قیمت گوشت روزنامه «سازندگی» را توقیف کرد

قیمت گوشت روزنامه «سازندگی» را توقیف کرد

روابط‌ عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی پس از تشکیل هفتمین جلسه از نوزدهمین دوره هیات نظارت بر مطبوعات در روز ۱ اسفندماه ۱۴۰۱، اعلام کرد که روزنامه «سازندگی» متعلق به «حزب کارگزاران سازندگی ایران» به علت درج محتوای خلاف واقع و تشویش اذهان عمومی توقیف می شود.

در این جلسه ضمن بررسی درخواست‌های متقاضیان صدور مجوز رسانه، گزارش تخلفات روزنامه «سازندگی» از حدود مطبوعات موضوع تبصره دو ماده ۵ و بند یازده ماده ۶ قانون مطبوعات مطرح شد.

روابط‌عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی در راستای اعلام نتیجه این جلسه، اعلام کرد: «با توجه به بررسی‌های کارشناسی صورت گرفته و با عنایت به اصرار بر تخلف در درج محتوای خلاف واقع و تشویش اذهان عمومی طی ماه‌های گذشته، هیات نظارت بر مطبوعات رای به توقیف این روزنامه صادر کرد.»

واکنش ها به توقیف روزنامه «سازندگی»

توقیف روزنامه سازندگی

حسین انتظامی معاون پیشین مطبوعات نیز به توقیف روزنامه سازندگی واکنش نشان داد. حسین انتظامی که هشت دوره نماینده رسانه‌ها در هیات نظارت بر مطبوعات بوده است، در حساب توئیتری خود نوشت: ‏‌«از استنادات توقیف روزنامه سازندگی توسط هیأت نظارت بر مطبوعات، تبصره زیر است. متأسفانه به جمله دوم توجه نشد».

«مصوبات شورای‌عالی امنیت ملی برای مطبوعات لازم‌الاتباع است. در صورت تخلف، دادگاه می‌تواند نشریه متخلف را موقتاً تا دو ماه ‌توقیف و پرونده را خارج از نوبت رسیدگی نماید».

توقیف روزنامه سازندگی

اکبر منتجبی، سردبیر روزنامه «سازندگی»، درباره تصمیم هیات نظارت بر مطبوعات و توقیف این روزنامه، گفت: «بر اساس شنیده‌های ما، رئیس‌جمهور و اعضای هیات دولت از تیتر طغیان گوشت عصبانی شده‌اند و به تبع آن، وزیر ارشاد از هیات نظارت خواستار توقیف روزنامه شده است. این‌ها را شنیده‌ایم اما نمی‌دانیم چقدر صحت دارد گرچه می‌دانیم پرونده روزنامه سازندگی در دستور کار جلسه امروز هیات نظارت نبوده و مساله گوشت هم مساله امنیتی نیست که بخواهند خارج از نوبت و سریع به آن رسیدگی کنند.»

منتجبی به منع شدن رسانه‌ها از اطلاع‌رسانی درباره نرخ ارز و طلا توسط شورای امنیت کشور اشاره کرد و ادامه داد: «ما تا امروز اطلاع نداشتیم که حرف‌زدن از قیمت گوشت هم ممنوع شده است.»

توقیف روزنامه سازندگی

او به این پرسش که مطمئن هستید دلیل توقیف، گزارش امروز روزنامه درباره افزایش قیمت گوشت بوده، پاسخ داد: «بله، من پرس‌وجو کردم و گفتند گزارش امروز بهانه اصلی توقیف روزنامه بوده و آقایان از این‌که گفته‌ایم قیمت گوشت افزایش داشته، بسیار ناراحت شده‌اند.»

سردبیر روزنامه «سازندگی» در توضیح محتوای تیتری که به توقیفش منجر شد، گفت: «ما در این گزارش به شکل مستقیم هم به قیمت‌ها اشاره نکرده‌ایم و تنها نشان داده‌ایم که گوشت از سفره فرودستان، کارگران، حتی کارمندان و طبقه متوسط حذف شده است. نمی‌دانم اگر ما با فونت هزار تیتر بزنیم که گوشت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان یا دلار ۱۰ هزار تومان شده است، واقعیت تغییر می‌کند یا نه اما ظاهرا آقایان چنین انتظاری دارند.»

توقیف روزنامه سازندگی

منتجبی ادامه داد: «در چند روز گذشته، بارها افزایش قیمت گوشت در رسانه‌ها منتشر شده است و ما اولین رسانه‌ای نبودیم که به آن پرداختیم. بنابراین می‌توانیم نتیجه بگیریم که مساله این است که چرا روزنامه سازندگی به این مساله پرداخته است.»

او در تحلیل دلایل برخورد سخت هیات نظارت با گزارش امروز روزنامه «سازندگی» گفت: «تحلیل خودم این است که این توقیف، تاوان تیتر «دور افتخار با بورکینافاسو» است که چند وقت پیش منتشر کردیم. وقتی آن گزارش منتشر شد، روزنامه تحت فشارهای بی‌سابقه‌ای قرار گرفت تا جایی که بحث توقیف هم مطرح شد. شنیدیم همان روز وزارت ارشاد خواستار توقیف روزنامه شده اما هیات نظارت آن روز زیر بار نرفته بود.»

توقیف روزنامه سازندگی

سردبیر روزنامه توقیف‌شده «سازندگی» با بیان این‌که مصوبه شورای امنیت درباره منع رسانه‌ها از صحبت درباره افزایش قیمت‌ها به ما ابلاغ نشده، ادامه داد: «مشکل با منع رسانه‌ها از اطلاع‌رسانی حل نمی‌شود. دائم گفته می‌شود مرجعیت رسانه‌ای به خارج از کشور منتقل شده است. مرجعیت چگونه بازمی‌گردد؟ این‌گونه که ما صدای مردم باشیم و بپرسیم نتایج سرعت گرفتن قطار پیشرفت چیست و چه حاصلی برای سفره مردم داشته است؟ اگر بگوییم گوشت گران نشده یا قیمت دلار به ۵۰ هزار تومان نرسیده است، مسائل حل می‌شود؟»

منتجبی در پایان گفت: «توقیف روزنامه سازندگی یک پیام صریح برای همه رسانه‌ها و مطبوعات دارد؛ این‌که هیچ‌کس حق ندارد به مشکلات اقتصادی کشور اشاره کند، چون دولت آقای رئیسی از طرح این موضوعات خوشش نمی‌آید!»

اخباری که باعث توقیف روزنامه «سازندگی» شد

توقیف روزنامه سازندگی

«طغیان گوشت»
روزنامه «سازندگی» تیتر یک ۰۱/۱۲/۱۴۰۱ خود را «طغیان گوشت» انتخاب کرده و در آن، با اشاره به افزایش قیمت گوشت و حذف آن از سفره های سطح متوسط، نرخ فقر را در کشور بالا عنوان کرده و در ادامه، مدعی فرو رفتن در باتلاق ابرتورم در دولت سیزدهم شده است.

«هراس شیراز»
روزنامه «سازندگی» تیتر یک ۲۰/۱۱/۱۴۰۱ خود را «هراس شیراز» انتخاب کرد که در آن مدعی نقش معاون رئیس جمهور در امور زنان در موضوع تخریب بافت تاریخی شیراز شد.

«سهم عوام خواص»
روزنامه «سازندگی» تیتر یک خود را در روز ۱۹/۱۱/۱۴۰۱ «سهم عوام دارای خواص» انتخاب کرده و در آن سهم حامیان دولت و اصولگرایان در بودجه سالانه را بیشتر از مردم عنوان کرده و در ادامه، به نقل از اقتصاددانان بودجه در کشور را در حامی پروری دانسته است. همچنین در این مطلب، اعطای رانت و امتیاز به شرکای سیاسی را از مشخصه های اصلی سیاست در کشور دانسته و در ادامه، بودجه سالانه کشور را به عنوان بهترین ابزار برای حمایت از حامیان معرفی کرده است.

«خراج از مردگان»
در ۱۶/۱۱/۱۴۰۱، این روزنامه تیتر یک خود را «خراج از مردگان» انتخاب کرده است که آن را به موضوع لایحه در نگهداشت سالیانۀ قبور به شورای شهر از سوی شهردار تهران اشاره دارد.

«دولت بی سرمایه»
تیتر یک روزنامه «سازندگی» در ۱۳/۱۱/۱۴۰۱ «دولت بی سرمایه» بود که در آن ضمن گفت و گو با حسین مرعشی، ضمن بررسی تبعات طرح مولدسازی دارای دولت، این طرح را به عنوان عامل جبران کسری بودجه عنوان کرده است.

«مخمصه»
تیتر یک جنجالی ۱۲/۱۱/۱۴۰۱ روزنامه «سازندگی»، «مخمصه» بود و در آن، با اشاره به آغاز کار جشنواره فیلم فجر، مدعی تاثیر سنگین سیاست بر روی آن شد و در ادامه، دلیل این اتفاق را در مسائل سیاسی و تحریم جشنواره از سوی برخی بازیگران دانسته است.

«دوئل زنانه»
تیتر یک روز ۱۰/۱۱/۱۴۰۱ این روزنامه «دوئل زنانه» انتخاب شده بود که در آن، با اشاره به شعار «زن، زندگی، آزادی» آن را به نقل از انسیه خزعلی، شعار انقلاب اسلامی دانسته و در ادامه، به نقل از معصومه ابتکار، شعار را با ملاک های کشور همخوان دانسته است.

«حراج بدون نظارت»
روزنامه «سازندگی» تیتر یک خود را در روز ۰۹/۱۱/۱۴۰۱ «حراج بدون نظارت» انتخاب کرده بود که در آن به مولدسازی و مدیریت دارایی دولت را غیر اصولی دانسته و در ادامه، مصونیت قضایی دولت را یک بدعت عجیب عنوان کرده است.

«اثر باد بیشتر از اثر مسوولان است»
تیتر یک ۰۳/۱۱/۱۴۰۱ روزنامه «سازندگی»، «اثر باد بیشتر از عوامل مسوولان است» بود که در آن، با اشاره به اظهارات رئیس مرکز تحقیقات هوا، مدعی احتمال وجود بنزین آلوده و تاثیر آن در هوا شد.

«دور افتخار با بورکینافاسو»

توقیف روزنامه سازندگی
تیتر «دور افتخار با بورکینافاسو» این روزنامه در ۰۲/۱۱/۱۴۰۱، که به گفته سردبیر روزنامه «سازندگی» علت اصلی دلخوری مسئولین بوده است، به برگزاری کنگره بین المللی «تاثیرگذار» از سوی همسر رئیس جمهور، نسبت به آن تشکیک ایجاد کرده و در ادامه، برگزاری آن را با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور مورد انتقاد قرار داده شده است. این روزنامه در این مطلب، برگزاری این کنگره را عاملی برای هدر دادن سرمایه عنوان کرده و در ادامه، این اتفاق را نمایشی و ادبیات شعاری در دولت سیزدهم دانسته است.

«زیر صفر»
روزنامه «سازندگی» تیتر یک خود را در روز ۲۵/۱۰/۱۴۰۱ «زیر صفر» انتخاب کرد که در آن، با اشاره به رتبه دوم ایران در ذخیره گازی جهان، دولت را به اجرای سیاست های پوپولیسی در افزایش قیمت انرژی و گاز در کشور وارد کرد.

«عذرخواهی کنید»
تیتر یک این روزنامه در روز ۰۷/۱۰/۱۴۰۱، «عذرخواهی کنید» بود و در آن با اشاره به اظهارات سید حسین مرعشی در مجمع عمومی اصلاحات ایران، برخی از صداهای منعکس شده از سوی تریبون های جمعه را مصداق بی اخلاقی و بی مبالاتی دانسته و در ادامه نسبت به تامل بیشتر در سخنان ائمه جمعه تاکید کرده است.

«تکذیب شکنجه و اکاذیب ثابتی»
صفحه ۳ روزنامه «سازندگی» مورخ ۲۶/۱۱/۱۴۰۱ مطلبی به قلم محمدرضا علی حسینی با عنوان «تکذیب شکنجه و اکاذیب ثابتی» چاپ شده بود که نویسنده آن معتقد بود: «…سیستم فرهنگی جمهوری اسلامی این ۴۴ سال انحرافاتی داشته است و به نظر من مسائل فرعی و شخصی بوده است. از مسئولین باید خجالت بکشند که بر مسائل اقتصادی تأثیر بگذارند و اختلاس‌ها و چپاول‌ها را ببینند، کار فرهنگی مناسبی بکنند تا امروز مثل ثابتی و دیگر شکنجه‌گران ساواک بیایند و برای ما ادعای آزادی و دموکراســی و حقوق بشــر بکنند… صحنه به دلیل کم‌کاری و اشتباهات مدیران جمهوری اسلامی است که بر سر مبارزان و فداکاران این کشور آورده شده است…»

«فراموشی و شرم»
صفحه ۳ این روزنامه مورخ ۲۵/۱۱/۱۴۰۱ مطلبی به قلم محمد رضا جوادی یگانه منتشر کرد که نویسنده آن اظهار داشت:«…تغیرات در انقلاب، درسـت یا نادرست، خواسته یا ناخواسته، آگاهانه یا ناآگاهانه، بخش جمهوری را فدای بخش اسلامی کرد و آزادی سیاســی را وانهاد و امروز در ادبیات رسمی کمتر نشانی از آزادی سیاسی است…مشخص است که در انقلابی با آن همه امید و انرژی، وقتی جای اصل و فرع عوض می شود؛ استبکارستیزی را جایگز.ین توسعه می‌کند…چنین خواستی می‌خواهد به جای همه مردم، تنها با بخشی از مردم کار می‌کنند. کم و بیش‌‌‌‌‌ آزادی‌ها مشروع آن دسته دیگر را هم نادیده بگیرید…هدف اصلی مردم هنوز همان توســعه است: یک زندگی آباد، آزاد و مستقل…آنچه باعث شد تابداد (پهلوی) و ترور (مجاهدین) مدعی آزادی شوند، ترکیبی و شرم نزد مردم و فراموش نکردن اصلاحات در نظام است و این ترکیب، ترکیب نگران کننده است…چنانچه…پیشنهاد اصلاح و ترمیم ساختار برای ارزش‌ها و اهداف انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن پذیرفته‌شده، معترضین ممکن است. به هر چیزی تن دادن: حمل‌ه نظامی خارجی، استبداد ملوکانه، یا آنارشیسم و جنگ‌ خیابانی. اما هنوز امکان پذیر است، یک اصلاح ساختاری می‌توان امید به اصلاح را زنده و دومینوی بهبود را آغاز کرد…»

«بازگشت به ایده آشتی ملی»
روزنامه «سازندگی» در مورخ ۰۶/۱۱/۱۴۰۱ در صفحه ۳ خود مطلبی به نقل از خبرگزاری ایلنا و به قلم سعید شریعتی نوشت: «…میثاق میان جامعه و حاکمیت…به ‌شدت لطمه‌بن و اعتماد اجتماعی از بین رفته و اجزای مختلف جامعه به انحای گوناگون نسبت به مقامات بی‌اعتماد هستند…ما چاره‌ای نداریم جز اینکه الگوی حکمرانی را عوض کرده است. حکمرانی خوب حرکت کنیم…اینها بحران‌هایی هستند که از پس هم به وجود می‌آیند. گفت‌وگوهایی میان برخی از شخصیت‌ها اصلاح‌طلب با ســران نظام در جریان بود اما طبق اخباری که دارم، این گفت‌وگوها را می‌شنیدند که شــد و گویا شنیدن حرف‌های اصلاح‌طلبان خوشایند برخی نبوده است…»

«راه فرار پلنگ زخمی»
صفحه ۳ روزنامه «سازندگی» مورخ ۱۰/۱۱/۱۴۰۱ مطلبی به قلم مهرداد احمدی شیخایی چاپ کرد که در آن نوشته بود: «…فرض کنید که همه راه‌های کنش اجتماعی در شــرایط فشار بسته باشد، در این حالت اگر جامعه مانند یک پلنگ زخمی رفتار کند، چیز غریبی نیست و جای تعجب ندارد، تعجب آنجاســت که انتظار داشته باشد در شرایط فشار و در حالتی که باشد. هیچ راه گریزی هم وجود ندارد، مردم از خود واکنش نشان نمی دهند.برای همین کنش ها اجتماعی گاهی اوقات خشن در این وضعیت ناپذیر است…اینکه تنگناهای سیاســی- اقتصادی به حد اعلای خود برسد و از طرفی فشارهای اجتماعی هر روز بیشتر شود.. .از یک سو بعد از استقرار دولت یکدست به مردم مژده صیانت نیز داده شود…مانند همان بستن آخرین گریزگاه ها بر پلنگ زخمی اســت. حتی به اندازه تغییر مجریان و قانون نویســان در تصمیم گیری های سهیم موضوع…آیا خیلی سخت است که واکنششان را پیش بینی کنیم؟ یکدست به این موضوع توجه نکنید…»

«بازگشت به بازرگان»
در صفحه ۳ روزنامه «سازندگی» مورخ ۰۶/۱۱/۱۴۰۱ محمد توسلی نوشته بود: «…مهندس بـازرگان و همراهان ایشان از همان دهه ۲۰ همان برنامه‌های آگاهی بخش، راهبرد توانمندسازی جامعه را نیز از طریق و تقویت نهادها مدنی در اولویت ایجاد برنامه‌هایش قرار دادند تا بتوانند بستری را فراهم کنند که بستری برای تقویت روحیه کارجمعی فراهم شود.. . در ۴۰ دهه تاسیس نهضت آزادی ایران با مشارکت کادرها تربیت شده در نهادهای مدنی و نهضت مقاومت ملی برای تداوم رسالت آگاهی‌بخش و رفع موانع در آزادی و دموکراسی…»

«محکوم به شکست»
در صفحه اول روزنامه «سازندگی» مورخ ۱۸/۱۱/۱۴۰۱ سرمقاله ای به قلم مصطفی هاشمی طبا منتشر شد: «…کل روال اجرای این ایده به ‌خصوص مصونیت ‌سازی هیئت [مولدسازی] خلاف قانون اساسی است که همه مردم در برابر قانون اساسی چراــی یکســان هستند…این اظهارنظر حتی زیر ســوال بردن شأن و جایگاه قانونی قانون قضائیه است.. .مساله هم ابهام هم از اساس غیرقانونی است…وظایف مجلس و نمایندگان مجلس در بحث نظارت، دیوان محاسبات و سازمان بازرسی در اجرای این طرح و تصمیم چیست؟…این طرح تنها یک تنش روانی به جامعه داد و مانند بسـیاری است؟ از موارد دیگر اجرا نمی شود، قابل اجرا نمی شود…»

«روایت بیگانگی»
صفحه اول روزنامه «سازندگی» مورخ ۲۶/۱۱/۱۴۰۱ نوشت: «…تشدید ناامنی‌ها ســروش را بر آن داشت که بارها به رئیس جمهور و رئیس قوه قضائیه وقت نامه بنویسد و طلب امنیت و آرامش کند و هشدار…برای دولت و حکومت یک کشور فخری و فضیلتی نیست که دانشگاهیان و هنرمندانش، مظلــوم و مرعوب به جرم مخالف آراء خود در هراس و ناامنی به سر برند و از اظهار نظر سرمایه‌های فکری و هنری خود خائف باشند و جان و معیشت و آبروی خود را معروض هتک و حمله غوغائیان ببینند…به دنبال چنین آراء و نظراتــی، عرصه را بر سـروش تنگ کردند و مانع از تدریس او در دانشگاه شدند…دهه ۷۰ تنها از طریق ماهنامه کیان و چاپ کتابهایش نظرات و افکار خود را به عرصه عمومی منتقل کردند اما پس از سال ۸۸ او دیگر به ایران نیامده… »

مطالب مرتبط
دیجیاتو
۳ نظر

ورود

  • …… اسفند ۲, ۱۴۰۱

    سریال دنباله دار جنگ دون کیشوت منطقه با روزنامه ها?

  • امیرمسعود اسفند ۲, ۱۴۰۱

    مسئولین مردم رو به چشم برده و رعیت میبینن واسشون مهم نیست هربلایی سرشون بیاد چی فکر کردین

  • سندرز اسفند ۲, ۱۴۰۱

    قدرت اول منطقه و مدعی نظم نوین جهانی در ثابت نگه داشتن قیمت گوشت ب مدت ۶ ماه عاجز است