ناس یا نسوار ماده اعتیادآوری است که امروز شاهد شیوع مصرف آن به خصوص در میان قشر جوان هستیم. این ماده از ترکیب برگ خشک شده تنباکو و آهک ساخته شده است. ناس حاوی نیکوتین بالایی ست که طعم و بوی بسیار تندی دارد. این ماده مخدر در کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، سوئد، نروژ، هند و پاکستان محبوبیت بیشتری دارد اما در برخی از گزارش های پلیس این ماده در سیستان و بلوچستان، زاهدان، کرمان، اصفهان و تهران نیز به فروش میرسد.
ناس چیست؟
ناس ماده ای سبزرنگ است که در ظاهر گیاهی به نظر میرسد، اما افزودنیهای خطرناک زیاد دیگری نیز دارد. این ماده از برگ تنباکوی خشکشده تهیه میشود و فروشندگان پس از کوبیدن، آن را با آهک و دیگر مواد مخلوط کرده و پخش میکنند. همچنین با هدف ترغیب و وسوسه افراد، از طعمدهندههایی برای خوشبو کردن مواد استفاده میکنند.
افراد در هنگام مصرف، این ماده را در قسمت جلوی دهان و میان لب و دندان میگذارند تا با بزاق دهان ترکیبشده و شیرهای از آن خارج شود. ناس از طریق بزاق و مخاط دهان جذب بدن میشود و به جریان خون راه مییابد. با ورود نیکوتین موجود در ناس در بدن، فرد احساس سرخوشی و خوشحالی کاذب میکند. بزاق تولید شده توسط این ماده را نباید قورت داد زیرا موجب تهوع و اسهال میشود.
این ماده به صورت پودر، آدامس و پاستیل توزیع میشود.
مردم افغانستان بر این باورند که ماده مخدر ناس انرژی زا است و بسیاری از دکان های عطاری در این کشور به صورت قانونی به فروش ناس مشغول هستند.
تحقیقات دانشگاه پزشکی کراچی حکایت از آن دارد که جذب نیکوتین موجود در ناس ۳ الی ۴ برابر سیگار است. بدین ترتیب اعتیاد به این ماده بیشتر و رهایی از آن به شدت دشوار است.
پان پراک چیست؟
پان پراگ یا پان پراک که به شکل آدامس، پاستیل و خوشبو کننده دهان عرضه میشود در واقع از ترکیب همان ماده خطرناک ناس تهیه میشود.
برای این منظور دانه های قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت میپیچند و با موادی مانند تنباکو، آهک، خاکستر، ادویه های معطر، ساخارین و مقادیر زیادی اسانس و افزودنی های غیرمجاز مخلوط کرده و با هم میکوبند و از این ترکیبات خطرناک آدامس ها و پاستیل های خوش نما تهیه میکنند.
در مواردی تولید کنندگان پان پراگ به منظور افزایش میزان نئشگی و سرخوشی کاذب، مواد مخدر و توهم زایی نظیر حشیش و تریاک را داخل آدامس جای میدهند.
این ماده که با عنوان پان اسفناج، کوپر کوهستان، بزاق، پان عربی، جی ال، آدامسی، ناس خارجی و پا پتی شناخته میشود، اعتیاد سرسام آوری را نسبت به ناس به وجود میآورد.
نحوه مصرف ماده مخدر ناس
مصرف ناس در میان مصرف کنندگان با عنوان «نسوار انداختن» رایج است. نسوار انداختن به وسیله پرچان کردن صورت میگیرد. در فرایند پرچان کردن این ماده مخدر درون دستمال فشرده میشود. لازم به ذکر است که پرچان کننده ناس، ناسر نام دارد.
برای مصرف ناس، برگ های خشک تنباکو را به صورت نرم میکوبند. سپس با مقداری آهک ترکیب میکنند. پس از ترکیب برگ تنباکو با آهک، این ماده مخدر را در قسمت جلو دهان، میان لب و دندان قرار میدهند. در مواردی نیز با انگشت ناس را زیر لثه قرار میدهند. چند ثانیه مکث میکنند و پس از احساس سرخوشی، ناس را به حالت تف غلیظ به بیرون میریزند.
نشانه های مصرف مواد مخدر ناس
مصرف ماده مخدر نسوار با ایجاد احساس سرخوشی، توان کاری افراد را ارتقا میدهد. نسوار در دهان سبب ترشح بزاق دهان میگردد. لذا فرد مصرف کننده به صورت مداوم در حال تخلیه آب و بزاق دهان است.
علاوه بر این رنگ بزاق دهان پس از آغشته سازی به نسوار از حالت طبیعی خارج شده و به رنگ قرمز درمیآید. بهتر است بدانید مصرف ناس توهم و هذیان ایجاد نمیکند.
عوارض کوتاه مدت مصرف ناس چیست؟
نخستین نشانه اعتیاد به ناس با عفونت لثه و سیاه شدن دندان بروز پیدا میکند. همچنین فرد مصرف کننده ناس به موجب بیرون ریزی مرتب آب دهان در معرض ابتلا به انتقال بیماری های عفونی قرار دارد.
سرگیجه، سردرد، تهوع، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم، دندان قروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی روانی، لرزش، اشتهای کاذب، تغییرات فشارخون و ضربان قلب تنها بخشی از عوارض کوتاهمدت ماده مخدر ناس است.
عوارض بلندمدت مصرف ناس چیست؟
عوارض بلندمدت این ماده شامل بیخوابی، عدم تعادل رفتاری، زودرنجی، اختلالات تمرکز، اختلالات رفتاری، تأثیر در مخچه، بیماری های دهانی، سرطان حنجره، اختلالات و سرطان روده بزرگ و نارسایی های کلیوی و همچنین سرطان لثه میشود.
تنباکو خود بهتنهایی سرطانزاست. حال وقتی این ماده با آهک نیز مخلوط میشود، اثرات مخرب شدیدتری را بر سلامت مصرفکننده میگذارد. دستگاه گوارش و کلیههای ما برای جذب و دفع آهک ساخته نشده و این ماده باید از طریق کلیه دفع شود و این باعث میشود نارساییهای جبرانناپذیر کلیوی در فرد ایجادشده و در آینده مجبور به دیالیز شود.
وابستگی روحی و روانی در ناس و حشیش خیلی بالاتر از وابستگی جسمی بوده و شبیه به وابستگی به سیگار است.
همچنین فروشندگان مواد مخدر باهدف رقابت و افزایش فروش خود، روزبهروز مواد افزودنی و مخدر غیرمجاز را در ناس اضافه کرده و ضربههای مهلکی را به افراد وارد میکنند.
چگونه مصرف ناس را ترک کنیم؟
تشخیص اعتیاد به مواد مخدر ناس به وسیله آزمایش خون و ادرار صورت میگیرد. در راستای ترک اعتیاد به ناس، رهایی از وابستگی روحی و فکری گام اول است.
بهترین روش برای ترک اعتیاد به ناس، آشنایی فرد مصرف کننده با عوارض مواد مخدر و جایگاه انسانی اوست. زمانی که فرد متوجه شود با مصرف این دارو به صورت مستقیم سلامت جسمانیاش تحت تأثیر منفی قرار میگیرد، انگیزه ترک را به دست میآورد.
با توجه به اینکه ترک ناس عوارضی چون بیقراری، استخوان درد، دردهای عضلانی و کلافگی را به دنبال دارد، گام دوم این است که فرد پس از تصمیم به ترک، به پزشک مراجعه کرده و مشکلات خود را با او در میان گذاشته و برای طی کردن دوران درمان، از پزشکان، روانشناسان و روانپزشکان کمک بگیرد؛ زیرا پزشک میتواند باکم کردن علائم عدم مصرف بهوسیله دارو، ترک را برای او آسانتر کند.
گام سوم این است که مصرفکننده، پس از ترک باید از رفاقت و رفتوآمد باکسانی که او را به مصرف این مواد تشویق و ترغیب میکنند، خودداری کند.
در آخر اشاره به این نکته لازم است که برای تسهیل در ترک، افراد باید برای خود سرگرمی مفیدی ایجاد کرده و پس از ترک این ماده، از جایگزینهای مفیدی چون آجیل، آدامس و شکلات استفاده کنند تا کمتر به مصرف این ماده تحریک شوند.
همچنین ورزش و پیادهروی باعث افزایش حس مطلوب به خود و اعتمادبهنفس شده و به افراد کمک میکند تا هرچه سریعتر از وادی مصرف ماده خطرناکی چون ناس، فاصله بگیرند.
بدون نظر