پگاه پوراحمد دختر کیومرث پوراحمد کارگردان سینما در چهلمین روز درگذشت پدرش با انتشار یادداشتی طولانی در صفحه اینستاگرام خود از تردید در خودکشی کیومرث پوراحمد نوشت.
دختر پوراحمد نوشت: «چهلم شد. چهل روز گذشت از آن روزی که دنیای ما برای همیشه عوض شد. برای همیشه یک حفرهای تو دلامون باز شد که با هیچ چیز و هیچ کس دیگهای پر نخواهد شد.» او در ادامه پس از مرور بعضی خاطرات، با اشاره به شور زندگی و پرکار بودن پدرش نوشت:
این انسان پرکار و پویا که هیچ لحظهای از زندگیش رو به بیهودگی نگذروند و همیشه، بله، -حتی تا ساعتهای آخر داشت کار میکرد، یک دفعه ناگهانی در طول دو سه ساعت (چون همه تماسهاش با همکاران و دوستان و فامیل ازجمله خود من، اون چند روز آخر تا حدود دو سه ساعت قبل از مرگ، همه صحبتها، مسیجها و ویسهایی بودن شاد و پرامید، با تبادل از ایده برای کارهای آینده و قرارهای مختلف با دوستها و فامیل و همه اینها در حال خنده و شوخی و تمرکز برای کارش که طبق معمول میرفت که در خلوت بنویسه و کار کنه) تصمیم میگیره به زندگی خودش خاتمه بده؟!!! خودش رو با دست و بدن زخمی، کبود و آسیبدیده حلق آویز کنه؟!!!!
پگاه پوراحمد در پایان نوشت: «باشه، «ما را که باکی نیست». زمین گرده، خدا بزرگ و مهربون و همیشه هم باهامون.» و تاکید کرد: «پرونده باز است.»
کیومرث پوراحمد کارگران، فیلمنامه نویس، تدوینگر و تهیه کننده برجسته کشورمان صبح ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ در سن ۷۳ سالگی درگذشت و علت مرگ او خودکشی اعلام شده است. در کارنامه هنری او آثار ماندگاری همچون سریال های «قصههای مجید» و «سرنخ» و فیلمهای سینمایی همچون «به خاطر هانیه»، «خواهران غریب»، «شب یلدا» و «اتوبوس شب» به چشم میخورد. در حالی که برخی رسانه ها از خودکشی کیومرث پوراحمد با حلق آویز کردن خود می گویند و مدعی هستند وی قبل از خودکشی یک نامه هشت صفحه ای نوشته است، برخی دیگر علت مرگ او را سکته قلبی اعلام کرده اند اما برادر پوراحمد ادعای خودکشی او را رد کرده بود. مجله فیلم به سردبیری دوست صمیمی اش هوشنگ گلمکانی دلیل مرگ او را خودکشی اعلام کرده است. گفته می شود مرحوم پوراحمد پیش از مرگ خودخواسته، یادداشتی ۸ صفحه ای نوشته که اکنون در اختیار ماموران انتظامی است. شایعات حاکی است که روی این نوشته ها عبارت «زمان رفتن» نوشته شده و محتویات آن خطاب به اعضای خانواده مرحوم پوراحمد است. مجله فیلم نوشته است کیومرث پوراحمد از سر افسردگی و ناامیدی بی آیندگی و بیهودگی خودکشی کرده و به زندگی خود پایان داده است.
در شرایطی که خودکشی کیومرث پوراحمد تایید شده، انتشار تصویری از جنازه این کارگردان فقید در شبکه های اجتماعی باعث بروز شایعاتی در مورد قتل او شده است. انتشار این تصویر ناخوشایند که واکنش خانواده کیومرث پوراحمد را نیز در پی داشته، دستمایه یک سری تئوری ها در مورد زخم ها و کبودی هایی روی دست مرحوم پوراحمد و شایعات به قتل رسیدن او بوده است. با این وجود هنوز به طور رسمی این شایعات تایید نشده و همچنان تحقیقات در این مورد ادامه دارد.
سید مهدی فلاح میری دادستان عمومی و انقلاب گیلان نیز خبر خودکشی کیومرث پوراحمد را تایید کرده است. وی در این باره گفته است: «به محض دریافت گزارش، بازپرس ویژه قتل در محل حاضر شدند و با بررسی های اولیه نظر بر خودکشی این کارگردان سینما داشتند که واکاوی جزئیات، مستلزم رسیدگی دقیق قضایی است. کیومرث پوراحمد ساعت یک بامداد روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۲/۱/۱۶ در یکی از واحدهای دهکده ساحلی انزلی فوت کرده است. در زمان حاضر جسد به پزشکی قانونی انتقال داده شد تا علت تامه مرگ بررسی شود که خبر تکمیلی متعاقباً اطلاعرسانی میشود». وی در رابطه با نامه کشف شده در محل فوت مرحوم پوراحمد نیز گفته است: «نوشتهای که همراه مرحوم پوراحمد کشف شده، نوشتهای کاملاً شخصی، خصوصی و خانوادگی است. عدم انتشار تصاویر دل نوشتههای خانوادگی و خصوصی پوراحمد در بخشی از وصیت نامه وی مورد تاکید قرار گرفته است. مرحوم پوراحمد در انتهای این نامه تاکید کرده به غیر از خانوادهاش کسی از محتوای نامه با خبر نشود و با توجه به اینکه خانواده مرحوم از محتوای نامه مطلع هستند در صورت صلاحدید محتوای آن را منتشر خواهند کرد».
زاوش محمدی، دبیر سرویس چند رسانهای خبرآنلاین در توئیتی نوشت:« گفته میشه کیومرث پوراحمد در شهرک ساحلی بندرانزلی خودش را حلق آویز کرد و درگذشت». کانال تلگرامی ماهنامه سینمایی «فیلم امروز» نیز مرگ کیومرث پوراحمد را خودخواسته و ناشی از خودکشی دانسته است.
مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی استان گیلان نیز در مورد درگذشت کیومرث پوراحمد گفته است: «در پی اعلام یک فقره خبر فوت مشکوک فردی سالخورده در دهکده ساحلی بندرانزلی به مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰، موضوع در دستور کار کارآگاهان پلیس آگاهی شهرستان بندرانزلی قرار گرفت. با توجه به اهمیت رخ داد ،بلافاصله اکیپ پلیس آگاهی برای بررسی صحت و سقم موضوع در محل حادثه حضور پیدا کردند که با جسد بی جان کارگردان نام آشنای کشورمان آقای کیومرث پور احمد مواجه شدند.یافتههای پلیس حاکی است کنار جسد مرحوم پوراحمد دست نوشتهای کشف شده است که متاسفانه حکایت از اقدام به خودکشی وی دارد.تلاش کارآگاهان پلیس برای بررسی دقیق علت انگیزه احتمالی متوفی در اقدام به خودکشی، ادامه دارد».
بیوگرافی کیومرث پوراحمد
کیومرث پوراحمد در ۲۵ آذر ۱۳۲۸ در نجف آباد اصفهان به دنیا آمد. پوراحمد کارش را با نقدنویسی به خصوص در ماهنامه فیلم آغاز کرد و از ۱۳۵۳ با دستیاری در مجموعه تلویزیونی آتش بدون دود وارد سینما شد. فیلم شب یلدا الهامگرفته از زندگی خود اوست. کیومرث پوراحمد سال ها پیش با خانم «مهرانه ربی» ازدواج کرده که ثمره این زندگی یک دختر به نام مریم می باشد که تجربه بازیگری هم در کار پدرش دارد.
پوراحمد شرح حال خود را در کتابی تحت عنوان «کودکی نیمهتمام» منتشر کردهاست. مادرش، پرویندخت یزدانیان با بازی در فیلمهای او و به ویژه نقش بی بی در سریال قصه های مجید، کار بازیگری را آغاز کرد و آثار برجستهای با بازی او به ثبت رسید. دخترش، مریم پوراحمد هم در فیلم شب یلدا به ایفای نقش پرداختهاست. فیلم مستندی دربارهٔ زندگی پوراحمد به نام دربارهٔ کیومرث پوراحمد به کارگردانی اردلان عاشوری در سال هشتاد و سه ساخته شدهاست. این فیلم در بخش مستندهای بلند بیست و سومین جشنواره فجر حضور داشتهاست. پوراحمد در سال ۱۳۸۵ فیلم اتوبوس شب را ساخت که مورد تحسین منتقدان و عموم قرار گرفت.«پرونده باز است» آخرین فیلم اوست که در مرحلهٔ پیش تولید قرار داشت.
کیومرث پوراحمد جوان گوشهگیر و خلوتنشینی بود و شاید همین ویژگی باعث شد او به دنیای قصهها پناه ببرد و بعدها آثاری بسازد که همگی روایتهایی قوی و گیرا دارند. بیشتر وقتش به خواندن رمان و شعر و دیدن فیلم میگذشت. به گفتهی خودش فیلم را میدید، بعد راه میافتاد و در نشریهها دنبال نقدهایش میگشت و دوباره میدید تا درک عمیقتری از آن داشته باشد. همین فعالیتها، همین تفریحهای ساده آجرهای جهانی شدند که او ساخت. جهان فیلمهایی ساده و در عین حال فراموشناشدنی.
کیومرث پوراحمد در دانشگاه رشتهی موردعلاقهاش را انتخاب کرد؛ کارگردانی سینما. بعدها با نقدنویسی در نشریههایی مثل ماهنامهی فیلم، رسماً وارد دنیای فیلمها شد تا مسیر خودش را بسازد. مسیری که از دستیاری در فیلم «آتش بدون دود» در کنار نادر ابراهیمی شروع شد و به کارهایی ماندگار مثل قصههای مجید و خواهران غریب رسید.
کیومرث پوراحمد در مورد اصالت خود گفته است: «ما نجف آبادی هستیم و من فقط آنجا به دنیا آمدم، اصفهان که آمدیم در مدرسه و محله لهجه ی مرا مسخره می کردند، چون لهجه ما با اصفهانی ها فرق دارد. من هم از لهجه ی اصفهانی خوشم نمی آمد، لکنت زبان هم داشتم، به همین خاطر همه اش در خانه بودم و مشق می نوشتم و به مادرم کمک می کردم تا سنم رفت بالاتر و با کتاب آشنا شدم و… – درسم خیلی خوب نبود، فضای مدرسه زمان ما خیلی بد و تلخ بود، من لکنت زبان داشتم و زبانم می گرفت، فارسی را باید از رو می خواندیم و من زبانم می گرفت، معلم با چوب می زد توی سر من و می گفت چرا ادا اطوار درمی آوری، یا انشاء که می خواندم زبانم می گرفت و … – من سر جشنواره فیلم کودک و ساخت قصه های مجید که به اصفهان رفتم دوباره با لهجه ی اصفهانی آشتی کردم».
آثار کیومرث پوراحمد
- لنگرگاه (۱۳۶۷)
- شکار خاموش (۱۳۶۹)
- مجموعه قصههای مجید (۱۳۷۲- ۱۳۷۰)
- شرم (۱۳۷۱)
- صبح روز بعد (۱۳۷۱)
- به ترتیب قد (۱۳۵۹)
- تاتوره (۱۳۶۵)
- نان و شعر (۱۳۷۲)
- بخاطر هانیه (۱۳۷۳)
- خواهران غریب (۱۳۷۴)
- مجموعه سرنخ (۱۳۷۶)
- شب یلدا (۱۳۷۹)
- باران (۱۳۶۴)
- بی بی چلچله (۱۳۶۵)
- هدف (۱۳۵۵)
- زنگ اول، زنگ دوم (۱۳۶۵)
- هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق (۱۳۵۶)
- آواز خوان (۱۳۵۷)
- تار و پود (۱۳۶۴)
- گاویار (۱۳۶۶)
- اتوبوس شب (۱۳۸۵)
- نوک برج (۱۳۸۴)
- گل یخ (۱۳۸۳)
- شب یلدا (۱۳۸۰)
افتخارات کیومرث پوراحمد
- برنده جایزه ویژه و لوح تقدیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای فیلم به خاطر هانیه
- برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر برای فیلم خواهران غریب
- برنده جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم پنانگ برای فیلم خواهران غریب
- برنده تندیس بهترین فیلم جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران برای فیلم شب یلدا
- برنده تندیس بهترین کارگردانی و تندیس بهترین فیلمنامه جشن خانه سینما برای فیلم اتوبوس شب
- برنده جایزه بزرگ هیئت داوران جوایز آسیا پاسیفیک برای فیلم اتوبوس شب
- نامزد جایزه صفحه نمایش آسیا و اقیانوسیه جوایز آسیا پاسیفیک برای فیلم اتوبوس شب
- نامزد جایزه لینو بروکا جشنواره بینالمللی فیلم مانیل برای فیلم اتوبوس شب
- برنده جایزه پروانه زرین بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان برای فیلم اتوبوس شب
- برنده جایزه بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی فیلم خروس طلایی برای فیلم اتوبوس شب
- برنده جایزه ویژه بهترین فیلمنامه جشنواره بینالمللی فیلم رشد برای فیلم صبح روز بعد
یک شخصیت هنری وقتی معروف میشود دلایل بسیاری در تنگناه گرفتن او دخیل میشوند. مرگ ایشان باید توسط یک هنرمند و روانشناس بررسی شود. آمار این عمل در افراد سلبریتی بیشتر هست و یک عامل مهم همه آنها از میزان نگاه جامعه و ایجاد توهم بوده.
خدا رحمتش کنه
شاید داشته برای یه فیلم سناریو طراحی می کرده، اتفاقی رخ داده. خدا عالمه. روحش شاد.
خودش خودکشی کرده یا خودشا کوشوندن؟؟؟