دادگاه جنایی بین المللی برای ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه حکم بازداشت صادر کرد. این دادگاه پوتین را به مشارکت در «انتقال غیرقانونی» کودکان از مناطق اشغال شده اوکراین به روسیه متهم کرده است. یک حکم جلب برای ولادیمیر پوتین به اتهام مشارکتش در ربودن کودکان اوکراینی صادر شده است. دادگاه جنایی بین المللی این اتهام را بر اساس معاهده ژنو صادر کرده که چنین عملی را جنایت جنگی به شمار می آورد. این دادگاه در حکم خود گفته است که در مورد این جنایات «مستندات معقولی وجود دارد که نشان می دهد آقای پوتین مسئولیت شخصی جنایی دارد». این حکم توسط کریم خان، بازرس ارشد دادگاه جنایی بین المللی صادر شده است. بر اساس اسناد دادگاه جنایی، دستکم ۶,۰۰۰ کودک اوکراینی توسط روسیه در کمپ های مخصوصی نگهداری می شوند و بیش از ۱۶,۰۰۰ کودک اوکراینی نیز از شروع جنگ به روسیه منتقل شده اند.
وی مدعی است که صدها کودک اوکراینی از یتیم خانه ها و مکان های محل نگهداری کودکان در اوکراین ربوده شده و به روسیه منتقل شده اند. کریم خان در این باره افزوده است: «بسیاری از این کودکان، به باور ما، تاکنون در فدراسیون روسیه به خانواده ها برای فرزندخواندگی سپرده شده اند». دادگاه جنایی بین المللی با اتهامات مشابهی، دستور دستگیری ماریا لیووا-بلووا، نماینده روسیه در حقوق کودکان نیز حکم جلب صادر کرده است. بر اساس معاهده ژنو مصوب ۱۹۴۸، انتقال اجباری کودکان و تغییر ملیت آن ها یا شرایط اجتماعی شان جنایت جنگی محسوب می شود.
آیا امکان دستگیری ولادیمیر پوتین وجود دارد؟
احتمال اینکه ولادیمیر پوتین در دادگاه جنایی بین المللی محاکمه شود اندک بوده اما غیرممکن نیست. این دادگاه خود قدرتی برای دستگیری متهمان ندارد و تنها می تواند در کشورهایی که این توافق را امضا کرده اند قدرت خود را اعمال نماید. اما این حرکت قضایی بی سابقه باعث می شود که دادگاه های ۱۲۳ کشور عضو موظف به دستگیری پوتین و انتقال آن به دادگاه باشند، در صورتی که وی وارد این کشورها شود. استفن رپ، نماینده ایالات متحده در مسائل جنایات جنگی در دوران باراک اوباما می گوید: «این موضوع پوتین را به یک شخصیت منفور تبدیل می کند. اگر او سفر کند ریسک دستگیری را پذیرفته است. این موضوع هیچ وقت از بین نمی رود. روسیه نمی تواند بدون گردن نهادن به این احکام، از تحریم ها رهایی یابد».
کن روث، مدیر اجرایی سابق دیدبان حقوق بشر گفته است که تاریخ نشان داده که دیکتاتورهای که تلاش دارند از حکم جلب های بین المللی فرار کنند در نهایت به سزای عمل خود خواهند رسید: «اگر امروز نباشد، زمانی خواهد رسید که به احتمال فراوان، پوتین به عنوان عالی ترین فرمانده ناظر بر استراتژی جنگ- جنایت کرملین به دادگاه کشانده شود. شاید پوتین فکر کند که می تواند در کرملین با خیال راحت بنشیند و نگرانی از بابت دادگاهی شدن در دادگاه جنایی بین اللمللی نداشته باشد اما این تنها زمانی میسر است که مادام العمر رییس جمهور شود، هدفی که دستیابی به آن دشوار است».
با این وجود کارشناسان بر این باورند که این حکم جلب اهمیت زیادی برای کرملین ندارد و دولت روسیه به وضوح با این حکم همکاری نخواهد کرد. اما حکم جلب بین المللی، بدون شک بر آزادی پوتین برای سفر به نقاط مختلف جهان و به خصوص کشورهایی که ممکن است او را دستگیر نمایند تاثیرگذار باشد. در صورت دستگیری، محاکمه و محکوم شدن، ولادیمیر پوتین می تواند با حکم حداکثر حبس ابد مواجه شود. روسیه یکی از کشورهایی است که حکم قضایی این دادگاه را نپذیرفته و بعد از اعلام این حکم نیز نسبت به آن واکنش تندی داشته است.
مگر می شود قدرتمندترین مرد جهان را دستگیر و محاکمه کرد؟جرمش چی بوده؟
آدمی که باعث مرگ هزاران مردم اکراین شده و مردم خودش رو به زور به جنگ میفرسته لایق مرگه، کمتر از این مردک قاتل دفاع کن ساندیس خور
متاسفانه جنایتکاران تاریخ در حلقه محافظتی از سرسپردگان و مزدوران خودشون سالها به جنایت علیه بشریت ادامه میدن. دموکراسی باید با اونها مثل مردم عادی قانون رو براشون به عدالت بگذاره تا پاسخگو باشن . اما این دیکتاتورها عدالت رو قربانی میکنن یا دموکراسی رو در چشم عوام به لجن میکشن
جرم پوتین این است که زیر بار حرف زور نرفته است
و به فکر مردم اوکراین است
میخواهد آنها را از دست نازی ها نجات دهد ولی مردم اوکراین نمیفهمند