    • علی دی ۲۸, ۱۴۰۱

      چرا که نه دوست عزیز

    • حسین دی ۲۹, ۱۴۰۱

      از پیشرفتی تو کشورم استقبال میکنم ، درود به هرکس بسازه این کشتی رو

    • هوتن اسفند ۹, ۱۴۰۱

      حرف حق

    • سورنا تیر ۲۹, ۱۴۰۲

      فعلا که داخل دریا نفسکش نداریم

    • بنده خدا بهمن ۱۰, ۱۴۰۲

      باسلام،عرض شود عزیزجان ،هم ناوپهباد والگردبر وناوشکن ،هم موشک ماهواره بر ،هم ماهواره ،زیردریایی،جنگنده،هواپیماهای ترابری ومسافربری،ساخت موتورموشک،هواپیما،کشتی وانواع تانک و خودرو های نظامی ودیگرصنایع نظامی وغیرنظامی همچون پالایشگاههای نفت وپتروشیمی،کشاورزی ودامپروری،صنایع متنوع پیشرفته وفوق پیشرفته پزشکی، لیزری، نانو،کوانتوم،پلاسما وفضایی و…را درنهایت ظلم ودرقالب تحریم های همه جانبه وباافتخار بومی ساخته ایم ودرآینده‌ای نه‌چندان دور فضاپیماهم خواهیم ساخت ،عزیزجان کافیست چشمانتان رابازکنیدوبجای گویش «ساخته‌اند»باافتخار ازفعل زیبا،شایسته وفاخر«ساخته‌ایم» بابیانی پرازشوق،ذوق،امیدودرکمال شگرگزاری بیان نماییم که دوروزپیش ارسال ماهواره باارتقاءافزون به مدار۷۵۰کیلومتری وبلافاصله بعدازآن یعنی همین امروز حیرت جهانیان به دلیل ارسال سه ماهواره مختلف بصورت همزمان به مدار۱۱۱۰کیلومتری باماهواره بر تماماًبومی ایرانی،دراکثررسانه‌های دنیای البته فانی،جهانی ترشد،آیااین سیرصعودی پیشرفت درصنایع فوق پیشرفته نظامی وغیرنظامی که توسط فرزندان خانواده وسرزمین بزرگ ایران زمین ایران اسلامی حاصل وساخته شده،حتی کوچکترین شوقی دروجودپربرکتتان ایجادنمیکند ای‌برادر،هموطن،دوست عزیزو بنده خوب خدا؟!کافیست بجای گوش،چشم،ذهن ودل سپردن به بیگانگان ورسانه های پرگناه وپرفسادماهواره هاوفضای مجازی شان(البته غیرازمحتویات پاک،علمی ومفیدش) به خداوند خالق،اختیاردار وپروردگارمان به سلطان وروزی دهنده تمام عالمیان دل بسپاریم،اطاعت،عبادت وپیروی نمایبم وباتوکل،ایمان وتقوا،حیا،امید،اتحاد،صبر،همدلی وهمزبانی وتلاشی مجاهدانه (که دقیقاًبرخلاف نظرواهداف شوم بیگانگان وبدخواهان منافق ومتأسفانه خائنین وطنی میباشد)درپیشرفت معنوی ومادی وطن وهموطنان عزیزمان مردمیدان وهمیشه پای ثابت کارباشیم،انشاءالله.باتشکر

  • . دی ۲۴, ۱۴۰۱

    ناو هواپیمابر خیلی پر هزینه است و تکنولوژی شو بیخیال. نگهداریش خیلییییی هزینه داره و نمیسرفه

  • احسان دی ۲۴, ۱۴۰۱

    احسنت به نیروهای مسلح که واسه امنیت مملکت از خلاقیت استفاده میکنن… چه با چوب چه باسنگ با دشمن ایران زمین کنم جنگ

  • اشنا دی ۲۵, ۱۴۰۱

    به‌ نیروی دذیایی سپاه پیشنهادمی شوددرطبقه زیرین کشتی یک کارگاه مونتاژ پهبادراه انداری کندتاحجم بسیارزیادی ارپهبادهارابتواندحمل کند

    • عباس رشیدی دی ۲۵, ۱۴۰۱

      باز همونم به کوری دشمنان قسم خورده می سازندآن هم در وضعیت تحریم شدید به نظر من یک افتخار است تازه آمریکا هم اولش از کشتی باری شروع کرده اگر تاریخ را بخوانید متوجه می شویدهمه چیز قدم به قدم دیگه یه باره هیچ چیز کامل خلق نمیشه

  • حامد دی ۲۵, ۱۴۰۱

    طرف تو زمستونا گازو قطع میکنه تو تابستونا آبو
    کل سالم آلوده ترین هوای جهان رو داره
    یه نفر هم واسه این مسائل برکنار نمیشه!
    حالا میخواد ناو هواپیما بر بسازه؟!
    اصلا هواپیما داره ایران بجز اونایی که پنجاه سال پیش خدابیامرز خرید؟!!
    اینا خریت رو به اوج خودش رسوندن
    کشور تا چیزش تو گل گیر کرده اینا تو هپروت سیر می کنن همشون

    • مصطفی دی ۲۵, ۱۴۰۱

      کاری به ناراحتیت، بخاطر پیشرفت کشور، ندارم. اما دکتر جان. اولا، امروز اعلام شد که به امید خدا، سال دیگه، هواپیماهای خریداری شده از روسیه، قراره برسه.بعدشم این ناو هواپیمابر نیست.دکتر جان، ناو پهباد بره. همون پهبادایی که، ساده ترین و ابتدایی ترینشو دادیم به روسیه، و روسیه با اون، امریکا و انگلیس و کل ناتو رو زمین گیر کرده. منظورم شاهد۱۳۶. حالا ببین اون پهبادای بزرگتر و پیشرفته تر چیکار میکنه

      • فرزاد دی ۲۶, ۱۴۰۱

        دو کام دیگه بگیری کاخ سفیدو حسینه میکنیم
        تاثیر ساندیسه یا پا منقل بودن؟

      • طاهر دی ۲۶, ۱۴۰۱

        نظرت در مورد مستعان چیه؟
        میگن امریکا و اروپا دنبال ساخت مشابه ش هستن ولی هنوز نتونستن
        خدا به ما پول بده به امثال شما عقل

      • عباس دی ۲۸, ۱۴۰۱

        داداش اخبار جنگ رو بر عکس خوندی روسیه هست که یک سال زمین گیر شده توان حمله نداره

    • مصطفی دی ۲۵, ۱۴۰۱

      درضم دکتر جان ما کمبود گاز نداریم. ما کمبود فشار گاز داریم. البته شک دارم تفاوت این دوتارو متوجه بشی.خواهشا،اولا، یکم مطالعه کن… بعدشم، سرتو از بی بی سی و من و تو و سعودی نشنال بیار بیرون. یکم کلت هوا بخوره. خدارو چی دیدی، شاید یکم فهمیدی.

      • حامد دی ۲۸, ۱۴۰۱

        وقتی به کل دنیا اس ۴۰۰ میداد به ایران اس ۳۰۰ هم نمیداد حالا میگه قرار سال های آینده جنگنده بده؟ بشین تا بده!
        حالا اینکه تعداد روزایی که هوای سالم داریم از تعداد انگشتای دست کمتره رو بی بی سی گفته یا اینترنشنال؟!
        اینکه آب و برق تابستونا قطع میشه گاز زمستونا رو کدومشون گفته؟
        اینکه ۳.۵ برابر عراق که خودش عقب موندس تو سوانح رانندگی کشته میدیم رو کی گفته؟
        من برم بیرون کلم هوا بخوره؟!
        تو اصلا سرت رو از تو ۲۰ و ۳۰ بیرون میاری مردم رو ببینی؟
        یا ۲۴ ساعته تو حوزه ای؟

  • من قضیه رو میدونم دی ۲۵, ۱۴۰۱

    منی که فوقمو تو سازه گرفتم بهتون میگم اینا اومدن بر اساس کشتی های کانتینر بری یه چیزی ساختن گفتن ناو هست.

    اگه دانش این بود اول از همه کاتاماران شهید سلیمانی رو نمیساختن. ببینین اونقدر محاسبات و شبیه سازی ناو و سازه های دریایی پیچیده هست که تو کشور اصلا انجام نمیشه. کاتاماران فلسفش سادگی در ساخت هست. چون دیگه محاسبات پیچیده ی ایستایی لازم نداره. مثل یه تخته چوب شناور میشه.

    مهمترین نیاز نظامی کشور الان ناوچه های ۱۲۰۰ تنی هست تا ۲۰۰۰ تنی. که خلیج فارس دریای عمان تا اول اقیانوس هند و دریاچه ی خزر فعالیت کنه. بعدشم نهایتا ۴ تا ناو جنگی ۵۰۰۰ تن تا ۷۰۰۰ تن لازمه. تنها ۴ عدد.

    اگه دانشش بود اول از همه اینا رو میساختن که نیاز روز و نیاز امروزه.

    گفتم من تخصصم سازه هست. ۵۰۰ صحفه کتاب درباره سازه های دریایی جزو درسمون بود.

  • ارسلان دی ۲۵, ۱۴۰۱

    جانم فدای ایران.ما هرچه بدبختی داریم از آمرکاست.کاش بمب اتم بسازیم این بزرگترین آرزومه

    • بینام دی ۲۵, ۱۴۰۱

      نترس به آرزویت میرسی ‌‌‌‌البته در انفجار اشتباهیش

    • Mostafa دی ۲۵, ۱۴۰۱

      ایشالا. خدا از زبونت بشنوه. البته به براندازا و بزاندازا نگو. اخه امکان داره سکته کنن

      • King James دی ۲۶, ۱۴۰۱

        اشتباه نکن مصطفی خودکفا ؛ ملت باید از دید شما به جهان بنگردند : حرم لیسی ، با پای چپ تو دستشویی رفتن ، مصرف ادرار شتر تنها نمونه هایی بسیار کوچکی از این نوع تفکر هستن ✌

  • جانم فدای غضنفر و شرکا دی ۲۵, ۱۴۰۱

    بعدش نوبت به ساخت اودیسه فضایی وطنی هست، هرچه سریعتر ایستگاه فضایی بین المللی باید حسینه شود

    • Mostafa دی ۲۵, ۱۴۰۱

      خخخ. بامزه بود. یاد اون ادمای بیسواد و وطن فروشی افتادم که میگفتن موقعی که تو ایران مردم شروع به زدن واکسن کرونا کنن. کل مردم دنیا با تعجب میگن، مگه کرونا هنوزم هست؟!؟!،، اما الان چندین ماهه امار فوتی کرونای ما تک رقمی و خیلی وقتا صفره. اما همین الان از امریکا و انگلیس گرفته تا ژاپن و… ، امار فوتی روزانشون سه رقمیه. قربون خدا بشم من که همه جوره وطن فروشارو خار و خفیف میکنه. دقیقا برعکس شد. الان مردم ایران با دیدن کشته های کرونا تو امریکا و انگلیس و ژاپن و…، به هم میگن، مگه کرونا هنوزم هست؟!؟!!!!

      • سرباز وطن دی ۲۵, ۱۴۰۱

        عجبا
        ازکرامات شیخ ما چه عجب‌؛؛ پنچه گشود و گفت یک وجب
        ایکاش همه چیز بر اساس خیال بود
        دوست گرامی حکایت پیشرفت نظامی ما و کرونا و زمستان سرد اروپا همه از یک آبشخور بیرون می‌ریزد. کمی عقل وکمی واقع بینی و کمی دروغ کمتر به مردم گفتن برای همه بهتر است.
        یک نظامی و جانباز

      • عباس دی ۲۸, ۱۴۰۱

        خدا شفاتون بده با این همه ادعا. مردم رو فقیر و بدبخت کردین ولی هنوز پرمدعا هستین

  • بهزاد دی ۲۵, ۱۴۰۱

    گنده …خاورمیانه
    شکم مردمش رو نمیتونه سیر کنه اول به فکر ساختن سلاحه

    سلاحاشونم مثل سایر تولیدات ملیشونه.
    فقط اینا رو مردم نتونستن امتحان کنن که بفهمن چقدر بنجل هستن.

    • جوجه دی ۲۶, ۱۴۰۱

      بهزاد با حرف زدنت معلومه چه بیسوادی هستی ولی واسه روحانی جونت دمتو تکون میدادی و الان که داری توی استخر خونتی ولی از پشت خنجر میزنی به کشور

      • حسن دی ۲۸, ۱۴۰۱

        امثال ما بی سواد شماها که سواد دارین چرا مملکتو به این روز انداختین؟

  • مهدی دی ۲۶, ۱۴۰۱

    کاملا معلومه که یه نفر با اسمای مختلف میاد و اینجوری وطنش سیاه نشون میده احتمالا از پیرپاتالای تیرانا هست

    • حامد دی ۲۸, ۱۴۰۱

      جون به جونت کنن مغز نداری

  • طاهر دی ۲۶, ۱۴۰۱

    از تکنولوژی مستعان تو ساخت این ناو استفاده کنن عالی میشه

  • علی دی ۲۶, ۱۴۰۱

    کشوری که عرضه ساخت کارت ملی نداره و واردش میکنه
    دومین گاز جهانو داره عرضه نداره گاز مردمو تامین کنه
    تابستانا برقو جیره بندی میکنه
    دریاچه ارومیه رو خشک کرده و عرضه حفظشو نداشته
    مردمش دارن تو الودگی هوا خفه میشن
    حالا میخاد ناو پهپادبر بسازه
    نمیتونه موتور یه قایق موتوری بسازی و وارد میکنه
    نصف قطعات پهپادشم از شرکتهای امریکا وارد میکنه
    یه مشت ساندیس خورم این پایین ریختن و از پیشرفت میگن

    • …….. دی ۲۶, ۱۴۰۱

      دادا این عرزشی ها انقدر وقیح هستند که سنگ پا جلوشون کم میاره. چون چهل سال پسرفت کردن، کپی و مونتاژ دست چندم چین و کره شمالی واسشون شده افتخار !!!! عقده حقارت از گنده … زی هاشون میباره.
      کل دنیا نتونست ۷ تا واکسن پرفکت برای کرونا بسازه ولی اینها ۸ تا واکسن ساختن!!!! بعدشم تقریبا همه کسانی که واکسن زدن، خارجی ش رو زدن.
      بعد از اینکه از تهمتهایی مثل خائن، وطن فروشی، داعشی، آلبانی نشین و ووو خسته شدن، حالا میگن خود تحقیر!!!! صنعت و کشاورزی رو همین ها نابود کردن تو کشور ولی الان با اعتماد به نفس کامل میگن ما جزو ابرقدرتها هستیم!!!!
      اینها بی عقل تر از این حرفها هستن که بخوان خوب و بد رو تشخیص بدن، کسان دیگه یی جاشون فکر میکنن و اینا طوطی وار تکرار میکنن.
      زمستان سخت برای اروپا میخواستن اما الان شرایط برق و گاز برای خودمون بحرانی شده. چون تکنولوژی به روز نداریم و وابسته هستیم.
      بازم بی شرمی و وقاحتشون حد نداره. منتظر باش ببین کی گفتم

  • ایمان دی ۲۷, ۱۴۰۱

    ناو کانینر بر نمی تواند برای مقاصد نظامی استفاده کرد.سپاه پاسداران قبلا یک ناو کانتینر بر را تغییر کاربری داد. ولی ابروریزی بود. در ناوهای هواپیمابر برجک فرماندهی و کنترل در گوشه ای از وسط ناو مستقر میشود این امر باعث میشود که برجک نتواند مانع از دفاع از ناو در مقابل تهدیدات شود و در رزم ناو وناوشکن همینطور در وسط قرار دارند. ولی در ناوهای باری و تجاری در انتهای ناو یعنی اگر ناو در حال حرکت باشد در مقابل هر گونه راکت و موشک که از عقب شلیک شود کاملا بی دفاع ست.