این روزها بحث مالیات و نحوه تعیین آن توسط مسئولین مربوطه و پرداخت آن توسط مردم، داغ است. اگرچه هر طرحی موافقان . مخالفان خود را دارد، به نظر می رسد که تخصیص مالیات ها، جدی است. در جدید حاشیه به وجو آمده در این خصوص تعداد فالووهای پلتفرم روبیکا بود که دردسرآفرین شد. سخنگوی سازمان امور مالیاتی در پاسخ به این سوال که فعالان در پلتفرم روبیکا هم مشمول مالیات خواهند شد، گفت: «روبیکا پلتفرم جدیدی است و تعداد دنبال کنندهها در این پلتفرم به ۵۰۰ هزار نفر نمیرسد و افرادی که درآمد آنها شناسایی شده در پلتفرمهای خارجی مانند اینستاگرام فعالیت داشتند.
سخنگوی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مجموع تراکنشهای واریزی برای ۱۲۳ اینفلوئنسر در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲.۳ هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: «برای این افراد حدود ۱۷ میلیارد تومان مالیات تشخیص داده شده که ۲۳ نفر از اینفلوئنسرها این مالیات را پذیرفتند.»
مهدی موحدی بکنظر درباره روند مالیات ستانی از اینفلوئنسرها و آخرین اطلاعات از شناسایی اینفلوئنسرهای مشمول مالیات اظهار داشت: «براساس یکی از احکام بودجهای سازمان مالیاتی مکلف شد از یکسری از افرادی که به عنوان اینفلوئنسر با دنبال کننده بالای ۵۰۰ هزار، مالیات دریافت کند، طبق بند ز تبصره ۶ قانون بودجه سال ۹۹، سازمان امور مالیاتی مکلف شد کاربران دارای بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده رسانههای کاربر محور که از محل درآمد تبلیغات، مشمول مالیات بر درآمد شدند را شناسایی و از آنها مالیاتستانی کند که دستورالعمل اجرایی مرتبط با آن هم نگارش و تدوین شد.
وی با بیان اینکه از همان سال مالیاتستانی از اینفلوئنسرها در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت، ادامه داد: «اداره کل امور مالیات مودیان متوسط در تهران مامور شناسایی اینفلوئنسرهای مشمول مالیاتدهی شد و این اداره وضعیت اظهارنامههای سال ۹۹ و ۱۴۰۰ این اینفلوئنسرها با دنبال کننده بالای ۵۰۰ هزار را مورد بررسی قرار داد و در نهایت ۵۵۱ کاربر و فعال مجازی دارای بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده شناسایی شدند که مشمول مالیات بر درآمد میشدند.
سخنگوی سازمان امور مالیاتی گفت: «برخی از این افراد در فضای مجازی شناسه هویتی تعریف شدهای نداشتند با اسامی مستعار و متفاوت از شناسه هویتی و مشخصات سجلی خودشان در رسانههای کاربر محور فعالیت داشتند. طبیعتا برای شناسایی هویت این افراد و میزان درآمد آنها، لازم به شناسایی هویت اصلی این افراد بود، بنابراین شرکتهای واسطی که تبلیغاتی برای این افراد جذب میکردند، باید شناسایی میشدند تا به هویت اصلی و شماره حساب بانکی این افراد دسترسی پیدا کنیم.
موحدی بکنظر با اشاره به شناسایی اینفلوئنسرها مشمول دریافت مالیات تاکید کرد: «تعداد قابل توجهی از این افراد تا به امروز شناسایی شدهاند و برای ۱۲۳ اینفلوئنسر که درآمد قابل توجهی داشتند، درآمد تشخیصی صادر شدهاست.»
وی افزود: «تراکنشها و حسابهایی این افراد شناسایی شدند و تقریبا مجموع تراکنشهای واریزی برای این ۱۲۳ اینفلوئنسر در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲.۳ هزار میلیارد تومان بوده است. معیار تشخیص درآمد اینفلوئنسرها لزوما واریزی به حساب بانکی آنها نیست و توانستیم از طریق شرکتهای واسط تبلیغاتی این افراد را شناسایی کنیم.»
سخنگوی سازمان امور مالیاتی گفت: «همچنین در این بین ۶۲۸ بلاگر و اینفلوئنسر مورد شناسایی قرار گرفتند اما هنوز اظهارنامهای ندارند و برای آنها باید اظهارنامه برآوردی تولید شود و تا امروز برای حدود ۳۰۰ نفر از این افراد اظهارنامه براوردی تولید شده و قرار بر این است، اطلاع رسانیهای لازم انجام شود تا مالیات به حق این افراد شناسایی شود.»
مهدی موحدی بکنظر در پاسخ به این سوال که فعالان در پلتفرم روبیکا هم مشمول مالیات خواهند شد، گفت: روبیکا پلتفرم جدیدی است و تعداد دنبال کنندهها در این پلتفرم به ۵۰۰ هزار نفر نمیرسد و افرادی که درآمد آنها شناسایی شده در پلتفرمهای خارجی مانند اینستاگرام فعالیت داشتند.
در پی این خبر احسان بداغی، خبرنگار، در توییتر خود نوشت: «در حالی که وزیر ارتباطات اردیبهشتماه آمار کاربران روبیکا را ۴٠ میلیون نفر اعلام کرده بود، مهدی موحدی سخنگوی سازمان مالیاتی گفته که این پلتفرم داخلی کمتر از ۵٠٠ هزار کاربر دارد و هیچکدام از اینفلوئنسرهای شناسایی شده پر درآمد در این پلتفرم نیستند.»
برخی از کاربران توییتر به این توییت بداغی واکنش نشان دادند. برخی او را متهم به تحریف خبر کردند و مدعی شدند که که تعداد کاربران روبیکا بالا تر است.
از طرفی کاربرانی اظهار داشتند که امکان حذف اکانت وجو ندارد و اگر اکانتی در این پلتفرم بسازید، برای همیشه جزو آمار حساب می شود و حتی اگر تصمیم به حذف آن بگیرید، این اتفاق نمی افتد.
مورد دیگری که کاربران توییتر به آن اشاره کردند، اجبار برای نصب این برنامه بود، حال یا به واسطه محیط کار و یا اجبار مدارس، که والدین را مجبور به داشتن اکانت در این پلتفرم می کند.
مهدی موحدی بکنظر نیز در پاسخ به این نوشتهی احسان بداغی در توییت دیگری نوشت:
این طرز فکر به کل غلطه . سازمان مالیات گفته کانالهایی که تعداد اعضاشون ۵۰۰ هزار نفره ، نگفته تعداد کل کاربران روبیکا اینقدره . چون اینطوری نیست که تمام کاربران یه پیامرسان توی یه کانال همزمان با هم عضو باشن . ولی با توجه به مخفی کردن ترافیک این پیامرسان توسط وزیر ارتباطات ، چیزی که مسلمه اینه که تعداد کاربرانش به حدی کمه که وزیر جرات نمیکنه آمار واقعی رو اعلام کنه . برای همین مشخصا تعداد کاربرانش به شدت پایینه طوری که حتی نزدیک ۵ میلیون هم نمیشه . احتمالا تعداد کل کاربرانش بین ۱ تا ۳ میلیون باشه .